Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió építés a kezdetektől a világvevőig
Lapozás: OK   220 / 274
(#) pucuka válasza tnl hozzászólására (») Máj 8, 2020 /
 
Ahogy a kérdésedben benne a válasz. A jogszerűen hallgatható sávokat, váltogatnod kellene, és nem egymenetben átfogó a a jogszerű megoldás.
Ami a WEBDSR -t illeti, ha megnézel egy gyárilag hozzáadott szoftvert, azzal is csak a műsorvevő (URH, és TV) sávokat veheted.
Meglehet, nem tűnt fel. Nemrég szó volt arról, hogy hogy lehetne az üzletekben kapható DSP -s műsorvevő rádióból amatőr vevőt csinálni. Elég nehezen, mert ha megnézed a DSP IC adatlapját láthatod, hogy csak az előre (ország, régió)definiált sávokban működő képes.
Létezik természetesen olyan is, ami előre meghatározott lépésközzel dolgozik, szinte az egész sávban, de ezek műszer célokra készülnek. Ha egy ilyet hallgatózásra használsz (ami egyébként is randa dolog) az a Te felelősséged.
Az más kérdés, hogy azon kívül is lehet sokmindenre használni, ahogy teszik is, de az attól még nem legális dolog.
Arról pedig, hogy mi van az interneten, mit lehet onnan beszerezni, arról jobb nem beszélni. Az internetről vásárolt rádiós eszközöknél a magyarországi feltételek teljesítéséért az importőr felel a törvény szerint. Ha Te vásárolsz külföldi üzletben (webshopban) akkor Te vagy az importőr.
Elvileg minden rádiós eszköznek fenn kéne akadni a vámon, ahonnan csak a megfelelő iratokkal (rádió engedély, behozatali engedély) birtokában hozhatod el. Hogy ez nem minden esetben van így, az megint más kérdés.
(#) pucuka válasza bigrobi hozzászólására (») Máj 8, 2020 /
 
Több részre volt osztva a rövidhullámú sáv. Ugyan minek ennyi macera, ha egyben is lehetett volna, sávnyújtóval például. A VEF -ben a rövidhullámú sávok "nem értek össze", tehát volt egy csomó sávrész, ahol nem volt vételkész. Persze a szándékos, vagy a vétlen elhangolódáskor kissé más volt a helyzet, de ha hivatalos szervízben javíttatod, ott visszaállították a gyári állapotot.
Tudom, ez így elég sarkosan hangzik, de nem árt tisztában lenni azzal, hogy mi legális, és mi nem.
(#) bigrobi válasza pucuka hozzászólására (») Máj 8, 2020 /
 
Hogy mennyire legális nem tudom, de az hogy a szovjetunióban gyártottak ilyen, épp abban az időkben érdekes Bővebben: Link,
(#) tnl válasza pucuka hozzászólására (») Máj 8, 2020 / 1
 
Hát elég szomorúvá tesz amiket írtál.

Akkor mi lehetne a megoldás? Pl oszcillátorban kvarcokat, kerámiarezonátorokat
használni?

Így beszűkíthető a vétel sáv. Az a gond, A kvarcok néha drágák,és (kevéssé hangolhatók) kerámiarezonátort is eddig 3,58 Mhz-hez sikerült csak vennem.
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2020
(#) pucuka válasza tnl hozzászólására (») Máj 8, 2020 /
 
Meg lehet oldani a sávon belüli hangolást kvarc nélkül is, pusztán analóg módon, biztos láttál már VFO -kat amiket csak egy sávon belül lehetett hangolni. A hangoló elemek átkapcsolásával (tárcsás kapcsoló, dobváltó stb) megoldható a több sávos vétel is, mint példának okáért a VEF ben, vagy egyszerű rádiókban egy többpólusú kapcsolóval, isostat stb.
De lehet PLL, vagy bármilyen komolyabb oszcillátor hangolás. De vevőkben általában nincs előírva a stabil pontos vételi frekvencia, úgyis oda hangolhatod ahová akarod, a stabilitás pedig minőségi kérdés, nem frekvencia gazdálkodási. (adóknál más a helyzet)
Ha érzékeny, jóminőségű vevőt szeretnél építeni, akkor szupervevőt kell készítened, annál megoldható a tetszőleges sávszélesség, a nagy érzékenység, és a sávon belüli pontos hangolás is. Az egyszerű vevőknél bizony vannak korlátok.
(#) pucuka válasza tnl hozzászólására (») Máj 8, 2020 / 1
 
Biztos emlékszel a néprádió korszakra. (sohase jöjjön vissza) Azoknál csak két állomás volt vehető, a hivatalos álláspont szerint az olcsóság miatt, de nem hiszem, hogy egy kapcsoló, vagy egy forgókondi ára között egetverő különbség lett volna. Csak ennyiben különböztek egy közönséges rádióvevőtől.
Sokkal inkább politikai okokat sejtek mögötte abban a korszakban, amikor egy RH állomás hallgatásáért is börtönbüntetést lehetett kapni, de minimum meghurcolást.
(#) pucuka válasza pucuka hozzászólására (») Máj 8, 2020 / 2
 
Ha belefér, egy kis személyes story
1953 -ban történt. Édesapám az akkor már a BHG -ban (előtte Standard) dolgozott, ők készítették a Szabadság téri stúdió, és a Széchényi hegyi adó közötti mikrohullámú összeköttetést. Természetesen fabrikált magának, nekünk egy TV készüléket egy AT501 alapján. Először a vídeó rész gondolom a csövek beszerzési nehézségei miatt egy 3KP1 szkóp csővel volt megoldva. Emlékszem a Ludas Matyi c. filmet, ami a kísérlet adások műsora volt 3×2 cm -es méretben, zöld színben néztük.
Ehhez készült egy elég nagyméretű 3 elemes Yagi antenna, amit a kertben levő kiszáradt jegenyefára erősítettünk fel egy vastag vas vízvezeték cső segítségével. Még forgatni is lehetett, mert a cső végén egy 90 fokos kanyar idom volt, és ezt seprűnyéllel igazgattam, mert én voltam az antenna forgató az édesapám utasításai szerint. Forgatni azért kellett, mert akkoriban két adót lehetett fogni, a Budapestit, és a Pozsonyit.
A lényeg azonban az, hogy a jó szomszédok feljelentették édesapámat, hogy nyugattal tart összeköttetést. Kijöttek a hatóságtól, persze akkor még ez a szakma nem volt túl nagy, mindenki ismert mindenkit, így szerencsére nem lett ügy a dologból. Később persze átjártak a hokkedlijükkel TV -t nézni, édesanyám legnagyobb bosszúságára. (szoba konyhás lakásban laktunk)
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2020
(#) bigrobi válasza pucuka hozzászólására (») Máj 8, 2020 / 1
 
Különben érdekes ez a rendszerek közti különbség. Én is kommunista országban születtem, ti is. Nálunk simán volt összes hullámhossz a rádiókon, semmilyen tiltás nem volt, meg nézem dokumentum filmekbe zavaró adók, letartóztatások a szabad Európa hallgatásáért, sőt nálunk nyugat normás TV-k voltak. Épp az előbb néztem egy 91-es videót amikor a tank eltapossa a zastava 750-est, és nézem az úton milyen autók mozognak sokat jártunk át Magyarba és ott mik mozogtak.. Mink MO-hoz szinte Németország voltunk. Bár nekem a Moszkvicsok sokkal szebbek voltak a az új német autóknál.
(#) tnl válasza pucuka hozzászólására (») Máj 9, 2020 /
 
Ez nagyon jó történet, én nagyon szeretem az ilyeneket, ha van, oszd meg!
(#) tnl válasza pucuka hozzászólására (») Máj 9, 2020 /
 
Melyek azok a frekvenciák, amelyeknek vétele jogellenes, és melyek
melyeket szabad?


Soros kondenzátorral próbáltam a forgókondenzátorom kapacitását
csökkenteni, hogy megfelelő tekercsekkel az amatőr frekvenciákra koncentráljak,
de ekkor sajnos az oszcillátorom stabilitása ment tönkre.
(#) tnl hozzászólása Máj 9, 2020 /
 
Sőt olyat is írtak nekem , hogy az amatőr sávok vételéhez is engedély kell!

Mi itt a helyzet?
(#) fecameca válasza bigrobi hozzászólására (») Máj 9, 2020 / 2
 
Az itteni szigor szerintem az 1956-os események miatt lehetett. Azt is olvastam, hogy a Szovjetunióban 100 mW alatt nem számított engedélykötelesnek a rádióadó, pedig az nem Amerika.
(#) pucuka válasza tnl hozzászólására (») Máj 9, 2020 / 2
 
Épp ezt fejtegettem, hogy nem a frekvenciák vétele a jogellenes, hanem az így megszerzett információ felhasználása. Csak ha valamilyen okból felmerül, (kiderül) ennek megvalósítása, és ebből valamiféle hatósági eljárás keletkezik, akkor pluszként rádverhetik az engedély nélküli rádióberendezés használatát is. Kicsit kacifántos, de nagyjából így működik.
Vonatkozik ez az amatőr sávok vételére is, mert az ott elhangzó közlemények nem neked szólnak. Ezért van lehetőség megfigyelő amatőrként tevékenykedni, és akkor a működésed jogszerű lesz. Persze adni azért még nem lehet.
Ami a történeteket illeti, van rengeteg érdekes is, mozgalmas életem, pályafutásom volt ezen a téren. De ebben a topikban biztos nem néznék jó szemmel a modik a sok offot.
(#) pucuka válasza fecameca hozzászólására (») Máj 9, 2020 / 1
 
Ó, nem csak az 56 -os események. A világháború alatt még a detektorosokat is begyűjtötték, nem csak a világvevőket.
A zavaró adók a Rákosi korszakban épültek, és kb. a hetvenes évekig működtek.
A műsorvevők után szinte a kezdetektől előfizetési díjat kellett fizetni, így nyilvántartásba is lettek véve. Az előfizetési díj tartalmazta a frekvencia használati díjat is. Csak a 90 -es évekre ez a díj annyira inflálódott, hogy többe került a nyilvántartás vezetése, mint a beszedett díj. Ezért eltörölték, de érdekes módon csak a háztartásban használt vevőkre vonatkozott. Az autórádiókra külön pont volt a törvényben, mert annak más volt a díja, ún. luxusadót is tartalmazott, azt nem törölték el, bár a köztudatban ez nem volt nyilvánvaló, de a behajtásával nem törődött senki. Persze a hatósági eljárásoknál felmerültek ilyen esetekben problémák. Ez az áldatlan helyzet egészen az EHT törvény megjelenéséig fennállt.
Az EHT pedig szétzilálta az addíg létező, de viszonylag konzisztens törvényt, a konkrét tiltást, és szankcionálást ugyan megszüntette, ezeket más törvényekbe áthelyezte, ezért van, hogy ha csak valaki az EHT -t olvassa, nem találkozik semmi féle korlátozással, csak annyi van benne, hogy Magyarországon rádióberendezést csak engedéllyel lehet használni. Arra nézve semmi nem utal, hogy mi van akkor ha engedély nélkül használod. Logika szerint törvényt sértesz, de hogy annak mi a szankciója, az már a jogászok ügyeskedésének témája.
(#) Kera_Will válasza pucuka hozzászólására (») Máj 9, 2020 /
 
Idézet:

műsorvevők után szinte a kezdetektől előfizetési díjat kellett fizetni, így nyilvántartásba is lettek véve. Az előfizetési díj tartalmazta a frekvencia használati díjat is. Csak a 90 -es évekre ez a díj annyira inflálódott, hogy többe került a nyilvántartás vezetése, mint a beszedett díj.

Igen "luxusnak "számított a HAM LIS is , "éter használati díjjat fizettek "ők is ... vmi 40 Ft/év rémlik.
CBsek engedélye is tartalmazta ugyanezt.Vmikor még az APEHnél TV tulajdonlást is bekellett vallani, legalábbis volt ilyen mező az űrlapokon....

.
(#) bigrobi válasza Kera_Will hozzászólására (») Máj 9, 2020 / 2
 
Nálunk van TV előfizetés a villanyszámlán, nem lehet lemondani, akinek van villanyórája az bír tv-zni vagy rádiózni elv alapján, más tészta hogy Szerbiában nincs egy KH adó, így fizetem a semmit. Ha van kábel tv-d vagy más azt pluszba kell fizetni.
(#) tnl hozzászólása Máj 9, 2020 / 2
 
Megkérdeztem emailban egy rádióamatőrt, MRASZ-tól ahonnan az SWL számot
is kaptam, és ő azt írta hogy, nem kell semmilyen frekvencia hallgatásához
engedély csak amit hallottam nem adhatom át másnak. Kivétel a cb,pmr,
amatőr sávokról nyert információ.

Ez nagyon jó lenne ha így van.
(#) sany válasza Kera_Will hozzászólására (») Máj 9, 2020 /
 
Most meg akár 10 db nagy LCD TV is lehet a lakásban.
(#) bigrobi válasza sany hozzászólására (») Máj 9, 2020 /
 
Ja most van 40 csatorna de sehol semmi, régen a 3 csatornán több dolog volt.
(#) pucuka válasza sany hozzászólására (») Máj 9, 2020 / 2
 
Frekvencia használati díj ma is van, amit végöl is a szolgáltató rád hárítja, előfizetési díj, vagy mobiltelefonnál percdíj formájában. (csodálkoznék, ha nem lenne némi haszna ezen is a szolgáltatóknak) Az előfizetésekből, és a percdíjakból pontosan lehet következtetni a frekvencia használat "mennyiségére".

bigrobi
Az államok a hatóságain keresztül mindent megragadnak, hogy pénzt szedjenek be, amit végül is a lakosság fizet meg.
(#) sany válasza bigrobi hozzászólására (») Máj 9, 2020 / 1
 
Persze, meg internet sem volt.
(#) sany válasza pucuka hozzászólására (») Máj 9, 2020 /
 
Igen, szerintem ezért is szüntették meg az analóg vételt. A dekóder árában benne van a díj.
Az "ingyenesre" gondolok. Még én is emlékszek a TV adóra régebbről.
De most már pszt...
(#) pucuka válasza tnl hozzászólására (») Máj 9, 2020 /
 
Nem jó,fordítva ülni a lovon. Nem, hogy nem kell engedély a lehallgatáshoz, ilyen engedély nincs is, nem is létezhet.
Ha egy zártcélú hálózatban kívánsz hallgatózni, akkor a hálózat kezelőjével kell egyezkedned. Ilyen szempontból az amatőr szolgálat is zártcélú hálózat.
A CB, és PMR hálózatok nyilvános hálózatok.
(#) tnl válasza pucuka hozzászólására (») Máj 9, 2020 /
 
Az amatőr szolgálat hallgatásához, kivel kell egyeztetnem?
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2020
(#) gg630504 válasza tnl hozzászólására (») Máj 9, 2020 /
 
A rádióddal.
Ha azonban részt akarsz venni az amatőrszolgálatban, akkor az illetékes hatósággal, ami most Magyarországon az NMHH. Az általa kiadott rádióengedély csak hallgatásra _is_ feljogosít, és a hallott forgalmazás alapján jogosult vagy LOG-ot vezetni ( köteles ), QSL lapot kitölteni, stb. . Kapsz hívójelet
Ha nincs rádióengedélyed, akkor még a vétel tényét sem oszthatod meg mással.
Akinek kell, annak szívesen adok becenevet, eposzi jelzőt, nick nevet, (be-, ki- le- fel-)hívószámot, stb., de pont annyira jogosítja, mintha bárki más a hatóságon kívül adta volna.
73!
(#) pucuka válasza tnl hozzászólására (») Máj 10, 2020 /
 
Keresd vissza, azt hiszem Kera_Will fórumtárs írta.
(#) tnl hozzászólása Máj 13, 2020 /
 
Sziasztok, tájékozódásom a rádióamatőr engedéllyel kapcsolatban folyamatban van,

addig is egy találós kérdés, mi lehet ez?

(Az én találmányom )

tekfm.PNG
    
(#) Kera_Will válasza tnl hozzászólására (») Máj 13, 2020 / 1
 
Mechanikus eltérítésű sweeper frekvencia módosítását végző i(u)ndoktív eleme.

Hangolható FM modulációs (pick-up) rezgés érzékelő.

Egyedi PTO (Permability Tuned Oscilator) VFO hangoló undoktivitása.
ez a PTO VFO

U(i)nd(u)oktív változást létrehozó trimmer tekercs.
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2020
(#) tnl válasza Kera_Will hozzászólására (») Máj 13, 2020 /
 
Szerintem a 1,3,4 válaszok a jók, mert ezek
változtatható induktivitások, (ha jól értem).

Azt remélem, rezgés érzékelőként nem fog funkcionálni.
(#) tnl hozzászólása Máj 13, 2020 /
 
Van urh sávhoz való műanyag kondenzátorom, de vacak állapotú. nem vált be.

Csináltam konzervdobozból egy tekerhető kondenzátort, amihez a doboz még árnyékol
is, de ez se vált be.(búg,vele az fm vevő, pedig brutálisan néz ki.)

Varactor teljesítménydiódából (nem vált be)
Varactor piros ledből jó, de kicsi sávot fog át.
Két kicsi bádoglemez(egyik szigetelve) egymáson csúsztatva. (Valamennyire működött)
Két kicsi bádoglemez(egyik szigetelve) egymáson, újjal, eltérő erővel nyomva (kényelmetlen de elég jó)

A tekercs meg ott van, kezdetben is azzal igyekeztem hangolni, és az jó, de finoman kell
vele bánni. Szerintem ez a szerkentyű jó lehet.


A ledes varactor-t kiegészítő hangolásnak meghagyom.
Következő: »»   220 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem