Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szünetmentes táp akku
 
Témaindító: bozsokiandras, idő: Márc 23, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   8 / 12
(#) roland8811 hozzászólása Jan 17, 2015 /
 
van 3 szünetmentes akum, de nem tudom jók-e mert kaptam, gondoltam megfejelem a ellátási időt , 1 perc vagy 10 perc nem mindegy

amugy töltött aszthiszem 6 órát de nemkapcsol be most sem.
hoszú powergombra csippan 2 tőt. ez mit jelenthet?
(#) Gabó válasza roland8811 hozzászólására (») Jan 17, 2015 / 1
 
Szerintem az akku kuka. tedd fel rendes töltőre, és mérj rá.
(#) Joe_001 válasza Gabó hozzászólására (») Jan 18, 2015 /
 
Üdv!
Én előbb mérnék, ha csont akkor kuka, ha éled akkor kipróbálnám elindul e az ups utána kuka. ha van másik, kipróbálnám a szmentest másik akksival mert van amelyik nem indul csak jó állapotú akksival. Az akku meg azért kuka mert már garantáltan nem tudod megállapítani az Ah értéket amit tud mély kisülés után. Az akksikat párhuzamosan kéne ráakasztani rövid, kb akkora keresztmetszetű vezetékkel, v 1-el nagyobbal. mint amivel a most van bekötve.
Joe
PS tölts le használatit, lehet zárlatos, v szakadt akksi hibajele 11-13,8V közti akksiról mennie kéne.
(#) Joe_001 válasza Joe_001 hozzászólására (») Jan 18, 2015 /
 
(#) kameleon2 válasza roland8811 hozzászólására (») Feb 4, 2015 /
 
Ne tedd rá. Az akkuk töltőköre úgy van kialakítva, hogy a gyári akkukat legyen képes ellátni. Kivéve az olyan típusokat, amihez külső akkupack is kapcsolható. Ott is limitált azonban mennyi.
(#) erdeidominik1999 hozzászólása Feb 15, 2015 /
 
Sziasztok! A múltkor csináltam egy áramszüneti lámpát, amit egy 14v-os táp hajt és egy 5w 20 ohm -os ellenállás és egy sorbakötött dióda tölti az aksit a tápról. Ez tök jól működik is, de most szeretnék csinálni egy 12v-os szünetmentes tápot, amiről kb 10A-t vennék le. Ahhoz milyen egyenirányító ill ellenállás kellene, hogy 220v ról tötlhessem ugyan ezzel a technikával az aksit? Előre is köszi!
(#) WinZol hozzászólása Márc 20, 2015 /
 
Üdv!

Sikerült beszereznem egy APC Smart 1500-es reck-es szünetmentest.
Ahol üzemelne, van néhány 12V DC-t igénylő fogyasztó (Router, switch, DSL modem, stb).

Mennyire hülye ötlet, hogy a sok külső táp helyett ezek az eszközök a szünetmentesben lévő
Akksikból kapják a 12V-ot folyamatosan?
Mennyire zavarná ez a csepptöltést és az UPS elektronikáját?
(Ebbe a tipusban 4 x 12V 7 ah akksi van)
Mekkor a max akksi, amit büntetlenül érdemes a 7ah-helyett betenni?
Vagy maradjak az eredetinél?

A fő feladata:
Napkollektort kellene vinni (kb. 60 W) akár 8 órán keresztül áramszünet esetén.
Köszi
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2015
(#) kameleon2 válasza WinZol hozzászólására (») Márc 21, 2015 /
 
A válasz egyszerű. Az akkumulátorból annyi energiát tudsz kivenni - amennyit betároltál. Ha megnöveled a DC fogyasztást, növelned kell a töltőáramot. Ha 12V-ról használod a fogyasztókat, miért kell a szünetmentes és az inverter? Én inkább lenyelném azt a minimális veszteséget és ráraknék a 240V-os oldalra egy 12V-os tápot. Mondjuk ezekből valamelyiket . A szünetmentes úgyis gondoskodik az áthidalási időről. Én nem erőszakoskodnék nagyobb aksikkal, mert ez nem külső akkus gép, korlátozott a töltése. Hamarabb tönkrevered.
(#) mythbuster válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 3, 2015 /
 
Sziasztok!

A múlt héten sikerült beszereznem egy APC SMART 1000VA -t akku nélkül szinte ingyen ~15e HUF -ért. Ezzel szeretném lecserélni a régi Powercom BNT-800AP -t. Történt még kisebb átalakítás mivel ez nem egy, hanem két akkuval működik. Arra is gondoltam, hogy a régi megoldásomnál NYÁK -s biztosítékokat használtam, melyek eléggé melegedtek már 20A körüli terhelésen(foglalat), ennél a megoldásnál a két akku közé egy 40A -t kismegszakítót tennék, ami azért lenne jó mert kevésbé disszipál és elvileg gyorsabb(nem létfontosságú és nem is vagyok meggyőződve róla). A probléma viszont ott kezdődött, hogy ezekből van AC és DC is. Na mostmár az áram az áram, mindkettőben elektrómágnes van ami ugyanúgy működik csak a DC 2x annyiba kerül.

A kérdésem az lenne, hogy érdemes DC -t venni, vagy megteszi az AC is, illetve mivel kell számolni, miben különbözik a kettő?
(#) mythbuster válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 3, 2015 /
 
Bocsi, nem válasznak ment!
(#) Chipmunk1960 válasza mythbuster hozzászólására (») Máj 4, 2015 /
 
Szia, Gondolatmeneted elég zavaros, de a 20A-es autós biztinek nem szabad melegednie, ha mégis a foglalatát kell kicserélnie. A fül felülete a 40 A átviteléhez is elegendő, kár mást tenni bele.
(#) kameleon2 válasza mythbuster hozzászólására (») Máj 4, 2015 /
 
Nem jó az AC. Mivel a DC ív bontásához nagyobb energiára van szükség és speciálisabb mechanikai megoldásra. Emiatt sajnos drágább megoldás is a DC védelem. Autós biztosíték simán megteszi azonban és még olcsó is. A késes kivitel filléres tétel. Esetleg alkalmas lehet DC Solar szakaszoló is, ami olvadóbetétes, de van hozzá billentőfül. Utóbbi azonban nem megszakító, azaz terhelés alatt nem igazán jó kibillenteni a helyéből, ha számít a testi épséged.
(#) mythbuster válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Máj 4, 2015 /
 
Nem akarok késest tenni, az üveg biztosíték NYÁK foglalata viszont melegedik rendesen.
(#) mythbuster válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 4, 2015 /
 
Tehát nem tudom kijátszani AC biztosítóval? Mi van mondjuk ha AC -t rakok és megszalad rajta a DC 42A?

Gyárilag a két akku között 60A kés van, nekem jó ha 40A -nál még nem old le de 50 fele már lekapcsol.

OFF
Régen még gyerekkoromban míg más pokémon figurákkal játszadozott én nagyapámnál leamortizált autó aksival és elektrónikával szórakoztam, ekkor sokat kísérleteztem csavaros 16A -s automatával, ami akkor szépen leoldott rövidzáron.
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2015
(#) kameleon2 válasza mythbuster hozzászólására (») Máj 4, 2015 /
 
Idézet:
„Mi van mondjuk ha AC -t rakok és megszalad rajta a DC 42A?”
A válasz egyszerű. Nem biztos, hogy az íved kialszik. Nem az a baj, hogy nem "szólal meg" a kismegszakító. Hanem az, hogy nem biztos, hogy meg fogja tudni szakítani az áramkört, ami az íven keresztül folytonos marad. Ez a bibi. Engem könnyen meggyőzöl - a fizikát kevésbé fogod.
(#) Chipmunk1960 válasza mythbuster hozzászólására (») Máj 5, 2015 /
 
Nincsen hely a régi becsavarós kerámia foglalatnak? Abban van akár 63A-es is, és biztosan nem robban szét.
(#) mythbuster válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Máj 5, 2015 /
 
A csavaros automata is olyan mint a lapos, mindkettőt bontottam már szét.

Modernizálni szeretnék, könnyen újraéleszthető nem melegedő biztosítóra lenne szükségem. Az olvadóakat kivétel nélkül forrasztani kell, az akkuk összekötésénél is 2 x 4,5mm rézkábelt használok egymás mellett vezetve hogy ne legyen veszteség amit megint csak körülményes forrasztani. Lehet veszek egy AC 40A -t elé rakok egy olvadó 50A -t és egy olvadó 35A -t, majd rövidzárra küldöm és ha csak az 50A marad a helyén akkor jó lesz az oda.

Az a baj hogy sokat vagyok külföldön, olyankor ha lecsapja bárki vissza tudja pöckölni a helyére, míg a forrasztást tuti senki nem vállalná be.
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2015
(#) zolka100 hozzászólása Aug 22, 2015 /
 
Sziasztok!

Adott egy vezeték nélküli mozgásérzékelő ami gyárilag egy 9V -os elemről működik. Ezt a mozgásérzékelőt szeretném egy hálózati adapterről működtetni úgy, hogy ha hálózati kimaradás van akkor automatikusan az elemről menjen tovább.

Tud nekem segíteni valaki egy kopácsolási rajzzal?

Köszönöm szépen!
(#) ferci válasza zolka100 hozzászólására (») Aug 22, 2015 /
 
Szia!
Ide talán kapcsrajz se kell. Összekötöd a negatívokat, a pozitív ágakba pedig beteszel az áramnak megfelelő 1-1 diódát vezető irányba ( anódok a + ra) és a katódokat összekötöd. Az lesz az automatikus + az érzékelőd számára.
A 9 voltos részre tehetsz egy schottkyt, nyersz fél voltot kb.
(#) zolka100 válasza ferci hozzászólására (») Aug 22, 2015 /
 
Így mind a két ármarforrásból felveszi sz áramot nem?
Vagy ha nem akkor, hogy működik a dolog?
(#) mythbuster hozzászólása Szept 10, 2015 /
 
Sziasztok!

Van egy APC SMART 1000VA -m, vezetékek kivezetve (2 x 6mm kábel)/pólus, a végén 2 db vadiúj Varta Black 45AH -val. A bekötést követően szükséges a kalibrálás, ami az akkuszint kijelzést lövi be. Ez a kalibrálás 18% -ra süti ki az akksikat, kb 2.5 órát ment 350W -n, majd 6 óra alatt újra is töltötte azokat, így két nap után rámértem kiváncsiságból hogy mi van, meglepően tapasztaltam, hogy az egyik akku kapocsfeszültsége 13.67V, a másiké 13,98V.

Levettem a sarut és rámértem a töltőfeszre ami atompontosan 27,5V -ra volt belőve. Az akkuk összfeszültsége 27,65V, tehát akkor fizika törvényei szerint ezt nem értem, hogy akkor most az akkukból folyik az áram a szünetmentesbe csepptöltésen vagy mi van?

A másik gond hogy az akkuk nem egyszerre töltődnek, nem oszlik meg arányosan a fesz, holott Ohm törvénye elvárná ezt.

A harmadik gond, hogy a 13,98V vészesen közel van a 14V -hoz ahol gázképződés keletkezik ami tönkreteheti az akksit. Gondolom fel nem tud robbanni mert biztonsági szelep van rajta, de akkor is...

Van valakinek magyarázata erre a jelenségre?
(#) Bakman válasza mythbuster hozzászólására (») Szept 10, 2015 / 1
 
Ohm törvénye nem várja el, hogy két akku sorbakötve azonos feszültségre töltődjön fel töltés közben. Ez egy gyakorlati probléma, ami nap-mint-nap eszi az akkumulátorokat. A különbség abból adódik, hogy nem egyforma a két akku, nincs olyan, átlag ember számára megfizethető gyártási technika, ahol közel azonos kapacitású akkukat lehet készíteni. Gyanítom, hogy a nagyon kényes eszközökben is inkább kiegyenlítőt (balancer) használnak, azt jóval egyszerűbb kivitelezni.

Nincs mit tenni, ez ilyen.
(#) mythbuster válasza Bakman hozzászólására (») Szept 11, 2015 /
 
Köszi, így már érthető. Pedig pont azért vettem egyforma akksikat hogy elkerüljem ezt a problémát...
(#) mythbuster válasza mythbuster hozzászólására (») Szept 11, 2015 /
 
Most nem tudom mi van, de kiegyenlítődtek a feszültségek, az egyik akku 13,81V a másik 13,83V.
(#) mythbuster válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 11, 2015 /
 
Tudom hogy az akkut terheléssel mérik, de itt most a tölés alatt álló kapocsfeszen volt a hangsúly. Lényeg hogy agyik akku se érje el a 14V -t, mert abba hoszabb távon belehalnak.

Nem tudod külön tölteni, a szünetmentes töltőjét amúgy sem ajánlatos babrálni. A balanszert nem ismerem de gondolom hozzá kéne nyúlni a belső töltőjéhez, le kéne választani a nagyáramú vezetékről, az meg bonyolult és tuti megbolondul a processzora. Para volt, de most hogy kiegyenlítődött a fesz és nem közelíti meg a 14V -t egyik akku sem, nem zavar az a +-0.02V eltérés.
(#) mythbuster válasza mythbuster hozzászólására (») Szept 11, 2015 /
 
Sajnos megint elérte a 13,91V -t, illetve a 13,72V -t, közelről hallgatva lassan pezseg benne a sav, a tőltőfeszültség stabil 27,4V.

Egyszerűen nem értem az akkuk összfeszültsége hogy lehet nagyobb a töltőfeszültségnél...
(#) kameleon2 válasza mythbuster hozzászólására (») Szept 12, 2015 /
 
Úgy lehetséges, hogy kémiai folymat. A töltés elvételével nem ér véget. Hatással van rá a hőmérséklet és a tengerszint feletti magasság is. Nem értem a dilemmád, mert van, hogy 30db akku van sorba kötve szünetmentesek akkupakkjában és 5-7 évig nincs velük gond.
(#) mythbuster válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 12, 2015 /
 
Nem veszem el a töltőfeszt, a szünetmentes végzi a dolgát, önállóan tölti. A töltése úgy néz ki, hogy 27,4V -ra van belőve, 20másodpercet tölt majd elengedi és mér egyet rajta, utána megint tölt(tehát soha nem lesz levéve róla a töltés). Ezt hallani lehet a kapcsolóüzemű zizegésén is. Feltöltött állapotban az akkuk két saruján jelenleg 27,4V -van, tehát már max pár mA ha átmozog az akkukba, viszont az akkukra külön mérve az egyik most 13,61(pozitív pólusról), a másik 13,94(negatív pólusról). Csak azért zavar mert nem szeretném hogy 14 fölött tönkrevágja az akkut.

Balanszert nem tudok rátenni, mert az tök jó ha tölt, aztán ha jön az áramszünet és a balanszeren megfut az a 30-40A, nem fogja lálykolni.

Most soros kábellel próbálom életre kelteni a hyperterminalt, a terven hogy ha leveszem a töltőfeszt 27,4 -rőől 27,2V -ra akkor talán nem éri el a negatív póluson lévő aku a 14V -t. Bár lehet hogy úgy is eléri mert a matematika szerint már a szünetmentesbe kéne folyon az áram, mivel az akkuk összeadott feszültsége nagyobb a töltőfesznél.(Ezt nem értem.)

"Ha a töltőfeszültséget elveszed, attól még a molekulák rendeződnek benne, így feljebb kúszik a végfeszültsége, de csak ideig óráig, míg meg nem hűl a környezeti hőmérsékletre és leáll a vízbontási folyamat is."

Akkor lehetséges, hogy az egyik akku már beállt 13,6V -ra, a másik még töltődik és később az is vissza fog esni?

Ha később visszaesik az is jó nekem, de a töltés marad rajta.
(#) mythbuster válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 13, 2015 /
 
"A feltöltött akkun a fesz min14.4 V"

Annyira szabad tölteni maximum, ha fel is húzod 14.4V -ra és leveszed a töltést róla szépen visszazuhan 13,3V -ra. A szünetmentes elektrónikája okkal 14V alatti feszen tölti az akkukat, nem az a cél hogy pillanatok alatt önindítóképes legyen, az a cél hogy tovább bírja az akku, és ne száradjanak ki az AGM cellák. 13,8V -n is fel lehet húzni szinte ugyanolyan gyorsasággal 90% -ra, az uccsó 10% fog lasabban feltelni. Persze vannak hulladék szünetmentesek, amelyek 14V feletti feszen tartják, az eredmény egy széthasadt akku 3 éven belül.

"Az hogy ennyit tud a te automatikád az azért van, mert így van kiszámolva a szünetmentesed a gyári akkukhoz, ha "igazi" akkuk lennének benne, akkor elérné az általam írtat a töltési végfesz."

Ugyanilyen szünetmentesem van BP -n, vadonatúj UPS 12V 12Ah -s AGM akkukal, a töltőfesz ott is 27,4V, az akkukra eső fesz 13,7V körül van stabilan, ezért lepett meg ez az eset. De az sem húzza fel 14V felé, hosszútávon kinyírná az akkukat. Autóban más, mert ott nem töltöd napokon át 14,4V -al. Ez az eset valóban azt mutatja hogy eltérőek az akksik, úgy is hogy ugyanaz a model mindkettő. Azonban érdekes hogy tegnap este még 13,96V -volt az akkuban, ma már csak 13,84V. Lehet csak a molekulák rendeződnek benne ahogyan te is írtad.(ki tudja mikor voltak feltöltve)

Mindegy, tovább nem mérem , csak néha ránézek a töltőfeszre hálózaton keresztül(mert ez egy távoli szervert táplál).

Köszönöm a segítséget!
(#) gaborp válasza mythbuster hozzászólására (») Okt 26, 2015 /
 
Helló!
Írtad:
Idézet:
„Most soros kábellel próbálom életre kelteni a hyperterminalt, a terven hogy ha leveszem a töltőfeszt 27,4 -rőől 27,2V -ra akkor talán nem éri el a negatív póluson lévő aku a 14V -t.”


Hogy lehet állítani a töltőfeszültséget, nálam stabil 25,1V. Leírnád a menetét.
Következő: »»   8 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem