Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
 
Témaindító: Thomas10100, idő: Júl 19, 2006
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   710 / 710
(#) tbarath válasza Ge Lee hozzászólására (») Kedd, 14:03 /
 
Eszembe jutott erről egy kérdés, amit már rég fel akartam tenni.
Ha egy tápegységben több nFET-et használok sorba kötve, akkor egy opamppal kimenetével vezérlem az összes gate-jét?
(#) Alkotó válasza tbarath hozzászólására (») Kedd, 14:35 / 1
 
Inkább párhuzamosan kösd őket, és minden G-re tegyél egy-egy 100 R-ot.
(#) Ge Lee válasza tbarath hozzászólására (») Kedd, 14:41 / 1
 
Nem tudom hogy a sorba kötésüket mi indokolná, hiszen akár 500-800V-os FET is kapható. Plusz mivel eltérő potenciálon lennének, a vezérlésüket is eltoltan kellene megoldani. Ha a teljesítménynövelés a cél akkor párhuzamosan kell őket kötni. Van is erre példa, ha rákeresel az EM-1 kifejezésre itt a topikban, akkor az a táp az éppen ilyen. Az áteresztője 3db FET párhuzamosan, és egy OPA kimenete hajtja meg őket.
(#) Alkotó válasza Ge Lee hozzászólására (») Kedd, 14:46 /
 
Ha az áramfigyelés miatt nem lenne rá szükség (EM-1), akkor a 0,47R-ok nélkül is párhuzamosan köthetőek a FET-ek? Vagy ennek ennél a félvezető fajtánál is van indokoltsága?
(#) tbarath válasza Ge Lee hozzászólására (») Kedd, 14:55 /
 
Köszi, az EM-1-et megnézem.
Nem a feszültséget szeretném megnövelni, hanem az eldisszipálható teljesítményt. De valóban, minden FET-nek máshol lenne a source feszültsége.
(#) Ge Lee válasza Alkotó hozzászólására (») Kedd, 15:07 /
 
Nem sok ez irányú mérést végeztem, de a szakirodalom szerint az azonos típusú fetek minden további nélkül párhuzamosan köthetők, source ellenállás nélkül is. Hogy ez mennyire van így nem tudom, mert azért más gyártók termékei között lehetnek eltérések, de az biztos hogy az azonos gyártási szériából valók között nagyon minimális szórás van.
Valahol mértem is, itt a topikban is, adatot is írtam de most nem keresgetem. A lényeg, hogy néhány százaléknál nem volt nagyobb eltérés, aminek a fele is az 5%-os tűrésű ellenállások szórásából adódott. Nagyjából ki lehet jelenteni, hogy mondjuk egy ilyen táp esetében (3db FET párhuzamosan) az átfolyó áramban nem lesz 5%-nál nagyobb eltérés, de ez akkor biztos ha az ember méréssel is igazolja.
(#) Ge Lee válasza tbarath hozzászólására (») Kedd, 15:09 /
 
Külföldi fórumon láttam olyan analóg áteresztős tápot, amiben 8db FET volt párhuzamosan kötve. Jól jön ha éppen gázszünet van és nincs mivel fűteni.
(#) Kovidivi válasza Ge Lee hozzászólására (») Kedd, 16:39 /
 
Biszont minden FET-nek egyéni meghajtás kell! Ha összekötjük a gate-eket, akár soros ellenállással, akkor az áram nagyon aránytalanul fog megoszlani a FET-eken, rossz esetben az egész elkezd gerjedni. De egyenletes áram megoszlás nem lesz, ez tuti!
(#) Alkotó válasza Kovidivi hozzászólására (») Kedd, 17:11 /
 
Én sem mértem, de szerintem éppen egyenletes lesz az áramelosztás. Pont ez a lényeg benne.
(#) Ge Lee válasza Kovidivi hozzászólására (») Kedd, 17:12 /
 
Kell a frászt. Láttál bárhol erre példát? Nem hinném. Ráadásul mezei analóg tápról beszélünk, ahol ez szinte el is hanyagolható, mert nem 50ns alatt kell kapcsolni a fetnek, sőt kapcsolnia sem igazán kell, csak követni a szabályozást. Még a dinamikus viselkedéskor (durván változó terhelés) is épp hogy csak kapcsol, inkább nem is nevezném kapcsolásnak, nézd vissza a szkópfotókat amiket feltettem a tápjaimról, vagy akár a szimulációkat. A műveleti erősítő 20mA (vagy amennyi) körüli max. kimenő árama (vagy egy adott értékű ellenállás) tölti illetve süti ki a gate-et. Számold ki, hogy ha a 3 FET gate töltésében van mondjuk 20% eltérés, akkor az mekkora eltérést fog okozni abban a DS feszültségben, ami egyébként sem képes csak ilyen 100us-os nagyságrendben megváltozni emiatt. Kb. semekkorát. Épp a lassabb szabályozás miatt is gerjed kevésbé egy ilyen táp.
Egy hegesztő inverterben is simán párhuzamosan kötnek 2db fetet vagy IGBT-t, aztán ott át kell nekik kapcsolni 20-30A áramot, mondjuk ilyen 40ns alatt.
(#) Kovidivi válasza Alkotó hozzászólására (») Kedd, 17:15 /
 
Több éve készítettem egy elektronikus műterhelést, 3db párhuzamos FET-tel, soros 100Ohm, LM358 hajtotta. Az áram a FET-eken nem egyenletesen oszlott meg. Egyiken 1.2A folyt, másikon 400mA, harmadikon 600mA. De ki lehet próbálni, csak a FET-eket kell összerakni hűtőbordára, a gate-et 0-3V-tal meg kell hajtani, és lehet mérni az átfolyó áramokat.
(#) pinyó39 válasza Kovidivi hozzászólására (») Kedd, 17:17 /
 
Ha van lehetőséged sok darabból válogatni nem feltétlenül igaz. Sokat mértem borda nélkül hőmérsékletet a válogatott cuccok nagyon szépen futnak együtt, ami nem volt válogatva ott inkább "megfutás" volt...
(#) Kovidivi válasza Ge Lee hozzászólására (») Kedd, 17:18 /
 
Szerintem te tisztában vagy a FET működésével.
"hegesztő inverterben" - ahol a FET vagy vezet, vagy nem, nincs probléma a párhuzamosan kapcsolt gate-nek. De analóg üzemben kipróbálható, hogy a gate-re 2.500V-ra mekkora áram folyik, majd 2.505V-nál mekkora (a FET nincs teljesen nyitásba vezérelve!). Nem lineáris a változás, a FET-ek között eltérés van. A FET-ek gate-RDS-on függvényét kell vizsgálni, ami FET-enként változó.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 17:19
(#) Ge Lee válasza Kovidivi hozzászólására (») Kedd, 17:33 /
 
Azért nem releváns a mérésed, ugyanis nagyon kicsi feszültségléptékeket használtál. Ott már könnyen megeshet az a dolog, ha van a fetek nyitófeszültségében eltérés, hogy az egyik még szinte ki sem nyit, a másik meg már javában vezet. Egy ilyen tápban ez nem nagyon fordulhat elő, annak ellenére sem hogy analógban működik. Megtaláltam az akkori beírásomat, ezt írtam szó szerint:
Idézet:
„Nálam ez úgy alakult 1A körüli áramnál hogy 350mA-340mA-366mA a 3 feten.”
Tehát brutális az eltérés ugye? -3 és +4,5% a középértékhez képest, és ebben a mérésben az 5%-os source ellenállások tűrése is benne van! És kb. mindegyik ilyen nagyságrendű eltérést produkált.
Hozzáteszem a fetek nem innen onnan amonnan vannak, hanem azonos gyártási szériából.
(#) Kovidivi válasza Ge Lee hozzászólására (») Kedd, 17:44 /
 
Idézet: "ha van a fetek nyitófeszültségében eltérés, hogy az egyik még szinte ki sem nyit, a másik meg már javában vezet." - tökéletesen egyforma FET nem létezik, tehát van eltérés.
Egy analóg labortápban a FET-ek gate feszültsége tizedvoltokat változik, hiszen pl. 2.5V-tól még egyáltalán nem vezet, 4V-nál meg már telítésben van (logikai FET), erre az 1.5V-ra jut az összes áram, 0-tól mondjuk 1-2A, vagy ami áramot max. kapcsol, és egyáltalán nem lineáris a gate-RDS-on függvénye.
Mindegy, abban biztosan igazad van (igazatok van), hogy ha a FET-ek egy gyártásból, egy szériából, esetleg válogatva is vannak, akkor használhatóak közös gate-tel, soros ellenállással, és minimális lesz az eltérés az átfolyó áramban. Én nem ezt tapasztaltam, biztos nem volt szerencsém. Én viszont ezt a közös gate dolgot nem tartom korrekt megoldásnak. Egyik FET kimegy a 4-ből, aztán ismét lehet 4 újat venni (válogatni, imádkozni, hogy 4 ugyanolyat küldjenek...), mikor csak egyet kell cserélni...
(#) Ge Lee válasza Kovidivi hozzászólására (») Kedd, 18:53 /
 
Mértem egy másik ugyanilyen tápon jóval kisebb áramnál ahol kevésbé vannak nyitva a fetek, ahol közelebb vagyunk a nyitófeszültségükhöz, hogy nehogy ebbe is belekössön valaki. Szóval, az átfolyó áram kb. 100mA, ami így oszlik meg a 3 feten: 33,6mA-33,2mA-31,8mA. Ez sincs még 5% sem a középértékhez képest (-4,4% és +1,8%). Az ellenállások ugyanúgy 5% tűrésűek, tehát ez az eltérés adódhat akár az ellenállások értékének szórásából is!!! Mivel ugye nem az átfolyó áramokat mértem, hanem a 3 source ellenálláson eső feszültséget. Ha van 1% eltérés az ellenállás értékében akkor ugyanúgy 1% eltérés lesz a rajta eső feszültségben is.
Ha netán elő is fordulna olyan eset amiről beszélsz (szerintem nem fordul elő), az akkor is olyan tartományban jelentkezik csak ahol lényegtelen. Mert kb. mindegy neki, hogy 1mA vagy annál is kisebb értékű áram hogyan oszlik el rajtuk, lévén elenyésző disszipáció lesz belőle. Ezen a tápon éppen be sem tudok annyit állítani, 9,5mA a minimum áramkorlát.
Hidd el, a tranyókkal sokkal sokkal több szívás van.
(#) sdrlab hozzászólása Kedd, 20:24 /
 
FET-eknél azért nem katasztrófa a kiegyenlítő ellenállások elhagyása, mert szemben a bipoláris tranzisztorokkal, ezeknél inkább pozitív a hőfokfüggés jellege. Tehát a jobban melegedő tranzisztor automatikusan kevesebb teljesítményt fog magára venni, így bizonyos korlátok között elfogadhatóan kiegyenlítődik a disszipáció közöttük.
(#) GAtesz válasza Kovidivi hozzászólására (») Kedd, 20:47 /
 
Találtam itthon egy marék Tungsram 3055. Az egyik haver pedig ajánlott ESM114-et . Nem sok mindent találtam róla csak egy ilyen és egy ilyen adatlapot. A haver szerint inkább ezt használjam. Szerintetek?
A hozzászólás módosítva: Kedd, 20:50
(#) Poli válasza GAtesz hozzászólására (») Kedd, 23:16 /
 
Szia! A sajátomba a Tungsram 3055 tennék, ha már ott van. Az ESM114 Darlington, nem hinném, hogy kell oda 3000-es béta.
(#) Alkotó válasza GAtesz hozzászólására (») Kedd, 23:16 /
 
A linkeid alapján az ESM114 darlington. Az nem jó ide.
(#) GAtesz hozzászólása 10:03 /
 
Nem akarom elkiabálni, de úgy néz ki, hogy működik. A tungsram tranyókat tettem be. Mértem feszt a 22 ohmos ellenállásokon. 99-100-110-101mV okat mértem amikor a kimenő áram 1.8A volt.
(#) GAtesz hozzászólása 10:43 /
 
Off Szétszedtem egy régi, és egy mostanában beszerzett tranyót. Van különbség a kettő között jócskán. On.
(#) Ge Lee válasza GAtesz hozzászólására (») 11:22 /
 
Na igen. A 2 tranyó képének méretét igyekeztem azonos méretűre hozni a képszerkesztőben, majd kivágtam az új chip méretét és odatettem a másik mellé. Úgy sacc/kb a negyede méretű. Szerintem ez valami kisebb BD-nek vagy hasonlónak a chip-je lehet, valami 3 vagy 6A-es tranzisztoré. Ha van rá lehetőség, hozzá lehet annyira férni, én kíváncsiságból megnézném azt, hogy annak az új csipnek a bevezető szálán átküldenék néhány A áramot, illetve megnézném hogy mekkora áramerősségnél kezd el már izzani, világítani az a szál. Mert hogy azon nem megy át 15A az olyan biztos mint ahogy itt ülök.
(#) Egri Frédi hozzászólása 12:22 /
 
Elkészült, bedobozolva ... Kezdődhet a tartós tesztüzem !
Következő: »»   710 / 710
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu