Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tantál vagy elektrolit kondi?
 
Témaindító: Kari55, idő: Júl 29, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 2
(#) izenahogyishivnak hozzászólása Nov 24, 2010 /
 
A csepp és az SMD tantálok között mi a különbség? Úgy látom, hogy a csepp drágább szokott lenni, ebből feltételezem, hogy nem csak a tokozás más.
(#) Blintux hozzászólása Aug 24, 2011 /
 
Sziasztok!

Kicsit elakadtam én is kondi választásban. Nem vagyok egy nagy elektronikai szaki, de részletes dokumentáció alapján azért bármit megépítek (kis túlzással ).
Ez a kapcsolás lenne most terítéken

A gond az, hogy nem tudom, melyik kondi melyik típust képviseli. Azt megfigyeltem, hogy néhánynál meg van jelölve a + , néhánynál viszont nem.
Az tuti, hogy kell hozza tantál és elektrolit is, mert hasonló kész áramkört már láttam.
Szóval szeretném a segítségeteket kérni, hogy a C1...C7 kondik milyenek lehetnek, valamint, hogy szerintetek hány voltosat vegyek belőlük?
Előre is köszönöm!
(#) kadarist válasza Blintux hozzászólására (») Aug 24, 2011 / 1
 
Szia!
A polaritással jelöltek sima elektrolitkondenzátorok legyenek, a többi kerámia vagy fólia is lehet. Az elkók legalább 10V-osak legyenek.
(#) Blintux válasza kadarist hozzászólására (») Aug 24, 2011 /
 
Rendben, nagyon köszi!
Még valami: a hestore.hu -n vásárolnék, mert ott szinte minden van, viszont 3 féle ellenállás közül lehetne választani:
4,7 R 1% 0,6W
4,7 R 1% 0,5W
4,7 R 5% 0,25W

Kérdés, hogy az adott áramkörbe melyik lenne a legcélszerűbb?
(#) kadarist válasza Blintux hozzászólására (») Aug 25, 2011 / 1
 
A legkisebb teljesítményű jó lesz hozzá.
(#) adamkat hozzászólása Dec 5, 2012 /
 
Helló!
Nem tudom, hogy mennyire vág ide a téma, de azért feltenném a kérdésem.
A kerámia kondenzátor helyettesíthető elektrolit kondival?
Előre is köszönöm a választ.
(#) Norberto válasza adamkat hozzászólására (») Dec 5, 2012 /
 
Hello!

Ha kizárólag a kapacitás a lényeg, akkor igen.

Egyébként általában nem helyettesíthető, mivel a kerámiának nem lényeges a polaritás, valamint nagyobb frekvenciák szűrésére alkalmazzák. Az árakról nem is beszélve, a kerámiák nagyságrendekkel olcsóbbak a többi típustól.

Én biztosan nem helyettesíteném.
(#) Marius hozzászólása Márc 7, 2023 / 4
 
Sziasztok ! Bár régi topic, most olvastam és lenne hozzászólásom. Anno a '70 - es években a Hiradástechnika Szövetkezetnél sok tanulságos esettel találkoztam. Az új készülékekben rendszeresen bezárlatosodtak a tápfesz hidegítő tantálkondik. Nem kis nyomozás után megtudtuk, hogy bizony van egy maximális Slew rate (Volt/mikrosecundum, ami fölött meghibásodnak a tantálok. Késöbb színházi (professzionális) hangtechnikában találkoztam a következő jelenséggel: olyan ropogást produkáltak (mikrofonokban stb. ) mintha friss hóban járnánk. A szivárgási árama véletlenszerűen ingadozik ! A másik. Az Uher Report magnetofonok elektronikus háromfázisú motoráramköreinek hibájt is 90 % - ban a tantál kondenzátorok okozták. Ilyenkor ha elfér fólia kondira cserélek ((kb 1 µF - ig, felette pedig low ESR alufóliás elkót teszek párhuzamosan fél - egy µF - os fóliakondival. Tipikus hibájuk még idővel a soros ellenállás megnövekedése, akár 5-10 Ohmra is. Audio célokra nem szeretem, mert sokkal "csörömpölősebb" a hangjuk a jó fólia kondenzátoroknál. de még a jóminőségű alumínium elektrolit kondenzátoroknál is. Hát ennyi tapasztalattal szerettem volna segíteni ifjabb kollégáimnak, én már nyugdíjas korban vagyok.
(#) Ge Lee válasza Marius hozzászólására (») Márc 7, 2023 /
 
El nem tudom képzelni, kinek jut eszébe egyáltalán audio áramkörökbe tantál kondit tenni.
(#) Suba53 válasza Marius hozzászólására (») Márc 7, 2023 /
 
Látom, már működik a rövid "ö".
(#) FAZ1 válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 7, 2023 /
 
Valamikor régen a Rákóczi téri Ezermester boltban vettem 30 forintért egy elektronikai bontott panelt (persze tele alkatrészekkel), amiről aztán később kiderült, hogy a BRG gyár MK 20-as magnójának valami nullszériás darabja lehetett.
Voltak benne Toshiba 2SC650C-s tranzisztorok és egy csomó tantál kondi.
Először még azt sem tudtam mik azok a csepp alakú és kétlábú valamik, de aztán nálunk a cégnél a műszer-automatikán kimérték - mind elektrolit tantálkondenzátorok voltak.
Nagyon pontos lehetett a mérőműszerük, mivel általában 2 tizedes pontossággal szinte mindet megmérték. Nálam néhány darab belőlük még ma is megvan ...

Holott - szerintem a tranzisztoros kazettás magnó is csak egy simán "audió áramkör".
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2023
(#) segítő válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 7, 2023 /
 
Pl. NAIM NAP 250. Jelútban. Számomra is érthetetlen, de a piactérre több út vezet.
(#) segítő hozzászólása Márc 7, 2023 /
 
Csepptantált hidegítésre találták ki az ősidőkben. Fél névleges tápfesz alatt üzemeltetve általában nem okoznak károkat...
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2023
(#) proba válasza segítő hozzászólására (») Márc 7, 2023 /
 
Nekem egy élményem volt velük kapcsolatban. Régi PC alaplapokat azzal szerelték, amikor felmerült, nem kidobni kellene hanem megmenteni ( 286 os kor) tudatlanul tápra dugtam, olyan szép füstfelhőt rég láttam, amit az produkált. Biztos rossz a táp, elő egy másikat, lemérve minden jó, de a következő alaplap is ködfelhőbe burkolózott. Arra jutottam, ezek a kondik idővel elvesztik a szigetelő oxidréteget, amit lehet lassan emelkedő feszültséggel vissza lehetne hozni. De sajna addigra elfogytak a tesztalanyok.
(#) segítő válasza izenahogyishivnak hozzászólására (») Márc 7, 2023 /
 
A csepp tantálok 50 évesek. Nem futottak be nagy karriert. Az SMD technológia "viszonylag" fiatalabb, és az alkatrészek az ipari gyártásnak köszönhetően (számítástechnika) megbízhatóak. Fülelni kell..
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2023
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem