Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
 
Témaindító: Thomas10100, idő: Júl 19, 2006
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   670 / 670
(#) sdrlab válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 23, 2017 /
 
Mi értelme van az áramgenerátoros meghajtásnak, ha a feszültségreferencia alapban hiányzik belőle ?! Ennek így akkora hőfokfüggése lesz, hogy ihaj....! Sokkal fontosabb lenne a referenciafeszültség megoldása itt...
(#) Ge Lee válasza sdrlab hozzászólására (») Jún 23, 2017 /
 
Vártam már a kritikát, csodálkozom is hogy ilyen megkésve jön. Ezért is érdemes elolvasni újra a legelső mondatot amit írtam, had ne idézzem újra. Az az "ihaj" hőfokfüggés (amit egyébként egész jól orvosolna egy, az emitterrel sorba kötött zéner, csak akkor mindjárt annyival nagyobb is lesz a minimálisan beállítható feszültség) az olyankor lesz, ha pákával vagy hőlégfúvóval elkezded melegíteni a tranyót, szoba hőmérsékletű használat során, még ha fűti is a dobozt belülről egy borda, akkor sem számottevő.
Szóval mint már írtam, a legtöbb esetben megfelel egy ilyen is a céloknak, még azoknak is akik folyton sírnak rínak egy "végfokélesztgető" föld szimmetrikus labortáp után, mert akár +/-50V-ra is meg lehet építeni, és 5db tranyó az egész. Mellesleg összedobtam pókhálóban, a borda felett az áteresztőtranyóra forrasztva bontott alkatrészekből, és azt kell mondjam, hogy az egyszerűsége ellenére remekül használható a szerkezet, az említett összeállítás mellett még ihaj hőfokfüggése sem volt.
(#) sdrlab válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 23, 2017 /
 
Hát, őszintén szólva csodálkoznék azon, ha hirtelen az a kb 2mV/C BE nyitófeszültség függés, ami ráadásul a kollektoron kb bétaszeresen megjelenik, nem okozna még a szobahőmérséklet tartományain belül is jól mérhető elmászást
Nem érdemes ilyen sok tranzisztoros, viszonylag egyszerű, ám több sebből vérző konstrukciót alkalmazni manapság, amikor kb annyiba kerül egy OPA mint maga a tranzisztor - némi túlzással. Ellenben úgy korrekt és akár egyszerűbb táp építhető...
Az ilyen kapcsolások akkoriban voltak népszerűek amikor még egy sima OPA is luxuscikknek számított... )
(#) Ge Lee válasza sdrlab hozzászólására (») Jún 23, 2017 /
 
Érdekességképpen tettem fel. Ha nekem nem lenne és valami effélét kellene építenem, akkor én is inkább az E-LPS1-et építeném, nyilván magasabb feszültségre. Az sem a legjobb, de kellően stabil, és ami még jó benne hogy egy-egy potival állítható a pozitív és negatív ág feszültsége és árama is egyszerre, ami pontosan szimmetrikus is, így nem kell még fél percet azzal bajlódni mint az enyémnél, hogy beállítsam őket szimmetrikusra.
(#) Ferrari1 hozzászólása Jún 25, 2017 /
 
Sziasztok!
Segítséget kérnék tőletek. Van nekem egy 160W három leágazásos toroid trafóm, ami oldalanként 24v feszültséget ad le. Azt szeretném kérdezni, hogy melyik labortáp kapcsolást lenne érdemes megépíteni ezzel a trafóval?
(#) dB_Thunder válasza Ferrari1 hozzászólására (») Jún 25, 2017 /
 
Jó neked! Akkor tisztázzuk, hány darab és milyen szekundereid vannak? Rajzolhatsz is!
(#) Ferrari1 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jún 25, 2017 /
 
Bocsi hülyeséget írtam. A trafóból három vezeték jön ki, tudok rajta mérni kétszer 24v-ot, vagy egyszer 48v-ot.
(#) Ge Lee válasza Ferrari1 hozzászólására (») Jún 25, 2017 /
 
Azzal tudsz építeni egy szimmetrikusat, amihez ha alkalmazol feszültségkétszerező egyenirányítást és átméretezed a kapcsolást akkor akár 0- +/-60V-od is lesz, vagy meghagyod az E-LPS-t eredeti formájában, és építesz mellé párhuzamosan ugyanezekre a szekunderekre egy primitívebb kapcsolást, és arról pedig tudsz végfokokat éleszteni addig a +/-60V-os tápfeszültségig.

E-LPS1.gif
    
(#) Massawa válasza Ferrari1 hozzászólására (») Jún 25, 2017 /
 
Nézd meg a közös kivezetést ( ahonnan 2x24V-t tudsz mérni) mert sok trafonál ez 2 érböl van. Ha igy van érdemes megbontani, mert akkor két egymástol független 24 V-t kapsz, amiböl sokkal univerzálisabb tápot tudsz épiteni ( 2x30V) amik egymástol teljesen függetlenek igy jobban használhatok, mint a sima szimmetrikus táp.
(#) Ferrari1 válasza Massawa hozzászólására (») Jún 25, 2017 /
 
Igazzad volt, megbontottam és kétszer ,igaz így 27V-t tudok mérni, de ez gondolom csak az üresjárati fesz.
(#) Kovidivi válasza Ferrari1 hozzászólására (») Jún 25, 2017 /
 
Elég jók a lehetőségeid. Jó lenne mindet használhatóvá tenni. Nekem kellene a 50-60V 2-2.5A is, meg a 25-30V 6-7A is. Csak a szekundert kell úgy kialakítanod, hogy egyszer sorosan, egyszer meg párhuzamosan legyenek kapcsolva.
(#) Ferrari1 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 25, 2017 /
 
Értem, és köszönöm a segítséget!
(#) szucsistvan123 hozzászólása Júl 5, 2017 /
 
Üdv!
Lenne egy kérdésem:
Az Alkotó féle 50V 5A labortápegységhez elegendő-e a 40mm széles, és 3mm vastag L aluprofil? (jó nagy hűtőbordára csavarozva)
Előre is köszi a választ!
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2017
(#) Imi18 hozzászólása Kedd, 19:29 /
 
Sziasztok! Segítséget kérnék. Kezdőként megépítettem a csatolt labortápegységet, ami hibátlanul müködik is. Viszont szeretném hozzá megépíteni a csatolt panelműszrerket.
De nem igazzán tudom, hogy ez csak a kimenő feszültséget jelzi e ki, vagy esetleg a kimenő áramot is?
És milyen értékű ellenállásokat kell beültetni az Rx1, Rx2a és azRx2b helyére?
Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) Hp41C válasza Imi18 hozzászólására (») Kedd, 20:13 /
 
Egy példány panelműszer egy paramétert mér. Ahhoz, hogy egyidőben kijelezd a kimenő feszültséget és az áramot is, két példányt kell építeni.
(#) proli007 válasza Hp41C hozzászólására (») Kedd, 21:27 /
 
Hello!
- Az áramméréshez, a 0,22ohm-ra kell kötni a műszert. Ekkor R1=220ohm és R2a=4,7k lesz. R2b nem kell. (A 3A hatására a söntellenálláson 660mV lesz, ezt kell leosztani 30mV értékre. Az ellenállások aránya így 1:21 értékű. A 4,7k/220ohm kicsit kevesebb mint 21, de ez az R4 trimmerrel korrigálható.)
- A feszültségmérésnél, a 30V-ot kell 30mV-ra osztani, ami 1:999 osztást jelentene. De R1=100ohm és R2a=100kohm esetén csak 1/1000 a hiba, ami szintén az R4 trimmerrel korrigálható.
- A két műszereknek két egymástól galvanikusan elválasztott tápfeszültség kell. (Két Ac8V egy trafón.)
(#) Imi18 válasza proli007 hozzászólására (») Kedd, 21:35 /
 
Nagyon szépen köszönöm!
(#) Imi18 válasza proli007 hozzászólására (») Sze, 14:42 /
 
Lenne még egy pár kérdésem, hogy ha építek mellé még egy labortápegységet és sorba kötöm a kettőt, akkor szimetrikus tápot kapok?
Ilyenkor nem feleződik meg az áramerrősség, és a feszültség meg meg kétszereződik?
Illetve megoldható e egy billenő kapcsolóval, hogy kijelezze a kijelző a - tápegységet is, hogy ne keljen még kettő kijelzőt építeni?
(#) Hp41C válasza Imi18 hozzászólására (») Sze, 14:57 /
 
Idézet:
„Lenne még egy pár kérdésem, hogy ha építek mellé még egy labor tápegységet és sorba kötöm a kettőt, akkor szimmetrikus tápot kapok?”

Ha kettőt építesz, akkor un. kettős tápegységed lesz, amit ha sorba kötsz, akkor lesz a közös ponthoz képest negatív és pozitív feszültséged is. Ez a megoldás nem lesz szimmetrikus, hiszen külön-külön állíthatod be a feszültséget és az áramhatást. Ha mondjuk a negatív tápon túláram miatt lecsökken a kimenő feszültség, a pozitív megmaradhat a beállított feszültségen.
Idézet:
„Ilyenkor nem feleződik meg az áramerősség, és a feszültség meg meg kétszereződik?”

Ahhoz, hogy sorba tudd kapcsolni a két tápot, két egymástól független szekunder tekercs kell a transzformátoron vagy két különálló transzformátort kell felhasználni. Közös transzformátornak bírnia kell a két táp terhelését.
Idézet:
„Illetve megoldható-e egy billenő kapcsolóval, hogy kijelezze a kijelző a - tápegységet is, hogy ne kelljen még kettő kijelzőt építeni?”

A feszültség és az árammérő műszernek a fő tápoktól és egymástól független tápellátás kell. Megoldható a műszerek átkapcsolása, ha a kapcsoló mindkét műszer mindkét mérőpontját egyszerre átkapcsolja. Az átkapcsolással a működés könnyű ellenőrizhetőséget, a gyors feszültség és áram leolvasás lehetőségét veszíted el.
A hozzászólás módosítva: Sze, 15:00
(#) Imi18 válasza Hp41C hozzászólására (») Sze, 15:20 /
 
Így már világos, köszönöm szépen!
Következő: »»   670 / 670
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Júl, 23. Vas
8:41:30
Jelenleg 204 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu