Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nyák készítése fényérzékeny fóliával
Lapozás: OK   3 / 7
(#) tbence3 válasza troby hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
Megpróbáltam a magyar ónozóval de nálam lemarta a sósav róla az ónt és belekezdett a rézbe. Igaz csak pár percet lötyögtettem az ónozóban.
Ha lenne az a jófajta ónozó akkor szerintem biztos menne a dolog.
(#) gulasoft válasza troby hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
Remélem végignézted. Ez a másfél perc röpke 6 órát vesz igénybe. Ebből kb. fél óra a fúrás, fél óra a maszkolás, 2 óra a furatgalván, és az ónozás. Honnan vettétek, hogy pár mp. a marás?
Higgyétek már el, nem sósav hidrogénperoxiddal marnak!
Az lekapja az ónt is. Miért nem néztek utána. A vasklorid nem támadja meg az ónt. Marassátok azzal, az kapható kiskereskedelemben is. Aki akarja kipróbálhatja a nátriumperszulfát-os módszert is, szerintem az sem támadja az ónt, de holnap úgyis marok, egy rézlapkát bevonok félig ónnal, és majd belógatom.
Azt a negatívra pozitívat végleg nem értem. Hol láttál ilyet a filmben?
Felvittek egy pozitív rajzot.
Lemosták a vezetősávokról a fóliát.
A szabadon maradt részt legalvanizálták.
Lemosták a teljes fóliát.
Lemarták a rezet, tehát itt a felületet az ón védte meg, semmi más.
Más felvitték a lötstoppot, előhívták és lemosták a forrszemeknél.
Én is így csinálom, csak én negatív filmet használok, és fólia védi a rezet.
Nyáron fogok ónt galvanizálni az vastagabb réteget fog adni mint a kémiai ón, utána lehet hogy Én is így fogok majd dolgozni. DE ahhoz a galvanizálásnak menni kell, a kémiai ónozás szerintem túl gyenge, de holnap kiderül.
(#) gulasoft hozzászólása Feb 16, 2010 /
 
Nyitottam a rendelésnek egy topic-ot mert olyan sok jelentkező volt, hogy nem kéne a többi fórumban itt ott belekeverni.
Bővebben: Link
(#) troby válasza gulasoft hozzászólására (») Feb 17, 2010 /
 
Jaah a negativ filmrétegre pozitiv rajzolatot nem azért mondtam hogy így kell vagy így szokták csinálni csak egy opció hogy így megvalósitható az a rajzolat kialakitása ami kell.
(#) Ricsi89 válasza troby hozzászólására (») Feb 17, 2010 /
 
Az ónozásnál vedd figyelembe, hogy nem kémiai ónozással vonják be a felületet, hanem galvánónnal ,ami picit erősebb réteget képez. Bár nem értem miért kellene így "szórakozni" vele, amikor úgyis rajta van a fényérzékeny réteg. Nem egyszerűbb egy negatív maszkot nyomtatni és akkor nem kell pluszban ónozni is?
(#) troby válasza Ricsi89 hozzászólására (») Feb 17, 2010 /
 
Igen igen ott lehet a gond hogy galván ón kellene.
Ez csak egy ötlet az esetleges minőség javitásra ami már ugye igy is elég jó. Kiváncsiságból tettem fel a kérdést látván a céget.
(#) lucky hozzászólása Feb 18, 2010 /
 
Kedves Waterbear!

Miért válaszol helyetted a mailer deamon?
(#) waterbear válasza lucky hozzászólására (») Feb 23, 2010 /
 
Sajnos feltörték az oldalam és emiatt nem működik a levelezés az elektronika[@]piwik.hu-n. De az adatlapomon található gmail-os címre nyugodtan írhatsz.
És megy már a nyák rendelési komponens is, másik emaillal.
(#) abcdabcd hozzászólása Feb 23, 2010 /
 
Linkelek egy oldalt a technológia leírásáról ha valakit érdekel ,egy Kandós oktató anyaga ez,labor útmutató egyébként, negatív fóliás nyákmaszk alkalmazása is benne van a 3. oldalon, ill további lépések is 2 oldalas furatgalvános nyák kézi gyártásához...Bővebben: Link
(#) zombee hozzászólása Feb 28, 2010 /
 
Sziasztok!

A "negatívfólia" magyarországi beszerezhetőségéről tudtok valamit?

más:
Olyan ötletem támadt hogy mi lenne ha a PC monitorjával világítanám le? Megspórolható a nyomtatás(még nyomtató se kell), a maszk, műnyomó, stb. Maximum kicsit időigényesebb a levilágítás...

Az ábrát meg kell jeleníteni, invertálás szoftveresen fél másodperc(se), egy jobb képnézegető/szerkesztő programmal meg beállítható a pontos méret, persze X és Y irányba is passzolnia kell, képernyővel felfelé néző képernyőnél a pontos rögzítés sem probléma. Erre a célra egy kisasztal is átalakítható.

Nem utolsó dolog a kontraszt és a felbontás, illetve monitoronként és felbontásonként másképp kell átméretezni a képet.

Az én 22 colos monitorom egységnyi felületre jutó felbontása átszámítva kb. 100 dpi, egy 17''-os CRT-nél 200-300 amit el lehet érni.

Egy LCD egységnyi felületre kb. akkora fényteljesítményt ad le, mint egy 15W-os íróasztallámpa 1m-ről. Jobb síkképcsöves CRT-nél még növelhető is a fényerő. Ha máshogy nem, akkor a sorkimenő "feltekerésével", manapság úgyis dobják ki a jó kis CRT-ket...

Ha szerzek ilyen fóliát, vagy készen laminált panelt(ami sajna nem olcsó ) és kipróbálom a monitorral, megosztom a tapasztalatokat.
(#) troby válasza zombee hozzászólására (») Feb 28, 2010 /
 
Csupá 7 hozzászólással feljebb emlitik a rendelési lehetőséget. Nem olvastad végig a fórumot ez szinte végig erről szól. Sztem felejtős a monitor nézd meg hány mm es üvegből van a monitor eleje. Mi meg azon variálunk hogy a fólia azon felületén legyen a rajzolat amit a nyák felé fordiunk. De legyen hozzá szerencséd.
(#) gulasoft válasza zombee hozzászólására (») Feb 28, 2010 /
 
Szállj be a rendelésbe, keress rá.
CRT monitorral semmire nem mész, az elektronsugár a csövet belülről bombázza, szerintem mire kiér a sugár már szét van szórva, de tök mindegy mert amúgy sem uv.
Tudod minden ilyen technológia uv-val megy, de ha te a crtn, vagy lcd-n elő tudsz állítani uv-t szólj.
(és akkor a tényleges dpi-ről még nem esett szó.
A nyomda a filmeket 3500 dpi-vel csinálja otthon a nyomtatók 600-1200-at tudnak ezzel akarsz versenybe szállni a 75 dpi-vel?
Ha ilyen egyszerű volna szerinted a nyákgyártó cégek már nem ezt használnák?
(#) every hozzászólása Feb 28, 2010 /
 
És hol lehet ilyen fóliát kapni, és mi a pontos neve / gyártó? Köszi!
(#) troby válasza every hozzászólására (») Feb 28, 2010 /
 
10 hozzászólással feletted linkelik a direkt erre a célra nyitott témár de azért hogy ne keljen visszaolvasnos újból belinkelem neked http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_9860.html
(#) kyrk hozzászólása Márc 13, 2010 /
 
Olvastam a cikket az oldalon es gondoltam kiprobalom.

Az ebay-en gyorsan rendeltem ilyen foliat. Kb 2 het alatt meg is erkezett Hongkongbol. Utobbi idoben eleg sok levelet kapok onnan 10db A5-os meretu foliat vettem kb 10$-ert ha jol emlekszem.

Kovetkezo utam az Azur vegyszerboltba vezetett. Na2CO3-at vettem. 0.5kg-os kiszerelesben lehet kapni. Kb 1000Ft/kg korul lehetett az ara, pontosan nem tudom mert mast is vettem. Aceton, sosav es hidrogenperoxid. Acetonal szoktam tisztitani a nyakot. A sosav meg jol jon nyakmarasnal. A hidrogenperoxid is erre kell de vegulis nem ezzel csinaltam.

Nyak mar volt otthon. Foto is, de sajnos nem inverz. De gondoltam probanak jo lesz a regi foto is.

Laminalashoz nem sikerult laminatort vennem. Aldiban ma nem volt. Vegulis a nyak pici merete miatt fogtam egy vasalot es azon melegitettem. Most jol jott az infrahomerom amit Munchenben vettem akciosan a Conradtol (ott nem nagyon vehetik mert 1 evre ra is meg lattam). Vegulis kezzel 90fokra hevitettem a vasalot. Mielott raraktam volna a foliat sikerult leejtenem, jo szoszos lett. Mind1 csak probakeppen csinaltam ugyis. Vegulis sikerult raraknom a nyakra, csak 1-2 helyen volt hibas. Picit a vasaloval meg ranyomkodtam es irany a levilagitas.

A levilagitas 1,5 percig csinaltam. Ez volt az elso igazi pozitiv tapasztalatom az anyaggal. Vegre nem kellet kisierletezni az idovel. Pikpakk megvolt es jo is lett az eredmeny. A levilagito maga 4db 1W-os UV-leddel keszult.

Az elohivashoz elovettem a Lombik kft-nel vasarolt cuccokat. Fozopohar meg uvegrud a kevergeteshez. Erdemes hozzajuk ellatogatni. Meg egy digitalis gramm merleg is elokerult. Az elohivo oldat kb 1%-ra sikeredett. 340g viz fert a fozopoharba ami keznel volt, ebbe kb 4g+-1g Na2CO3 jutott. Itt volt a masodik pozitiv elmenyem. Az oldat azt csinalta amit kellet, nem kell probalgatni.

A marashoz epp nem volt eleg gyorsmarom igy csinaltam. Saccra fele-fele sosav es vaskloridot osszeontottem. Az eredeti rairt tomenyseg alapjan kb megfelelt a bolti gyorsmaronak. Vegulis a marasnal nem volt problema, lemarta. Bar nem kellet sokmindent, mert a film miatt csak a vezetekekett kell lemarni. De legalabb nem mart ala. Picit turelmetlen voltam es nem varam ki hogy mindenhol jo legyen. Vegulsi csak proba.

NaOH-ban meg leszedtem a maradek filmet.

Vegulis sikeresnek itelem a probakort. A cikkben talalhato adatok pontosak voltak. Gratulacio a cikk ironak!
(#) gulasoft válasza kyrk hozzászólására (») Márc 14, 2010 /
 
Kicsit drága volt. Ha megjön a fólia *************

Ejnye bejnye!
Bővebben: Link
(#) waterbear válasza kyrk hozzászólására (») Márc 14, 2010 /
 
Köszönjük szépen az elismerést, azon kevesek közé tartozol, akik értékelik a munkánkat és nem belekötnek, így igen értékes a gratulációd! :yes:
(#) kyrk hozzászólása Márc 17, 2010 /
 
Dry film photoresist laminator

Ez az aminek gondolom? Kar hogy 4000 dollar...
(#) tbence3 válasza kyrk hozzászólására (») Márc 17, 2010 /
 
Igen, az aminek gondolod . Sajnos elég borsós ára van!
(#) 5aeb válasza tbence3 hozzászólására (») Márc 17, 2010 /
 
igen, borsos.
(#) gulasoft válasza kyrk hozzászólására (») Márc 18, 2010 /
 
Van az olcsóbban is, keress meg privátban.
(#) Cs.Csaby hozzászólása Ápr 14, 2010 /
 
Heló mindenki!
Nincs valami olyan megoldás fényérzékeny rétegre, ami úgy vihető föl, mint mondjuk a tn160? Evvel nem lenne gond az eloszlás meg semmi.

Üdv: Csaba
(#) troby válasza Cs.Csaby hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /
 
Helló a laminálható fólia tökéletesen egyenletes. Ettől jobb nem kell sztem.
Üdv
(#) Cs.Csaby válasza troby hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /
 
Ennek a lényege pont az lenne, hogy nem kell hozzá se lamináló gép se semmi. Csak beledobja az ember és mondjuk 5-10 perc múlva szép egyenletes réteg kerül a lemezre a lehető leg egyszerűbb módon

szép álmok...

Üdv: Csaba
(#) tbence3 válasza Cs.Csaby hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /
 
A cikkbe pár módszert közzé tettünk amihez lamináló gép sem kell.
Próbáld ki és ha elakadtál akkor kérdezz bátran!
(#) kyrk hozzászólása Máj 7, 2010 /
 
Ma magamatt szopattam. Gondoltam csinalok egy probamenetet, hogy gyakoroljak illetve amugy is megerkeztek az uj 3W-os UV ledek. Szam szerint ket darab. Mint tudjuk ez kinaban mar "sok".

Elovettem az oldalt mert a pontos ertekekre nem emlekeztem. Olvasom a cikket es a 0.85 +- 0.1 % a kovetkezo keppen manifesztalodott bennem: 0.085 - 0.1%. Tehat mint egy sav amiben ajanlott kivekeverni az elohivot.

Na nagy boszen kiszamotlam ,hogy 1% higitok majd fel es az jo lesz. Lemertem a vizet, hozzadtam az anyagot. aztan higitottam. Vegulis most hasznat veszem a lombik kft-s cuccoknak.

Levilagitas 45 masodperc alatt megvolt. De az elohivas csak nem akart menni. Mar vagy 5 menetet probaltam de semmi. Mondom ez igy nem franko, pedig a levilagitas sikerult mert lattam a szinen. Aztan gyanus volt, talan megromlott a folia. 2 fele is van de az egyik sotetebb. Na proaltam a vilagosabbal. Az sem jott elo, pedig levilagitas utan nagyon egeszseges volt.

Feladtam. Mondom ilyen nincs. Elovettem uraj a hobbielektrot, majd pislogok mint hal a szatyorban. 0.85% +- 1%. Igy mar picit mas... De hulye voltam. Uj menet es siker. Maskor jobban figyelek.

Vegulis az UV ledek jol vizsgaztak. Most probalkozom majd 10W fele iranyulni es 90fokos optikat szeretnek el. Egyenlore csak 2*3W van. Sajnos a 3W igazabol csak 2,4-2,5W-ra jott ki. A ledeket ebayen vettem HongKongbol. Sajnos az eladonal nem figyeltem, mert minden egyes vasarlot tetetle ki kell fizetni a postakoltseget. Igy sporolnak gondolom az ebay-en. Viszont meg igy is megerte mert kihoztak hazhoz.
(#) waterbear válasza kyrk hozzászólására (») Máj 7, 2010 /
 
Ez még a jobbik hiba Én amikor először kevertem be, csak úgy saccra.... utána számoltam mert levitte az egészet, nagyjából 5.8%-os volt)
Az előhívó hőmérsékletére figyelj, ha kézmeleg, gyorsabban dolgozik, de leviszi hidegen is, csak úgy fennáll a "fátyolosodás" veszélye, de ezt a maratásnál rögtön látod. Ilyenkor még tudsz javítani rajta az előhívóban újra mosogatással.
(#) kyrk válasza waterbear hozzászólására (») Máj 7, 2010 /
 
Homersekletre figyelek. A kovetkezo keppen: 8.5% oldalot keverek ki, majd ebbol csinalok elohivot. Igy mindig higitani kell es a higitast forro csapvizzel csinalom.

Raadasul 8,5% oldatot csinalni jobb merestechnikailag mert a 1000g vizbe igy 85g Na2CO3 kell.

Egy kolas uvegbe (azt hiszem 2L) kb 1922g H2O fer. Ebbez kb 178g Na2CO3-at adok. Utana 20mL 8,5% Na2CO3-as oldathoz 180mL H2O-ot adok higitaskent. Ehhez van merohengerem is amit a lombik kft-nel vettem.

Igaz vettem 1L merohengert de annak meg hasznat nem vettem, a 100mL jobb valasztasnak bizonyult. Illetve a meropoharak is jol jottek.
(#) Poostmaster hozzászólása Máj 26, 2010 /
 
sziasztok
Én most keveredtem ide, és mindjárt meg is tetszett a dolog. Csak egy ostoba felvetésem maradt. Én sokat számítógépezek, és eszembe jutott, hogy a levilágításhoz nem lehet-e használni egy szkennert?
A magam részéről nem tudom kipróbálni, mert éppen csak beszerzem a felszerelést a munkához. De ha nagy hülyeséget mondtam, akkor is kérlek, írjátok ide.
Köszi
(#) gulasoft válasza Poostmaster hozzászólására (») Máj 26, 2010 /
 
Ha UV szkennered van menni fog
Következő: »»   3 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem