Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla Moderato 1037 A-1 rádiós erősítő javítása
Lapozás: OK   4 / 4
(#) piter89 hozzászólása Jan 17, 2017 /
 
Ezek alulról vannak szerelve vagy a lejátszó felől felülről könnyebb elérni a panelt ?
(#) prucma hozzászólása Márc 12, 2017 /
 
sziasztok
nekem van egy tesla moderato 1037 A-1 !
kérdésem az lenne hogy tűt honnan tudnék beszerezni hozzá?
mert én sehol sem találok!
segítsetek légyszi!!!
nagyon fontos lenne!!

elöre is köszönöm!

üdv.
(#) küzmös Gergely hozzászólása Okt 11, 2023 /
 
Sziasztok! Ezen a szerkezeten van valamiféle bemenetválasztó, vagy valami? Pick up/rádió.. stb.. mert vesszek meg, én nem látok semmit a sok gomb, és tekerentyű közt.. csak a rádióknak a hullámváltói, ki /be kapcs, antenna ,hangszínszabályozók, fejhallgató, mono.. stb.. A lemezjátszót hogy kell átkapcsolni, (amennyiben át kell.)
(#) kadarist válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 11, 2023 / 1
 
Szia! A bal szélő gombsort nyomkodjad, ott van a bemenetválasztó.
(#) GARFIELD13 válasza kadarist hozzászólására (») Okt 11, 2023 / 1
 
Szia!
Bal oldalt lent az 1-es és a 3-as gomb szerintem.
video 0:47-nél
Ebben látható, hogy be vannak nyomva a lemez lejátszásakor. (az első az AFC meg még valami, a 3. meg magnó meg még valami. Mindkettő / jellel elválasztva)
Az RFT SC1810-en volt kettős gombnyomás pl. a külső magnóbemenetnek, mondjuk az egyértelműen jelölve volt rajta.
Eredeti hangszedővel gyalulod rajta a lemezt?
Üdv.
(#) küzmös Gergely válasza GARFIELD13 hozzászólására (») Okt 12, 2023 /
 
Hali! Igen, vásároltam egy bontott VK 4302 komplett fejet, (hangszedő+tű) , működő lemezjátszóból lett kivéve, s lejátszáskor hallatszik is (tű felől halkan) hogy szól, de a kimeneten már semmi.. lehet köze van ahhoz hogy eleve is csak az egyik csatornán (jobb) szól a rádió. Nem tudom, lehet már azért volt kiherélve is, mert eleve rossz volt (?) A tűt kivették belőle, és a hangszedő vezetékeit is forrasztgatta valaki, lehet hogy ezért. Ugyanis a videó alapján benyomtam a két gombot, de semmi. A tű felől hallom hogy szépen szólna, de a (működő) kimenetre már semmi sem jut el. Hátul van még egy DIN ami a lemezjátszó felől jön, 2 helye van. Azt nem tudom hogy mi lenne.
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2023
(#) küzmös Gergely válasza GARFIELD13 hozzászólására (») Okt 12, 2023 /
 
No, tegnap este kicsit felszínesen próbálgattam ezt a dolgot. Most hideg fejjel, a helyzet a következő. A videóban látott beállításokat követve, szól. Elég halkan (maximumra tekerve) a jó kimeneten szól, "mono"-ban még egy fokkal jobban szól, maximumon már egy csendes szobában hallhatóan. Tehát így is elenyésző a hangerő (rádióhoz képest). Felteszem hogy valaki azért babrálta a hangszedő kivezetéseit, hogy meggyőződjön arról, hogyha felcseréli a "két oldalt", akkor vajon mi lesz. Végül nem juthatott semmire, és kiherélte az egészet.
(#) Tomi94 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 12, 2023 /
 
Szia!

Az általános lemezjátszós topikban reagáltam, valószínűleg ugyanarról a készülékről van szó. Röviden: valószínűnek tartom, hogy ilyen 40+ éves kerámiabetétes hangszedőből már aranyáron se találni működőképeset. Marad az átalakítás, vagy a projekt elengedése..

A féloldalas rádióvétel tök más eredetű, végfokozat vagy a DIN szabványos régi hangszórócsatlakozó hibájára gyanakodnék.
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2023
(#) küzmös Gergely válasza Tomi94 hozzászólására (») Okt 13, 2023 /
 
Szia! Csak baráti alapon javítgatok a kollégának. Ezek szerint ez sem lesz olyan egyszerű.. bár ha ezt a gyenge jelet áthajtanám egy valamiféle kis erősítőn, akkor lehet.. ööö.. hm. Ez olyan mint amikor a Pacsirta rádiót kötöttem össze a lemezjátszónkkal, és alig szólt, mondták hogy biztos olyan fajta, azt hiszem piezzo-s, azért annyira halk. De az már nagyon régen volt, nem emlékszem már annyira.
(#) Tomi94 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 13, 2023 /
 
Pont a piezo-s a magasabb feszültségű, ha nagy impedanciás bemenetre kötik (ez a kristály, kerámia, amihez nem kell az előfokozat - anno a csöves korszakban nagy előny volt, meg lehetett spórolni egy kettős triódát). Ami simán okozhatta még, az a DIN dugók sokféle bekötése, nem mindegyik kívülről azonos kábel volt jó az adott célra.

A felerősítéssel az a baj, hogy hiába erősíted fel, egyre csak gyengébb lesz idővel a jel, végül teljesen megszűnik. Csak elodázod a végleges kihullását, és addig is zajosabb, torzabb lesz a hang. Ha már gondolkozol elő-erősítőn, akkor tényleg nézd meg, nem lehet-e ma kapható MM (mágneses) hangszedőt tenni a karba. Ha fél coll távolságú metrikus csavar rögzíti ezt az eredeti fejet, nyertél. Egy jó ár-érték arányú belépőkategóriás tipp a Numark GrooveTool hangszedő. A sokat emlegetett AT95 széria már inkább a különálló hifi-lejátszókba ajánlott szerintem - picit szélesebb az átviteli sávja, ami ezen a készüléken át valószínűleg nem érvényesül, cserébe kétszer annyiba kerül.
(#) Gafly válasza Tomi94 hozzászólására (») Okt 13, 2023 /
 
Meg korrekció sem kell hozzá, ezért is nagy "királyság" az a csöves rádió, ahol van "Q" bemenet, mert oda közvetlenül rá lehet dugni számítógép, stb. "line out" kimenetét.
(#) Tomi94 válasza Gafly hozzászólására (») Okt 13, 2023 /
 
Igen, az alapvetően lineáris bemenet, mert megfelelő lezárással a kerámia hangszedőhöz sem kellett külső korrekció. A számítógép által elvártnál nagyobb impedancia (kisebb terhelés) meg jellemzően nem szokott semmit zavarni
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2023
(#) küzmös Gergely válasza Gafly hozzászólására (») Okt 13, 2023 /
 
Igen, mint ahogyan szegény "Janó bácsi" írta anno, elillesztés ide vagy oda, de nagyon szépen szól a Q bemenetre csatlakoztatott akármi is. Megdöbbentően jól szól. Nálam is van ilyen Pacsirta rádió.
(#) küzmös Gergely válasza Tomi94 hozzászólására (») Okt 13, 2023 /
 
Breaking news.. le volt szakadva egy kék vezeték a hangszedőről. Ahogy hozzáértem leesett, kimerevedett, eloxidálódott vezeték, megpucoltam óvatosan visszaforrasztottam, és sokkal jobb lett.
(#) vajasll válasza Tomi94 hozzászólására (») Okt 13, 2023 /
 
Elérhető a VK4302 Pu betèt ,gyártják még... 21990Ft.... Ez már aranyáron van?
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2023
(#) küzmös Gergely válasza vajasll hozzászólására (») Okt 14, 2023 /
 
Hát.. attól függ.. a kisembernek ez kb.. az egy havi fizetésének/munkabérének a tizede.. egy iparmágnásnak, vagy régiós igazgatónak egy szombat délutáni "fagyi pénz".. Minden csupán viszonyítás kérdése. Anno az olcsósága volt a nagy előnye, akkoriban 50Ft/db volt egy ilyen, ma meg 22 ezer Ft, persze eltelt 35 év!
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2023
(#) küzmös Gergely válasza Tomi94 hozzászólására (») Okt 14, 2023 /
 
Vettem amúgy 4db BD241C-t (lefelé megy az ára. 190Ft/db ) Kicserélem a végtranzisztorokat, 2db zárlatos van benne, gondolom összeértek a dolgok, vagy nem tudom, miért ment ki az egyik oldal anno. Collektor a 2-es lába, meg az egész hátulja, ahol felfekszik. Tegyek én alá csillámot, vagy úgy ahogy van fogassam fel az egykori KU611 egyik tartócsavarjára (annak is a teste volt a collektor) ,és had hűtse telibe az egész alu hátlap?
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2023
(#) küzmös Gergely válasza Tomi94 hozzászólására (») Okt 15, 2023 /
 
Találtam egy pár darab BU208A-t, ugyanolyan tokozású, s lábkiosztású , mint az eredeti KU611, sokkal combosabb, mint az eredeti, még átböngészem az adatlapot, de elsőre úgy tűnik ez is megfelel, jó lehet bele. (?)
(#) pucuka válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 15, 2023 / 1
 
Nem nagyon lesz jó helyette, bár "combosabb", de az fT -je csak 4 MHz, a KU611 -é 30 MHz.
(#) küzmös Gergely válasza pucuka hozzászólására (») Okt 15, 2023 /
 
Értem, sebaj mert úgy is megvettem a BD.-ket, beleteszem azt. Már csak azon gondolkozom hogy a zászlóra fogassam fel a collectort, vagy szeparáljam el az alulemeztől, csillámmal, meg kis karimás műanyaggyűrűvel, és magát a lábat használjam. Ehhez megnézem az eredeti megoldást, hogy a KU hogy van, érintkezik-e (elektromosan) a tranzisztor "teste" a hátfallal, vagy sem.
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2023
(#) segítő válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 15, 2023 / 1
 
Ha kell, adok ingyért.
(#) segítő válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 15, 2023 / 1
 
Ezt is adok ingyért. Kapcsolótranzisztor, de ez ne zavarjon.
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2023
(#) Tomi94 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 16, 2023 / 1
 
Ha az eredeti konstrukcióban a kollektorok lehettek közös bordán, akkor mehet közvetlenül is. Úgy ad át legjobban hőt. De amúgy a csillámlapka nem egy drága dolog, és sokat nem is ront a hőátadáson. Pláne ilyen nem túl nagy teljesítményű eszközben nem lesz tőle sokkal melegebb.

Ellenben, főleg ha épp csak annyit vettél, amennyit muszáj: első próbára "áramkorláttal" indítsd az erősítőt - ami pl. lehet egy, a hálózati biztosíték helyére bekötött 40-60 W-os izzólámpa. Simán lehet más oka is a végtranzisztor zárlatnak, mint a kimeneti túlterhelés. Pl. ha a meghajtó fokozatban is van hibás alkatrész még, akkor simán újra elszállhat az első indítási kísérletre, az izzó viszont ilyen esetben megvédi az új garnitúrát, még akár mérhetsz is menet közben, hol nem stimmel a feszültségérték.
(#) Tomi94 válasza vajasll hozzászólására (») Okt 16, 2023 /
 
Ár-érték arányban tulajdonképp igen. Amikor egy Numark mágneses hangszedőt, gyémánttűvel 10 alatt meg lehet kapni, és egy hozzá való előfokozat KIT-tel sem kerül ennyibe, miközben jobban szól..

Azt valóban nem tudtam, nem is gondoltam, hogy ezt még gyártják.
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2023
(#) küzmös Gergely válasza Tomi94 hozzászólására (») Okt 17, 2023 /
 
Köszönöm szépen! Kicseréltem, s izzóval próbáltam, az izzó meg se "nyikkant", így tettem bele biztosítékot, és jó is lett. Jobb,bal csatorna is szól. Köszönöm a többi fórumtársnak is a segítséget, és külön a hangszedő + tű kombót is. Bár valóban nem a legjobb minőség tekintetében, (a zsír új nem kellett a tulajnak 22.-ért) ,de végül is így már az összes funkciója működik a kütyünek.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2023
Következő: »»   4 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem