Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   450 / 1216
(#) kissi válasza Kovabe hozzászólására (») Szept 30, 2013 /

Nem tudom milyen nyelven programozol, de úgy is megoldhatod, hogy elosztod 16-al, az így kapott érték a felső számjegy, a maradék az alsó számjegy ( persze kell egy konverzió pl. táblázatból a számjegyekhez, az osztást shifteléssel is megoldhatod !)!
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2013
(#) Kovabe válasza kissi hozzászólására (») Okt 1, 2013 / 1

Hu ez már totál nem az én nyelvem, ugylátom hogy a kezdő is 100* feljebb jár mint én. Gondoltam van valami egyszerü séma amivel megoldom de nem, így akkor még gondolkozom. Azért köszönöm a rámforditott idötöket. Amugy ha lehet nyelvnek mondani akkor flowcode-ban programozgatok. Sajna a többi az teljesen idegen számomra.
(#) zenetom válasza Kovabe hozzászólására (») Okt 1, 2013 /

De még az sem világos, hogy akkor tulajdonképpen mit is akarsz pontosan? Mi a célja az átváltásnak?
(#) Kovabe hozzászólása Okt 1, 2013 /

Közben megtaláltam szerencsére ami legalábbis a flow-ban egyszerü
  1. NumberToHex$()
és kész
(#) kissi válasza Kovabe hozzászólására (») Okt 1, 2013 /

!
(#) Kovabe válasza zenetom hozzászólására (») Okt 1, 2013 /

Hát az átváltás az elég bonyolult de megprobálom leirni: adott egy PIC, egy 74HC595 és néhány relé illetve kontaktus kapcsolo. Ezekbö szeretnék olyat, hogy a kontaktus egy értékkel egyenlő pl: 1. bemenet értéke 1, másodiké 2, harmadiké 4 és igy tovább, ezekután ezt az értéket át kell számolnom HEX-be hogy a 74-est vezéreljem mert akkor csak összegeket kell küldenem persze átválta.
Egy többkörös fütésvezérlés a terv és ahoz szeretném ezt a megvalositást.
Remélem valamilyenszinten érthető voltam.
(#) zenetom válasza Kovabe hozzászólására (») Okt 1, 2013 /

Sejtem mire gondolsz, az a lényeg, hogy sikerült megcsinálni.
(#) Kovabe válasza zenetom hozzászólására (») Okt 1, 2013 /

Igen sikerült de azért köszönöm.
(#) bbalazs_ válasza usane hozzászólására (») Okt 1, 2013 / 1

Ami a PIC tapjara megy, abba az agba sorosan a diodat (celszeruen Schottkyt) es utana a pufferkondit, szerintem 100µF boven eleg, sot, 20 is. Ha talasz egy tantalt, az meg jobb.
Utana a PIC-et. Igy a lecsokkeno tap nem tudja a pufferkondibol "visszaszivni" a feszt.
(#) foxi63 válasza Kovabe hozzászólására (») Okt 1, 2013 /

Szia PC számológép-> tudományos nézet.
(#) Kovabe válasza foxi63 hozzászólására (») Okt 1, 2013 /

Nem vagyok biztos, hogy a PIC16F690 jonéven venné ha beletuszmákolnék még egy tudományos számologépet. Az elképzelésem az, hogy vannak bemenetek és mindegyiknek egy értéke, ezeknek az összegét pedig küldeném persze HEX-ben a 74HC595-nek és itt volt az akadás (már csak volt) hogy hogyan adom meg az IC-nek, hogy melyik kimenet kell, mert ugyebár nem mindig megy minden bemenet.
(#) usane válasza bbalazs_ hozzászólására (») Okt 1, 2013 /

Ok. Holnap tesztelgetem. Köszönöm.
(#) usane válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 1, 2013 /

Igen, az még rajta van, de mint emítettem az az alkatrészek védelme miatt van, hogy a felhúzó ellenálláson ne menjen vissza a 13V programozáskor. Nem kellene?
A képen levő schotky lenne az, bár kicsit másképp mint a képen.
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2013
(#) usane válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 1, 2013 /

Ja, ez nem az a rajz most, hogy így megnézem, csak hasonlított. Nem tettem kondit az MCLR-re mint látható az általad belinkelt rajzon, csak a felhúzó meg a dióda van rajta VDD-től VPP felé.Nem is a PICet hivatott védeni hanem a PCBn levő egyebeket amik esetleg nem bírják el a 13V-ot, ugyanis utálom ki-be rakosgatni a PICet programozáshoz. Konkrétan az alábbi képen levőt alkalmaztam. Viszont a tápszűrést eléggé elnagyoltam, mert a tervezés elején csak 1 reléről volt szó, aztán 9 lett belőle, és minden kapcsoláskor resetel a PIC, ezt szeretném korrigálni. Aztán a végén lehet, hogy ujra kell csinálnom az egészet, ha nem tudom megoldani ráforrasztgatott szűrőkondikkal.
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2013

icsp.jpg

(#) janimester hozzászólása Okt 2, 2013 /

Üdv. Miért csinálja ezt a kijelzőm? Meghalt volna benne a vezérlő egység?
(#) kissi válasza janimester hozzászólására (») Okt 2, 2013 /

Akár, vagy a működtető programod, ill. kontrollered és/vagy hardverelemed nem jó ! Tölts rá a vezérlőre egy "tuti" programot, nézd meg a NYÁK-ot, cserélj PIC-et, ill. kijelzőt !
Sok minden lehet a hiba forrása, ezért szükséges mindent leellenőrizni ( kezd a legegyszerűbbel: a NYÁK és tisztaság ! )!
(#) Beles hozzászólása Okt 2, 2013 /

Sziasztok!
Szerintetek megoldható, hogy a PIC16f877A-n a Timer1 órajelét a Timer0-ra vezessem?
Timer1-en van egy 32768-as quartz, és úgy gondolom, hogy a Timer1 CLKO lábát összekötöm a Timer0 T0CKI lábával.
(#) janimester válasza kissi hozzászólására (») Okt 2, 2013 /

Teljesen tiszta a kijelző érintkező felülete, korábban másik pic-kel hibátlanul ment. Forrasztás után mindíg körömlakklemosóval leszedem a fentmaradt zsíradékokat stb.. kipróbáltam a pic-et vadonat új kijelzővel is de ugyanezt csinálja sajnos. Gyanakodom hogy az nem tetszik neki hogy a D porton van a kijelző?
(#) janimester válasza janimester hozzászólására (») Okt 2, 2013 /

Rájöttem a hiba okára a konfig bitek voltak elbaltázva
(#) vilmosd válasza Beles hozzászólására (») Okt 2, 2013 /

RC0->RA4, majd T0CS=1, T1OSCEN=1. Igy a TMR1 oszci jele hajtja a TMR0-at. De lehetne hasznalni direkt a TMR1-et is. 32768 kristallyal 2 sec IT-t ad, vagy IT-ben feltolteni 32768 ertekkel a TMR1 regisztert. Persze a korrekt ertek ennel tobb, mert ugye a IT lekezelese idot vesz igenybe. Esetleg hasznalhato a Capture/Compare/PWM modul Compare uzemmodban.
(#) Hp41C válasza vilmosd hozzászólására (») Okt 2, 2013 /

bsf TMR1H,7
Idézet:
„az IT lekezelese idot vesz igenybe”

Mindig várhatóan ugyan annyi időbe telik és nem akkumulálódik.
(#) vilmosd válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 3, 2013 /

Ez persze a program bonyolultsagatol fugg. Ha tobb IT-t is igenybeveszel, mar lehetnek elteresek ugye.
(#) Hp41C válasza vilmosd hozzászólására (») Okt 3, 2013 /

A lényeg, hogy a késések nem adódnak össze. Ha több megszakításod van, akkor is jelzi a kérést a PIR (INTCON) regiszter. Ha ép más megszakítással van elfoglalva a kontroller, akkor egy kicsit később állítja az értéket (időt), de a következő megszakításkérésnél jelentkező ilyen késés nem adódik hozzá az előzőéhez. Egy óránál a kijelzés késhet néhányszor 10 - 100 us -ot.
(#) Beles válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 3, 2013 /

Így van. Egyébként nem jött be, hogy a TIMER1-el hajtom a TIMER0-t. TIMER1-en van oscillator, de nem hajtja meg a TIMER0-t.
(#) janimester hozzászólása Okt 3, 2013 /

Belefutottam időközben még egy hibába hiába használok egy működő 18f4550-re írt mikroc-s kódot (ds18b20) de a hőértékem nem jó csak annyit ír ki a kijelző hogy 000.0625C ha rá van dugva a szenzor. Próbáltam a saját átalakított 18f2550-en működő hőmérő progim is az is ugyanezt csinálta pedig teljesen ugyanaz a két proci csak a lászbám több ennél. Egyszerűen nem értem mi a hiba.
(#) bbalazs_ válasza janimester hozzászólására (») Okt 3, 2013 /

Vagy idozites, amire a homero kenyes (orajel, osztasok, interruptok!)
vagy a D es S tipus kozotti kulonbseg (a kod a masikra van irva).
(#) janimester válasza bbalazs_ hozzászólására (») Okt 4, 2013 /

Még amikor elkezdtem picelni már akkor tudtam hogy az S és a B-nek más kódjai vannak szóval ez nem hiba jól van átírva. Amúgy igen olvastam valahol máshol is hogy az órajelre érzékenyek , megpróbálom csökkenteni az oszcit. köszi a segítséget
(#) kissi válasza janimester hozzászólására (») Okt 4, 2013 /

Szia!
Nem az órajelre érzékeny, hanem az időzítésre ( "bármilyen" órajellel megoldható, ha jól számolsz és jó programot írsz! )!
(#) janimester válasza kissi hozzászólására (») Okt 4, 2013 /

Értem, most már jól működik megoldottam a problémát de nem vettem észre hogy a próbapanel táp vonal másik fele össze van kötve végig míg az eddig felőlem levőn nem volt át kellett kötögetni gondoltam odakötöm a 12v-os adapterem majd onnan dugdosom rá próbák alkalmával a 7805-öt és egy pillanatra 12v-ot kapott a pic amint láttam hogy bekapcsolt kihúztam és most az ADC bemenetem is meghalt meg a ds szenzor sem működik ajj
(#) janimester válasza janimester hozzászólására (») Okt 4, 2013 /

Szerencsém van megúsztam A Bemeneti feszültség kalibráló negyedwattos trimmer előbb megadta magát mint a pic azthiszem vigyáznom kell mostantól. Nem rég vettem ezt a breedboard panelt mert meguntam a forrasztgatást ha próbálni kell és még nem tapasztaltam ki teljesen.
Következő: »»   450 / 1216
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem