Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Pioneer erősítő
 
Témaindító: amex, idő: Okt 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   7 / 9
(#) Gabó válasza CHZ hozzászólására (») Márc 18, 2012 /
 
Merrefele ellenőrizzek tovább? Ill miért csinálja azt, hogy ha bekapcsolom direktbe az erősítőt (stadby relé átkötésével) akkor a led fényereje hullámzik, és a stanby feszek is leesnek?
(#) CHZ válasza Gabó hozzászólására (») Márc 18, 2012 /
 
így nehéz erre választ adni.
Talán valami "szívja" az 5V stab. feszültséget.
Átkötve a nagy trafó feszültségei és a végfok feszkói is rendben vannak? Végfok kimenete 0V (közvetlenül a tranyón mérve)?
(#) Gabó válasza CHZ hozzászólására (») Márc 18, 2012 /
 
A végfokot kiszereltem belőle, 1 külön panel az egész. A nagy trafón bemérem a kimeneti feszeket.
(#) CHZ válasza Gabó hozzászólására (») Márc 18, 2012 /
 
Miért szerelted ki?
Ez is okozhat problémát..
(#) Gabó válasza CHZ hozzászólására (») Márc 18, 2012 /
 
Azért lett kiszerelve, hogy a főpanelt ki lehessen venni. Szerintem problémát nem anyira okozhat mert semmi olyan összeköttetés nincs a végfokpanel és a főpanel közt ami valami jelet küld, hogy bevan e építve vagy nincs a végfok. Meg szerintem attólmég bekellene kapcsolnia.
(#) CHZ válasza Gabó hozzászólására (») Márc 18, 2012 /
 
Csak akkor lehet probléma, ha a végfok kimenet figyelésébe a proci is be van vonva, védelem miatt.
(#) Gabó válasza CHZ hozzászólására (») Márc 18, 2012 /
 
Lehetséges. A rajzát letudtad tölteni?
(#) CHZ válasza Gabó hozzászólására (») Márc 18, 2012 /
 
Nem töltöttem le még..
(#) 2210 hozzászólása Júl 2, 2012 /
 
Sziasztok! Talán ide illik a legjobban a kérdésem... Vettem egy hibás Pioneer vsx-920-as erősítőt, amit egy barátom úgy néz ki, hogy meg tud csinálni, csak elakadtunk... A kijelzője is törött, és azon nincs semmilyen típusjelzés. Tudja vki, esetleg, hogy milyen kijelző kell bele, nem a panel, csak maga a kijelző. Köszönöm!
(#) Macload007 hozzászólása Aug 6, 2012 /
 
Sziasztok! Nekem is van egy Pioneer erősítővel kapcsolatos problémám. Van egy Pioneer SA-8100 típusú erősítőm. Az egyik csatorna nem működik így a védelem nem kapcsolja át a kimeneteket. Elkezdtem javítani, de belebotlottam egy számomra eddig ismeretlen alkatrészbe. Az alkatrészen csak ennyi van jelölve hogy STV-4. 2 lába van kerámia szerű a külső bevonat és hűtő felülethez volt rögzítve. Az egyik lába tőben letörött. A rajza a kapcsolási rajzon leginkább egy diódához hasonlít, de a háromszög része többször is szerepel. Csatolom az említett rajz részletet, én itt elakadtam hogy mi is lehet ez. És esetleg mivel lehet helyettesíteni, vagy hol lehet beszerezni. Ha valaki látott mát ilyet kérem segítsen benne. A rajzon tettem egy piros nyílfejet az alkatrészekhez. D6 és D7 is ilyenek és egyformák. Köszönöm előre is.
(#) kadarist válasza Macload007 hozzászólására (») Aug 6, 2012 /
 
Szia!
Az egy olyan alkatrész, amiben több dióda van sorba kötve, ezzel növelve a nyitófeszültséget. A keresővel találsz információkat a működésével kapcsolatban.
(#) Orbán József válasza Macload007 hozzászólására (») Aug 6, 2012 /
 
Üdv!
A rajzjel szerint 4 db sorbakötött dióda. A meglévő jókat ki kellene mérni, hogy mennyi feszültség esik rajtuk, hogy ha te összeraksz 4 diódát, akkor mennyire hasonlít a rajtuk eső feszültség, ha közeli, akkor szerintem pótolhatod. Mivel ezek a diódák itt a hőfok stabilitást szolgálják, elképzelhető, hogy nem tudod közönséges diódákkal jól helyettesíteni. (ha a keresővel nem találsz jobb feleletet)
Ha tudod, faragd meg a letört láb körül a porcelánt és próbálj ráforrasztani. Elég pici (mA) áramok mehetnek rajta, így az áramtól nem fog a forrasztás leolvadni.
(#) Gabó hozzászólása Szept 14, 2012 /
 
Van itthon egy pioneer az460 as erősítőm. A végfokot a táppal már sikerült visszafejtenem és a végfokot élesztenem vele, és működik rendesen. A következő lépésbe az előfok bekötését szeretném visszakövetni és beépíteni, csak a rajz amit a neten találtam elég rossz minőségű és nem tudom a bekötését teljesen leolvasni. Csatolt képen van a csatlakozó és bejelölöm, hogy melyik lábalat nem tudom megfejteni vagy csak részben. A képen a bekeretezett részeket nem tudom pontosan a többi az világos.

az460.jpg
    
(#) tonidob hozzászólása Jún 25, 2013 /
 
Sziasztok. hozzájutottam egy sa-540-hez. jobb oldalon a két tranzisztor zárlatos. kicserélném, de nem találok hozzá sehol. valami segítség esetleg? mivel helyettesíthetném? kondik kicserélve egyenirányítók rendben, esetenként cserélve. kikéve a végtranzisztorokat. megköszönnék segítséget. Üdvözletem.
(#) dewid hozzászólása Aug 4, 2013 /
 
Sziasztok.
Nem akartam új topikot nyitni csak sürgős lenne megcsinálni az erősítőt.
Hoztak nekem egy Pioneer A-450R típusú erősítőt. A tulajdonos elmondása szerint halkan szól akárhogy változtatja a hangerejét. Egyszer szétszedtem és a potmétereket áttisztítottam wd40-el, de nem javult semmi. További tippem az hogy a végfok ic ment ki vagy valami tranzisztor. Ennyire azért nem értek hozzá de ha megmondjátok hogy ez hibára melyik alkatrészt kell kicserélni akkor azt kicserélem és remélhetőleg működni fog. Továbbá azt is mondjátok meg hogy melyik alkatrészt érdemes még mellé kicserélni.
Köszönöm.
(#) fecameca válasza dewid hozzászólására (») Aug 4, 2013 /
 
Szia! Az ilyen hibákat általában csatolókondenzátorok kiszáradása okozza, hacsak nem túl oxidos valamelyik csatlakozó, vagy kapcsoló, de ezek mozgatásra elárulják magukat, marad az elkó. Azt sem írod le például, hogy mindkét oldalt egyformán ilyen? A service manual az elektrotanyáról letölthető. Tranzisztorhiba esetén a végfok vagy teljesen néma, vagy torz lesz, ezért ilyenre ne gondolj.
(#) dewid válasza fecameca hozzászólására (») Aug 28, 2013 /
 
Helló. Köszönöm a gyors választ és elnézést hogy ilyen későn írok. Most tudok foglalkozni jobban az erősítővel és több időt szánni rá. Azt sajnos nem tudom hogy melyik hangfal hogy szól mert az erősítőt elhozták hozzám és nincs nagy hangfalam hogy tesztelni tudjam. Igazad van, a hűtőbordán levő tranzisztorok nem zárlatosak. Meg tudod nekem mondani hogy melyik kondenzátorokat érdemes kicserélni? Esetleg hogy mit kell még leellenőrizni? Ennyire mélyen nem vagyok otthon az elektronikában de már sok mindent javítottam meg, mert szeretek javítani. Rajzon is nagyjából el tudok menni. Ha kellene a rajz akkor e-mail-ban küldeném mert több mint 2 MB. Köszönöm a segítséged
(#) bansaghi hozzászólása Jan 1, 2014 /
 
91 óta működik egy Pioneer A-450R erősítőm. Újabban minden csatornán - a jobb oldal - véletlenszerűen recsegni kezd. Valószínű egy kontaktus hiba. A por tisztítás nem segít. A javításhoz kellene egy kapcsolási rajz. Van valami ötletetek, honnan lehetne letölteni ? Nagyon köszönném a segítséget. *************@freemail.hu

Ha nem akarsz kéretlen levélözönt kapni, ne írd ki a mail-edet! Mod.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2014
(#) reloop válasza bansaghi hozzászólására (») Jan 1, 2014 /
 
Szia! A link alján idővel az egyik felirat "Get manual"-ra vált. Arra kattints! 2,53MB ide nem megy fel sajnos.
"processing(please wait)"
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2014
(#) bansaghi válasza reloop hozzászólására (») Jan 1, 2014 /
 
Szia ! Nagyon köszönöm a hihetetlenül gyors választ, nem akartam hinni a szememnek ! Már nyomtattam is.
Most már csak kívánj szerencsét a recsegő "kukac" megtalálásához. Szép Újesztendőt kívánok ! Laci
(#) rekxi hozzászólása Feb 25, 2014 /
 
helo, van egy pioneer deh-3700mp lejatszom, az aux kijövetelböl hátul nem tudok ki venni jelet, vagyis csak alapzajjal zug , valaki nem tudna segiteni? köszi elöre is
(#) dean01 hozzászólása Márc 30, 2014 /
 
(#) Tomy666 hozzászólása Máj 4, 2014 /
 
Sziasztok

A napokban kaptam egy Pioneer Sa-6200-as erősítőt. Azt mondták hogy csak a hanerőpotija kontakthibás és azért recseg működés közben. Amikor levettem a burkolatot láttam hogy az egyik panel aminek a kapcsolási rajz szerint EQUALIZER AMP ASSY a neve azt kiszerelték és a bemenetválasztó kapcsolóról is levagdosták a vezetékeket. Gongoltam megnézem hogy a többi része működik-e és a rajz szerinti POWER IN-re kötöttem a bemenetet de így meg sem szólal ha pedig a Tape 1-re vagy 2-re kötöm akkor folyamatosan recsegnek a hagszórók. A kérdésem az lenne hogy okozhatja-e a recsegést ennek a panelnek a hiánya vagy valami más hibát kell keresnem?
(#) BEAG hozzászólása Márc 30, 2015 /
 
Sziasztok! Régi álmom teljesült, hozzájutottam egy Pioneer SX-6000-res erősítőhöz. Első próbaként 600 ohmos fejhallgatóval, kis hangerőn bő fél óráig hallgattam egy FM-adót és azt vettem észre, hogy a végfok-tranzisztorok hűtőtönkje felforrósodott (még éppen megfoghatóra). A hangjában semmi rendelleneset nem hallottam.
Normális dolog ez?
Csatolom a végfok rajzát, a tápfeszültsége 65V.
A teljes szervizkönyv fent van az Elektrotanyán, de sajnos a nyugalmi áram beállítása nincs benne leírva, mindössze az áttekintő blokkvázlaton látok a végfok táplálási ágán egy 60 mA-es jelet.

Tudnátok segíteni, hogy nagyjából milyen értékeket, milyen nyugalmi áramot kellene beállítani? Jelgenerátor, oszcilloszkóp, jó multiméter rendelkezésre áll. Szervizkönyv alapján több beállítást is elvégeztem már, de most inkább kérdezek tapasztaltabbaktól, minthogy hülyeséget csináljak.

Segítségetek előre is köszönöm! Gábor
(#) steelbird válasza BEAG hozzászólására (») Márc 30, 2015 /
 
Szia!
Általában végtranzisztoronként 1-2W teljesítmény szokott megfelelő lenni. A tápfeszültségből vissza tudod számolni, hogy ez áramban mennyi. Az R31, R33 ellenállásokon tudod mérni a feszültséget.
Beállítható fülre is, teljesen levett nyugalmi áramtól indulva lassan addig kell növelni a nyugalmi áramot, amíg egészen kicsi hangerőn pont megszűnik a torzítás. Kis nyugalmi áramnál B osztályban megy a végfok, akkor nagy a torzítása, ami egészen kicsi hangerőnél jól hallható. Amikor megszűnik a keresztezési torzítás, akkor elég az áram, olyankor már teljesül az AB munkapont.
Kis hangerőn (0,5-1W), szinusz jellel is állíthatod, szkóppal.
Ha jól láttam, 75-80V körül van a tápfeszültség, úgyhogy kb. 25-30 mA nyugalmi áram kell, ez a 0,5 Ohm -os ellenállásokon 125-150 mV feszültséget jelent.
Ha fülre állítod, mindenképpen hangszórón hallgasd, mert van benne külön fejhallgató erősítő, azon nem azt hallod, ami a végfokról lejön!
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2015
(#) BEAG válasza steelbird hozzászólására (») Márc 30, 2015 /
 
Szia!

Köszönöm szépen a pontos és gyors választ. Ahogy időm engedi, végrehajtom és megírom az eredményt!

Üdv: Gábor
(#) mlaci989 hozzászólása Jan 19, 2016 /
 
Üdv mindenkinek.
Gondban vagyok. Pioner erösitömet javitanám és fölakadtam.
Negativ táp feszültség cirkál mindenhol a végfok tranzisztorokon meg a meghajtókon is nem tudom miért.?
a tranyok nem zárlatosak...
Séma van netröl Pioner SA 520
(#) steelbird válasza mlaci989 hozzászólására (») Jan 19, 2016 /
 
Szia.
A pozitív tápot megkapja a végfok? Ha igen, akkor rajzra írd rá, melyik tranyón mit mérsz és tedd fel ide.
(#) mlaci989 hozzászólása Jan 19, 2016 /
 
A kimenetelen BDX53 54c pár van. A pozitiv oldalon van az 53-as a collektorra megkapja a +40v ot de az emitteren -38,5 a bázison -38,2
A negativ oldalon 54es megvan colektoron -40 a bázison -39 emiter -38,5 a többi tranzisztor megkapja a pozitiv tápot de a a többi lábán a negativ van jelen -36 38volt.
ittvan a rajz nem teljes de a lényeg rajtavan.

http://www.electro-tech-online.com/attachments/3_538-jpg.3204/
(#) steelbird válasza mlaci989 hozzászólására (») Jan 19, 2016 /
 
El van billenve a végfok, de ezt anélkül, hogy méred és felírod a rajzra a feszültségeket, senki nem fogja neked megmondani, hogy mi miatt billent el. A Q11/Q12 tranzisztorok pl. külön kapják a pozitív feszültséget, az megvan-e?
Következő: »»   7 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem