Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Padlófűtés vezérlés
 
Témaindító: Hegede, idő: Dec 8, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   86 / 104
(#) Pere válasza Bakman hozzászólására (») Okt 11, 2020 /
 
Na most fog kiderülni, hogy láma vagyok... Szóval a Q3-al közvetlenül tudok relét vezérelni?

Korábban esett szó készülékházról meg szépségről. Hogy lehetne ezt jól megoldani? Egy sínre felfűzve? Vagy kellene tervezni hozzá egy nyákot?
(#) Bakman válasza Pere hozzászólására (») Okt 11, 2020 /
 
Igen, Q3-mal lehet relét (is) vezérelni. A szépséget a termosztátokra értettem, amelyek a lakótérben vannak. A Tech termosztátok viszonlag esztétikusak, van fehér és fekete változat is.

Van NYÁK-ba ültethető és kalapsínre pattintható relé is, igény szerint. Ha előbbit veszed, akkor NYÁK-ot kell készíteni hozzá, ha utóbbit, akkor kalapsín. Mindkettőt illik dobozba rakni, már csak az érintésvédelem miatt is. Léteznek kisfeszültségű szelepek is de jelen helyzetben szeintem felesleges. Egy tápegység mindenképpen kelleni fog emiatt (extra hibalehetőség) de a doboz is, gondolom nem a puszta falra akarsz rögzíteni kalapsínt vagy NYÁK-ot.
(#) Mate78 válasza Pere hozzászólására (») Okt 12, 2020 /
 
Szia,

Egész biztosan szükség van helyiségenkénti hőmérséklet szabályozásra?
Az nem kielégítő megoldás, hogy az osztón lévő csapokkal tapasztalati úton beállítod az egyes helyiségekhez tartozó átfolyást?Ahol hidegebb van azt jobban kinyitod, ahol meg sok, ott zársz rajta.Ha az egyes helyiségek ajtajai nyitva vannak, valamennyire úgyis kiegyenlítődnek a hőmérsékletek.(Nálam hasonló a rendszer, csak padlófűtés van, 10 kör, 5 logikai részre osztva.Egy szobatermosztát, meg egy padlószenzor ugyanabban a helyiségben, ahol a szobatermosztát.)
(#) usane válasza Bakman hozzászólására (») Okt 12, 2020 /
 
Nyilván ha zónavezérlőt akar használni akkor nincs értelme, de a relémodulos megoldás esetén van. Ismerősömnél így működik a kazán késleltetős kapcsolása. Csináltam neki egy relémodult amin a bemenetekre kapcsolódó termosztátokhoz tetszés szerint állíthatóak a zónaszelepek DIP kapcsolókkal. Ha egy szelep nyitva van akkor kapcsolja a kazán relét. Nem kell ezt túlbonyolítani. Persze ugyanúgy kell annyi termosztát amennyi zónát szeretne. zózák+1 relé, nyákot gyártani, beforrasztgatni. Nem tudom árban melyik jön ki jobban? Csak egy javaslat.
(#) Pere válasza usane hozzászólására (») Okt 12, 2020 /
 
Ha már az árról beszélünk. Mit szóltok az Alis relé modulokhoz? Hihetetlenül olcsó, de ahogy fentebb írtam, nem bonyolítanám túl a dolgot Arduinoval vagy egyéb "hibaforrással" Elvetemült ötlet egy ilyen relé sorban és Q3-as termosztátban gondolkodni? Milyen módon lehet illeszteni őket?
(#) Pere válasza Mate78 hozzászólására (») Okt 12, 2020 /
 
Ezt a kérdést tettem fel magamnak az elmúlt két évben folyamatosan. Elvoltunk egy termosztáttal és a tapasztalati úton beállított szelepekkel. De az van, hogy nem volt minden esetben komfortos. Főleg az átmeneti időszakok problémásak. Az egyik gyereknél 21 míg a másiknál 23,5 fok van. A 23,5-re nem fűtenék rá, de a 21-re rá kellene dobi egy picit.
(#) usane válasza Pere hozzászólására (») Okt 12, 2020 /
 
Ahogy nézem 5V vagy 12V-os táp kell neki. Az illesztés egyszerű. A Q3 egyik kapcsoló lába 5V vagy12V a másik meg az IN bemenetre. A kimenetre meg olyan szelepmotort teszel amilyet akarsz, 24V vagy 230V-ot is elbírnak a relék. A szelepek 0-ját összekötöd, a fázist meg a reléken keresztül kapják.
(#) Bakman válasza Pere hozzászólására (») Okt 12, 2020 /
 
Felesleges és egy esetleges hiba esetén nehézkes a javítása, tápegység is kell hozzá. Neked öt relé és egy meghúzás-késleltető időrelé kell. Ennyi, nem több. Egy trükk van, a reléknek minimum két áramkörösöknek kell lenniük.
(#) Bakman válasza Pere hozzászólására (») Okt 12, 2020 /
 
Lásd melléklet.
(#) proli007 válasza Bakman hozzászólására (») Okt 12, 2020 /
 
Már bocsánat! Egy VAGY kapuhoz néhány dióda nem elég?
(#) Bakman válasza proli007 hozzászólására (») Okt 12, 2020 /
 
230 V~ szelepek és a szelepek nyitási ideje akár öt perc is lehet. Mindegyik termosztátnak indítania kell a kazánt de csak a saját szelepeit.
(#) proli007 válasza Bakman hozzászólására (») Okt 12, 2020 /
 
Termosztát nyitja a szelepet, a diódák meg a kazánt egy relével. Mi itt a gond?
(#) Bakman válasza proli007 hozzászólására (») Okt 12, 2020 /
 
A gond ott van, hogy ilyen megoldás eszembe sem jutott.

Alapvetően ilyen vezérléseknél nem szoktam használni csak reléket, lehetőleg úgy, hogy a termosztát kontaktusai ne legyenek terhelve. Szokás kérdése. Reléket fel lehet pattintani kalapsínre, diódák kicsit több törődést igényelnek, legalábbis valamilyen hordozóegységet.
(#) gulyi88 válasza Bakman hozzászólására (») Okt 12, 2020 /
 
Létezik kalapsínre pattints "sorkapocsba" integrált dióda. Azaz sorkapocs házban az átvezető rézlap helyett egy dióda lakik.
(#) Bakman válasza gulyi88 hozzászólására (») Okt 12, 2020 /
 
Hol? Muti!
(#) dB_Thunder válasza Bakman hozzászólására (») Okt 12, 2020 /
 
Még talán nekem is van! Weidmüller vagy PhoenixContakt gyártja..
PL:

https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fwww.pauer-land.h...ARCQAg
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2020
(#) Bakman válasza dB_Thunder hozzászólására (») Okt 12, 2020 /
 
Nem tudtam, hogy vannak ilyenek is. Egy foglalat és egy hozzá való relé nem sokkal kerül többe és több dologra használható, a kérdés eldőlt, nekem nem kell.
(#) Pere válasza Bakman hozzászólására (») Okt 12, 2020 /
 
Köszi, ez így teljesen érthető.
(#) Pere válasza Bakman hozzászólására (») Okt 12, 2020 /
 
Talán kiderült, hogy kezdő vagyok, szóval az alkatrészekben is kérek némi segítséget. Én ezeket nézegettem:
Relpol R4N-2014-23-5230-WTL relé 5db - 7.000.-Ft
Relpol relé foglalat R4 relékhez GZM4 5db - 5.000.-Ft
Időrelé, meghúzás késleltetés 0,1s-600s AC/DC 12-240V 1db - 7.000.-Ft
Kanlux DB108S 8 modulos kötődoboz 1db - 2.000.-Ft

Jók lesznek ezek?
Ha igen akkor ez így 21.000 ehhez még hozzájönnek a wagók, kábelek ilyesmi és ott vagyok mintha vettem volna egy kész zónavezérlőt. Jól látom, hogy ez így nem tud olcsóbb lenni?
(#) Bakman válasza Pere hozzászólására (») Okt 12, 2020 /
 
Attól függ, milyen zónavezérlőt veszel. Van olcsóbb és van drágább is.

A kötődoboz helyett vegyél egy zártat, ha nem akarod nézegeti a reléket. Igaz, a zárd dobozban nincs kalapsín. A többi jó, mi is ilyen reléket szoktunk venni.

Doboz.jpg
    
(#) Pere válasza Bakman hozzászólására (») Okt 12, 2020 /
 
Én a H265-re gondoltam, 25.000.-Ft körül elérhető. A vicc az, hogy Kínából ez is fillérekért érkezik, bár nem tudom, hogy be merjem-e vállalni.
(#) Geri86 hozzászólása Okt 21, 2020 /
 
Sziasztok. Lehet, hogy kérdésem konkrétan nem ide tartozik de érdekelne a véleményetek. Fűtés korszerűsítésen gondolkodom. A ház 90 nm 1 szintes. Padlófűtést szeretnék a 3 hálószobát kivéve oda radiátorokat. Lenne egy vázlatrajzom ha esetleg vegyes tüzelés is lenne. A kérdés az lenne, hogy lehetne-e kombinálni kondenzációs gázkazánnal lévén, hogy az alacsonyabb hőmérsékleten dolgozik jól, a radiátoroknak pedig több hőmérséklet kell. De bármilyen ötletet szívesen fogadok, hogy ki milyen fűtést alkalmazna. Előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2020
(#) compozit válasza Geri86 hozzászólására (») Okt 22, 2020 /
 
Én csak padlófűtést. A radiátorokkal jól elbonyolítod és nagyon sokba fog kerülni.
(#) JZoli válasza Geri86 hozzászólására (») Okt 22, 2020 /
 
Ez a rajz több sebből vérzik. A radiátorkörnek nincs keringtetőszivattyúja, így csak nagyon vastag csövekkel működhet gravitációval. A fűtési melegvizet a puffertároló felső részéből kellene kivenni, mert a rétegződés miatt alul hideg benne a víz, fűtésre alkalmatlan (bár gondolom ez csak a rajztechnika miatt lett így megoldva). Az ábrádon lévő padlófűtés "keverőmegoldása" csak akkor működik rendesen, ha van némi "előnyomása", tehát van a rendszerben előtte egy másik szivattyú ami betolja a fűtővizet az osztó felé. Meg ez a keverés (ha jól emlékszem) 10-12KW fűtési energiáig használható, bár az értékre nem esküdnék meg.
Azt azért meg kellene fontolni, hogy egy ilyen vegyeskazán-puffer teljes kiépítésben, anyagárban számolva sem áll meg ötszáz-ezer forintból. Ha van gáz akkor nem nagyon éri meg a kiépítés, talán akkor ha esetleg van olcsó tüzelőanyag beszerzési forrás.
Persze ezzel nem szeretném a kedved elvenni ettől a tervtől, de érdemes belekerülési és megtérülési számításokat végezni mielőtt belevágsz egy ilyen rendszer megépítésébe.
(#) compozit válasza Geri86 hozzászólására (») Okt 22, 2020 /
 
Vegyes tüzelésűt csak egyetlen okból tennék be. Január 1-től még az udvarodon sem égetheted el a faleveleket, vagy gallyakat. Ha van vegyestüzelésüd, akkor ott elégetheted. Mert különben ha van ( vagy lesz ) egy-két kiszáradt fád, akkor csak elvitetni tudod, méregdrága pénzen. És még a rönkök sem kellenek senkinek, mert azzal dolgozni kell. Ezt meg senki nem szeret, még azok sem, akiknek nincs pénzük megvenni a tüzifát kalodában. Nemsokára nekem is lesz 2...3 m3 fám, de nem tudok tőle megszabadulni.
(#) Geri86 válasza JZoli hozzászólására (») Okt 22, 2020 /
 
Első körben én is arra gondoltam, hogy csak padlófűtés kondenzációs gázkazán ami használati melegvizet is előállít. Nem tudom arra kell pluszban puffer? Mert hogy némelyek átfolyásos melegítésen alapulnak.
(#) Geri86 válasza Geri86 hozzászólására (») Okt 22, 2020 /
 
Közben utána olvastam, hogy ahhoz indirekt tároló kell.
(#) Bakman válasza Geri86 hozzászólására (») Okt 22, 2020 /
 
Puffert csak vegyestüzelésű kazánhoz érdemes rakni, kb. olyan elrendezéssel, ahogy az ábrán is látszik. Így használható a rendszerben termosztát is.
(#) baloghvl hozzászólása Nov 11, 2020 /
 
Sziasztok!

Van valakinek tapasztalata ilyennel ? Ha jól látom ez csak a kazán indítását késlelteti. Vagy esetleg tud még mást is? A profibbakban is csak ennyi van, vagy azok esetleg "okosabbak"?
(#) JZoli válasza baloghvl hozzászólására (») Nov 12, 2020 /
 
Szerintem ez semmit sem késleltet. Arra való, ha van több termosztátod meg több fűtési köröd és termomotorok vannak mondjuk az osztón, akkor megoldja a termosztátok indítójelére kapcsolja a termomotorokra a feszültséget, indít egy keringetőszivattyút, meg ad egy indítást a kazán felé is.
Következő: »»   86 / 104
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem