Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1296 / 1384
(#) kaqkk válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 14, 2019 /
 
Mi közvetlenül a nyákra ragasztottuk a szalagot és kivágtuk a rajzolatot ,majd a "felesleget " lehúztuk . Ezután jött a maratás ..
(#) eyess válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 14, 2019 /
 
A celux arra kellett , hogy azzal hoztam létre a vonalakat , és a felesleget borotva pengével távolítottam el.Persze úgy , hogy előtte a rajzot felkopiztam a nyákra .De volt olyan is , hogy forr szemeket úgy csináltam , hogy egy golyóstoll betét mondjuk pax , és kis kalapáccsal ütögetve tudtam így forrszemeket létre hozni.Amit például akár tapétából is lehetett csinálni , vagy bármi olyannal ami ugye öntapadós , vagy lehúzható hát lappal rendelkezett.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2019
(#) usane válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 14, 2019 /
 
Én 10 körül lehettem, de én marattam az elsőt. körömlakkal húzva a vezetősávokat, sósavat elzárták otthon így kénytelen voltam sóoldatot használni elektrolízissel. Másnapra kész lett
(#) kaqkk válasza usane hozzászólására (») Jan 14, 2019 /
 
Úgy sejtem "picivel" fiatalabb vagy , én kb 14 évesen kezdtem nyákot maratni , akkor még csak a papírbakelit hordozós nyáklapot lehetett beszerezni ...
(#) eyess válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 14, 2019 /
 
Kíváncsi lennék arra , hogy aki ma kezd el nyákot készíteni , és látja ezen az oldalon a szebbnél szebb nyákokat az csinálna e olyan régi technikával ma nyákot mint réges régen.
(#) kaqkk válasza eyess hozzászólására (») Jan 14, 2019 /
 
Most is vannak akik filctollal rajzolják a nyákot ....
(#) eyess válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 14, 2019 /
 
Elejétől a végéig , vagy javitás? Azért megnéznék egy olyat , aki még így csinálja persze valami minőségit.Mert azért mindenfélét lehet , de minőséget kézzel rajzolni kevesen tudnak.
(#) Bakman válasza eyess hozzászólására (») Jan 14, 2019 / 1
 
Csőtollal sikerült párszor nekem is tetszőt készíteni (órák alatt) de már akkoriban is gyanítottam, hogy ez hosszútávon nem lesz tartható. A panelt szabályosan fel kellett polírozni, különben a csőtoll ugrált rajta és ha csak egy kis karcolás is volt a rézben, arra elfolyt a tinta, engedelmeskedvén a hajszálcsövességnek. Baromi bosszantó volt, sokat nem is erőltettem.

A filctoll egy mákszemnyivel jobb eredményt adott de az meg viszonylag gyorsan beszáradt a hosszadalmas rajzolástól. Ezek után jöttek még csak a retusálások...

Ma már nem szívesen venném kézbe egyiket se.
(#) eyess válasza Bakman hozzászólására (») Jan 14, 2019 / 2
 
Bizony bizony ez mind így volt ahogy írod.És visszatérve az elindított csatára itt jön be a türelem.Ma ez a türelem hiányzik , azért sosem fog sikerülni annak , aki türelmetlen .Bármilyen technikáról is legyen szó.
(#) TAttila77 válasza eyess hozzászólására (») Jan 14, 2019 / 2
 
Hát akkor én most itt le merem írni (bár nem szokásom büszkélkedni), hogy egészen pontosan másfél évvel ezelőttig húsz évig vonalzó, és lakkfilc volt amit ismertem. És sosem panaszkodtam rá hogy rosszat csináltam. Húsz évvel ezelőtti munkáim egyike másika még ma is vígan működik minden nap és amikor egy ismerős kolléga (direkt nem mondtuk haverommal hogy ki csinálta) meglátta panelokat amit akkor csináltam elképedt, hogy mekkora türelmem lehetett ,hogy olyan gyönyörű paneleket csináltam. Máig nem szégyenkezem és bármikor előveszem a lakkfilcet, de nem akármilyet. Viszont az ilyen nyákot azért már jó néhány órákig rajzolom. Én hogy pontos legyek így tanúltam. Majd el felejtettem, hogy viszont összességében az eaglével vagy layouttal is legalább annyi időt elszöszmötölök mint ha lakkfilcel rögtön panelre rajzolnék.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2019
(#) eyess válasza TAttila77 hozzászólására (») Jan 14, 2019 /
 
Ehhez csak gratulálni tudok , és ahhoz meg pláne , hogy még mindig hú maradsz a múlthoz.Nem semmi.Tényleg van türelmed a mai világban ez ritka.
(#) nagym6 válasza TAttila77 hozzászólására (») Jan 14, 2019 /
 
Idézet:
„eaglével vagy layouttal is legalább annyi időt elszöszmötölök mint ha lakkfilcel rögtön panelre rajzolnék.”
A tervezés miatt sokkal előnyösebb a számítógép, ott egyszerű variálni, régebbi állapot is visszavehető.
(#) TAttila77 válasza eyess hozzászólására (») Jan 14, 2019 / 1
 
Én mai napig felesleges lögybölődzésnek és vacakolásnak tarom a fotózást. tegnap óta néztem pár videót de inkább szánalmas gondolataim támadtak. nekem az élet tanította meg ez, meg az, meg amaz híjján. Mikor megkértek engem hogy építsek egy nagy tudású normális erősítőt 2000 előtt aminek naponta tizen órákat kell üzemelnie és akkor még hírből se hallottunk laminálóról, pláne layoutról, eagléröl, nekiestem és csináltam. de sokminden más is készűlt. Egyik legelső nagyobb munkám az volt, hogy míg katona voltam 96-97-ben Sz.F.váron addig utánépítettem a sokak által legendásan tönkretehetetlen Orosz "CSA800" vagy másik nevén meg "KROK800" akkoriban még csodaszámban kelendő végfokot nem orosz alkatrészekkel. Valamelyik dossziémban még a rajza is megvan. De ez csak játszadozás és időtöltés volt szolgálatom alatt példáúl. aki kérdezte eddig hogy miért így szenvedek, annak azt mondtam, hogy míg a delikvens kiötli mit és hogy kéne kanyarintson a PC-n, addig én már pontozom és rajzolom, de előtte négyzetrácsos papíron megtervezem a gondolataimat.Nem godolkodom túl sokat ezen, én csak csinálom. És úgy emlékszem mintha egy két képet láttam volna azokról a panelekről amit CIROKL csinál, ő is igencsak így lakkfilccel rajzolta. Én legalábbis úgy láttam kép alapján. Ha eszembe jut akkor keresek nektek egy panelt amit filccel csináltam és ide felteszem a képét ha megtalálom. Mai napig a leges leg tutibbnak tartom a lakkfilcet és a vonalzót. de én nem vagyok egy nyákgyár. Örűlök annak, hogy negyven év után még meglátom forrasztani szabad szemmel a legkisebb smd ellenállást és a QFN tokot. Üdvözlettel.
(#) TAttila77 válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 14, 2019 /
 
Hát ezzel vitatkoznék, de nem akarok. Nekem igencsak jónéhány éves tapasztalatom van lakkfilccel, most már én is eaglét és layoutot használok, de ha gyorsan kell ez, az akkor jön a papír tűhegyes pontozó picurka kalapács, lakkfilc és egy jó vonalzó amivel nem kenem el a produktumot.
(#) eyess válasza TAttila77 hozzászólására (») Jan 14, 2019 /
 
Ez igen , és nem semmi,.Én megint csak ismételgetni tudom magam .A türelem az ami itt hiányzik néhány embernél.Kapkodni én sem szeretek viszont a ma technikáját szívesen használom, és meg is könnyíti a dolgom sokszor.
(#) TAttila77 válasza TAttila77 hozzászólására (») Jan 14, 2019 / 4
 
Na, kiszaladtam a műhelyembe és kerestem pár régebbi panelt. Egy nagy tápé, illetve egy Cervin Wega! azthiszem tán egy bontott HED180-as végfok aktív váltója kissé átalakítva saját részre. Ezek mind lakkfilccel vonalzóval készűltek hosszas görnyedezés eredményeképp. Elég bonyolult? Aki látta már a HED180 rajzát akkor tudja. Aki ezt így utánam csinálja adok neki egy Nóbel csontot
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2019
(#) eyess válasza TAttila77 hozzászólására (») Jan 14, 2019 /
 
Volt vele munka az biztos.Egyébként régen én is gondolkodtam azon , hogy minek az a fene nagy minőség, amikor forrasztás után úgy sem látszik .De hát mindig elvarázsolt az , hogy ha a végeredmény szép lett , akkor már nincs vissza út.Tehát csak a minőség lett a továbbiakban elfogadható saját magamnak is .
(#) TAttila77 válasza eyess hozzászólására (») Jan 14, 2019 /
 
Nekem ezek többek közt akkoriban minőségek voltak. Ma is mellé merem tenni gyárinak is. Nekem így tanították. Edding 780-al rajzoltam a crossover panelt, 750-el meg a másikon a vastag vonalakat. Ez a titkom, de aki ismeri az tudja hhogy nem lehet tökölni velük mert igen hirtelen száradnak és akkor már a megrajzolt sávot elkenem, csíkos lesz. Ezeken egy átmart mikroszkópos kis lyuk sincs sehol, a szélek is eléggé egyenesek nagyító alatt is.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2019
(#) eyess válasza TAttila77 hozzászólására (») Jan 14, 2019 /
 
Egyértelmű , csak tudod kialakul az embernél már egy idő után egy fajta nívó. És persze én is mellé tenném bármikor , csak ma már azért szívesebben használom a technikát.
(#) TAttila77 válasza eyess hozzászólására (») Jan 14, 2019 /
 
Persze, hogy én is mindíg arra vágytam, hogy minél szebb legyen amit csinálok.Sosem panaszkodom és semkinek sem szokásom hetekig rimánkodni, hogy segítsen megcsinálni a nyákomat. Senkit sem tudtam az ismerőseim között sem aki megcsinálta volna régebben. Most örvendezek a Layoutnak, az Eagle nekem nagyon bonyesz. De sok ilyen olyan alkatrész makróját, vagy mijét ha nem lelem meg kell külön tervezzem és elmentsem. akkor van nagy baj amikor belefeledkezek a művem tervezésében és nem mentegetem el időnként a kis flopijellel. az nagy cumi mert ha eltűnik miután felálltam a gép mellől akor jön a hét meg a nyócát...! A PWM végfokos témában a minap tettem fel a mostani dolgaimat, azok Layouttal vannak már készítve. Nézd meg.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2019
(#) eyess válasza TAttila77 hozzászólására (») Jan 14, 2019 /
 
Mindig azt tanították menteni menteni menteni .
(#) TAttila77 válasza eyess hozzászólására (») Jan 16, 2019 /
 
Igen menteni, de ez nem igazán izgat mert PC nélkűl is megy a nyákkészítés, csak legyen lakkfilc hozzá.
(#) eyess válasza TAttila77 hozzászólására (») Jan 16, 2019 /
 
Az is egyfajta mentés.
(#) TAttila77 válasza eyess hozzászólására (») Jan 16, 2019 /
 
Agyból kézbe,kézből rézre.
(#) Epu2 válasza TAttila77 hozzászólására (») Jan 16, 2019 /
 
A hetvenes években kezdem a nyomtatott áramkörök készítését. "tollal" és nitro festékkel. A toll egy kipurcant filctoll hegye helyére befaragott bambusz toll volt. Sok évig használtam a technikát, komolyabb munkához is. A vonalak vékonyak voltak, de az egyenes ... Na az nem volt az. Aprósághoz maratás álló tollat használtam, de nagyon nem volt kiadós a nyolcvanasokban. A fotózást messze kerültem, mert macerás és költséges. Vasalással is próbálkoztam. Amelyik fordítva sikerült az jó volt. Az első két három nyák jó lett, de utána semelyik próbálkozásom nem jött össze. Mostanában találkoztam lakk filccel. Nem tudom ez alkalmas lenne nyákhoz?
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2019
(#) janigel válasza Epu2 hozzászólására (») Jan 17, 2019 /
 
Idézet:
„Amelyik fordítva sikerült az jó volt”

Ezt nem értem, mit jelent?
Szerintem a lakkfilc minőségi visszalépés a vasaláshoz képest.
Ezenkívül ezek a filcek hamar kimerülnek / beszáradnak, gyors munkát igényelnek.
Ez pedig kapkodás.(És mi lesz a nagyobb felületekkel ?)
Két vonal között egy kis várakozás, és már nem jön a lakk, utána rámész még egyszer, és hibás (csíkos) lesz a vonalad.
Én csak javításra használnám.
Ha böngészed ezt a fórumot, megtalálod a hibát, sok jó tanács, tapasztalat, és ötlet van itt a vasalásról csak türelmes légy.
Ez persze csak egy vélemény, biztos van aki nem ért velem egyet.
Sok sikert, HAJRÁ
(#) Epu2 válasza janigel hozzászólására (») Jan 17, 2019 /
 
A fordítva azt jelenti, nem tükröztem. A kezdeti sikerek ellenére kudarcba fulladt a vasalás miatt. Nem tudom miért sikerült amikor igen. A festék még nem hagyott cserben, bár nem lettek kiállítási darabok. A lakk filc amennyivel lassabb, annyival kevesebb a macera.
(#) TAttila77 válasza Epu2 hozzászólására (») Jan 17, 2019 / 1
 
Ezt a filcet nem ismerem, meg kell tesztelni egy kis darab panellel. Én az Eddingeket és annak egy koppincs változatát ismerem. Ha hazamentem este teszek fel az Edding másolatról képet. Itt a műhelyemben nincs ilyen. Pl. hiába erős nitro szagú az Edding 8300, az nem lesz jó nyákot rajzolni, a festékanyag ratyi benne. Egyszer régen a conradtól rendeltem egy érdekes kék tintájú lakkfilcet, az az eddigi legjobb nekem, most már a végét járja, de az istennek se tudok másikat keríteni sehol sem. Majd ezt is lekapom felteszem ide, hátha ismeritek netán tán.
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2019
(#) Hp41C válasza usane hozzászólására (») Jan 17, 2019 /
 
Nekem mindig elszigetelődtek a vezetékek közötti területek, soha nem lett jó az elektrolízises panel. De régen is volt már...
(#) eyess válasza Epu2 hozzászólására (») Jan 17, 2019 / 1
 
Minden technikát lehet kerülni , vagy éppen használni.Látod a vasalás is lehet macerás , ha nem sikerül.De ez vonatkozhat bármelyik technikára .A dolog nehézsége abban áll , hogy a használni kívánt technikáról vagy meg vagyunk győződve , hogy az 100% os lesz , vagy nem .A meggyőződés pedig abból áll , hogy amikor sikerül bizony nagyon meg kell jegyezni mit , és hogyan csinálunk , akkor a végeredmény mindig ugyan az lesz . És nem hiszem , hogy csak azért nem sikerül egy nyák , mert éppen tükrözve van.Ott kell lenni valami más hibának is még , hogy nem jó.
A régmúltra visszatérve nekem volt olyan saját készítésű holló tus tintát használó filcem , ami sosem száradt be.És csak a jó minőségű mondjuk pelikán márkájú tus volt az , és ráadásul a vörös színű , ami jó volt a nyákrajzoláshoz.Nagyon szép nyákokat lehet vele rajzolni úgy , hogy az egymás melletti vonalak sem tudtak össze folyni.A filc készítése úgy történt, hogy egy kifogyott toll betét műanyag részét feltöltöttem a vörös színű tussal.De ezt megelőzvén a tollbetét hegyét egy fogóval kiszedtem , és a helyére a filctollakban használt hegyet tettem.A méret pont egyforma , tehát nem tudott a tinta kifolyni , és csak annyi jött a hegyen keresztül , mint egy rendes filctólból, tehát amit a hegy átengedett. Nyilván , amikor sok rajz készült , és a hegy tompult , akkor cserélni kellett , de hát ez szinte fiókból megoldható volt.Az így elkészített tus filcet légmentesen lezárva sosem tudott beszáradni.Jó volt vele dolgozni .Ma már csak emlék.
Következő: »»   1296 / 1384
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem