Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla lemezlejátszó
 
Témaindító: pinter18, idő: Jún 3, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 5
(#) McDeath válasza szakacsze hozzászólására (») Szept 12, 2010 /
 
Szia!
A hangerőt viszonylag egyszerűbb javítani (nekem könnyű volt), mert csak a potmétereket kellett befújni kontakt spray-vel (az összeset ami az előlapon látható), ha mázlid van, abbamarad a recsegés, ha nincs, akkor potméter csere. A hangfalakat úgy tudod ellenőrizni, hogy megcseréled a kimeneten a csatlakozókat és ha a másik recseg hang állításánál, akkor a hangfalakkal semmi baj nincs (egy próbát megér ). A letört kapcsolók esetében bármely NZC megfelelő lehet(nem feltétlenül az, nem mindet ismerem).
Üdv McDeath
(#) jani79 hozzászólása Dec 19, 2010 /
 
Sziasztok!
Kaptam egy Tesla NZC 041 típusú lemezjátszót.
A probléma, hogy az egyik oldala halkan szólt , de már egyáltalán nem szól.
Mi lehet a probléma?
Köszönöm előre is a segítséget!
(#) Pityu9 válasza jani79 hozzászólására (») Dec 26, 2010 /
 
Üdv!
Nagy valószínüséggel a hangszedő adta meg magát (ezekbe a lemezjátszókba a VK4302 hangszedőt szerelték, a karból simán kihúzható), ezek a piezoelektromos (kerámia) hangszedők az idő során magukba szívják a nedvességet, belül a kerámia lapok megduzzadnak, eltörnek, és az általad leírt hibát produkálják, helhalkul, egyre nagyobb lesz a torzítás, végül örökre elhallgat. Érdemes valakítől kölcsönkérni egy ilyen hangszedőt és azzal kipróbálni, hogy tényleg ez a hiba forrása, de 99%-ban ez szokott tönkremenni. Tesla VK4302 helyettesítő típusa a VK4204, ez kb. 7-8e Ft. Remélem tudtam segíteni. Üdv!
(#) jani79 válasza Pityu9 hozzászólására (») Dec 26, 2010 /
 
Üdv!
Most vettem bele. Ha erősítővel használom szól. Csak a saját beépített erősítője nem úgy működik. Egyik oldala szólt a másik oldala halkan utána nem is szólt. Kicseréltem 3 kerámia kondit. Kipróbálom, erre meg ami jó volt az is halk lett. Lehetséges, hogy meg van feküdve mind kettő végfok ic?
Köszi a segítséget!
üdv
(#) Pityu9 válasza jani79 hozzászólására (») Dec 26, 2010 /
 
Üdv!
Innen tudod letölteni a szervizkönyvét:Bővebben: Link maga a kapcsolás egyszerü, a végfok ic MBA 810 DAS aminek a helyettesítője a TBA 810 as tudomásom szerint,de az elhallkulást okozhatja több minden is: a végfok ic rossz hűtése,kontaktos potméterek, a bemeneti tranyó elszállt, stb. De lehet egy nagyon egyszerű hiba is amivel már találkoztam tesla lemezjátszónál: a hátoldalon lévő tuchel csatlakozóba van kivezetve a hangszedő és az erősítő bemenete, ott a kupak egy kapcsolóként üzemel, bedugva összezárja az 1-3 és külön a 5-4 lábat, így rákapcsolja a jelet a beépített erősítőbe, kihúzva pedig nem kap jelet az erősítő hacsak nem hajtod meg valami külső eszközzel a csatin keresztül, lehett hogy csak kilazult a csati, kontaktos, érdemes itt is körülnézni. Még valami, az ilyen régi cucckban könnyen törnek a vezetékek és könnyen feljön a fólia a NYÁKról is. Remélem tudtam segíteni. Üdv!
(#) jani79 válasza Pityu9 hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Sajnos nem tudom letölteni a szervízkönyvét mert nem vagyok regisztrálva. Esetleg nem e tudnád letölteni és e-mailben átküldeni!
Erősítővel üzemeltetem.
Köszi a segítséget!
Üdv
(#) Pityu9 válasza jani79 hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Üdv!
Elküdtem e-mailben ahogy kérte, de egyébként erről az oldalról naponta 2 szervizköny letöltése engedélyezett nem regisztrált felhasználóknak (én sem vagyok felregisztrálva), visszatérve a lemezjátszóra, lehet, hogy érdemesebb külső erősítővel üzemeltetni, mivel a beéített erősítő kb. 10%-os torzítással üzemel!!! Persze a kerámia hangszedőknek alapból gyengébbek a paraméterei mint egy dinamikusnak, de a VK4302 ennek ellenére egész jó paraméterkkel rendelkezik a kerámia hangszedők között: tűnyomóerő 6-4,5 cN, 20Hz-20kHz 6dB-es tűréssel. Ha külső erősítővel üzemelteted akkor olyan erősítőt kell hasznáni aminek van nagyimpedanciás (1MOhm) lemezjátszó bemenete, hogy átvigye a mélyhangokat rendesen a hangszedő.(Pl: az orion orister rendelkezik ilyen bemenettel)
(#) jani79 válasza Pityu9 hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Köszönöm megkaptam!
Vettem egy Pioneer sa-330 erősítőt ezen van lemezjátszó bemenet.
Cs29 típusú hangszedő van benne,nem tudom, hogy milyenek a paraméterei.
Üdv
(#) Pityu9 válasza jani79 hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Üdv!
R.F.T. CS 29 az német hangszedő, kicsit szerényebbek a paraméterei mint a VK4302-nek, de nem rossz, volt már nekem ziphona combo lemezjátszóm, abba is ezt szerelték, jó hangja van, az erősítődnek a phono bemenete mozgó mágneses (dinamikus) hangszedőkhöz passzol, ennek a hangszedőnek túl nagy a jelszintje ehhez a bemenethez és ebben a hangszedőben benne van a mechanikus korrekció, tehát úgyhiszem simán rádugtad az egyik vonalszintü bemenetre (AUX).
(#) Pityu9 válasza Pityu9 hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Még valami: ha ezt a lemezjátszót ezzel a hangszedővel szeretnéd az erősítőd phono bemenetére kapcsolni akkor ezt a hangszedőt kellő képpen le kellterhelned, hogy kiadja a rendes 2, 5 mV-os jelszintet, ezt úgy oldhatod meg, hogy 1 és 5kOhm érték közötti ellenállást kapcsolsz párhuzamosan a hangszedővel,így megszűnik a beépített korrekció és a jelszint is lecsökken, bár lehet, hogy jobb lenne valami dinamikus hangszedőt használni, csak akkor már ez a lemezjátszó nem lenne jó mert ennek nem szabványos a hangszedő felfogatása. Remélem tudtam segíteni. Üdv!
(#) jani79 válasza Pityu9 hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Üdv!
Az erősítő phono bemenetére kötöttem rá a lemezjátszót! Akkor rakok be párhuzamosan egy ellen állást. Köszi a segítséget! üdv
(#) McDeath hozzászólása Aug 2, 2011 /
 
Problémám adódott... a lemezjátszó előlapi gomsorát széttörtem... Egy Tesla NZC 140 vagy 420 (-> ugyanaz az előerősítő van mindkettőben) lényeg hogy csak a gombsor kellene mert amúgy működne az előfok... (én marhaállat nem raktam el a suliba az alkatrész kapcsolókat mondván minek az... )
ha valaki tud eladóba akkor várnám a hozzászólást/privát email-t.
Köszönöm
Üdv Mc
(#) Tommy89 hozzászólása Szept 19, 2011 /
 
üdv van egy Tesla gz 711 tipusu lemezjátszó, ami nemkapcsol be, a működést jelző lámpa se világít, a biztosítékok pedig jók... (a trafóig és a motorig elmegy az áram) valaki esetleg nemtudja mi halhatott meg benne? így néz ki: http://teletym.g6.cz/radia/gramofony/gz711/gz711.htm a tranzisztor száma GC511K
(#) Pityu9 válasza Tommy89 hozzászólására (») Szept 19, 2011 /
 
Üdv!
Én első körben multiméterrel ellenőrizném az egyenirányító diódákat (kinyitnak, nem szakadtak, vagy esetleg zárlatosak), az izzó a trafó szekunderére van kötve közvetlenül, tehát ha az izzó lábain mérhető fesz akkor kiégett az izzó, ha nem mérhető fesz, a trafónál van valami, szakadt vagy esetleg zárlatos, de ha a biztosítékok épek akkor kizárható nagy valószínüséggel a végtranyó/puffer elkó/ dióda zárlat. Mindenesetre érdemes minden érintkezőt, kapcsolót, forrasztást átnézni, a tesla cuccokban a régi alumínium vezeték bárhol eltörhet. Sok szerencsét !
Üdv!
(#) Tommy89 hozzászólása Okt 12, 2011 /
 
üdv. kösz a választ, a kapcsolójával volt a gond, nem zárt össze rendesen.. mostmár működik csak a hangszóró elég halk..
(#) golem válasza Tommy89 hozzászólására (») Feb 15, 2012 /
 
Szia!
Most látam hogy neked is van egy ilyen lejátszód.
a képen feltüntetem hogy mit csinálj vele hogy bekapcsoljon.
(#) golem hozzászólása Feb 15, 2012 /
 
Sziasztok!
Nekem is van egy tesla gz-711 lemezlejátszóm és a hangszoron nem szol a zene hanem a tünél szol.
A hangszoro jó mert mikor állitgatom a potit akkor egy kicsit recseg.
(#) Imi65 válasza golem hozzászólására (») Feb 15, 2012 /
 
A tűnél mechanikusan szól. Húzd ki a hangszedőt, és félhangerőn, érj hozzá a szélső érintkezőkhöz (a tányér forogjon). A hátulján hiányozhat a szürke rövidzár-dugó (ha van).
(#) golem válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 15, 2012 /
 
Meg van a dugo a hátuján hozá értem az érintkezöhöz akkor jobban bugot amikor nem értem hozzá akkor nem bugot. A hangszedőre gyanakszom
(#) McDeath hozzászólása Feb 16, 2012 /
 
Sziasztok!
Ismételten elővettem eltemetett NZC-140 típusú lemezjátszó végfokát. Amit gyártottam IC-s végfokot nagyon recsegett és az utóbbi napokban meg is adta magát.
Na mármost a kallódásban az egyik tranzisztor lába eltörött. Típus szerint GC521k lenne, ami a kapcsolási rajzon(korábban mellékeltem) a T5 és T5' tranzisztorok. Próbáltam utána járni, hogy merrefelé lehet még esetleg kapni, de sehol sem találok még hasonlót sem. Merrefelé érdemes esetleg keresgetni? Vagy egyáltalán valakinek volna-e esetleg 2darab? Azért kell két darab, mert szimmetrikusan, mindkét oldalt kicserélném ezeket.
Segítséget előre is köszönöm
Üdv McDeath
(#) CHZ válasza McDeath hozzászólására (») Feb 16, 2012 /
 
E jó helyette: Bővebben: Link
(#) McDeath válasza CHZ hozzászólására (») Feb 16, 2012 /
 
Nagyon szépen köszönöm a gyors választ Igyekszem beszerezni, valamikor jövő héten úgy is mennem kell HQ videóba.
Nagyon köszönöm még egyszer
Üdv McDeath
(#) CHZ válasza McDeath hozzászólására (») Feb 16, 2012 /
 
Szívesen.
Alu házat át kell tenned, K jelzésűn van csak ..
(#) McDeath válasza CHZ hozzászólására (») Feb 16, 2012 /
 
Tudom és köszönöm. Már a régit kioperáltam a házból egyben és már csak az újra vár az eszköz és már rakom is, amint meg van az új nyák is hozzá, mert kicsit módosítani kell a tápegységén. A módosítás azért kell mert a trafó ki lett cserélve és nem olyan mint amilyen benne volt ezért inkább gratez-híddal egyenirányítom a stabilizátorba jutó feszültséget. és 5000µF mellett bedobok még 10000µF-ot is. ha lesz benne zaj akkor nagyon csodálkozni fogok.
(#) didike hozzászólása Máj 2, 2012 /
 
sziasztok! nekem is az alább említett tesla nzc-041 de luxe-om van hangszórókkal. arra gondoltam, hogy a számítógépre rákötném valahogy, és azon keresztül (erősítőként használva) hallgatnám a gépen lévő zenéimet. csak csatlakozók nem igen vannak rajta, ill. asszem, ha bekapcsolom, akkor rögtön pörögni kezd a tálca (ebben nem vagyok biztos, nagyon régen használtam, most is csak a típusát néztem meg). ahogy olvasom, az az egy db csatlakozó, ami van rajta pont egy esetleges erősítőnek van. szóval megoldható, amit elképzeltem, vagy vegyek egy erősítőt a hangszórók mellé? köszi előre is.
(#) mekkmesterke hozzászólása Máj 25, 2012 /
 
Sziasztok
Nem tudom hogy jó helyen kérdezem e, de ez tűn a legalkalmasabb helynek. Van nálam 1 lemezlejátszó nálam úgymond javításra. Annyira a lemezlejátszókhoz nem értek de gondoltam az erősítő részét meg tudom nézni ha ott van a hiba. A hiba jelenség a következő: nagyon halkan szól. Át néztem az erősítő részét, kicseréltem a két végfok IC-t és ugyan az. Aztán vettem észre hogy ha nincs rákötve a két hangfal akkor is szól ugyanolyan halkan. Ez mitől lehet? Köszönöm a segítséget.
(#) McDeath válasza mekkmesterke hozzászólására (») Máj 26, 2012 /
 
Szia!
A tű erősítő nélkül is szól ugyan úgy halkan. Ettől ne ijedj meg. A végfokkal lesz gond vagy a fejjel. A tápokat ellenőrizd ha jók akkor utána jöhet a végfok tesztje. A fej ahová csatlakozik oda köss rá valamilyen hangforrást (ha nincs jelgenerátorod). Ha a hangfalakon szól a zene akkor a végfok jó és előtte van a bibi. Ha nem szól akkor a végfokkal lesz valami baj és nem a végfok IC-kel volt a gond. Ha zenét kötsz rá akkor egy sztereó potméteren keresztül tedd és tekerd minimumra és szép lassan utána állítással tekerd feljebb de ÓVATOSAN, nehogy túlvezéreld a végfokot. Nézz körül benne alaposan külső beavatkozásokat keresve. A lemezjátszó dokumentációját szedd le netről. Ellenőrizd arról hogy minden rendben van-e.
Hát körübelül én ennyit tudok segíteni. a javításhoz sok sikert!
Üdv McDeath
(#) CHZ válasza mekkmesterke hozzászólására (») Máj 26, 2012 /
 
Feleslegesen dolgoztál.
Ha a végfok bemenetét megérinted, már eldöntheted, hogy erősít-e. Lemezjátszó típusát is ismernünk kellene. Néhány típusnál hátsó oldalon található tuchel aljzat, ha ebből hiányzik a dugó, akkor sem szól. Kristály PU öregszik, valószínű ennek a hibája is. Amit hallasz az a tű mechanikus "zöreje".
(#) mekkmesterke hozzászólása Máj 27, 2012 /
 
Először is bocs hogy csak most reagálok, másodszor pedig köszi a infókért. Ez nekem nagy újdonság volt hogy így is "szól". Egyébként egy Unitra wg 900-ról van szó. Sajnos most nem vagyok otthon de az általatok leírt lehetséges hibákat megnézem és jelentkezem hogy mi lett az eredmény.
(#) CHZ válasza mekkmesterke hozzászólására (») Máj 28, 2012 /
 
Fejhiba, cserélni kell a PU-t. Sajnos már nem biztos, hogy kapható.
Következő: »»   2 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem