Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1297 / 1384
(#) Epu2 válasza eyess hozzászólására (») Jan 17, 2019 /
 
Idézet:
„nem hiszem , hogy csak azért nem sikerül egy nyák , mert éppen tükrözve van”

Üdv!
Nem is azért sikerült. Még lett jó vagy kettő... három, aztán jött a festés. A nyomtató kkörül valami nem stimmelhet mert nem tűnik elég megbízhatónak a nyomat, ráadásul a vasalás sem jön össze. Próbáltam ugyan azzal a hőfokkal, mint az amelyik jó lett és többel.kevesebbel. Még a tisztító szereket is változtattam. Először nitro hígítót használtam. Volt amikor mechanikusan tisztogattam. Nem tapadt fel az öreg sánta kutya kedvéért sem. Egyszer még megpróbálom a sárga kínai fóliával is. Mivel komolyabb projekt nem várható, festékes vödör és pemzli.
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2019
(#) niedziela válasza eyess hozzászólására (») Jan 17, 2019 / 1
 
Idézet:
„amikor sikerül bizony nagyon meg kell jegyezni mit , és hogyan csinálunk , akkor a végeredmény mindig ugyan az lesz”


Rövid válasz: Egy frászt !
(#) papus51 hozzászólása Jan 17, 2019 /
 
Sziasztok!
Olvasom most már évek óta ezt a sok száz oldalnyi pro-kontra érv harcot és úgy gondoltam leírom én miként látom a NYÁK készítést.
Alapvetően foto technikát használok. Ezt olyan szinten, hogy kétoldalas furatgalvanizált panelek készítéséhez minden eszköz és vegyszer rendelkezésemre áll. Levilágító, réz és ón galvanizáláshoz szükséges üvegkádak, vegyszerek, stb.
A vasalásos technikát is tudom alkalmazni, bár inkább előlapok feliratozásához.
Eddig a kínlódás.
Viszont január másodika óta 16 különböző panelt rendeltem Kínából, ebből 15db-ot 10 példányban, 1 db-ot 15 példányban, ez összesen 165db NYÁK és az egész kb. 50 USD-ba került, ami durván 13.000,-Ft szállítással együtt. Itt van két hét alatt. Jó, ezek nem A4-es méretek voltak, de akkor is.
Amíg itt vitatkoztok az alatt Kínában elkészítik. Ja, és profi minőségben.
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2019
(#) bbalazs_ válasza papus51 hozzászólására (») Jan 17, 2019 / 3
 
Van, aki nem időkritikusan dolgozik. Nekem a kinyomtatás után egy órával kezemben a kész, forrasztható, gyantával lekent, száraz nyák.
Meg is őrülnék, ha két hetet kellene várni rá -akár ingyen is...
(#) janigel válasza papus51 hozzászólására (») Jan 17, 2019 /
 
Ezenkívül ezzel agyon lenne ütve az, amit imádunk.
Az öröm, hogy csak megcsináltam és szép, jó lett.
(#) eyess válasza niedziela hozzászólására (») Jan 18, 2019 / 1
 
Az is frász , ha nem jegyzed meg az utat ahová mész , mert akkor legközelebb eltévedsz.És nincs GPS.
(#) Ge Lee válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jan 18, 2019 /
 
Ez csak az egyik dolog. A másik, hogy ritkán fér bele az ember abba a 10x10 centibe. A harmadik, hogy nekem nem kell belőle 10db csak max. 2db, mit csináljak a többi 8-cal? Tudom, adjam el, csak ha olyan akkor már mindenkinek van, senkinek sem kell, ha meg nem publikus, akkor eleve nem akarom eladni. A negyedik, hogy mi van a nem publikus dolgokkal, amit nem szeretnék semmilyen formában sem közzétenni? Onnantól hogy elküldöm a kínainak, azt csinál vele amit akar, visszarajzolja, gyártja sorozatban stb.
Nem mondom hogy nem jó dolog ez a gyártatás, mert biztos az, de a munka oroszlánrésze az a tervezés, az az amivel kínlódni kell. Onnantól hogy meg van tervezve, kinyomtatom azt az 1 vagy 2 darabot, és másfél óra múlva már ültetem.
(#) papus51 válasza janigel hozzászólására (») Jan 18, 2019 /
 
Én is nagyon örültem, hogy ki tudtam dolgozni egy házi technológiát a hipofoszfitos, ónmaszkos furatgalvanizált nyákgyártásra.
Aztán ha összeszámolom mennyibe került ez nekem akkor a kínai gyártás tűnik nyerőnek.
(#) papus51 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jan 18, 2019 /
 
DHL-el 3-4 nap.
(#) Elektro.on válasza papus51 hozzászólására (») Jan 18, 2019 /
 
Pedig én is sokat szemeztem ezzel a technikával. Többször is átolvastam a cikkedet.
De viszonylag kevés nyákot készítek az utóbbi időben, ezért anyagilag nem éri meg.
(#) rolandgw válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 18, 2019 /
 
Idézet:
„Onnantól hogy elküldöm a kínainak, azt csinál vele amit akar, visszarajzolja, gyártja sorozatban stb.”

Gondolod, hogy ekkora cégeknél a kínai szabadidejében azt figyeli hogy tudná felhasználni a tervedet?
Ilyen tervezőknél van rá esély:
Bővebben: Link
(#) Ge Lee válasza rolandgw hozzászólására (») Jan 18, 2019 /
 
Mit gondolsz, vajon a rengeteg olcsóbb eszköz, TV, telefon, műszer, hifi, szóval akármilyen elektronikai eszköz az úgy lett, hogy nekiállt a kínai megtervezni? Az egytől egyig mind úgy lett, hogy lemásolták a gyári terveket amiket velük gyártattak, aztán némi átalakítás után ugyanúgy piacra dobták. Nézz bele mondjuk egy DSO-ba, szinte ugyanaz a belső, csak nyolcféle névvel kerül forgalomba. A haszon nagy része náluk abból képződik, hogy csinálnak olyan, vagy nem sokkal rosszabb minőségben valamit, csak más név alatt, jóval olcsóbban.
Nem arról beszélek hogy nekem korszakalkotó nyákterveim vannak, de azért van néhány olyan ami senki másnak nincs a gugli szerint sem, és ezeket szeretném megtartani magamnak.
(#) bbalazs_ válasza papus51 hozzászólására (») Jan 18, 2019 /
 
Nekem annyi ÓRÁT is kínszenvedés várni, HA én meg tudom csinálni hamarabb. Meg sok pénz és macera.
(#) eyess válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 18, 2019 /
 
Ma már kevés olyan dolog van , ami ne létezne ilyen , vagy akármilyen formában.Tehát , ami titok lenne az szerintem nem igazán titok.
(#) TAttila77 hozzászólása Jan 18, 2019 / 3
 
Én meg azt mondom nektek ezekre, hogy marhaságok ezek. Mire kívárom hogy a gyönyörű legyártatott nyákom megjöjjön piripócsfalváról az antarktiszról, eleve kín kivárni, na meg addig én azt a pár panelt esetleg fellaminálom kilögybölöm és el is felejtettem egy nap alatt. Még ha el is rontom és megunnám a dolgot még mindíg megrajzolhatom filccel szépen es azt is kilögybölhetem. Es nem űlök tűkön hetekig hogy jaj, vajon megjön? Jó lesz? Egyáltalán küld é a delikvens valamit... Engem arra tanítottak és sokszor fülembe cseng, hogy “egy jóra való műszerész mindent megold”.
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2019
(#) Ráx Aladár hozzászólása Jan 22, 2019 /
 
Ha egyszerű a kapcsolás akkor vagy gravírozni vagy rajzolni érdemes.Gravírozásnál annyi számít hogy meg kell számolni a csatlakozások számát a kapcsolási rajzon. És onnan mehet a menet. Rák (Rajzolt Áram Kör) -nál pedig érdemes papírra megtervezni az áramkört hogy hogyan fog kinézni a nyáklapon aztán felrajzolni alkoholos filccel (van is egy olyan toll amit pont erre a célra találtak ki. Általában minden hobbielektronikával foglalkozó boltban megtalálható). Itt van pár fotó hogy hogy is néz ki egy ilyen:
(#) TAttila77 válasza Ráx Aladár hozzászólására (») Jan 22, 2019 /
 
Ja. olyan nagy paneleket rajzolj mint amit én, meg 10x25cm nagyságút. Nefélj az kimerít mire megvagy vele. Én olyan nagyokkal doktoráltam fénykoromban. A szemem ki is figyelt mint a csiga szarva mire meglettem velük. most meg a gép előtt űlök, az se jobb egy szálat sem, az is kifáraszt ám kegyetlem mód.
(#) Ge Lee válasza TAttila77 hozzászólására (») Jan 22, 2019 / 1
 
Azért ég és föld a kettő. A gép is fárasztó, de nem kell ott ülni előtte órákat, nem kell félni attól sem hogy beszárad a filc. Felpakolod az alkatrészeket, nagyjából elrendezed, elkezded összetologatni, rajzolgatni, aztán otthagyod és csinálhatsz bármi mást. Másnap, vagy amikor akarod akkor meg folytatod. És elrontani sem tudod, nincs olyan hogy rossz helyre húzol egy vonalat és nem tudod javítani. Meg ha két hét múlva kell belőle még egy, akkor nem kell újrarajzolni csak kinyomtatni.
Annyi baja van csak szerintem, hogy pl. egy 19 colos monitor is kicsi hozzá, nagyobb kell, akkora, amin nem kell folyamatosan zoomolgatni, mert vagy nem látom át az egészet, vagy a beállított raszterméret miatt nem látom hogy mit hova rakok. Azt nagyon nem szeretem amikor utólag kell még minden alkatrészt ide oda húzgálni meg raszterméretet állítgatni.
(#) TAttila77 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 22, 2019 /
 
Hát pont ez a másik dolog ami miatt nagyon fárasztó. Én a Layoutnál a legkisebb rasztert állítom mindig de rengeteget kell nagyítgassak meg kicsinytsek, de az akaszt ki amikor egy vacakhoz makrót kell gyártsak mert épp nincs meg. Akkor lever a sárga földig. A pwm végfok meg a nagy táp tervezése az majd a végletekig kimerített, a sok kis SMD vackokkal, meg hogy akárhová nem tehetem , nem forgathatom, mert akkor zavart kelt, begerjed, áthúz meg miegyebek. Viszont nagy monitorra még nem gondoltam. Egyenlőre el piszmogok ezzel is, most egy notebookom van, azon csinálom amit kell.
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2019
(#) Ge Lee válasza TAttila77 hozzászólására (») Jan 22, 2019 /
 
A legkisebbet egyáltalán nincs értelme beállítani. Én az 1,27mm-est szoktam, azon úgy az alkatrészek 90%-át el lehet helyezni. Ennél kisebb csak akkor kell amikor közelebb kell vinni valamit, vagy ide oda kell tolni, vagy az elforgatott SMD-t a 0,15-össel el kell tolni, hogy a vonal ami átmegy alatta az éppen a közepén legyen.
A makrókkal meg úgy jártam, hogy minden új nyákra rajzoltam egyet kettőt. Persze elmentve ritkán lett, vagy nem oda ahova kellett volna, esetleg már a nyákterv is elkallódott. Aztán a csúcs az volt amikor csináltam egy szuper IC makrót vagy 20 percnyi rajzolgatással, és elkallódott. Na azóta nem rajzolok, hanem használom azt ami a könyvtárban alapból van. Nem pont akkora? Már az sem érdekel, mert vagy tudom és ráhagyok, vagy szétlakatolom és néhány kattintással méretre alakítom, de szépítgetni már nem szépítgetem. Az a lényeg hogy a furatok távolsága passzoljon.
(#) TAttila77 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 22, 2019 /
 
Akkor állítom legkisebbre ha hipi-szupi gyönyörű nyákot akarok, de sajnos kétoldalú furatgalvanizált panelt házilag képtelen vagyok csinálni. Pedig az lenne a csúcs. na mindegy, jó nekem ez. Most viszont azon mérgelődök, hogy vettem a metróba egy Sencor laminálót mert a régit megreszeltem kitágítottam vastag panelhoz, ezt meg vékonyaknak akartam használni. Erre mikor szétkaptam kiderűlt hogyebben már nem lehet átverni a fűtést. Majdnem köptem kettőt. Semmi sincs benne! addig fűt a tengelyekben a fűtés ameddig tud és annyi. 130 fok max. Akkor jó ha vasalóval előtte megdelejezem a nyákot. Szedhetem szét a régi Sigmát, hogy visszacsináljam a régihez közeli állapotot.
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2019
(#) gordonfreemN hozzászólása Jan 23, 2019 /
 
Sziasztok!

Teleföldes kivitel esetén ti mire figyeltek, milyen szabályokat tartotok be?
Gondolok itt pl az áram útjára, a szűrőkondik esetében. De más eset is érdekel.
Köszi a válaszokat!

Illetve van-e tapasztalat előre dry fóliázott panelekkel? Most készítettem előre néhány A4-est, hogy ezzel se kelljen időt töltenem később. Számíthatok rá, hogy egyben maradnak, ha hűvösön vannak tartva, fénytől védve?
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2019
(#) niedziela válasza gordonfreemN hozzászólására (») Jan 23, 2019 /
 
DRY nem megy tönkre, de ne fagyaszd le.
Azt viszont nem tudom mennyire kényelmes vele együtt vágni a panelt.
dry a panelra tenni max 5 perc, nem tűnik halálosnak
(#) gordonfreemN válasza niedziela hozzászólására (») Jan 25, 2019 /
 
Rendben, köszönöm a tanácsokat.

Esetleg pozíciórajzzal van tapasztalatotok? Vagy jár erre valaki akinek van? Hidegtranszferes eljárással próbalkozom ujra.
Egyszer már sikerült tavasszal de azóta valami megint nem jön össze. Akkor simán acetonnal sikerült (99.7%). De a jégoldós flakonba amibe tettem hogy tudjam fujkálni, nos azt megmarta kioldott belöle valamit.
De ettől független is a saját flakonjából ha veszek ki belőle, csak halványan marad a panelon. Egyedül ha felcsiszolom a panelt, akkor jobb az első próbálkozásig.
Mivel szoktátok vagy hogyan szoktátok zsirtalanitani?
Kell e erősen rányomni vagy elég rásimogatni?
(#) kaqkk válasza gordonfreemN hozzászólására (») Jan 25, 2019 /
 
Csináld a pozíciórajzot is DRY fóliával .amikor készen van még 10 percre bedobod a levilágítóba kemény lesz mint az üveg
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2019
(#) Firefighter1 hozzászólása Jan 26, 2019 /
 
Sziasztok!

Használ valaki EasyEDA-t? Próbálok egy nyomorult NodeMCU-s áramkört össze tenni. de itt mindennek más a mérete!
kb a 10 Node-t szedem le, de nem stimmel a méretkiosztás, de más se a Hi-Link is ahány "rajzoló" annyi méret
(#) Epu2 válasza Firefighter1 hozzászólására (») Jan 26, 2019 /
 
A Srint-Layout 6.0-val csak a milliméter kiosztású cuccokkal van bajom, de még az is megoldható.
(#) gigaherc válasza Epu2 hozzászólására (») Feb 4, 2019 /
 
" nyomtató körül valami nem stimmelhet mert nem tűnik elég megbízhatónak a nyomat, "

Csak kiváncsiságból, ha nem túl indiszkrét, milyen tipusú nyomtatóval probáltad ? Mert ugye milliók használják sikeresen évek óta a technikát a legkülönfélébb körülmények között. (vasalnak laminálnak, gumihengereznek) De azért kitudja lehet hogy van olyan nyomtató, illetve toner por ami esetleg valamiért tényleg nem alkalmas a vasalásra.
3 féle nyomtatóval probáltam az elmult évekbe, de kisebb változtatással mindegyikkel sikerült jó minöségben megcsinálni.
(#) gordonfreemN hozzászólása Feb 4, 2019 /
 
Sziasztok!

Elszántam magam, veszek egy lézernyomtatót UV érzékeny nyákok levilágtó maszkját készíteném vele, illetve pozíciórajzokat hidegtranszderes eljárással illetve néha olvasmányokat is nyomtatnánk vele. Ami még nem lenne baj, ha tudná a duplex nyomtatást de ha nem hát nem. Ezen kívül monokróm és wifi kell, lehessen kapni hozzá eredeti tonert. 50k körül. Tudtok adni jó tippeket, melyik típussal vannak jó tapasztalatok? EL lehet veszni a sok kínálatban, talán a brother-ről olvastam általánosan jókat, illetve szükséges-e az 1200x1200DPI felbontás?
(#) eyess válasza gordonfreemN hozzászólására (») Feb 4, 2019 /
 
Szükséget , ha minőséget akarsz.Viszont lényeges ,hogy ne csak szoftveresen tudja ezt a felbontást a gép , hanem hardveresen is .
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2019
Következő: »»   1297 / 1384
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem