Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Padlófűtés vezérlés
 
Témaindító: Hegede, idő: Dec 8, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   95 / 104
(#) joetata hozzászólása Aug 21, 2022 /
 
Sziasztok!
2 év után ismét egy kérdéssel fordulok hozzátok. A qrvára felemelt gázár miatt változtatni szeretnék a fűtés vezérlésén. Az apropóját az adta, hogy tavaly január hónapban egy nap 24 órán keresztül minden órában mértem a gázfogyasztást. Éjszakai hőmérséklet -8 Cfok, nappali 0 +2 C fok volt. Ment 5 radiátor és 50 m2 padlófűtés, összesen kb. 70 m2. Az óránkénti fogyasztás 0.6-1 m3 között volt, ami végül is 24 óra alatt 18 m3-re jött ki. A két rendszer hőcserélővel van leválasztva, tökéletesen működött. A rendszert egy programozható Siemens szobatermosztát kapcsolgatta. A helyzet úgy hozta, hogy ősztől a fűtendő alapterület lecsökken kb. 50 m2-re. De még így is félő, hogy nem férek bele a kedvezményes éves 1729 m3 gázfogyasztásba. Gondoltam egyet, mi lenne ha beépítenék egy programozható időkapcsolót, - pl. EMOS digitális TS-ED1 - amellyel beállítanám pl. hogy 3 óráig menjen a kazán, 3 óráig álljon. Így remélem tudnám csökkenteni a felhasznált gázt. A padló hötehetetlensége miatt 3 óra állás alatt nem tud annyire lehűlni, hogy a 3 óra működés után az egyensúly ne álljon helyre. Ezt gyakorlatból tudom. Három napig tartó villamos karbantartás volt a hálózatunkon. Napi 4 óra áramszünetet is elviselt a rendszer. Azonban nem tudom, hogy a vezérlésnél az elektromos rendszerbe hová kellene beiktatni ezt az időkapcsolót? A fi relétől megy a 220V a kazán vezérlőpaneljéhez. Ez közé építsem be? Ekkor ha az időkapcsoló leállítja a kazánt, akkor ugye a szobatermosztát hiába küldene jelet a kazán indítására, ez nem lehetséges. A kazán áll, nem fogyaszt. Viszont ha az időkapcsoló éppen ad áramot, akkor ez alatt a 3 órás periódus alatt a szobatermosztát ugyanúgy leállíthatja a kazánt, ha jól értelmezem?

Kérdezem, hogy ez az elképzelés jó-e így, ha nem, akkor mi a tuti megoldás? Vagy hagyjam inkább az egészet?

Köszönöm Joetata
(#) Bakman válasza joetata hozzászólására (») Aug 21, 2022 /
 
Perpillanat a termosztát kapcsolgatja a kazánt. Ha beavatkozol az időkapcsolóval, akkor a bekapcsolt állapotban várhatóan állandóan menni fog a kazán hogy utolérje a lemaradást, amit a kikapcsolt állapotban szedett össze. Nem biztos, hogy ebből megtakarítás lesz.

Helységenkénti termosztát (már ha a rendszer úgy van kiépítve, hogy ez megoldható), szigetelés, beállított hőmérséklet(ek) csökkentése hoz stail eredményt.
(#) VIM válasza joetata hozzászólására (») Aug 21, 2022 /
 
Szia! Az említett gondolatmenetet akkor sem volna értelme kivitelezni ha beleférnél a hatósági árfekvésbe. A többletet amúgy is csak az e feletti fogyasztásért fizetnéd piacival. A régi idők filmjeiben a nemesek birtokain a kastélyokban azok szobáiban nem lehetett látni levetkőzött embereket és nem a prüdéria miatt hanem már akkor is tisztában voltak a hőfokokkal és annak költségeivel. Hol voltak még akkor hőszigetelések? .... hát rajtuk.Nem akarok politikai felhangot generálni de szerintem nyugaton előbb kint lesznek az emberek az utcán, mint mielőtt bármelyikőjük is feladná a jólétét a fűtés miatt.
(#) ChoozLee válasza joetata hozzászólására (») Aug 22, 2022 /
 
A megoldás inkább egy (öntanuló) PID szabályzó. Pl. Siemens REV24. Az le tudja követni a felületfűtések dinamikáját és valós megtakarítást lehet vele elérni, melyet nem csak a fizika, de független tesztek is bizonyítanak. És még a komfortot is növeli a hőingadozás csökkenésével.
(#) Lamprologus válasza joetata hozzászólására (») Aug 22, 2022 /
 
Inkább egy programozható szobatermosztát! Aztán megkeresni azokat az idő intervallumokat amikor nem vagy otthon, vagy épp alszolt, és lehet alacsonyabb a hőmérséklet! (Padlófűtésnél több órával korábban kell ki be kapcsolni a fűtést a hőtehetetlenség miatt ... ezt ki kell tapasztalni!)
(#) Topi válasza joetata hozzászólására (») Aug 22, 2022 / 1
 
TL;DR: Energiahatékonyság növeléshez NE kapcsold le a fűtést, ha van hőtehetetlenséget adó felületfűtési megoldásod. Használj előremenő hőmérséklet szabályzást környezeti hőmérséklet alapon, 0°C hiszterézist/PID szabályzást. Csak akkor vedd le a fűtés hőmérsékletét, ha napokig nem vagy otthon.

Bővebben:
Geotermikus hőszivattyús padló fűtés és mennyezet hűtés-fűtést használok.
Egyet biztosan nagyon gyorsan megtapasztal az ember méréssel alátámasztva, ezen rendszereket (pl. padlófűtés) a leginkább energiahatékony állandósult állapotban kell tartani.

Az fogyasztja a legkevesebb energiát ha külső hőmérsékletnek (pontosabban inkább hőterhelésnek / hőveszteségnek) megfelelően állítod az előremenő hőmérsékleteket dinamikusan, illetve a hiszterézist gyakorlatilag 0°C-ra veszed (vagy PID-et használsz), és az egyetlen egy limitálást a hűtő/hőtermelő egység (és keringetői) óránkénti maximális be-kikapcsolási ciklusszáma korlátozza.

Akkor érdemes a beállított hőmérsékleten módosítani, ha tudottan napokig nem vagy otthon. Nekem a padlófűtés kb. 0.1°C/óra meredekségű abban az esetben ha a állandósult állapothoz optimális előremenő hőmérsékletet használok (ez a gradiens értelemszerűen helyiséghőmérséklet). Ennél meredekebbet is lehet használni, de a irreálisan nagy energiafelhasználást ad, és ráadásul a nagy meredekség kihat a dilatációs kérdésekre is.

Próbáltam, hogy mikor reggel elmegyünk otthonról, akkor csökkentem 0.5°C-ot az átlagos helyiséghőmérsékletet télen, de nagyjából délre éri ezt a hőmérsékletet el, de mivel újabb kb. 4 óra mire felfűti, ezért délben gyakorlatilag vissza is kell állítani a hőmérsékletet, mert kell annyi idő hogy visszafűtse du. 4-5 órára.

Ez csak mellékes infónak: Gázfűtésnél nem annyira probléma a következő, de geotermikusnál nem célszerű ilyet csinálni, mert akkor a talajból is hosszan és nagy mennyiségű hőenergiát kell kivenni, amitől csökken a glikol hőmérséklete, amitől egyben romlik is a hatásfok. Hidegebb glikol egyrészt kevesebb hőenergiát tartalmaz, másrészt sűrűbb is, amitől keringetni is energiaigényesebb.

Gázfűtésénél, leginkább kondenzációs gázkazánnál jelentkezik az, hogy célszerűbb alacsonyabb teljesítményen üzemeltetni (elvárni tőle) az energiahatékonyság érdekében, tehát ott sem célszerű ilyen nagy boost üzemet kérni a kazántól.
(#) Lamprologus válasza Topi hozzászólására (») Aug 22, 2022 /
 
Idézet:
„Próbáltam, hogy mikor reggel elmegyünk otthonról, akkor csökkentem 0.5°C-ot az átlagos helyiséghőmérsékletet télen, de nagyjából délre éri ezt a hőmérsékletet el, de mivel újabb kb. 4 óra mire felfűti, ezért délben gyakorlatilag vissza is kell állítani a hőmérsékletet, mert kell annyi idő hogy visszafűtse du. 4-5 órára.”


Ezért írtam azt, hogy már órákkal előbb kell állítani a hőmérsékletet ... pl aludni lehet kicsit hidegebben is, ezért mondjuk este 8-kor lejjebb veszem a hőmérsékletet. Oké hogy reggel kicsit hidegebb lesz, de akkor úgyis csak összekapjuk magunkat, és már otthon sem vagyunk. Délután 4-re érünk haza, kb 4 óra kell a fűtésnek hogy felfűtse a lakást, így délbe visszaállítom a hőfokot.
Így este 8-tól másnap délig nem megy a fűtés (vagy csak alacsonyabb hőfokon). Eben az időszakban kisebb a hőmérséklet különbség a kinti és a benti között, tehát kisebb a ház hővesztesége.
Na az már más kérdés hogy mennyivel nő meg a fűtési rendszer vesztesége az intenzívebb fűtés miatt a fennmaradó időszakban!
(#) tépapa válasza Topi hozzászólására (») Aug 22, 2022 /
 
Közel 30 éve van padlófűtésünk.
Csak alátámasztani tudom a leírtakat.
(#) joetata hozzászólása Aug 26, 2022 /
 
Szevasztok!

Először is elnézést kérek minden segíteni szándékozó hozzászólótól.

Bakman
VIM
ChoozLee
Lamprologus
Topi

Sajnos egy vakbélműtét erejéig egy sebészeti osztály vendégszeretetét élveztem. Most viszont megköszönöm mindenkinek a jobbító szándékú hozzászólását. Maga az ötlet, amire válaszokat kértem, teljesen spontán jött. De mindannyian egy állásponton vagytok azzal, hogy ez nem jó módszer. Nem is bontom meg a rendszert, nem építek be semmi időkapcsolót - a jelenlegi is jól működik . Azonban a puding próbája az evés. Időkapcsoló helyett manuálisan kapcsolgatom ki-be a kazánt egy bizonyos intervallumban és írom a fogyasztást. Kíváncsi vagyok az eredményre.

Üdv:
Joetata
(#) VIM válasza joetata hozzászólására (») Aug 26, 2022 /
 
Mielőbbi gyógyulást és jó egészséget kívánok.
(#) joetata válasza VIM hozzászólására (») Aug 26, 2022 /
 
Köszönöm VIM. Rajtam nem múlik.
(#) vinibali válasza VIM hozzászólására (») Szept 13, 2022 /
 
elovettem a temat megint, mert most elkeszult egy olyan resze a haznak, ahol radiatoros futes lesz. es szeretnem jol kitalalni az egeszet. az erdekelne, hogy mennyire tartod meg jonak meg a nalad hasznalt rendszert? az e5n 30 egy keveroszelep lenne?
koszi
(#) tépapa válasza vinibali hozzászólására (») Szept 13, 2022 /
 
Mi indokolja azt, hogy a padlófűtés mellé radiátort szereljen az ember?
(#) Bakman válasza tépapa hozzászólására (») Szept 13, 2022 /
 
Ha jól megnézed a kérdést, benne van: "most elkeszult egy olyan resze a haznak, ahol radiatoros futes lesz". Ott, ahol padlószőnyeget terveznek és/vagy sok a bútor, a padlófűtés nem a legjobb megoldás.
(#) tépapa válasza Bakman hozzászólására (») Szept 13, 2022 /
 
Aha!
Így se értem, de nem nekem kell laknom benne.
Szerencsére.
(#) Bakman válasza tépapa hozzászólására (») Szept 13, 2022 /
 
Eleve hibás a kérdésed. Nem padlófűtés mellé, hanem helyett, az újonnan kialakított házrészben. De ez benne van a kérdésben is.
(#) tépapa válasza Bakman hozzászólására (») Szept 13, 2022 1 /
 
Ha egy rendszer padlófűtésre van kitalálva, akkor csak mellé teszed a radiátorost akkor is, ha az másik helyiségben van, ami mindenképpen értelmetlen.

Néhol beleolvastam ebbe a témába, de amint látom, óriási a tudatlanság ebben a témakörben.
Nem is akarok különösképpen belebonyolódni.
(#) tépapa hozzászólása Szept 13, 2022 /
 
Szerintem olyanokkal kell beszélni, ahol jól működik a rendszer.
Nem olyanokkal, ahol alapból elcseszett az egész.

Találkoztam olyan esettel, ahol parafaszőnyeg volt a hidegburkoló alatt.
"mester" csinálta egyébként.

A következtetés az volt, hogy a padlófűtés, mint fűtési rendszer használhatatlan.
Ehhez nem érdemes semmit hozzátenni.
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2022
(#) Bakman válasza tépapa hozzászólására (») Szept 13, 2022 /
 
Az, hogy a szaki nem ért ahhoz, amit csinál, nem újdonság, ezt ne keverd ide. Több olyan rendszerrel találkoztam, ahol vegyesen volt padló- és radiátoros fűtés egy házon belül és tökéletesen működött. Ha szerinted ilyen nincs, akkor van még minek utánanézni. Ha a megrendelő nem kér balesetveszélyes megoldást, meg kell csinálni. Ha nagyon nagy hülyeséget akar, figyelmeztetni kell, esetleg a szerződésbe is belevenni. Ha a kivitelező nem tudja megcsinálni, nem kell elvállalni (ebben van hova fejlődni).

Értem én hogy divat ráerőszakolni a vevőre, hogy a mi a jó neki de ez nem szokott hosszútávon működni. A másik figyelmeztető jel lehet, ha a szaki az előzőt hosszan ócsárolja.
(#) tépapa válasza Bakman hozzászólására (») Szept 13, 2022 /
 
Honnan tudod, hogy tökéletesen működött?
Mert hogy MÉRHETŐ.
(#) VIM válasza vinibali hozzászólására (») Szept 13, 2022 /
 
Szia! Az egy 30 kW-os lemezes hőcserélő. Bővebben: Link Ahogy utólagosan szabályozhatóvá tettem ezzel a Dafoss FTC segédenergia nélküli szabályzóval és a hozzátartozó RA-G szeleppel azóta automatikus a padlókörbe bemenő fűtővíz hőmérséklete, mert ez a kombináció tökéletesen megoldja.
(#) VIM válasza tépapa hozzászólására (») Szept 13, 2022 /
 
Szia! A komfortérzet. A radiátorral negyed óra alatt érezhető a meleg a lakásban és ez az átmeneti időszakban (ősz és tavasz) nagy előny. A padlófűtés árnyoldalát majd öreg korára érzi meg az ember ha csak azzal fűtött (ca. 40-45 fokos vízzel, ha nem többel), majd jönnek a reumatikus panaszok de ez már kit fog érdekelni 60-65 évesen hisz lehet, hogy nem is attól van. A padlófűtés az igazából temperálásra van kitalálva nem fűtésre és én ezt így is használom mint kiegészítő fűtést. Ez persze ne okozzon senkinek se problémát, hogy én hogy fűtök meg mi a véleményem és meglátásom ezzel az egésszel kapcsolatban, met csak egy hobbista vagyok ezen a téren. A tapasztalataimat pedig igyekszem átadni azoknak akiknek segíteni tudok vele hiszen itt kaptam én is segítséget ahhoz, hogy rájöjjek arra, hogy hol rotották el ill. mit hagytak ki a fűtési rendszerem megépítésekor.
(#) VIM válasza tépapa hozzászólására (») Szept 13, 2022 / 1
 
Ahogy véleményt alkotsz erről a témáról abból darázsfészek lesz.
Idézet:
„Nem is akarok különösképpen belebonyolódni.”
... hát ne tedd!
(#) tépapa válasza VIM hozzászólására (») Szept 13, 2022 /
 
Szia!

Már jóval elmúltam 60 éves.
Nagyjából harminc éve van padlófűtésünk és semmi gond az izületeinkkel. Mármint a feleségemnek, meg nekem.
A padlófűtéses időszakunk nagyjából első 10 évében városban laktunk.
A tervezés, kivitelezés saját. Nem találtunk rá mestert.
Nem kis alapterületű volt a lakás. Volt a szomszédban egy hasonló méretű.
Azzal tudtam összehasonlítani.
Nálunk napközben 25 Celsius volt a hőmérséklet. Éjszaka meg 22. A szomszédnak saját bevallása szerint soha a közelében nem volt.
Nekünk a gázszámla a fele volt az övékének.

Mikor tanyára költöztünk, szintén saját kivitelezésben szintén padlófűtést lett.
Itt kicsit bonyolultabb lett a rendszer, mert nagyrészt fával tüzelünk, meg szénnel.
Tökéletesen működik úgy 20 éve. Vagy kicsit több.
Eszembe nem jutott volna radiátorokat feltenni, mert minek?
Szóval, én nem hallottam a témáról, hanem "vele élek".
Iszonyat sok marhaságot összehordanak róla az "okosok", én meg jót nevetek a butaságaikon.

Néhány ismerősöm is padlófűtést csináltatott.
Nem a mi mintákra. Nekik ismeretségünk előtt "keletkezett".
Nem képesek beismerni, hogy használni se tudják.

Idézet:
„A radiátorral negyed óra alatt érezhető a meleg a lakásban”


Ennek mi értelme volna?
Ez akkor gazdaságos, ha egyenletes a hőmérséklet.
(#) Bakman válasza tépapa hozzászólására (») Szept 13, 2022 /
 
Idézet:
„"vele élek"”
Ezt úgy érted, hogy a padlófűtéssel? A leírásod szerint csak egy-két példával tudod alátámasztani, hogy nem jó a radiátoros fűtés. Nincs ezzel gond, csak azzal, hogy szerinted nem jó a radiátoros fűtés* és nem vagy hajlandó elhinni, amit sokan tapapsztalnak, miszerint nagyon is jó. Ezzel az erővel azt is kijelentheted, hogy buta, aki napközben 22 °C-ra fűti fel télen a lakását, mert szerinted 25-re kell és aki nem így tesz, az azt sem tudja, mi a jó.

* Nem kell ecsetleni, én is találkoztam kóklerekkel, de nem ebből kell kiindulni.
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2022
(#) tépapa válasza Bakman hozzászólására (») Szept 13, 2022 /
 
Ez a te megállapításod.
Nem állítottam, hogy nem jó a radiátoros fűtés.
Én azt állítottam, hogy a kettő együtt értelmetlen.

És hogy hány példám van?
Mivel te ezt így látatlanban kimondtad, értelmetlennek látom a további eszmecserét.
(#) Bakman válasza tépapa hozzászólására (») Szept 13, 2022 /
 
Idézet:
„Én azt állítottam, hogy a kettő együtt értelmetlen.”
Erre írtam, hogy érdemes lenne utánanézned néhány dolognak. Segítek kicsit: pl. kis hálószobában, ahol kevés szabad terület marad mert elfoglalja az ágy és a szekrények, padlófűtéssel szépen lyukra lehet futni.

"Pár" helyre készítettem már vezérlést, nagyon elégedettek voltak ott is, ahol vegyesen volt kialakítva a rendszer, hiába hiszed azt, hogy a kettő együtt értelmetlen.
(#) proba válasza tépapa hozzászólására (») Szept 13, 2022 /
 
Pedig nekem is kedvencem a padló és radiátoros fűtés együtt. A padló csak éppen, hogy a lábnak komfortos legyen, a radiátor meg hogy lehessen hova odabújni, ha bejöttem a hidegről és fázom, vizes ruhát hova terigetni. A kettő megfelelő kombinációjánál jobbat szerintem még nem találtak ki. Külön külön már vannak funkciók amik hiányoznak...
(#) VIM válasza tépapa hozzászólására (») Szept 13, 2022 /
 
Idézet:
„Szóval, én nem hallottam a témáról, hanem "vele élek".
Iszonyat sok marhaságot összehordanak róla az "okosok", én meg jót nevetek a butaságaikon.”
Ha így vélekedsz a dologról akkor tiszteld meg a fórumot, hogy leírod a saját verziódat az "okosoknak", hogy okuljanak belőle. Talán az autódat is magad szereled? Ezt azért említem, mert nem érthet mindenki mindenhez és főleg nem olyan szinten amilyen szinten egy rutinos szakember. Sok ember nem azért hív szerelőt, mert nem ért bizonyos dolgokhoz hanem mert például nincs hozzá szerszámozottsága, rutinja és ideje se megcsinálni. Megrendeli a munkát és addig éli az életét, nem azzal foglalkozik és tölti az idejét amihez hiányoznak dolgok és a ráfordítandó idő. Egy csavart ki lehet venni harminc másodperc alatt is egy nehezen hozzáférhető helyről de lehet, hogy ez alulszerszámozottság miatt fél napba is beletelik mire sikerül.
Szóval tedd közkincsé a rendszeredet (ha nem titkos), hogy mások is lássák és tanuljanak belőle ha neked ennyire jól sikerült autodidakta módon hasraütve megcsinálni már két alkalommal is. Legalább méreteket, métereket, átmérőket, teljesítményeket etc. etc.
(#) proba válasza tépapa hozzászólására (») Szept 13, 2022 /
 
Idézet:
„Nálunk napközben 25 Celsius volt a hőmérséklet. Éjszaka meg 22. A szomszédnak saját bevallása szerint soha a közelében nem volt.
Nekünk a gázszámla a fele volt az övékének.”

A befektetett energia, a környezeti hőmérséklet, a lakás hőszigetelési tulajdonságai, mérete, valamint a kazán nyeresége eldönti a szobahőmérsékletet, ha padló, ha radiátoros a fűtés így biztosan volt más eltérés is. A hőérzet, komfort, hőingadozás az más kérdés, abban sok különbség lehet.
Ha valaki kinti munkát végez zömében, annak más fűtési mód az ideális, mint annak aki benti munkához szokott.
Következő: »»   95 / 104
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem