Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szilárdtest relé
 
Témaindító: zolee, idő: Feb 20, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   28 / 30
(#) elactrofan válasza csezoli21 hozzászólására (») Jún 9, 2023 /
 
Ágyúval verébre
(#) antikzsolt hozzászólása Nov 19, 2023 /
 
Üdv.


Kicsit eltévedtem a ködben mostanra.
Milyen ssr relé lehet nekem jó amivel egy 1300w 230v ac fogyasztót tudnék fokozatmentesen kacsolni méghozzá ardiuno segítségével. Ha jól gondolom egy nullpontátmenetes jó lehet.
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2023
(#) niedziela válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 19, 2023 /
 
Mintának, vagy vásárlásra

Idézet:
„Ha jól gondolom egy nullpontátmenetes jó lehet.”

Szerintem más nem is létezik.
(#) antikzsolt válasza niedziela hozzászólására (») Nov 19, 2023 /
 
Köszi. Meg is rendeltem. Nekem ezek a relék ismeretlen vizeken van rendesen. Egy bojlert akarok vele fűteni de csökkent teljesítménnyel. Legyen akár 10w vagy 1300w. 40A vettem meg emiatt.
(#) uniman válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 19, 2023 /
 
SSR az ON/OF...hogy akarod vele a teljesítményfelvételét leszabályozni?
(#) antikzsolt válasza uniman hozzászólására (») Nov 19, 2023 /
 
Gyors ki és be kapcsolás segítségével. Vagy nem lehetséges?
(#) uniman válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 19, 2023 /
 
Az nem "csökkent" teljesítmény! A 230V-os hálózat nem biztos "örülne" a kapcsolgatásnak...
(#) antikzsolt válasza uniman hozzászólására (») Nov 19, 2023 /
 
Mit takar ez a nem "örülne" szó? Ezt még sem írta le soha.
Elektromos zavart biztos hogy okoz de kisebbeket mint egy sima relé. Ezért gondolom hogy mivelhogy speciális eszközt nem futtatok így nem fog bezavarni.
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2023
(#) proli007 válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 19, 2023 /
 
Hello! Arra akart utalni, hogy mivel az SSR "nullpont kapcsoló", a félperiódus kezdetén bekapcsol, és nem kapcsol ki, csak a félperiódus végén. Tehát szabályozni, csak impulzus csoport szabályozással lehet. Vagy is pld. 100 periódusból 50-nél be van kapcsolva, akkor 50% a teljesítmény. Pontosabban a munka, mert a be/ki kapcsolási időt szabályozod.
Na, ennek nem annyira örül a hálózat. Viszont kevesebb zavart kelt és csak pld. fűtést (nagy tehetetlenségű eszközt) tudsz vezérelni.
(#) antikzsolt válasza proli007 hozzászólására (») Nov 19, 2023 /
 
Mivelhogy egy bojlerról van szó így ez nem fog problémát okozni.
Akkor valami egyéb megoldás van ami nem tartalmaz mozgó alkatrészt és szabályozza a teljesítményt?
(#) Massawa válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 19, 2023 /
 
Ugy hivják, hogy hőkapcsolo. Azaz beállitasz rajta egy hőmérsekletet és az kapcsolja a fütést. A bojlerben a hőmérséklet sokkal lassabban változik, mint egy szabályzos teljesitmény elektronika tud, ezért több mint felesleges.
(#) niedziela válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 19, 2023 /
 
Lehet az elején félreértettelek, de ennek
Idézet:
„Egy bojlert akarok vele fűteni de csökkent teljesítménnyel. Legyen akár 10w vagy 1300w.”

semmi értelme.
Mi pontosana cél ?
(#) Ódenka válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 19, 2023 /
 
Nem találom a könyvet félvezetős teljesítmény szabályozás. Van egy kapcsolás, ahol egy 10-es osztóval beállítható 1:9...9:1 osztással a periódusok számlálásával működő szabályozó. Induktív fogyasztó - trafó pl. - szabályozásra ajánlott, mert páros félhullámokat enged át, a hálózatot féloldalasan nem terheli. Bojlernél is jól jöhet...
(#) antikzsolt válasza Massawa hozzászólására (») Nov 19, 2023 /
 
A napelemek kihasználása a cél. Elsődlegesen a ház és az aksi töltése a fontos. De sokszor előfordul hogy van még benne tartalék de egyszerűen nincs megtermelne. Aksiból meg nem akarok kivenni azért hogy a bojlerben legyen meleg víz és terhelve az akkumulátort.
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2023
(#) niedziela válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 19, 2023 /
 
Az a tartalék amit nem tudsz felhasználni a veszteség.
Ezt kalkuláld be, nem lehet 100% kihasználni semmit.
(#) antikzsolt válasza niedziela hozzászólására (») Nov 19, 2023 /
 
Igen tudom hogy nem lehet 100% kihasználni. Akkumulátor töltéssel és a ház fogyasztása együttesen maxiumum 1200w. A napelem amit le tud adni 2200w. De csak 2000w ig akarom terhelni. 8-10% biztonsági tartalékot fogok benne hagyni. Igen a nap nem süt mindig stb már végig jártam. Ezért lesz folyamatosan változtatva a felvehető teljesítmény a bojleren.
(#) Massawa válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 19, 2023 /
 
A mi inverterünkön van olyan beállitás ( sajnos nem müködik, nem tudom miért), hogy csak akkor kapcsol, ha energia felesleg van, ( azaz sem az akku sem a ház nem tud többet felvenni, igy megy az energia a hálozatba). Én is ilyenkor szerettem volna a bojlert füteni, de nem megy. Nálunk ez nem vészes, mert a bojlert amugy a szolár melegiti elsősorban, az meg nyilvánvaloan ugyanakkor megy mint a napelem. A héten jön egy szaki, lehet, hogy neki sikerül kideriteni miért nem kapcsol az inverter. Akkor majd megnézem mit lehet vele kezdeni, de a fütőelemet a bojlerban nagyon felesleges lineárisan szabályozni, mert viz melegedése meg lehülése nagyon lassu.
(#) antikzsolt válasza Massawa hozzászólására (») Nov 19, 2023 /
 
Nekem egy nem visszatöltős hibrid inverterem van ami hálózatból is táplálja a házat ha nincs más. Ezért akarom kihasználni teljes mértékben a napelemet. Nem a hőmérséklethez igazítom a teljesítményt. Hanem a veszteséget akarom minimalizálni amit se a ház se az akkumulátor már nem tud elnyelni. Viszont ha a bojler elindul teljes módban és elindul mind a két hűtő, számítógép de az akkumulátor is kéri a töltést akkor már borul a rendszer. Mert onnantól kezdve már az akkumulátor már nem fog semmit kapni egyáltalán.
(#) niedziela válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 19, 2023 /
 
Kihasználod az utolsó kulombot is, megy a bojler 20W-al, valójában 1°C változás nem lesz a vizben, csak a tudat, hogy .....
Azt hiszem te azt szeretnéd, hogy a kecske is jól lakjon, és a káposzta is megmaradjon.
Minden megoldható, akarat és ügyesség, csak az a kérdés van -e gyakorlati értelme.
(#) antikzsolt válasza niedziela hozzászólására (») Nov 19, 2023 /
 
Igen valahogy úgy akarom ahogy írod. Volt pár vicces jelenet. Volt napsütés elég hogy töltse az aksit elég szépen de a bojlerbe már nem lett volna elég így pótolta volna az aksiból vagy a hálózatból. De ha a bojlernek csökkentem a teljesítményét akkor az aksi is tölt bojler is melegszik a napelemet meg kihasználom 100% nem csak 60-65%. Ha csak 100W melegít nekem az is jó lett volna. Magányos estéken a filmek már nem kötnek le így valamivel el kell ütni azt a kevés időmet ami van még.
(#) Massawa válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 19, 2023 /
 
Ne feledd az áramtermelő egység mindig annyi energiát tud leadni, amit a hálozat/felhasználo fel tud venni. Ezért nem értem miert akarod, de a felvételt korlátozni?
Azt korlátozza a napenergia. Neked legfeljebb a prioritásokat kellene beállitanod, és ami marad az meg megy a bojlerbe.
(#) antikzsolt válasza Massawa hozzászólására (») Nov 19, 2023 /
 
Pont erre szolgál az ssr hogy a bojler teljesítményét folyamatosan azon a szinten tartsa hogy a lehetőség szerint minimális veszteség legyen a rendszerben.
A prioritás e szerint lesz kiosztva. Ház akkumulátor bojler.
A termelő egység teljesítménye meg folyamatosan monitorozva lesz. Méghozzá elég komplex módon. Figyelembe veszi az akkumulátor töltöttségét, napelemek termelését, a ház fogyasztását.
2000w a max amit lead a napelem.
Fogyasztók
Bojler 1200w
Aksi 1200w
Ház átlag 300w
Összesen 2700w.
Hiányzik 700w
Inverter:
A program szerint ha nő a fogyasztás elveszi az aksitól a töltést és adja a háznak az áramot.
Bojler 1200w ház 300w. Azaz marad az aksira 500w ami 4-4.5 órán keresztül így is marad majd a bojler felmelegszik lekapcsol és szépen tolja befelé az áramot az askiba. Viszont napos időben naponta max 6 óra áll rendelkezésre a töltésre. Mert árnyékolás jön létre. Ma például csak 4 órán keresztül át töltött volna aksit ha sütött volna a nap elég ideig. Azaz ha a bojlert fűti nincs se elég meleg víz se elég energia az akkumulátorokban reggelig. Azaz a két szék közé ültem keményen.
Bojler meg van két alternatíva. Vezérelt áram vagy fa fűtés.

Viszont ha a bojler 4 órán keresztül melegít 500w on az már félig van meleg vízzel az aksi meg tele. Langyos vízben fürdeni nem probléma, de filmet nézni áram nélkül na az már az.
(#) zoli200 válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 19, 2023 /
 
Fázishasítós dimmerret ne használj zúgni fog az invertered rosszabb esetben ki is nyírod, szigetes csoportban nagyon sokszor volt már téma. Onnan olloztam egy jó megoldást " Én DC-PWM-el oldottam meg. Egyenirányítottam a 230 AC-t, NEM puffereltem, így van egy lüktető egyenáram. 30kHz pwm meghajtóval egy IGBT-t hajtok meg és a kitöltési tényezőt egy ipari vezérlő változatja termelés és terhelés függvényében.
A lüktető DC miatt megmaradnak a "0" átmenetek, így a kapcsoló nem sínyli meg a mutatványt"
(#) antikzsolt válasza zoli200 hozzászólására (») Nov 19, 2023 /
 
Ez a csoport hol van pontosan? Be tudnád linkelni?
Jobban örülnék egy biztosan működő dolognak mint hogy kísérletezzek egy több százrezes cuccal.
(#) proba válasza zoli200 hozzászólására (») Nov 19, 2023 /
 
Hát ehhez gratulálok, a szolgáltató biztosan örül neki. Az utolsó nem pufferelt kapcsolóüzemű táp amit láttam, rendre kinyírta a környékén lévő kondenzátor dióda zener tápfeszültség előállításos berendezéseket. Pedig csak egy kerékpár töltő volt, kitikkadt 230-as kondenzátorral. Látszólag tette a dolgát.....
Esetleg ha a váltó ágban szűrve van, de szerintem kilowattokra ott sem egyszerű, és szinte biztos nem szolgáltató engedélyes. ( az hogy a bojlerek vezérlő frekvenciájára milyen hatással van az is szerencse függő.)
Ami esetlegesen tetszene, a bojler termosztát után kötött ac/dc és rendes egyenáram szabályozva mehet a fűtőszálra, vagy durvább léptékben egy transzformátor, így viszonylag zavarmentesen két három lépcsőben lehetne változtatni a teljesítményt, kis veszteséggel, alacsony környezeti zavart termelve.
(#) Massawa válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 19, 2023 /
 
Ha a bojler fogyasztása nagyobb, akkor nincs szükség semilyen szabályozásra. Az invertor csak stabil feszültséget tud adni, azaz vagy tud adni annyit amennyit fel tud venni a bojler vagy nem ad semmit. ( túlterhelésre leáll - ez a különbség a hálozattal szemben). Azaz te is csak azt tudnád tenni, hogy közbeiktatsz pl egy szabályozhato autotrafot és ezt tekerteted valamilyen szabályzoáramkörrel, hogy ne àlljon le az inverter ( hogy mindig a felesleg alatti teljesitmenyt vegye le. Mindenféle PWM vezérlések nem igen fognak müködni, mert azt valoszinü észreveszi az inverter, ami elsősorban ohmos terhelésre lett tervezve.
Remélem az inverteredben lesz valamilyen jel, ami megmondja mikor fejezte be az akku töltését, mert csak azután lesz felesleges kapacitás. Nem vagyok biztos benne, hogy megéri ezzel foglalkozni, inkább fektess extra akkuba, azt több hasznot hoz.
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2023
(#) antikzsolt válasza Massawa hozzászólására (») Nov 20, 2023 /
 
Mielőtt ki leszek tiltva az oldalról térjünk vissza a tárgyra. Mivel és hogy szabályozzam mozgó alkatrészek nélkül a bojlert hogy ne csinálja ki a hálózaton lévő dolgokat. Mert eddig hárman 5 felé akarok elküldeni egy kicsit.

De hogy válaszoljak a kérdésedre tud elegendő áramot adni az invertert. 5500w ig elmehet. De a napelem csak 2000W. Ami a napelem nem tud leadni aksiból vagy hálózatból veszi ki. Na ezt akarom elkerülni. Sajnos jelenleg még nincs még 700.000Ft hogy ki tudjam bővíteni a rendszert. Ha a bojlert nem üzemeltettem mikor az aksi tölt 500w az meg veszteség. Ha meg be is kapcsolom az aksi 800w fog tölteni miközben 1200w melegszik a bojler. 11kWh aksinál egy 800w töltés édes kevés. Az inverter ha van is ilyen jele 5 percenként ad le jelzést. Azzal nem fogok semmire menni.
Maga az inverter egy egyszerű nem okos eszköz.
(#) pipi válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 20, 2023 /
 
A kérdésed elég bonyolult, ami ránézésre nem látszik.. Ha felrajzolod a hálózati feszültség szinuszkukacot, (meg a hozzá tartozó áramot) akkor látni fogod hogy mikor "nem korrekt " a terhelésed.... Ha nullátmentetes SSR-el kapcsolgatsz hullámokat ki/be, vagy fázishasítóssal kapcsolgatsz a hullám közben, azt nem fogja kamálni az inverter... Az inverter azt szereti ha a sok-sok szinuszkukac alatt "normális" a terhelés.
A fentiek küzül talán a legkorrektebb terhelés lenne a tekergetős trafós szabályozás amit megvalósítani, hát... Lehetne még olyat csinálni hasonlóan mint a jobb pctápok, vagyis PFC-vel kezd, ettől a hálózati terhelés "normális" utána meg azt csinálsz amit akarsz, célszerűen pwm a bojler irányba....
Szerintem... de majd az okosok helyesbítenek...
---
Azt nem szabad elfelejteni hogy a bojler hőfokszabályzója AC-re van méretezve, a DC kapcsolgatástól rövid időn belül beég...
(#) lalca válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 20, 2023 /
 
Akármivel is kapcsolsz, abban a pillanatban megugrik az áramfelvétel.
230/110 voltos trafó, kb. 300 wattra redukál. Persze nem olcsó ekkora trafó.
(#) antikzsolt válasza lalca hozzászólására (») Nov 20, 2023 /
 
Akkor ezek szerint az ssr mégiscsak a legjobb megoldás mert az rángatja a hálózatot a legkevésbé.
De pont azt a feltételeket amit elvárok. Nem változik a teljesítmény mozgó elektronika nélkül.
Következő: »»   28 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem