Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Éjszakai áram átkapcsolás
Figyelem! A zónaidős árszabású (köznyelven nappali), illetve az időszakos árszabású (éjszakai) áramok közötti átkapcsolás törvényellenes.
MSZ 447/7.2.1. Ha a fogyasztásmérő berendezés több, különböző árszabású fogyasztásmérőt tartalmaz (mert a fogyasztókészülékek elszámolási árszabása nem azonos), akkor ezen fogyasztókészülékek hálózatát egymástól elkülönítetten kell létesíteni.
Lapozás: OK   2 / 2
(#) niedziela válasza subway hozzászólására (») Jan 31, 2022 / 1
 
Óvatosan a barkácsolással, mert ha a lekapcsolt hálózatba a generátort véletlen szembe engeded, olyant kapsz az áramszolgáltatótól, hogy nem lesz problémád évekig !
Ha meg egy vonali lekapcsolás után visszatáplálsz és a szerelő lebukik az oszlopról áramütéssel.....
(#) Skori válasza subway hozzászólására (») Jan 31, 2022 /
 
Minimum 2db mágneskapcsoló kell, az egyik leválasztja a lakást hálózatról, majd a másik kis késleltetéssel rákapcsolja a generátorra. A vezérlés lehet a generátor feszültségének megjelenése. Ilyen módon kiesésmentesen nem lehet átkapcsolni, mert a mechanikus kapcsolók (a mágneskapcsolók is) érintkezői megszakításkor pillanatnyi ívet húznak,ami a nullaátmenetkor alszik ki, így egy egyszerű váltókapcsoló zárlatot okozhat (attól függően, hogy az átkapcsolás pillanata és az áram/feszültség nullaátmenete mennyire esik egybe).
Magyarán mágneskapcsolókkal csak úgy lehet biztonságosan átkapcsolni, ha van egy kis kiesés (holtidő) az átkapcsoláskor.
Félvezetős megoldással át lehet kapcsolni olyan gyorsan, ami szinte nem is észrevehető (egy periódusnál kevesebb marad ki), de egy ilyen megoldás bonyolult és drága.
(#) subway válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 31, 2022 /
 
Köszi! Nem is tudtam, hogy vannak illyen bátor topicoc. Nálunk tényleg jelenleg a viharok miatti áramkimaradások a probléma, és a relés megoldás egy kicsit veszélyes lenne, amikor váratlanul vissszajönne a betáp.
(#) kaqkk válasza subway hozzászólására (») Jan 31, 2022 /
 
Ha vissza jön a betáp a relé újból meghúz és onnantól már megint a szolgáltató felől jön a delej , viszont Skorinak is teljesen igaza van az egy relés megoldás tényleg csak a legegyszerűbb esetekben használható akkor is kompromisszumokkal tehát érdemes továbbgondolni .
(#) subway válasza Skori hozzászólására (») Jan 31, 2022 /
 
Most nézegettem az oldalad. Elég szépen fel van építve, csak ugye én a fi relé elé nem tudok benyúlni. És nem is akarok. Így se volt olcsó a rendszer korszerűsítése és bővítése a felújításnál. Igazából egy olyan megoldás érdekel, aminél mondjuk megvan a kiállásom a kazánnál. A kiállás egy ilyen skori féle dobozkába bekötve, és van egy csatlakozási pont, ahova bedugom/bekötöm a generátort. Az áramkiesés nem érdekel, még ha 1 percről is beszélünk, a biztonság a lényeg. Csak pl ha jön egy olyan, mint a szomszéd városban volt, hogy egész éjjel nincs áram mert a vihar leszaggatta a tetőtartókat, akkor se kelljen szórakozni, csak generátor bepöccint és van fűtésem, meg max világításom (igen, azt is külön körre köttettem).
(#) kaqkk válasza subway hozzászólására (») Jan 31, 2022 /
 
A legegyszerűbb megoldás , lehet hogy nem gondoltam minden eshetőségre de ezt már lehet továbbgondolni . ha 3 érintkezős a relé (mágneskapcsoló ) akár a generátor indítását is megoldhatja
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2022

untitled.pdf
    
(#) vision61 válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 31, 2022 /
 
Még mindig nem veszed figyelembe:
Idézet:
„Továbbá akkor is jó lenne ha kapcsolna, ha az eredeti betáp megvan, de hazajövök és beindítom a generátort, ...”

Ezenkívül ott van niedziela hozzászólása is.
(Nem véletlenül kell beépíteni a napelemes rendszerekbe is olyan invertert, ami a szolgáltató oldali áramkimaradás esetén nem táplál vissza a hálózatba.)
(#) Elektro.on hozzászólása Jan 31, 2022 / 1
 
Ha kézzel kell indítani az agregátort, mert mindjuk behúzós és nem önindítós, akkor én oka fogyott akkor látom az egeszet.
Ha elmegy az áram hosszabb időre, kimegyek , indíto.m és átdugom bele a kazánt.
Így biztos senkit nem ér baleset.
(#) kaqkk válasza vision61 hozzászólására (») Feb 1, 2022 /
 
Láttad mit írtam vastagonszedve ? Egyébként meg ha annyi logikád nincs hogy még egy relét beletervezz az egy relés kapcsolásba jobb ha villanyszerelőt hívsz majd ő megoldja neked .
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2022
(#) kaqkk válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 1, 2022 /
 
Ha jobban megnézted volna a rajzot láthatnád hogy (ha jó helyre van bekötve) semmiképpen nem táplálhat vissza a hálózatba ...
(#) GPeti1977 hozzászólása Jan 2, 2023 /
 
A Skori oldalán levő átkapcsoló áramkör áramváltójának a működését nem értem pontosan.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem