Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Táncpad-kapcsoló kérdés
 
Témaindító: Geli, idő: Ápr 6, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Geli hozzászólása Ápr 6, 2010 /
 
Sziasztok!
Én eléggé kezdő vagyok ilyen téren szóval előre is elnézést!
Sok ilyen házi táncpadot láttam de mindnek olyan bonyolult kapcsolódási rajza volt hogy nem értettem semmit.
Igazából az alap koncepció:
van egy rossz billenytyűzetbelsőm, amin ha 2 lábat összekötök egy karaktert üt le (ez gondolom nem nagy meglepepetés)
Most egy olyan kapcsolóra lenne szükségem, amit valahogy bele lehetne varrni a szövetbe(fogalmam nincs hogy) de valahogy meg lehet hogy érzékelje ha nem túl erősen lenyomom, de nem is állandóan nyomva tartja.
Itt van egy polifoam-os megoldás de nagyon nem értem a működési elvét:Linkrubrique3 előre is köszi a segítséget!
Geli
(#) melcher válasza Geli hozzászólására (») Ápr 6, 2010 /
 
Üdv!
Szerintem már a cím is árulkodó (a linkre gondolok) Miszerint az egy Capacitive Dance Pad. A capacitive szóról, én arra következtetek, hogy a lábaddal működtetett kapcsolók valójában nem is kapcsolók, nem is kell összeérniük, hanem kondenzátorként visekednek, és az áramkör a kapacitásának változásából (amit te azzal változtatsz, hogy rálépsz és közelebb tolod egymáshoz a fegyverzeteit) tudja, hogy éppen nyomják-e, és ezáltal működik. Ez persze nem biztos, javítsatok ki, ha tévednék, de szerintem akkor is valami ilyesmi áll a háttérben. Remélem tudtam segíteni.
(#) Hp41C válasza melcher hozzászólására (») Ápr 6, 2010 /
 
Szia!

A belinkelt megoldásban a szőnyegen csak egy fegyverzet (fémes terület) van, a másik fegyverzet a kezelő lába vagy keze. A fémfelület kapacitása jelentősen megnő, ha valamely testrészünket a közelébe visszük.
(#) Syn7h37ic válasza Geli hozzászólására (») Ápr 6, 2010 / 4
 
Az átalad linkelt kapcsolás kapacitív elven működik, amit egy mikrokontroler alakít át megfelelő jelekké.
Tehát egy változtatható kondenzátor, elméletben.
A billentyűzetből építhető verziós megoldáshoz kontaktokat kell biztosítani, ezt szövet alapon eléggé nehéz házilag kivitelezni, ellentétben a kapacitív megoldással.
Esetlegesen két fólia közé kellene rakni egy perforált szivacsot, amin a perforáció úgy jó 2cm-es lyukakból áll. Ha erre rálépsz, akkor a két fém fólia így össze tud záródni, ha lelépsz, a szivacs rugalmassága miatt megszakad. De ez elméleti csak, a fóliának az alufólia alkalmatlan a mechanikai szilárdsága miatt, olyan műanyag fólia kell, amire fémréteget gőzöltek, és kellőképpen vezető tud lenni. Lehet próbálkozni pl. a számítástechnikai eszközök csomagoló fóliájával, ezek jó részén fémgőzölés, vagy grafit nyomtatás van.

Vagy csinálsz merev, nem teljes szövet megoldás, ahol az alaplemez merev, pl. rétegelt lemez, vagy fém. Erre kerül egy szigetelő réteg, ami rugalmas, a kapcsoló elem pedig zongorahúr. Ki van feszítve a húr kb. 0.5-1mm magasan a merev felület felett, akkor szakadás van. Ha rálépsz, ad egy kontaktust.
Ebből csinálhatsz akár egy háló félét, alulról vékony szivacs réteg, szintén perforációval, itt lehet hosszanti csíkozás is, és az egész felületre rakhatsz zárórétegnek padlószőnyeget.

A rajzon a zöld keret a szőnyeg, a piros vonalak a kapcsoló két pontja, a kék cirkálmány polifoam, vagy valami hasonló vékony szivacs szerű rugalmas anyag.
A nagy feketer keret pl. alulemez, a vékony felete vonalak a zongorahú, ezeket a két oldalon található szigetelő lapkákra kell rakni, ezek lehetnek akár egyoldalas nyomtatott áramköri lemezek, erre fel lehet erősíteni az acélhuzalokat. A nyák lap így szigetelőként van használva a fóliás oldal pedig a zongora( vagy gitárhúrok, csak acél legyen...) húrokat párhuzamozza le, így biztosabb lesz a kontakt.
A polifoam a stabilamm mechanikai kialakítás miatt kell.
Érdemes a húrok hözött kicsit nagyobb rést hagyni, hogy biztos kontaktot adjon.

pad.JPG
    
(#) Syn7h37ic válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Ápr 6, 2010 /
 
Kicsúsztam a módosításból, bocs a kapkodó írás miatti helyesírási hibákért
(#) akyy87 hozzászólása Ápr 6, 2010 /
 
Sziasztok!

Elnézést, hogy ide irom, ****
Moderálva. Nem vagy kezdő és ráadásul tudod, hogy rossz helyre írsz! E-mail címet ne adj meg, mert tele lesz a postaládád spam-mel. Ne üss minden sor után enter-t. --vicsys Bővebben: Link
(#) mgy válasza Geli hozzászólására (») Ápr 7, 2010 /
 
Hi !

Lehet kapni grafittal dúsított szivacslapokat.
Ellenállása nyomás hatására változik.

Grafittal dúsított fóliával is próbálkoztam már.(valaki már említette)
Különböző távolságra helyezett pénzdarabra (állandó felfekvésű felület), közel lineárisan változott a mért ellenállás.

Üdv mgy
(#) Geli hozzászólása Ápr 25, 2010 /
 
És az igazi TÁncpad hogyan működik?
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem