Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Retro számítógépek
 
Témaindító: gyerek67, idő: Nov 21, 2014
A retro, '80-as, '90-es években készült számítógépek bemutatásával, javításával, moddingolásával, illetve korszerűsítésével foglalkozó topik.
Lapozás: OK   4 / 25
(#) Massawa válasza Sufniboy hozzászólására (») Feb 21, 2015 /
 
Nekem egy hasonlo tavaly nyáron ment tönkre. Az alaplapon kellett az elemet cserélnem, én hülye ezt áram nélkül tettem, amire elvesztette a Bios beállitásokat, és képtelenek voltunk ujra inditani. Kuka lett.
(#) Sufniboy hozzászólása Feb 22, 2015 /
 
A jelek szerint ez működik, bár a kijelzőn nem jelent meg semmi. A kijelzőnek van baja, majd elküldöm egy szakinak és meglátjuk mit mutat.
Kár a tiédért, jó kis gépek voltak ezek....
(#) Massawa válasza Sufniboy hozzászólására (») Feb 22, 2015 /
 
Hát igen, mintegy 15 éve egy kedves néhai barátom uj vinyot rakott bele - mert az eredeti talán 30MB volt. Ö már akkor valamit buherált a gépen, hogy felismerje az uj vinyot. A gép a korábbi gazdájánál kiprobált egy szabadesést a 3 emeletröl. Szerencsére csak 3 részre törött, amit sikerült megjavitanom - igaz, hogy szörnyen nézett ki az uj fakeretben ( csak igy tudtam megoldani a display pántjait), de tavalyig hibátlanul vezérelte a CNC gépet.
Az elemcserét sajnos nem élte tul..
(#) Sufniboy hozzászólása Feb 22, 2015 /
 
Kár érte. Én már alig várom, hogy nyomassam vele a DOS-t....
(#) nagym6 hozzászólása Feb 22, 2015 /
 
Emlékszik-e valaki arra, hogy a Z80 procinak valami 600-700 utasítása van, utasítások különféle változataival, pontosan nem emlékszem.
Spectrumban is ez a proci volt, azon próbálgattam assemblyt, de beleuntam ennyi utasításba. Azért valamennyire ment.
(#) Massawa válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 22, 2015 / 1
 
Szerintem nem volt annyi, a mai adatlapban csak kb 230 van, hajdanán én is azzal kezdtem. Még kaphato!
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2015
(#) Massawa válasza Sufniboy hozzászólására (») Feb 22, 2015 /
 
Nekem is kutyafuttában kellett egy DOS PC-t szereznem, mert a CNC csak azt szereti....
(#) ktamas66 hozzászólása Feb 22, 2015 /
 
A múltkor találtam egy gépben. Lehet, hogy még nem muzeális, de már nagykorú .
Egy gyárilag túlhajtott P4 proci ( meg a régi szép emlékek, amikor még volt jó néhány jumper az alaplapon).

DSC02440.JPG
    
(#) ktamas66 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Feb 22, 2015 /
 
Igaz, bár lehet a Pentium elnevezést akkor már hallottuk, DX4.
(#) elektroncso hozzászólása Márc 15, 2015 /
 
Válasz a kezdő kérdésekbe.
Itt a téma eleje.
Vladcepes:
A kábellel minden rendben? Nekem volt már úgy, hogy rizsás volt a kép, nem lehetett élesre behangolni, kábelcsere megoldotta. 75 ohm-os a koax? Csatlakozók rendesen vannak szerelve? Nem hiszem, hogy elállítódott volna a belső tunere (bár lehetséges).
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2015
(#) vladcepes válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 15, 2015 /
 
Szia! köszi.Képzeld sikerült belőnöm ,szétkaptam és a két kis poti ami van az RF-be ott be állítottam azzal.
Csak már arra nem emlékszem hogy kell betölteni a játékot.
Valami "Load" Enter pasz ,valami parancs kellett hozzá.
(#) vladcepes válasza vladcepes hozzászólására (») Márc 15, 2015 /
 
Meg van Load "" enter ,csak olyan érzékeny szegényke hogy fél úton kidobja hogy error loading. (emlékszem anno is mennyit szívtunk így vele és akkor még szalagról ment ,most egy Mp4 röl nyomatom neki.
(#) MikulaSan hozzászólása Jún 30, 2015 /
 
Hello mindenki! Nem tudom hogy valamelyikőtök foglalkozott e már amiga emulálással de kérdéseim lennének. Winaue programot használok és elvileg evvel létre lehet hozni (emulálni) teljes értékű "amigát" de sajnos értelmezhető leírás/videóban nem találtam csak a játékok indítására szolgáló megoldást. Pedig egy kihalt oldalon le van írva egy pár soros leírásban de kevés az infó nem akar működni, hátha valaki többet tudna segíteni a teljes értékű emulálás létrehozásában.
(#) killbill válasza Massawa hozzászólására (») Jún 30, 2015 /
 
Eleve volt 252 utasitas. Azon felul volt 248 "CB"-s utasitas, meg egy kazal "ED"-s. Ez azt jelentette, hogy ha a gepi kod 0xCB vagy 0xED-vel kezdodott, akkor a masodik byte jelentette az utasitast. Peldaul, a 4D az a LD C,L utasitas kodja, de az ED 4D az RETI utasitas kodja. A CB 4D pedig a BIT 1,L kodja volt.

Aztan az osszes utasitas, ami a HL-t hasznalta, abbol volt IX es IY-os valtozat is, csak a kod ele kellett tenni egy DD vagy FD prefix byteot. Szerintem az 500..600 az realis lehet. Es ezen felul voltak a nem dokumentalt utasitasok, amik nem minden gyartmanyon mukodtek. Legfokepp a szocialista variansok nem birkoztak meg veluk.
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2015
(#) killbill válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jún 30, 2015 /
 
Jogos a kerdes! Ez egy 100MHz-ces 486DX4. Van egy nalam is belole, kemeny 168 laba van. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2015
(#) elektroncso hozzászólása Szept 20, 2015 / 1
 
De leült a téma...
Sziasztok.
Megtaláltam apám régi nyomtatóját. Egy TESLA BT-100-as egytűs mátrix nyomtatót. Valamikor a Didaktik Gammához használta. Sajnos a vezetékek és az interface nincs meg. Le volt esve a tűszerelvényt mozgató skálahúr is, de nagy nehezen visszatettem. Sajnos kipróbálni nem tudom.
Érdekes a működése. Ahhoz, hogy tudjon nyomtatni két lapot kell beletenni, egy hagyományos fehér papírt és alá egy indigót. Ahogy a tű bökdösi az indigót az nyomot hagy a fehér lapon.
Megtaláltam a papírjait is a világhálón. BT-100 papírjai
(#) kameleon2 válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 20, 2015 /
 
Szia! Szerintem megérne egy misét valamelyik speccyalista találkozón, vagy témát a fórumon. Igyekszünk mindent archiválni. A Didaktik egyébként is spectrum klón, ha jól emlékszem, így abszolút ott a helye: kerekasztal, Speccyalista klub Abban biztos vagyok, hogy életre lehetne lehellni a klubban.
(#) elektroncso válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 20, 2015 /
 
Működőképes állapotban lett elrakva kb. 20 éve. Azóta a pincében a polcon volt polisztirén dobozban, pár éve vittem fel az emeletre, most került elő a szekrény mélyéről.
Most először tápegységen gondolkodok. 22V DC-t kér +10 -15% pontossággal. Jelen pillanatban egy 15V-os transzformátoron gondolkodok plusz graetz és puffer kondenzátor (meg biztosíték, védődióda, bekapcsolást jelző LED stb.). 1A a maximális áramfelvétele, ezért ez a transzformátor jó volna hozzá: Bővebben: Link. Nem tudom, hogy mikor fogom tudni megcsinálni a tápot, egyenlőre kiteszem a polcra a többi készülék közé.
U.i.: Raspberry-hez volt már aki hozzákötötte: Bővebben: Link.
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2015
(#) kameleon2 válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 20, 2015 /
 
Szia! Inkább valami ilyet javasolnék. Nem is drága és könnyebben applikálható, be van dobozolva, esztétikus. Ha ki akarod próbálni, van a klubban pár gép - nem kell arduinóval szöttyögni. Spectrum nekem is van itthon.
(#) elektroncso válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 20, 2015 /
 
Nem tudom onnan rendelni. Túl modern.
A raspberry-set csak belinkeltem. Most nincs időm vele foglalkozni, annyi időm akadt, hogy megjavítsam, de több jelen pillanatban nincs. Fut egy rádióépítési projektem, 70%-ra kész van, először azt szeretném befejezni. Amúgy van itthon ATARI-m, ahhoz nem kell interface, csak vezeték azzal ki tudom próbálni.
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2015
(#) kameleon2 válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 20, 2015 /
 
Kiváncsian várom - hogy sikerül a teszt!
(#) elektroncso válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 20, 2015 / 1
 
Nem tudom, hogy mikor tudom majd kipróbálni. Most egyenlőre összeszedem hozzá az alkatrészeket. A papírüzletbe is el kell látogatnom, hátha van indigójuk.
Amivel bajban leszek az a szoftveres háttér. Mivel ez irányú képesítésem könyvekből való programbeírásra és a PRINT parancs önálló használatára korlátozódik. De van egy ATARI-s kis könyvem, este átnézem, hátha van benne valami a nyomtatásról.
Addig egy kis videó amit a világhálón találtam: BT-100 nyomtat.
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 31, 2015 /
 
Nos. Ma este összeraktam a két vezetéket, amivel össze lehet kötni az ATARI-t és a nyomtatót. Ha minden jól megy, akkor holnap elkészítem a tápegységet a nyomtatóhoz, így hamarosan jöhet a próba. Találtam itthon indigót is.
Viszont a szoftver részben segítséget kérnék, mivel fogalmam sincs arról, hogy mit kéne beprogramoznom a gépbe. Valami utalás van rá a nyomtató dokumentációjában, de nem értem.
(#) kameleon2 válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 1, 2015 /
 
Szia! Ha jól láttam, a programot be kell gépelned, lementeni és utána ha futtatod, akkor megy csak a print. Milyen gépről próbálnád? Atariról ? Sajnos annak a programbevitelét nem ismerem, de elég jó a leírás. Általában ezeknél a gépeknél a poke metódus volt a kódok bevitelére alkalmas utasítás. Poke cím, tartalom. A programtáblázatban benne vannak a címek és a hexadecimális tartalmak. Ha decimálisan viszed be - először át kell számolni tízes számrendszerbe. Utána a poke utasítással bevinni(peek utasítás a párja, azzal kiolvasható a bevitt tartalom).
Ha a memória fel van töltve az adatokkal - save utasítással érdemes lementeni, hogy ne kelljen mindig begépelgetni. ZX Spectrummal egyszerűbb a helyzet, ott a teljes basic beviteli kódot megadták, ami feltölti a memóriát. Nem irigyellek, mert csináltam ilyen régi szövegből hexa bevitelt. Sokszor nehezen olvasható a papírról a tartalom. Könnyű eltéveszteni. Gondolom volt ehhez valamilyen adathordozó, vagy eprom tartalom, amiben benne volt mindez - esetleg egy cartridge formájában is. Addig is: Atari BASIC
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2015
(#) Gafly válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 1, 2015 /
 
Szerencsére teljesen jól olvasható a kód. Csak be kell pötyögni és elmenteni
Sajnos a kódot leszámítva a többi része a dokumentációnak általam nem ismert nyelven van, de gyaníthatóan elektroncsonek ezzel a részével nem lesz gondja.
(#) elektroncso válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 1, 2015 /
 
Hát amit belinkeltél abból sokat nem értek, akkor inkább a cseh. Viszont szerencsére van magyar nyelvű könyvem hozzá.
Gépkönyvet viszont nem kaptam mellé, de az interneten megtaláltam: ATARI 800XL gépkönyv.

És akkor álljon itt még egy link, ahol sok ATARI-s berendezés gépkönyve fellelhető: ATARI-s gépkönyv gyűjtemény.
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2015
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 1, 2015 /
 
Közben megpróbáltam beírni a gépkönyvben lévő programot, de amikor az első sort RETURN-al zárom, ERROR-t kapok. Esetleg próbáljam meg a sorokat beszámozni?

error.JPG
    
(#) kameleon2 válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 1, 2015 /
 
Jajj... Nem figyeltél. A hexa kódokat én így próbálnám bevinni: egyesével, hogy meggyőződjek a jóságáról: poke 1792 , 0 (magyarázat: hexa0700=dec1792) Ellenőrzés: peek (1792) . A szintaxisa nem tudom megfelel-e az Atarinak, ahhoz kellene a kezem alá egy gép.... Nézzünk egy bonyolultabbat... mondjuk a következőt: poke 1793, 12 (merthogy a 0C az decimális 12!) és így tovább. Nyilván lehet egyszerűsíteni a bevitelnél, mondjuk ciklus használatával:
  1. for a=1792 to 3287
  2. poke a, tömb elemei (Atari tömbkezelését nem ismerem)
  3. next a
  4.  
  5. tömb elemei: 0, 12, stb...


A végén pedig ugyanez a ciklus mondjuk peek-el és vissza tudod ellenőrízni, hogy minden a helyén van-e?
(#) elektroncso válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 1, 2015 /
 
Ez működik. Ha beírom:
POKE 1792, 0
akkor a
PRINT PEEK(1792)
-vel ki tudom olvasni, vagyis kiírja a 0-át.

Viszont, ha beütöm, hogy
POKE 1200, 12
akkor a kiolvasáskor 11-et ír ki.
(#) kameleon2 válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 1, 2015 /
 
Nem tudom mi van a 1200-ás címen, nem ismerem az Atari memóriakiosztását. Ha ROM terület, akkor tök mindegy a poke-ba mit írsz, mert fix érték van rajta. Azaz ha poke 1200,255 öt írsz be akkor is 11-et ad ki...
Következő: »»   4 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem