Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Retro számítógépek
 
Témaindító: gyerek67, idő: Nov 21, 2014
A retro, '80-as, '90-es években készült számítógépek bemutatásával, javításával, moddingolásával, illetve korszerűsítésével foglalkozó topik.
Lapozás: OK   5 / 25
(#) elektroncso válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 1, 2015 /
 
Értem. Igazad lesz, mert ha nem 1200-at adok meg címnek akkor működik.

Viszont felfedeztem valamit:
A címet hexadecimálisan 0700-nek állítom, majd ha az utána lévő számot szintén hexadecimálisként adom meg (0C) akkor errort kapok. Viszont ha decimálisan 12-nek írom be a számot akkor minden rendben van és ki is tudom olvasni. Akkor nekem a gépkönyvben lévő összes hex-ben megadott számot át kell váltanom decimálisba és úgy beírni? Kivéve persze a tárcímeket. A kérdőjel a PEEK parancs előtt a PRINT-et helyettesíti.

PB010145.JPG
    
(#) killbill válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 1, 2015 /
 
A cimet is decimalisan adtad meg. A BASIC nem ismeri a hexat. Te a decimalis 700 cimre irtal.
(#) elektroncso válasza killbill hozzászólására (») Nov 1, 2015 /
 
És akkor a gépkönyvben hex-ben, vagy decimálisan lehetnek megadva a számok?
(#) killbill válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 1, 2015 /
 
Most őszintén, szerinted a 07E0 az decimális? Természetesen hexában. Általában nem keverik őket, tehát ha az adat hexa, akkor a cím is. Meg az ilyen memory dump-oknál nem is volt divat a decimális számok használata.
(#) elektroncso válasza killbill hozzászólására (») Nov 1, 2015 /
 
Igaz. Viszont hiába váltom át, a gép ugyan úgy ERROR-t dob a második adatnál. Arra tudok csak gondolni, hogy nem lehet egy sorba több adatot beírni egy cím alá, vagy kel közéjük valami elválasztás.
(#) killbill válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 1, 2015 /
 
A POKE utasitasnak csak ket szamot adhatsz meg. Az egyik a cim, a masik az adat.
Szerintem azt az adathalmazt valami memoria monitorral kellene bevinni, nem pedig igy BASIC utasitasokkal. Nem ir errol valamit az a dokumentacio?
(#) elektroncso válasza killbill hozzászólására (») Nov 1, 2015 /
 
A gépkönyvben kacsacsőrök vannak. Viszont hiába próbálom meg kacsacsőrökkel és decimálisba átváltott számokkal szintén hibát kapok. A nyomtató gépkönyvét nehezen tudom értelmezni, mivel csehül van, de lassan csak sikerül.
Megpróbáltam amúgy nyomtatni az LPRINT paranccsal, de 138-as hibakódot kapok, vagyis a gép kiadta a parancsot a nyomtatásra, de a nyomtatótól nem érkezett visszajelzés, hogy a parancsot végrehajtotta-e. Persze a nyomtató sem csinált semmit.
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2015
(#) kameleon2 válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 1, 2015 /
 
Bizony. Isten hozott a 80-as években! Minden címhez 1 adat tartozik. Sőt továbbmegyek. Nem mindegyik cím van leírva, csak a sor kezdetén lévő. Utána értelemszerűen folytatódik a sor. Igen hexadecimális a cím és az adat, mert így lehet tömören és áttekinthetően ábrázolni, sőt az Epromok égetőszoftverei is hexa alapúak. Azonban neked igenis tizes számrendszerben kell megadnod, azaz elő kell venni a windowsos calculátor extra funkcióit, vagy írsz basicben egy hexa editort - vagy keresel egyet, amit más megírt... Ez a korszak még erről szól...
(#) elektroncso válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 1, 2015 /
 
Hát ezt még tanulni kell.

Közben keresgéltem az interneten. Mint kiderült A GAMMA-hoz is hozzá lehet kötni interface nélkül, csak van egy plusz program ami azt helyettesíti. Délután megkérdeztem apámat, mint kiderült ő is így használta, vagyis nem volt hozzá interface. A kábel bekötését megtaláltam, viszont a program nem akar meglenni. Eredetileg kazettán árulták. Egy helyen megtaláltam a nyomát az interneten, csak letörölték már onnan a hanganyagot. Miközben keresgéltem a hanganyag után találtam egy jó oldalt:spektrum játékok vannak ide feltöltve, az egyik zip-ben a játékok vannak, a másikban a megnyitásukhoz és lejátszásukhoz a szoftver.
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2015
(#) gerry válasza killbill hozzászólására (») Nov 1, 2015 /
 
Atarihoz nem volt beépített assembler program?
Abban könnyebb lenne begépelni a sorokat hexában.
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2015
(#) killbill válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 1, 2015 /
 
Abban tenyleg van racio, hogy lehetne irni egy kb. 20 soros BASIC programot, ami sorban keri be a hexa adatokat es pakolja le 0x700-tol a memoriaba. Kerdes, hogy mi van 0x700-tol a RAM-ban. Ez pontosan milyen gep is? ATARI micsoda?
(#) killbill válasza gerry hozzászólására (») Nov 1, 2015 /
 
Nem tudom, hogy volt-e benne, de nem tartom valoszinunek. Azert egy assembler eleg nagy dolog. De egy monitor program lehetett benne, bar az sem volt jellemzo ezekre a gepekre. De oszinten szolva nem ismerem ezt az ATARI gepet, sosem lattam ilyet kozelrol.
(#) elektroncso válasza killbill hozzászólására (») Nov 2, 2015 /
 
ATARI 800XL.
(#) elektroncso hozzászólása Máj 24, 2016 /
 
Sziasztok.
Addig tanulmányoztam a nyomtató kapcsolási rajzát, amíg rájöttem, hogy számítógéptől függetlenül is ki tudom próbálni, mivel egyszerű módon lehet vezérelni. Ma ki is próbáltam, minden funkciója működik, de még számítógépről nem próbáltam ki.
A második képen van a csatlakozó kiosztása.
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2016
(#) kameleon2 válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 25, 2016 /
 
Meghajthatod akár Arduinóval is, vagy valamilyen más fejlesztőkörnyezettel. Akkor szinte bármiről használható.
(#) elektroncso válasza killbill hozzászólására (») Máj 25, 2016 /
 
Na itt a probléma.
A 0700(16) és felette szerintem ROM terület, mivel bármit is adok meg adatnak, adott cím alatt mindig ugyan azt a számot kapom vissza (melléklet). Viszont nem hiszem, hogy a gépkönyv lenne a hibás, persze nem elképzelhetetlen.

Viszont arra gondoltam, hogy elvileg a DIDAKTIK GAMMA SPECTRUM klón, vagyis a gépkönyvben lévő BASIC program ami a SPECTRUM-hoz van talán működne a GAMMA-n is. Az összekötés (GAMMA<->nyomtató) a kérdéses, ezt még át kell tanulmányozni.

U.i.: A "?" a PRINT parancs ATARI-s rövidítése.
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2016

P5240061.JPG
    
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 25, 2016 / 1
 
Összedobtam gyorsan egy kábelt, aminek segítségével az ATARI monitor csatlakozójában lévő kompozit videojelet rá tudom kötni egy színes tévé scard csatlakozójára, így a hangolással járó mizéria és a rizsás, életlen, zavaros kép problémája is megoldódik. Elméletileg a monitor csatlakozóban ott van a hangkimenet is, de ezt még nem kötöttem rá a scard csatlakozóra, holnap kipróbálom, és elkészítem rendesen a kábelt (most csak gyors összedobtam egy próba erejéig), ezek után így fogom használni az ATARI-t.
(#) killbill válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 26, 2016 /
 
A z80-as gepeken altalaban a 0 cimtol kezdve ROM volt, mert a RESET 0-ra ugrik. A CP/M-nek
a 0 cimen RAM kell legyen, ezert a CP/M-es gepeknel valamilyen lapozos megoldas volt. De ezek a regi BASIC-es gepek tobbnyire nem ilyenek. A "?" a legtobb BASIC nyelvben a PRINT roviditese, a ZX81-en nem. A ZX Spectrum-ot nem tudom. A TV-n a csatlakozot SCART-nak hivjak.
(#) killbill válasza killbill hozzászólására (») Máj 26, 2016 /
 
Viszont az ATARI 800XL az 6502 alapu, azert van $700-on a program.
(#) elektroncso válasza killbill hozzászólására (») Máj 26, 2016 /
 
Elnézést kérek, nálunk skard-nak nevezik.
Közben áttanulmányoztam a BT-100 gépkönyvének SPECTRUM-al kapcsolatos részét, mint kiderült a SPECTRUM-hoz hozzákötéshez kell egy UR-4 interface és ugyan ez kell a GAMMA-hoz is, meg van a kapcsolási rajza is, már csak IC-ket kell hozzá találnom...
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2016
(#) Gafly válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 26, 2016 /
 
Idézet:
„már csak IC-ket kell hozzá találnom...”

A legkomolyabb tétel benne a 8255, ha addig nem találsz, viszek a találkozóra (ha megtalálom pont azt a csövet amiben van ).
7805 és 74LS04 meg talán akad nálad is. Ha nem, akkor azt is viszek (lásd mint fentebb ).

Pár nappal a találkozó előtt szóljál, mert addig biztosan el fogom felejteni.

Ha nagyon sürgős, akkor boltban kapható mind...
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2016
(#) elektroncso válasza Gafly hozzászólására (») Máj 26, 2016 /
 
Köszönöm a felajánlást!

Viszont vannak itthon régi Csehszlovák ipari számítógép moduljaim, csak pár darabom van, így külön-külön értéktelenek, de találtam bennük összesen 5db. 8255-öst! Már csak a kétoldalas furat galvanizált NYÁK-lemezből kell őket valahogy kiműtenem.
(#) nagym6 válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 26, 2016 /
 
Ha nincs jobb lehetőség, valamelyik -nem tudom méretét- injekciós tű pont rátolható az ic lábra, és befér a nyák lukba is. Ón felmelegítve, tű azaz cső rátolva ic lábra lukon át, ón kihűl, nem tapad tűhöz, kihúzható. Így egyenként szépen elválaszthatók lábak furattól, közben néha hűlésszünet az ic-nek.
(#) elektroncso hozzászólása Jan 30, 2017 /
 
Sziasztok, megint én vagyok.
Ma találtam egy feltételezhetően régi AT PC alaplapot. Ennek beazonosításában kérném a segítségeteket. Mellékelek pár képet róla, hátha valaki felismeri. Az alaplapon 30pin-es SIMM RAM foglalatok vannak, ezen kívül van rajta floppy és HDD csatlakozó is. A "hátlapon" lévő csatlakozókról is tettem fel képet. Minden érdekel az alaplappal kapcsolatban (leírás, adatlap, ötlet...). Az időben kb. 1988 környékére kell visszamenni, mert a 451 VGA BIOS "CHIPS"-en ez a dátum szerepel (ezüst matricás IC kb. az alaplap közepén).
Előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2017
(#) killbill válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 30, 2017 /
 
286-os, ha jol latom, 80287 math coprocessor-ra felkeszitve. Az a RAM modul 256kilobyte (8 bit + paritas) meretu. Alaplapon integralt video, 256k (?) RAM-mal. Szokatlan a 40 polusu FDC csatlakozo, az 34 polusu szokott lenni. Ez nem "szabvanyos" AT alaplap, mert nincsenek rajta bovito slot-ok. Mechanikailag sem ugy van kialakitva a hatulja. Szerintem valami brand gep (IBM, Compaq, stb.) A processzor a 80287 feliratu 40 labu foglalat melletti iNTEL chip lesz, ha nem tevedek.
(#) elektroncso válasza killbill hozzászólására (») Jan 30, 2017 /
 
Köszönöm. Ebből el tudok indulni. Az FDC csatlakozónak 34 lába van, most számoltam meg, úgy látszik hibás a szitázás.
A jobb alsó sarokban lévő üres 40 lábú foglalat alá az van szitázva, hogy 80287, a felette lévő 14 lábú foglalat sorszáma OSC9 és alá az van szitázva, hogy 8MHz. Ezek szerint hiányzik a processzor és az órajel generátor? Milyen IC lehetett a OSC9 foglalatban? Az üres 40 lábú fogalalt melletti INTEL chip N80286-12 típusú.
(#) killbill válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 30, 2017 /
 
A 80286 a processzor maga, 12MHz-es. A 80287 az a matematikai koprocesszor. (A lebegopontos szamitasi utasitasokat az vegzi el, nem a processzor.) A processzor nem hianyzik, csak a mathco. Az OSC9 foglalatba a koprocesszor orajelgeneratora valo (ha a mellette levo jumpert EXTCLK-ra allitod), es egyebkent ugyanolyan, mint az "alaplap" fenykepeden levo femtokos oszcillatorok. A VGA kornyeken van beloluk 4 db. Ha a BIOS (nem a VGA, hanem a masik ketto) EPROM-ot ki tudod olvasni, abban esetleg lehetne talalni valami szoveget, ami a gyartora, tipusra utalhat.
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2017
(#) elektroncso válasza killbill hozzászólására (») Jan 30, 2017 /
 
Köszönöm. Most már értem miért van benne két processzor. Holnap körülnézek, hogy akad-e 80287, az OSC9 pedig akkor nem hiányzik (nem gondoltam volna, hogy DIL14 foglalatot tettek a fémtokos oszcillátoroknak), a jumper PROCLK állásban van.
Esetleg ha lesz 80287 akkor tápot adva az alaplapra (plusz RAM-ot beletéve) a monitoron megjelenhet valami működőképes lap esetén?
A két EPROM arany matricáján ez áll: V3.10 0204 HIGH illetve ugyan ez, csak LOW-al. EPROM olvasóm nincs, de körülnézek.
(#) killbill válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 30, 2017 / 1
 
A koprocesszor nem szukseges bele, anelkul is mukodik. A bekapcsolas egy probat meger. Csak jo tapot kossel ra! Az AT tapokon ket csatlakozo van, es fel lehet oket cserelni. Ugy kell az alaplapra dugni, hogy a fekete drotok legyenek kozepen.
(#) elektroncso válasza killbill hozzászólására (») Jan 30, 2017 /
 
Kipróbáltam, sajnos szinte semmi. A billentyűzet LED-jei (mind a három) felvillan a bekapcsolás pillanatában, de semmi más. A lapon van csipogó de néma marad. A tápból kijövő feszültségeket mértem, rendben vannak (csak a narancssárga viselkedik érdekesen, a feketéhez képest +5V mérhető rajta, de két tápot is kimértem). A koprocesszor foglalatának megfelelő lábain is mérhető a +5V.
Ja és a csatlakozókhoz közelebb lévő 40 lábú IC (M5L8042) fél perc után érezhetően langyosodik. A monitoron sem jelenik meg semmi. A foglalatba tett IC-ket kivettem, visszatettem hátha kontakthiba, de nem (vagy legalább is nem ott).
U.i.: A proci is melegedik.
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2017
Következő: »»   5 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem