Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szivattyú (szárazon futás elleni) védelem
Lapozás: OK   4 / 5
(#) llaci56 válasza tj_zs hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /
 
Pontos idöt nem tudok mondani, de 3 évnél több már.
(#) mezei dávid hozzászólása Ápr 16, 2012 /
 
Sziasztok! Volna egy hozzáértő aki segítene van egy Johnson- kerti szivattyúm most abbahagyta szívást semmi erő ,szétszedtem és rendben van lehet mert nem találtam semmi különöset. A motor működik.Nem tudom viszont a bemeneti oldalon van a terelő tárcsa,hogy az fixen áll benne vagy együtt forog a motorral ,mert nagyon be volt rozsdásodva alig bírtam ki venni. Az egyik gumigyűrűje egy kicsit nyomott más nincs.
Kérem aki tud válaszoljon
Üdv. Dávid
(#) mezei dávid válasza VIM hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /
 
Szia!
Ügyes megoldásod volt csak a rögzítéssel volt bajod de azért működött.Nekem nem sikerült az egérgolyós megoldás,mert nehéz lett a golyó és nem tudta megemelni a szívóerő.Most az ötleteden gondolkodom
és elkészítem .De most egy uj gond is van állítólag az baj ha csak fél collos csövet teszek be a kútba szívócső gyanánt.Mi a véleményed?
üdvávid
(#) llaci56 válasza mezei dávid hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /
 
Az 1/2" nagyon kicsit keresztmetszet a szívóágban. Én 6/4" -ost használok.
(#) VIM válasza mezei dávid hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /
 
Szia! Nem ismerem a dzsonzonokat, de meglehet, hogy csak a szimeringed ment tönkre. Milyen átmérőjű lábszelep volt rajta? Amit alkalmazni akarsz az kicsi lesz! Minimum colos legyen a szívócső és a lábszelep is. Az egérben lévő golyó az kicsi, vagy beszorult a szelepülésbe a vízoszloptól, ezért nem működik. Minimum 32mm-s PVC csőbe kell megépíteni és 22-25mm-s tengelyméretű szimering kell bele. A szívócsonkot nem szabad lefojtani, mer el fogja ejteni a vízoszlopot a szivattyú a kavitáció miatt.
(#) mezei dávid válasza VIM hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /
 
Szia!
Most értem el idáig teljesen igazad van minden úgy működik ahogy leírtad.Most leraktam 6m 1 coll-os csövet
és készítettem az ötleted alapján egy lábszelepet és működik nem a szivattyú volt a hibás.Ahogy írtad pvc csőből raktam össze közepére tettem egy gumiból vágott szelepet amit alul egy kis rugó húz vissza.Nagyon meglepődtem magam is ,hogy beindult és szívja fel a vizet.Ha kell küldök rajzot .és köszi az ötletet.
Üdvávid
(#) mezei dávid válasza VIM hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /
 
Még azt szeretném megkérdezni ,hogy értetted a szívócsonk elfojtást és mi az a kavitáció?

Üdv:dava
(#) llaci56 válasza mezei dávid hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /
 
Kavitáció
A fojtás akkor következik be, ha nagyon szűk a keresztmetszete a szívócsőnek. A kavitáció is azért lesz, mert a szűk keresztmetszeten jelentősen felgyorsul az áramlás.
(#) mezei dávid hozzászólása Ápr 25, 2012 /
 
Sziasztok!
Még egy kérdésem lenne a szivattyú müködése közben ,ha még nincs rákötve a cső érezhető - szívó hatás?
üdv:dava
(#) llaci56 válasza mezei dávid hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /
 
Nem. Éreezhető szívóhatás csak akkor alakul ki, amikor a szivattyúház megtelik vízzel. Ezt a vizet megpörgetve a centrifugális erő hatására kinyomja a házból, ez okozza a szívó oldalon a szívóhatást.
(#) mezei dávid hozzászólása Máj 4, 2012 /
 
Sziasztok!
Ismét volna egy kérdésem,a szivattyú ujfent nem akar dolgozni.Ez egy Johnson tip ugyanolyan mint a pedrolló, a lábszelep vadi uj.1 coll kicseréltem a csövet is egy darab 8 m -es 1 coll KPM CSŐ.EGY MÁSIK UGYANILYEN SZIVATTYÚ SZÉPEN FELHOZZA A VIZET.
Én arra gondoltam talán a motor nem adja le a teljes erőt.Hogyan tudom ellenőrizni.Vagy talán belül a lapát kerék,a csuszószimering szinte uj benne.Már belegárgyulok ,Segítsetek.felrekom a motor rajzot.
üdv: dáv
(#) llaci56 válasza mezei dávid hozzászólására (») Máj 4, 2012 /
 
Ugye feltöltöd vízzel?!
Mennyi az emelési magasság?
(#) mezei dávid válasza llaci56 hozzászólására (») Máj 4, 2012 /
 
Szia!
Természetesen,mint írtam mgáll avíz tehát a szelep jó,és még a másik motorral is ellenőriztem a szívást.Csak ez a motor nem akar dolgozni.
űdv: dav
(#) mezei dávid hozzászólása Máj 5, 2012 /
 
Sziasztok!Köszönöm a tippeket,sajnos nem az volt a baj,szétszedtem a szivattyút és az úgy nevezett ejektor diffuzor be és kimenetén van "o" gyűrű mindkettő eldeformálódott ,féloldalasan nyomódott,ezeket kicseréltem és őrült módjára hozza a vizet.Zolinak üzenem,hogy egyébként a kölcsönkért motornál bevált a csonkcsavar meghúzása.Az sem akart szivattyúzni.
üdv:dava
(#) bubuszoft válasza DRoland hozzászólására (») Máj 21, 2012 /
 
Szia

Sajnos a hőmérő megoldás nem jó, mert, ha a ház 30 fokos, a tekercs sokkal sokkal több. Lehet készen kapni egy olyat, amikor a vizet méri (víznyomást). akkor kapcsol be ha van szállítás, ha nincs leállítja a motort. Indulásnál adni kell egy 2mp-esz fix 230 at utána átbillentetni az elektronikára.
(#) llaci56 válasza bubuszoft hozzászólására (») Máj 21, 2012 /
 
5 éves a hozzászólás...
(#) Babó22 hozzászólása Júl 11, 2012 /
 
Üdv! Valószínűleg a régi orosz szivattyúm sokat ment szárazon, nem képes felkapni a vizet. A vizet is csak "köpködve" adja, majd aztán semmi. Szerintetek szimeringes lett? Ilyen szivattyúm van: Link
Van valakinek hozzá kézikönyve, szerelési rajzai ehhez a szivattyúhoz?
(#) Frankye válasza Babó22 hozzászólására (») Júl 11, 2012 /
 
Elsőként nézd meg a lábszelepet, hogy jól zár-e. Ha nem, nem képes megtartani a szívócső vízoszlopát, az elfolyik, így valóban szárazon fog futni. Ugyan ezen okból a szívócső tömítettségét is érdemes ellenőrizni (repedés, menetes rögzítések tömítettsége, stb.).
Ha ezek rendben, akkor kezdj el a szivattyú belsejében kutakodni!
Mindenképpen ellenőrizni kell a szimmeringe(ke)t, a csapágyakat, kenést, stb.
Minthogy annyira egyszerű szerkezetek ezek, mint a faék (kis túlzással persze!), igazán kézikönyv, hasonlók nem kellenek hozzá.
(#) zolika60 válasza Frankye hozzászólására (») Júl 11, 2012 /
 
Ebben nincs lábszelep. Ez egy búvár. Mindenképp a szivattyúban van a hiba. De valóban egyszerű szerkezet. Vagy a lapátkerék, vagy a ház kopott esetleg a szimmering (tömszelence) ereszt, de ennél az nem okoz problémát amíg a motorba nem jut víz.
(#) zoliee hozzászólása Júl 11, 2012 /
 
Sziasztok!
Vettem egy ilyen szivattyút, és az lenne a kérdésem, hogy ez az áramláskapcsoló jó lenne-e hozzá? Az írja hogy kínai, de nagyon jó áron van.. Még kérdés: ha 9 méter vízoszlop van egy 160 átmérőjű csőkútban, elvileg amikor elkezdem szivatni, akkor csökken a vízszint 5-6 méter magasra, azt elvileg stabilan tartja, akkor is érdemes beépíteni szárazfutás elleni védelmet?? A csőkút 28.1 méter mély. Volt hogy 6 órát ment a kölcsön szivattyú, egyszer sem csökkent a vízhozama.. Köszi:Zoli
(#) Johny81 hozzászólása Szept 19, 2013 /
 
Sziasztok!

Remélem tudtok segíteni.
Egy olyan fűtésszivattyú motor védelemre lennék kíváncsi,ami akkor is lekapcsolja a motort,ha valami miatt megszorul,azaz nő az áramfelvétele és akkor is,ha megáll,tehát egyáltalán nincs áramfelvétele.Ez a fűtéskörben lévő motor a védelem pedig azért kell,hogy ha villamos fűtés üzemmódban valami miatt leállna a motor keringtetése,vagy valami miatt lezárna a termo szelep,azaz megszűnne a lakás felé történő továbbítás,akkor a kis átmeneti tartály,amiben a fűtőszál van,ne robbanjon fel és lehetőleg a biztonsági szelep se nyisson ki.
A motor típusa grundfos 230W 45w
Köszi mindenkinek!!
(#) zolika60 válasza Johny81 hozzászólására (») Szept 19, 2013 /
 
Neked nem motorvédelem kell, hanem a tartályodra túlmelegedés védelem ha jól értem. A motorvédelem gyárilag benne van a szivattyúban. A kis tartályra kell egy hőkapcsoló ami túlmelegedés esetén kikapcsolja a fűtést mint a bojlerben.
(#) Ghoost válasza Johny81 hozzászólására (») Szept 19, 2013 /
 
Sajnos motorvedelmet nem tudok ajanlani.
De...
Idézet:
„...megszorul,azaz nő az áramfelvétele és akkor is,ha megáll,tehát egyáltalán nincs áramfelvétele...”
Ezzel szerintem lyukrafutottal.
A motor uzemszeru mukodes kozben normal aramok merhetoek.
Ahogyelkezd szorulni, egyre nagyobb aramot vesz fel, s ez max addig tart amig teljesen meg nem all. Tehat akkor lesz a legnagyobb az aramfelvetele! -most nem szamolva az indulast.
(#) VIM válasza Johny81 hozzászólására (») Szept 19, 2013 /
 
Szia! Neked valami Ilyesmi érzékelő kellene mint a kazánokban van. Ezt a megoldást csak függőleges helyzetben lehet beépíteni a reed kapcsolót működtető mágnes, gravitációs működése miatt. Persze megfelelő helyre kell beépíteni a szivattyú nyomó ágába. Ezzel a kapcsolóval kell működtetni egy relét ami majd lekapcsolja a szivattyút ha probléma lenne a működésben. A másik megoldás a motor ventillátor lapátjára felszerelt mágnessel ugyanilyen kapcsolót működtetve, egy elektronika figyelné, hogy forog-e a motor. Ez utóbbi nem egyenlő az áramlásérzékeléssel. Ha a motorral probléma lenne és az nem áramszünet miatt történne, a túlfűtésre mindenképpen kellene egy hőfokkapcsolót beépíteni, ami a fűtőszálat lekapcsolná ha túlfűtene. Ezt megfelelő helyre felszerelt csőtermosztáttal is meg lehet oldani de szintén "relézni" kell, mert némelyik csak 3A-t tud kapcsolni. A kapcsoló elem és annak nagysága a fűtőbetét teljesítményétől függ amit kapcsolnia kell. Talán nem is kellene a szivattyú védelemmel foglalkozni, mert a szóban forgó típus rendkívül üzembiztosnak bizonyul, sokkal inkább fontos a fűtőszál lekapcsolása egy adott hőmérsékletnél.
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2013
(#) Johny81 válasza VIM hozzászólására (») Szept 20, 2013 /
 
igen,úgy van..Én nem is a motorért aggódok,hanem a fűtőbetétért,nehogy itt felrobbanjon nekem,ha leáll szivattyú.Persze van túlnyomás szelep is a tartályon,de azt nem akarnám megvárni,hogy kinyisson,főleg ha nem vagyok itthon.Akkor szerintetek a fent említett alternatívák közül melyik lenne a legüzembiztosabb.Ha elektronikai kapcsolás kell és tudtok ilyet,azt is nyugodtan küldhetitek,mert megtudom építeni.De ha egyszerűbben is meglehet és bombabiztosan úgyis jó...
Köszi!!
(#) kistigris30 hozzászólása Jún 12, 2015 /
 
Sziasztok én még új vagyok itt. Viszont van egy nagy gondom és nem tudok mit kezdeni vele vettem egy Ed johnson szivattyút és hozzá egy szárazon futás gátlót is. 8m-es Kpe csövet csatlakoztattam rá ami a kútba megy le és új lábszelep is van az alján. Viszont az első alkalommal amíg volt a szivattyúban víz azt vastagon kinyomta utána szárazon ment amíg a vezérlő ki nem kapcsolta. ezután újból feltöltöttem a szivattyút vízzel viszont semmit nem csinált amint bekapcsoltam elejtette a vizet de hogy hova azt nem tudom mert kihúztam a kútból a csövet és a lábszelep tartotta nem értem segítsetek ha tudtok előre is köszönöm.
(#) Bakman válasza kistigris30 hozzászólására (») Jún 12, 2015 /
 
Jól értem, hogy az első alkalommal csak annyi vizet nyomott ki, mint amennyit beletöltöttél?
(#) nedudgi válasza kistigris30 hozzászólására (») Jún 12, 2015 /
 
A szárazon futás gátló jó irányban áll?
(#) kistigris30 válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 12, 2015 /
 
igen csak annyi vizet nyomott ki és a szárazon futás gátló jó irányba áll.
(#) Bakman válasza kistigris30 hozzászólására (») Jún 12, 2015 /
 
Ez kb. három módon fordulhat elő:
1: A lábszelep nem ért vízbe, amikor beindítottad a szivattyút. Kinyomta a vizet a csőből és ennyi.
2: A szívórészen valahol volt/van egy nagyobb légbuborék, ami a szivattyú lapátjához érve megállította a szívóhatást, a lábszelep pedig nem engedte leesni a maradék vizet.
3: A szivattyú nem szív, talán leesett a tengelyről a lapát.
Következő: »»   4 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem