Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számláló, de hogyan?
 
Témaindító: geri12, idő: Szept 30, 2010
Lapozás: OK   1 / 2
(#) geri12 hozzászólása Szept 30, 2010 /
 
Üdv mindenkinek!

Olyan próblémával fordulok hozzátok hogy van egy több méter hosszú szalag tekercsekbe, amin matricák vannak. (olyan amiket a könyvekre ragasztanak leértékeléskor,stb) Azokat kéne megszámolni rajta. Próbálkoztam IR fénysorompó áramkörrel, de mivel a matricák 5mm-re vannak egymástól nagyobb sebességnél használhatattlan. Milyen érzékelővel lehetne ilyesmit csinálni?

Válaszokat köszönöm előre is.
(#) Báddzsó válasza geri12 hozzászólására (») Szept 30, 2010 /
 
Infrakapu. Egy infra led + fotódióda. Komparátor áramkör a diódára és egy impulzusszámláló. Csak a külső fényt ki kell zárni nagy valószínűséggel.
(#) Josi777 válasza geri12 hozzászólására (») Szept 30, 2010 /
 
Én átvilágítanám a matricák hordozójához kiválasztott színű leddel, a másik oldalon pedig fotodióda (vagy tranzisztor), egy kis erősítés, komparátor, számláló. Jó közel egymáshoz a diódákat, ill. a papírhoz, amennyire csak lehet, így a külső fényre sem lesz túlzottan érzékeny.
(#) kobold válasza geri12 hozzászólására (») Szept 30, 2010 /
 
Sok múlik azon, hogy milyen anyagból van a hordozó. Ha infravörös fény számára kellőképp átlátszó, akkor át lehet vezetni a csíkot egy rés-optón (nyomtatókban vannak szép nagy darabok is, amikbe valószínűleg befér a csík legalább fél-szélességig); az adó diódát adott frekvenciájú impulzusokkal kell meghajtani, vevő oldalon pedig erre a frekvenciára szűrni (a környezeti fényhatások kiszűrése érdekében), majd jöhet az említett komparátor és számláló-áramkör. Az opto válaszideje és a címkék mérete, eloszlása fogja meghatározni, mekkora lesz az a legnagyobb továbbítási sebesség, aminél még stabil a számlálás.
Ha a hordozó nem igazán átlátszó, akkor is nagy valószínűséggel tükrözni fog. Ekkor szintén infravörös adó- és érzékelő használata a legcélszerűbb, de úgy kell őket elhelyezni, hogy a kibocsátott fény visszaverődéssel jusson az érzékelőbe (nagyobb nyomtatókban, fénymásolókban előfordulnak ilyen kialakítású adó-vevő párok). A matrica visszaverése biztosan el fog térni a hordozóétól, és ezt lehet felhasználni az áthaladás detektálására.
Abban az esetben, ha a matricák állandó, teljesen szabályos távolságra vannak egymástól, a csík hosszának mérésével is meg lehet állapítani a rajta lévő mennyiséget, a hossz pedig mérhető pl. úgy, hogy két hengergörgő között engedjük át a szalagot, miközben az egyikről adott számú impulzust kapunk minden egyes körülfordulásra (lásd scroll a PC-s egereknél).
És ha nagyon sok pénze van az embernek, fölszerelhet függőlegesen a csík fölé egy lézeres távolságmérőt, érintés nélküli konturográfoknál használnak ilyeneket. Amikor jön a matrica, annak vastagságával csökken a mért távolság, és lehet egyet számolni.
(#) geri12 hozzászólása Szept 30, 2010 /
 
mellékeltem a képeket a matricákól, jelenlegi nem jó megoldásról. Az infra fénysorompó, ami a conrádból van nem jó erre. Az egyik alapvető próbléma hogy rélés. Mielött megkérditek hozzám már így került a cucc, nem én választottam ezt a megoldást. Ez a szalag egy motorral lesz hajtva tehát nagy sebbességgel fog elhaladni az infra led elött. Ha impulzus lenne relé meghuzás helyett, akkor a IR lenne olyan gyors hogy észlelje a matricák közti szüneteket? Lézeren is gondolkodtam, de szerintem az sem volna a legjobb. Tanácstalan vagyok.
(#) Hp41C válasza geri12 hozzászólására (») Szept 30, 2010 / 4
 
Szia!

Érzékelés:
Résoptocsatoló, Infra led + infra fotodióda vagy fototranzisztor. A Propeller óraban a helyzet érzékelésére mindkét fajtát kipróbáltam kb. 2000 impulzus/sec körül, de biztosan megy nagyobb sebességgel is.
Számlálás:
A relét vezétlő tranzisztort fel lehet használni (relét lekötve róla) / meg lehet ismételni, hogy egy CMOS / TTL számláló lánc órajelét hajtsa meg (ST szintillesztő fokozat kellhet még). Egy hatákonyabb megoldás is van. A tranzisztor kimenetét egy mikrokontroller megfelelő (számláló bemenet, megszakítás kérés, ...) bemenetére vezetve, a számlálást a kontroller elvégezné, az eredményt lcd-n, 7 szegmenses kijelzőn meg tudná jeleníteni. Ha jól választod a kontrollert, az egész berendezés PC -ről távvezérelhető lenne: Számláló törlése, indítása, az eredmény kiolvasása megoldható pl. RS232 felülettel - a PC soros vonalát felhasználva vagy USB-n is. Ha még marad egy két lába a kontrollernek, a szalagot továbbító motor is vezérelhető PC-ről...
(#) zolee1209 válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 30, 2010 /
 
Szia! Nem 2000/percet akartál írni?! A fordulatszám miatt... :hide: Vagy már infrás adatátvitel is belekerült az órába?! Már elég rég olvastam részletesen a propeller topicot.
(#) Hp41C válasza zolee1209 hozzászólására (») Szept 30, 2010 /
 
Szia!

Való igaz, hogy az órában csak 2000/percre van igénybevéve, de teszteltem 2000/sec -cel is. A be és kikapcsolási ideje 10-15 us, ami kb. 28000/sec -nek felel meg... TCST1000-2000
(#) zolee1209 válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 30, 2010 /
 
Erről nem tudtam, így már értem!
(#) geri12 válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 1, 2010 /
 
Oké! Köszi!

Hétfőn neki fogok állni.
(#) csovaril hozzászólása Okt 2, 2010 / 1
 
Szerintem nem át kéne világítani rajta, hanem megvilágítani, és a visszavert fényt nézni, mivel a matrica matt, míg a hordozó fényes.
És nem a középvonalban kell mérni, mert látom, néhol összeérnek a matricák.

szalag.JPG
    
(#) geri12 válasza csovaril hozzászólására (») Okt 3, 2010 /
 
Ok!

A matricák nem érnek össze, az az egy kivétel, mert le lett véve és nem lett ponosan visszarakva.
(#) Chipcad777 hozzászólása Aug 21, 2013 /
 
Üdv kollégák!

Segítséget szeretnék kérni... Terméket kellene számlálni egy gyártósoron, ami eléggé egyszerű, mert egy optikai szenzorral figyelem az elhaladt termékeket és impulzusszerűen a számláló számol. Eddig tiszta sor. Vettem erre a célra egy Voltcraft DCM 340 típusú digitális kijelzésű számlálót. Mellékelem a leírásait: magyar nyelvű: http://www.produktinfo.conrad.com/datenblaetter/125000-149999/12669...ul.pdf ; Többnyelvű: http://www.manualstorage.com/f/voltcraft-dcm-240-and-dcm-340.htm ( a külföldi némileg részletesebb). Mindenhol előre ill. visszaszámlálást is emleget, de meglepő módon az előre működik, de visszafelé sehogy sem akar számolni. Úgy kellene működnie, hogy előre beállítok egy értéket és ő visszafelé számol, minden egyes elhaladt terméknél. De hiába érintem testre a "DOWN" lábát, nem megy visszafelé. Előre tökéletesen számol, amúgy minden szükséges funkciója üzemel. Ebben kérném a segítségeteket, hátha valakinek akadt a keze ügyébe hasonló jószág, vagy esetleg csak nekem kerülte el valami a figyelmemet... (Ja és ez már a második, garanciában lett cserélve, ugyanis az első abszolút nem működött!)

Előre is hálás köszönet!

Üdv!
(#) kadarist válasza Chipcad777 hozzászólására (») Aug 21, 2013 /
 
Szia!
A 3-as kivezetést kell a 4-eshez kötni fixen. Ekkor visszafelé kellene számolnia.
(#) Chipcad777 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 21, 2013 /
 
igen... illetve nyomógombbal akár, a lényeg, hogy a 3-as kivezetést GND-re kell kötni (nem folyamatosan!).
De ez a funkció nem működik. Ezért írtam...
(#) Zoli1974 hozzászólása Aug 12, 2016 /
 
Sziasztok!
Adva van egy CD 4026-okból felépített számláló és azt szeretném, hogy áramkimaradás vagy számlálás kézi leállítás esetén valamilyen áramkör az utolsó állapotot megjegyezné. Tudom pic-es számlálónál ez nem gond de nem értek a pic programozáshoz sajnos.
(#) Kera_Will válasza Zoli1974 hozzászólására (») Aug 12, 2016 /
 
Diódázd le a tápokat.
A kijelzők és IC külön tápról menjenek .
Ha elmegy a fő tápfesz kialszanak a ledes kijelzők , fogyasztás sokkal kisebb lesz.
Akkor már csak a CMOS pár mA fogyasztása van.
Ezt szorozd fel azzal az idővel ameddig tárolni akarod az állapotot ,órák , évek , hónapok.
Ez megadja az akku kapacitását, méretét, súlyát, élettartamát részben , árát ... és rájösz , hogy olcsóbb lehet modernebb eszköz használata .
"diódázd le":
Pontosabban a kijelzők GNDre mennek közös katódos.
Ide kell a közös pontjuk és a test közé 1 npn tranzisztor ami elviseli a teljes áramfelvételüket .
Ezt kell 1 diódán ellenálláson keresztül a főtáppal kinyitni.
Ha nincs főtáp akkor ez zár és a ledek nem világítanak.
A főtáp másik ágát diódán keresztül vezeted a számláncra.
Erre még a (számlánc tápjára) másik diódán az akkuról is jön egy vezeték.
Ekkor nem fogja az akku hajtani a ledeket csak a cmos számláncot a záró irányó diódák megakadályozzák a ledek működését az akkuról.
(Si jó vagy ha kisebb esést akarsz akkor schottky ... diódák is viseljék el a kijelzők fogyasztását)
Az akkura pedig a főtápról megy egy (csepp)töltő áramot biztosító vezeték is.
Ha nem érted miről írtam akkor nem csak a PICekhez nem értesz hanem az elektronikához se .
Remélem segítettem !
A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2016
(#) Tomi111 válasza Zoli1974 hozzászólására (») Aug 13, 2016 /
 
Üdv! Logikai áramkörökkel ezt szerintem is csak szünetmentes táppal lehetne megoldani, ahogy Kera_Will is írja. De nem tudom mekkora frevenciához kell, hány digit, ill kell-e előre-vissza számlálás is, de egy egyszerű 4 digites van Vicsys kolléga oldalán: számláló. A PIC-et biztosan elküldi valaki felprogramozva a PIC és a posta áráért. ( ezt az áramkört régebben megépítettem, tökéletes )
(#) proli007 válasza Zoli1974 hozzászólására (») Aug 13, 2016 /
 
Hell! A CD4026-nak van Display Enable bemenete, ezt a GND-re húzva kialszik a kijelző, vagy is nem fogyaszt. Ezt kell vezérelni és az IC-nek állandó táp kell.
(#) Zoli1974 hozzászólása Aug 14, 2016 /
 
Köszönöm a hozzászólásokat, a diódázásos megoldás megfordult a fejemben de viszonylag kicsi a hely a műszerdobozban. Egy 5 V-os akkupakk még elfér benne, úgyhogy megnézem a számláló IC adatlapját és úgy teszek, ahogy proli007 javasolta.
(#) store92 hozzászólása Dec 9, 2019 /
 
Sziasztok!

Segitséget kérnék, már vagy 10 éve hogy tanultam ezeket, nagyon megkopott a tudásom ezen a téren. Szeretnék egy előre-hátra számlálót csinálni, ami úgy működne hogy 2 gomb lenne egyik előre, másik hátra számol nem egy átváltó kapcsoló, amivel váltom a számolás irányát, hanem 1 gomb előre 1 gomb hátra. Mind ez ha elkezdene számolni egy led világítana ha 0 akkor led kialszik.
Nértem már a JK, D tárolókat, de már nem emlékszem hogy kell tervezni áramkört ezek segítségével.
(#) proli007 válasza store92 hozzászólására (») Dec 9, 2019 /
 
Hello! Ha nem 0 és 1 között számolsz, akkor célszerűbb az egyszerű tároló(k) helyett egy 74192-őt használni. Pld..
(#) store92 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 10, 2019 /
 
Köszönöm! Ezt kipróbálom.
(#) store92 hozzászólása Dec 10, 2019 /
 
Ez így miért nem számol a nyomógombok nyomkodásával? szimulációt futtatom de nem számol, hol rontottam el?

szam.png
    
(#) Hp41C válasza store92 hozzászólására (») Dec 10, 2019 /
 
A CPU és CPD bemeneteket egyedileg húzd földre max 420 ohm -os ellenállással. Ahhoz, hogy egy gombnyomásra csak egyet számoljon pergésmentesített nyomógombokat kell használni.
(#) store92 válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 10, 2019 /
 
Így már működik! 10K ohmal. A pergés mentesítést még megoldom csak a szimulációban nem akart menni egyenlőre.

szam.png
    
(#) store92 válasza store92 hozzászólására (») Dec 10, 2019 /
 
Pergés mentesítésnek jó így?

perg.png
    
(#) Kera_Will válasza store92 hozzászólására (») Dec 11, 2019 /
 
Ha betudsz még áldozni 1 NAND IC-t akkor az abban lévő 4 db kapuból tudsz csinálni 1-1 db váltó érintkezős nyomógombhoz hardveres pergés mentesítést . A R-S tároló a lényege a megoldásnak.
(#) Kera_Will válasza store92 hozzászólására (») Dec 11, 2019 /
 
(#) store92 válasza store92 hozzászólására (») Dec 11, 2019 /
 
Kimenetre ledet raknék vagy egy relét, akkor milyen erősítővel tudnám meghajtani ezeket, hogy az IC ne füstöljön el az áramfelvétel miatt?
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem