Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Óravezérlő
 
Témaindító: Lucifer, idő: Dec 20, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   8 / 9
(#) etilalkohol válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jún 30, 2023 /
 
A cikke szerint éves szinten a nagy átlagban 86.4 másodperces kilengések vannak (50Hz-es órára vetítve) és a frekit úgy korrigálják, hogy átlagosan visszapontosodjon.
Akkor lehet 90 másodperc sietést engedek az órának korrigálás nélkül, kvázi így nem kések el emiatt
Késésnél most 10 másodpercnél már korrigál.
Pedig olyan jó volt látni, hogy szinte másodperc pontosan lapoz....
(#) Massawa válasza etilalkohol hozzászólására (») Jún 30, 2023 /
 
Láttad a berakott linken is, hogy igyekeznek kiegyenliteni a frekvenciat 24 orán belül is Azaz természetesen nem lesz akkora a hiba, mint amit a szabvány megenged. Nálunk kb 3 honap alatt ( tegnap néztem) joval egy percen belül van a hiba.
(#) Gafly válasza etilalkohol hozzászólására (») Jún 30, 2023 /
 
A zavaró impulzusokkal kapcsolatban igazad van, könnyen előfordulhatnak olyanok, amit beszámolhat.
Ha még nincs meg a kész áramkör és a nyák, érdemes hardveresen megszűrni az 50 Hz-es "óra" jelet. Tüskéket levágni, és aluláteresztő, stb. Mellesleg nem csak tüskét tud félreszámolni, hanem "berogyást" is...
Ha már megvan a nyák, akkor szoftveresen is tudsz ellene tenni. Sőt ugyanezt a hardveres szűrés kiegészítéseként is megteheted. Például több impulzusból mozgó átlagot tudsz számolni, és onnan tudod hogy milyen a fázishelyzete a hálózatnak. Így csak azokat az impulzusokat kell elfogadni, ami ebbe az ablakba belesik.
(#) etilalkohol válasza Gafly hozzászólására (») Jún 30, 2023 /
 
A tiny13 már tele szoftveresen, de még csak próbanyákon van, azaz hardveres szűrést tudok rá tenni.
A léptetés trafó szekunderéről (24VDC az AC18V kb) veszem jelenleg az 50Hz-et, de vehetem az 5V-os részről is ha az jobb? Egy optocsatoló veszi jelenleg, amin kb. 5mA engedek át egy sima ellenállással korlátozva.
Akkor egy kb. 50 Hz feletti vágás/szűrés kellene vagy inkább egy sávszűrés 50Hz-re kihegyezve?
Ha jól számolom a sima aluláteresztő: 18VAC - sorosan 3,3 kOhm, majd 1µF föld fele, majd optocsatoló, ez 50Hz-nél -3dB...
(#) etilalkohol válasza Massawa hozzászólására (») Jún 30, 2023 /
 
Igen, majd figyelem a hivatalos frekiátlagot, eddig kevés időm volt tesztelni, csak az lett gyanús, hogy mindig sietett, de 25.-e óta csak magasabb freki volt eddig az adatok szerint is...
(#) Massawa válasza etilalkohol hozzászólására (») Jún 30, 2023 /
 
Az még jo ha siet, mert fékezni könnyebb. Valamikot igy müködtek a japán magnok meg gramofonok, amit hálozati szinkronmotorral hajtottak. Az áttétel ugy volt kiszámitva, higy 50 Hz-n kb 10% gyorsabban menjen, és ezt fékezték a pontos sebességre. A baj akkor állt elö, amikor csak 48 Hz volt a stekkerben. Ilyenkor le kellett állni a munkával.
Ma már szerencsére ilyen nincs - legfeljebb nincs egyáltalán villany.
(#) kaqkk válasza etilalkohol hozzászólására (») Jún 30, 2023 /
 
Ha mikrovezérlőt használsz akkor már egy DS3231 Rtc nem akadály , ha beletevezed megszünt minden nyűgöd még az áramkimaradás sem okoz gondot .
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2023
(#) etilalkohol válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 30, 2023 /
 
Az sem totál pontos, így mindenképp kell néha internetes pontosítás, akkor meg gondoltam elég lesz az 50Hz is...
(#) etilalkohol hozzászólása Jún 30, 2023 /
 
Nos egyelőre sikerült megoldanom szoftveresen úgy, hogy az esp32 amikor érzékeli, hogy siet a lapozó óra, akkor nem lekapcsolja a tápot a lapozó kontrollernek (így nem terheli az eepromot írással), hanem rövidre zárja egy optocsatolóval az 50Hz-es optocsatolót, így kvázi nem jut jel a megszakítás bemenetre, de ez csak 50ms-ig tart, majd 50ms-ig újra engedi az 50Hz-et, ezáltal nem áramszünetet észlel a lapozó mikrokontroller, csak kevesebbet számol... természetesen így pl. 60 másodperc sietést kb. 120 másodperc alatt dolgoz le, de idő van rá...
Biztos ami biztos, az aluláteresztő szűrőt még beépítem a hálózati zavarok elkerülésére.
Köszönöm a segítséget/ötleteket mindenkinek!
(#) kaqkk válasza etilalkohol hozzászólására (») Jún 30, 2023 /
 
2PPM? évi 1-2 másodperc . Hameg internetes pontosítás akkor már megint nem kell az 50Hz egyszerűen folyamatosan lekérdezed az időt a netről . De akkor már miért nem GPS ? Az atomóra pontosságú és szintén nem kell hozzá a hálózati 50Hz időalapnak , sőt még akkor is sokkal pontosabb lehet az órád ha egy jóféle kvarccal megszakítást használva generálod az időalapot a procival ..
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2023
(#) etilalkohol válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 30, 2023 /
 
Ez egy lapozó óra, ami egy irányba pörgethető csak és ha áramszünet van, akkor tuti nem pörög és utána nem is lekérdezhető hol jár - ezért itt egy kicsit másabb a szitu, mint egy kijelzős óránál.
Az ESP32 vel is megoldható lett volna egyben az egész, de azt ágyúnak éreztem a feladathoz, ezért egy tiny13 látja el az egész lapozást és az áramszünet esetén a lementést is, így kézenfekvő volt, hogy az 50Hz-et figyelje az áramszünet megállapításához és akkor az már egyfajta időalapnak is megteszi.
Ha az 50Hz pontos lesz/lenne és sosincs áramszünet, akkor az egészet megoldja/ellátja. Természetesen ilyen nincs, ezért kvázi megfejelem a rendszert az ESP32-vel, aminek nem is kell folyamatosan üzemelnie, jelenleg ha bekapcsolom pontosít és ha bekapcsolva hagyom, akkor óránként felébreszti magát és pontosít. Ellenben valószínűleg minden egyes ébredés után kétszerezem az alvási idejét, így egyre ritkábban ébred majd fel, amit egy áramszünet vagy reszet gombbal újraindíthatok pl ha közeleg az óraátállítás ideje...
Amúgy most belegondolva, lehet valóban igazad van és végül túlbonyolítottam kicsit az egészet...
Remélem így érthetőbb a koncepcióm.
(#) kaqkk válasza etilalkohol hozzászólására (») Jún 30, 2023 /
 
És nem gondolod hogy minden egyszerűbb lenne ha az óra akkuról járna egy pontos időalappal ? Én is írtam programot progatronhoz , olyan metódussal hogy áramszünetnél a pic elmentette az aktuális időpontot és amikor visszajött az "áram" gyorsan bepörgette az RTC és a mentett érték külömbségét, és onnan ujból az RTC vette át a hatalmat . Nem kell lekérdezni a progatront ha tudod az áramszünet kezdete és az aktuális időpont közti külömbséget ...
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2023
(#) etilalkohol válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 30, 2023 /
 
Volt eszemben, sőt akku helyett egy supercap-al kísérletezgettem is, hogy ne kelljen évek múlva az akkuval bajlódni, de végül ez lett... így gondozásmentes..
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2023
(#) Gafly válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 30, 2023 /
 
Tudod az úgy van szerintem, hogy amikor már megint este kint kolbászolsz, akkor kikiabál az asszony:
- Hol vagy már megint?
#1
- Mindjárt megyek, mindjárt készen van az óra.
- Enne meg a fene az óráiddal együtt.
#2
- NTP szerver tartalékolást csinálom éppen, hogy biztonságban legyünk.
- Te milyen rendes vagy, hogy így gondoskodsz rólunk.
Erre bármikor hivatkozhatsz:
Idézet:
„5.8.3 Time Synchronization
Ensure that the Network Time Protocol (NTP) (for Time of Day) is correctly configured. It is strongly recommended to configure at least three NTP servers for redundancy and to avoid malicious changes of time in the NTP servers. NTPv4 is supported to ensure a secure NTP service.
For additional security, it is recommended to configure NTP servers that support authentication. If authentication is enabled, the node verifies that the Time of Day is received from the trusted NTP server.”
(#) pipi válasza etilalkohol hozzászólására (») Jún 30, 2023 /
 
Hali! Ha már úgyis ott az ESP32 akkor én azzal csinálnám az egészet, csak bonyolítja a helyzetet a két proci, két program, összeszinkron... Nálam ESP8266-al tft lcd óra+időjárás megy, internetes óraszinkron kb fél naponként, közben meg a saját kvarcáról ketyeg... nincs külön óraic, nincs elem/akku - nem is hiányzik
Mondjuk 2036-ban gondban leszek amikor az ntp idő körbefordul
(#) etilalkohol válasza pipi hozzászólására (») Jún 30, 2023 /
 
No igen, jelenleg van olyan tiny13-mam ami évek óta fut hiba nélkül folyamatos üzemben, ESP-kkel meg kb. fél éve foglalkozok, ez ilyen agyi izé nálam, hogy túl bonyolult a kontroller, akkor biztos megbízhatatlanabb is. ESP8266-NANO párosom is hiba nélkül megy már vagy 3 éve folyamatosan, szintén pontos idő és időjárás adtok...
Azaz igazatok van, ez is tuti elmenne....
(#) etilalkohol hozzászólása Júl 1, 2023 /
 
Sziasztok!
Aludtam rá egyet és valóban túl bonyolult így, ezért átírom csak ESP32-re, supercap-ról elmegy elég sokáig mélyalvásban (áramszünet este) és így nem is kell eeprom-ba írogatni, hanem elég a statikus ram részben tárolni a lapozóóra állását. A belső RTC-je elég pontatlan (működő külső kvarc-os illesztésre konkrét példát nem találtam), ezért marad az 50Hz-es szinkron - ha nagyon gázos lesz, akkor kap egy külső RTC-t.
Üdv
(#) kaqkk válasza etilalkohol hozzászólására (») Júl 1, 2023 /
 
Miért kérdezel ha ennyire ragaszkodsz a saját elképzeléseidhez ? Az ESP túl jó erre a feladatra , az attiny bőven elég egy DS3231 el karőltve , kár túlbonyolítani (én egy 628 as piccel megoldom a történetet)
(#) etilalkohol válasza kaqkk hozzászólására (») Júl 1, 2023 /
 
Az ESP a netes szinkron miatt kell.
(#) kaqkk válasza etilalkohol hozzászólására (») Júl 1, 2023 /
 
Minek ? Egy jó RTC pár másodpercet csal évente ...
(#) etilalkohol válasza kaqkk hozzászólására (») Júl 1, 2023 /
 
Néztem amit linkeltél, az ha igaz a pontosságára az 1-2 másodperc havonta az egy lapozó óránál nem lényeges, főleg ha évente 2x úgy is állítani kell.
Ez a netes szinkron azért kényelmes, mert nem kell gombokkal ill kijelzővel szenvedni a kezdeti beállításhoz sem.
Nekem az egészen csak 1-2 led van, az egyik kivillogja az időt (kvázi látszik, hogy megy az lapozóóra rész), a másik led pedig az ESP-n ad életjelet ill. a villogás frekiből látom, hogy wifit keres, ntp-t keres, léptet, késleltet...
(#) kaqkk válasza etilalkohol hozzászólására (») Júl 1, 2023 /
 
A kezdeti beállítást és az áramszünet lekezelését hogyan csinálja ha nincs visszajelzés az óra felől ? Ja és ha van egy netes időadatod akkor minek az 50 Hz ?
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2023
(#) etilalkohol válasza kaqkk hozzászólására (») Júl 1, 2023 /
 
A két kontroller összejelez:
-a lapozóé minden lapozás után annyi impulzust küld ahány percnél jár.
-az ESP pedig küld egy impulzust, akkor lapoztathat pluszban.
A netes időadat csak beállításkor kell (ill. áramszünet után), egyébként alszik az ESP, ezért kell az 50Hz ill. hogy lássa a kontroller ha kiesik az 50Hz akkor tuti áramszünet jön.

(Gyagyáztam azon is, hogy ezekhez a régi órákhoz elég lenne/jobban illene egy olyan kapcsolás, ami nagyon pontos percenkénti impulzust ad és ha áramszünet jön, akkor ezek csak késni tudnak úgy is, akkor pl. egy elem/akku-ról elindulna egy perc alapú számláló és amikor visszajön az áram, ezeket a perceket pluszban leléptetné, miközben visszaszámol.)
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2023
(#) kaqkk válasza etilalkohol hozzászólására (») Júl 1, 2023 /
 
Pont erről írtam, csak én RTC vel oldottam meg és a pic mentette az időt az áramszünet kezdetekor
(#) proba válasza kaqkk hozzászólására (») Júl 1, 2023 / 1
 
Én egy léptetős órát egy arduino meg egy ds chipes kínai modullal vezérlek. Az arduino minden sikeres léptetés után a ds ébresztés ramjába eltárolja az első bekapcsolástól eltelt időt ( időként lényegtelen mennyi) ha áramszünet van, akkor a DS jár tovább, az ébresztés részben ott az utolsó impulzus ideje. Ha visszajön az áram, megnézem mennyi az eltérés, ha 12 óránál több akkor vágás, ha a maradék 11 óránál több akkor várakozás. ( hamarabb van kivárni, mint körbe léptetni.) ha meg kevesebb. akkor lép egyet ébresztés átír, újra lép, újra átír...míg el nem éri a kimaradt lépésszámot Ha nagyon kell egy léptető gomb, meg egy leállító kapcsoló mindent elrendez. A léptető részben tárolt idő teljesen közömbös, felesleges tudni állítgatni, elég ha percenként kiadja az impulzust, áramszünet esetén meg a még hiányzókat. Még a hálózatot sem kell figyelni. Egy hátrány lehet, léptetés közben jön az áramszünet. Cserébe viszont nagyon egyszerű a program, és a hardware is. Ram bírja az írást végtelenségig, nem kell rajta aggódni...
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2023
(#) etilalkohol válasza proba hozzászólására (») Júl 1, 2023 /
 
Akkor nem is figyeled az áramszünetet, hanem ha elment az áram előbb-utóbb visszajön és úgy is kvázi elölről kezd futni a program, ami kiolvassa az ébresztést és az RTC időt majd ennek függvényében elkezd léptetni vagy várakoztatni? - kb. így megy ha jól értem?
Az RTC chipek ha feszt kapnak, akkor egyből elkezdenek ketyegni mindenféle inicializálás nélkül ill. nulláról indulnak?
(#) etilalkohol válasza kaqkk hozzászólására (») Júl 1, 2023 /
 
Valóban ennyire pontos a DS3231-ed, amit írnak?
(#) Bakman válasza etilalkohol hozzászólására (») Júl 1, 2023 / 1
 
Idézet:
„Az RTC chipek ha feszt kapnak, akkor egyből elkezdenek ketyegni mindenféle inicializálás nélkül ill. nulláról indulnak?”
Eléggé változatos a helyzet, meg kell nézni az adatlapjukat. Pl. DS1307 nulláról indítva a tápfesz. ráadásakor tiltja az óra oszcillátort, mindenképpen be kell állítani. Ugyanakkor DS1307 ketyeg, nulláról.
(#) etilalkohol válasza etilalkohol hozzászólására (») Júl 1, 2023 /
 
Közben megtaláltam miért ilyen pontos a DS3231: hőmérséklet-kompenzált kristályoszcillátorral (TCXO) és kristállyal.
(#) proba válasza etilalkohol hozzászólására (») Júl 1, 2023 / 1
 
Jól érted, nem figyelem. Az inicializálás részben nem vagyok biztos, de szerintem az óra öntevékenyen indult. Rég csináltam. De nem emlékszem hogy elemcsere, vagy bármi más okból kellett volna vele foglalkozni szoftveresen bármikor is. ( remélem nem is kell, mert tőlem távol van.) Ha kellett is valamikor, akkor a belökő programot feltettem az arduinóra, elindítottam, aztán lecseréltem a véglegesre. Az egész program nem csinál mást, megnézi mennyi eltérés van az ébresztés meg a rendes idő között, annak függvényében léptet újra ír. Ha áramkimaradás volt akkor eleinte gyorsabban, ha nem volt akkor percenként.
Következő: »»   8 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem