Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405 - teljes tuning
 
Témaindító: Takee, idő: Okt 7, 2005
Lapozás: OK   26 / 26
(#) dB_Thunder válasza vendelschulze hozzászólására (») Feb 3, 2020 /
 
Az pont olyan, ha normális erősítővel csinálod!
B verziónál meg tervezhetsz áramkört, nyákot...
(#) reloop válasza vendelschulze hozzászólására (») Feb 3, 2020 /
 
Szia! Ebben a topológiában ez a 100-200 W az észszerűen elérhető teljesítmény. Ha növelni akarod, az alábbi tennivalóid lesznek.
A tranzisztoros fokozat jelerősítését meg kell növelned. A visszacsatolást úgy méretezd, hogy a műveleti erősítő kimenő feszültsége 7-8 V közé essen tejes kivezérlésnél.
A félvezetőknek és kondenzátoroknak igazodniuk kell a megnövelt tápfeszültséghez. Az ellenállások terhelhetősége érje el az üzemi disszipáció háromszorosát, akkor nem lesznek kellemetlenül forróak.
Ahányszor 100 W-os erősítőt tervezel annyi végtranzisztorpárt építs be.
Az áramkorlátot igazítsd a végtranzisztorok biztonságos üzemi tartományához.
(#) vendelschulze válasza reloop hozzászólására (») Feb 3, 2020 /
 
Oké, csak ebben az esetben nem-e fog billenni a visszacsatolás?
(#) reloop válasza vendelschulze hozzászólására (») Feb 3, 2020 /
 
Mit értesz billenés alatt?
(#) Tiggey válasza vendelschulze hozzászólására (») Feb 3, 2020 / 1
 
Nos... Mint írtam, KÍSÉRLETI JELLEGGEL. Föntebb kollegák letaglalták: opa tápfesz kevés, valami NJM+-18V-ról határon ment, A osztály munka ellenállásai (4db. 1K/3W-os 200!!! fok fölött sült) , A "B" osztály csak azért nem durrant, (8*2SC5200) mert egy kisebb szélgép 40 fok alatt tartotta a hűtőbordát) túláramvédelem benne sem volt a panelokban. Kb. 1 óra nyögetés után az "A" osztály el is durrant benne. Quad véleményem szerint 4 ohmon 250W és kész. A fenti képen lévő állapotban egy gyári TWINLINE 600-ba lettek beépítve, +-60V-ról mennek stabilan. Maga a kísérlet vagy 10 éve történt, papír alapú tervezéssel, dokument semmi. Ami rémlik, hogy a BC tranyók BF és MJE típusokra lettek kiváltva, a műveleti pedig NJM XXXX nem emlékszem, +-18V a határfeszültsége. Ha ettől több "kakaó" kell, felejtős a Quad, én kipróbáltam, elég sokba került a játék. Van itt a fórumon is sok bevált kapcsolás nagyobb teljesítményre. 400W már sok.
(#) Ge Lee válasza Tiggey hozzászólására (») Feb 3, 2020 / 1
 
Opából léteztek +/-36V tápfeszültségű változatok is, a munkaellenállás lehet áramgenerátor, az A osztályt meg szokták csinálni darlingtonosra, ahogy a végét is. A kérdés nem ez, hanem hogy minek, amikor ennél jóval egyszerűbb és üzembiztosabb kapcsolásokkal is el lehet menni akár 600W-ig is. De egy faék egyszerű VF2-ből is kijön 450W 8 ohmra.
(#) dB_Thunder válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 3, 2020 /
 
Pontosan azt írtad le, amit én tettem...
(#) Tiggey válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 3, 2020 /
 
Lehet több mint 10 éve játszadoztam a témával, akkor eddig jutottam, de nem erőltettem mert értelmetlen. Jól mondo, vannak sokkal egyszerűbb "izomgépek". Tervben is van egy "szörnyeteg" építése, de az idő korlátos. 4 éve ráálltam az Ágota DS1200-ra, van belőle 6db.+ egy 600-as. Fele, + a 600-as fel van már újítva, azokkal vandálkodok.
(#) vendelschulze válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 4, 2020 /
 
Eddig én 24V-os opa-val találkoztam, ezt azért megnézném.
(#) vendelschulze válasza Tiggey hozzászólására (») Feb 4, 2020 /
 
Nyilván van jobb is, de szerintem neked is van egy vonzalmad az erősítő kapcsolása felé, nem hiába kezdtél bele.
(#) Ge Lee válasza vendelschulze hozzászólására (») Feb 4, 2020 /
 
Ez így hirtelen +/-45V-os, de nem fogom keresgetni sokféle van, a legtöbb cég keresőjében tápfeszre is tudsz keresni.
(#) Alkotó válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 4, 2020 /
 
3 836,363 Ft.
(#) Tiggey válasza vendelschulze hozzászólására (») Feb 4, 2020 / 1
 
Quad volt az első komoly alkotásom. "Süldő" koromban volt ez, és más semmi. 5 párat építettem, sokat nyúztam őket. Megvan mind, szép emlékek, innen indultam. Apróbb módosításokkal, egyforma pufferekkel és rendezettebb belvilággal (ez régi kép) ez napi használatban van, 2*250W RMS a tudása, és szerintem itt van egy Quad vége. 4 pár 150W-os tranyóból 250W, hát... Ez is túlzás, de 4 ohmon huzamosan, 2 ohmon amíg a táp össze nem "csuklik" stabil. Ez a teszt végfok. Annyi előnye azért van a "szatyornyi" végtranyónak, hogy ez bizony többször is volt már zárlatban, a túláramvédelem az benne van, (a panel alatt meg patkó) de a gyors 8A biztosítékokat kilöki károsodás nélkül.
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2020

DSC08765.JPG
    
(#) vendelschulze válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 5, 2020 /
 
Kösz, jó kiindulási alap.
(#) vendelschulze válasza Tiggey hozzászólására (») Feb 5, 2020 /
 
Neked is köszönöm az infót, ebből már ki tudok indulni. Nagyobb opa, akkor, kimeneti tranzisztorokat megnövelem, meg tovább szorzom a bemenőjelet...
(#) Francy42 hozzászólása Jan 1, 2021 /
 
Üdv.Mindenkinek!!! Segítséget szeretnék kérni... Van egy quad-405-ös végfokom.(urbán) Meghibásodott. (az egyik panel elfüstölt) Sajnos nem vagyok szakmabeli, így nem értek hozzá, de szeretném megmenteni... Ha valaki tud infóval szolgálni, hogy kihez tudnék fordulni a javítást illetőleg, azt nagyon megköszönném. Budapesti vagyok, de vidékre is leviszem, ha szükséges. Választ/infót/segítséget előre is köszönök.
Következő: »»   26 / 26
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem