Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról
 
Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   691 / 778
(#) Pafi válasza cimopata hozzászólására (») Júl 1, 2017 /
 
Szigetelő anyagon belül nem kell 3 mm-t tartani. Felszínen, kúszóútban viszont sokkal többet.

Nem értem hogy mi lenne a szalagos nyák tekercselés.
(#) cimopata válasza Pafi hozzászólására (») Júl 1, 2017 /
 
Sejtettem hogy ez így nem a legvilágosabb megfogalmazás de így képzeltem el:
A feső a szigetelő gyűrűs az alsó ahogy csak simán rétegelve megengedett.

Szalagos nyák alatt vagy flexibilis 6 rétegű 2oz-s nyákot értek vagy vékony 4 retegű pcb-t 2/1,5oz rézzel. Nagyobb mennyiségben mnidegyik már egész kedvező.

planár.jpg
    
(#) cimopata hozzászólása Júl 1, 2017 /
 
Annyi hogy a szigeteltnél sajnos nem lehet szendvicsezni hanem felöl a szekunder alul a primer így nagyobb lesz a szórása de ez most nem tudom mennyire lenne vészes mondjuk 400k-n.
(#) tomgruz hozzászólása Júl 14, 2017 /
 
Sziasztok! Segítségre lenne szükségem.
Vásároltam két 12V 5A kapcsolóüzemű LED tápegységet a mellékelt képek szerint. Egy 8 lábú L2263 IC lakik benne.
A gondom az, hogy kb 0,5A terheléstől leszabályoz. Szeretnék legalább 12V 3A kivenni belőlle, nem LED táplálásra.
Légyszives adjatok már tanácsot mit módosítsak ill cseréljek, hogy működjön! A szekunder oldalon TL431 és opto van. Üzletből garanciával vettem és mindkettővel ugyanaz a helyzet. Köszi mindenkinek!
(#) Pafi válasza tomgruz hozzászólására (») Júl 14, 2017 /
 
Először is azt kellene kitalálni, hogy a táp hibás, vagy a terhelés jellege nem megfelelő. Azt kellene leírnod hogy milyen a terhelés, nem pedig azt hogy nem LED. Meg azt is, hogy hogyan mérted az áramot.
(#) tomgruz válasza Pafi hozzászólására (») Júl 14, 2017 /
 
Egy 12v 40W-os izzót akasztok rá és villog. A 2db tápot üzletből vásároltam 1 év garanciával. Mindkettő ezt csinálja. Az opto ledjéről leakasztottam a bazárt és egy 12V-os zenert meg egy soros ellenálást kapott. Így a kimeneti feszültség ahogy számítható volt megemelkedett 13,2V-ra, de terhelve így is letilt a táp szakaszosan, pedig ez még 4 amper sincs.
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2017
(#) Ge Lee válasza tomgruz hozzászólására (») Júl 14, 2017 / 1
 
Nem hogy 4A sincs, hanem sokkal több, annak az izzónak hidegen jóval kisebb ellenállása van (néhány tized ohm), ezért letilt a táp. Tegyél rá egy 4 ohmos megfelelő teljesítményű ellenállást és működni fog.
(#) tomgruz válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 14, 2017 /
 
Köszönöm! Kipróbálom.
(#) tomgruz válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 14, 2017 /
 
4ohmal működik. Mit javasolsz, hogy kis ohmos fogyasztókkal is működjön, hisz egy pc táp is pirít egy autó halogénnel. Köszi a segítséget.
(#) Balabmw válasza tomgruz hozzászólására (») Júl 14, 2017 /
 
Halogén táp?
(#) tomgruz válasza Balabmw hozzászólására (») Júl 14, 2017 /
 
Egy mezei 12v5A táp.
(#) granpa válasza tomgruz hozzászólására (») Júl 14, 2017 /
 
Lágy indítást neki, vagy NTK-t.
(#) tomgruz válasza granpa hozzászólására (») Júl 14, 2017 /
 
A lágyindíndítás és az NTK nem a táp feléledésekor létrejövő feszültséglökést hivatott kiküszöbölni? Nekem az a gondom, hogy _"működik" minden. Raktam utánna egy szabályzó részt, amivel szabályozom a kimenő feszültségét 1,2-12v-ig, de kis ohmos terhelésre lekapcsol, legyen az egy tekercs, vagy nagyobb izzó.
Ha sorba kötök a szekunderrel egy 2ohmm 60W-os ellenállást, akkor fűtés sem kell a lakásban, és ugyanakkora lessz mint egy hagyományos trafó.
(#) Ge Lee válasza tomgruz hozzászólására (») Júl 14, 2017 / 2
 
A kérdésedben célként megjelölt teljesítmény, azaz a 12V/3A kijön a tápból. A maximum amit tud az 12V/5A, ne akarjál tőle ettől többet. Az áramkör (ránézésre) nem klasszikus áramgenerátor, így a "rákötök egy darab drótot és azon is a kívánt áram folyjon" dolog nem fog működni.
Ugyan maga a vezérlő az árammódú, de a szekunderen csupán fesszabályozás van (hangsúlyozom ránézésre), így nem fog tetszőleges terhelésre áramgenerátorként működni, ahhoz be kellene még tenni pluszba egy söntöt meg egy optót a szekunder körbe, így nem csak a feszültség hanem az áram értéke is kapcsolgatná a vezérlőt.
Íme egy működő elvi rajz, ugyan TNY-os megoldás, de az elv ugyanaz. Szabályozza a feszt, majd ha növelem a terhelést akkor áramgenerátoros módban megy tovább (a sönt optója fog nyitogatni). Ebben az egyszerűségre való törekvés miatt a TL431 helyett zéner van.

TNY_full.jpg
    
(#) Pafi válasza tomgruz hozzászólására (») Júl 14, 2017 /
 
A terhelés lágy indítására célzott granpa.

Azt írod, tettél mögé egy fesszabályzót. Próbáltad azt, hogy a terhelés csatlakoztatása után lassan tekered fel a feszültséget?
(#) tomgruz válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 14, 2017 /
 
Ne haragudj már ha értetlenkedésnek tűnik, nem annak szánom, csak ezek a kapcsolóüzemű dolgok nagyon idegenek tőlem(sok más dologgal egyetemben). Azt hittem veszek ilyen tápot, mert kisebb mint a trafó-greatz együttes és olcsóbb is, és szabályozva ugyanazt kapom funkcionálisan. Ebben (is) sajnos tévedtem, mert egy egyszerű izzó leülteti.
Még egy amatőr kérdés: A sönt mekkora legyen?
Köszi a türelmed, ill. mindenki türelmét!
(#) Pafi válasza tomgruz hozzászólására (») Júl 14, 2017 /
 
Nem az a baj, hogy kapcsoló üzemű, attól még elindulhatna. De ezt kifejezetten LED-hez tervezték, ami nem terheli túl rákapcsoláskor, így nem is tervezték áramgenerátorosra.

Viszont ha amúgy is van mögötte egy szabályzó, akkor ez simán kezelheti ezt a problémát. Csak el kéne árulnod hogy milyen az a szabályzó, és hogy próbáltad-e már lassan feltekerni terheléssel a kimeneten.

Amúgy a nagyobb kimeneti feszültség is csökkenti az áramterhelhetőséget!
(#) tomgruz válasza Pafi hozzászólására (») Júl 14, 2017 /
 
A szabályzónak szerintem sok köze nincs ehhez akármit rakok utánna. LEhet áteresztőtranzisztoros, LM317, vagy a kínai pwm-es. Az alap gond az, hogy egy "villanykörte" nem "gyullad" ki maga a tápról...
A ledek nem áramgenerátort szeretik éppen? Tudom nagyfokú hiányosságok vannak e téren nálam, és fogalomzavar is.
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2017
(#) Ge Lee válasza tomgruz hozzászólására (») Júl 14, 2017 / 2
 
Nem haragszom. Valamennyire értetlenkedésnek tűnik, de gondolom ha értenéd akkor nem kérdeznél. A kapcsolóüzemű táp valóban kisebb és olcsóbb is, meg kisebb veszteséggel ad szabályozott feszültsége(ke)t mint egy trafó-egyenirányító-puffer-stabilizátor komplexum.
Az izzó azért "ülteti le", mert a táp számára lényeges túlterhelést jelent, amire a primer körben lévő árammódú szabályozó reagál. Joggal, mert ha nem reagálna, akkor a primer kapcsolóelem (FET) vagy kibírná a túláramot arra az időre míg felizzik az izzó vagy nem.
Nem nagyon értem a problémádat, mert tulajdonképpen az izzón kívül bármilyen terheléssel működni fog a táp. Izzóval is működne, ha nagyobb teljesítményű tápot vettél volna. Mondanám hogy vedd egy picit kisebb értékűre a primer söntöt (2W-os ellenállás) de lehet hogy nem élné túl a FET.
A rajzom adja magát, az optó akkor fog kinyitni, ha a söntön a nyitásához szükséges feszültség (1-1,2V körül) esik. Kezdetnek 0,33-0,47 ohmmal próbálkoznék, de a 2W-os nem lesz elég, 5W-os kell. Néhány plusz alkatrésszel (tranyó és egyebek) meg lehet csinálni hogy kisebb veszteség legyen ott, ha nem optót hanem tranyót nyitogat a sönt, mert annak ugye fele akkora feszültség is elég a nyitásához.
(#) tomgruz válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 14, 2017 /
 
Köszönöm a kimerítő választ! Így már világos minden
(#) Pafi válasza tomgruz hozzászólására (») Júl 14, 2017 /
 
Idézet:
„A szabályzónak szerintem sok köze nincs ehhez akármit rakok utánna.”


Most akkor segítséget vársz vagy vitatkozni akarsz? Ha nem vagy hajlandó válaszolni a feltett kérdésemre, akkor ne várj segítséget! Próbáld ki amit írtam, szinte semmi nem kell hozzá ami amúgy is ne lenne nálad! Ha utána még van kérdésed, megbeszélhetjük.

A LED szalagokat feszültséggenerátorosan kell hajtani, ugyanis az áramuk a levágott hosszúsággal arányos, a feszültségük viszont nem változik.
(#) tomgruz válasza Pafi hozzászólására (») Júl 14, 2017 /
 
Nem működik amit leírtál! Azért siklottam el felette mert mielőtt az első kérdésem feltettem szábályozgattam el vissza különböző szabályzókkal. Áteresztőtranzisztoros, PWM, és LM317 is(ezt írtam is). Nem vitatkozni akartam, csak eddigi információim szerint a LED-nek az ideális üzeme az áramgenerátoros....
(#) Kovidivi válasza tomgruz hozzászólására (») Júl 14, 2017 /
 
A hiányosságokat érdemes lenne a kezdő kérdések topicban tisztázni. Egy 40W-os izzó indulási árama 6-9A körül van, és csak akkor csökken 3A körülire, mikor már izzik. Ez mp-ben mérhető idő, ennyi túlterhelés kinyírná a tápod. Tehát teljesen jól működik! Led szalag és LED között különbség van. Előbbi fesz. generátoros ( a méretezett soros ellenállások miatt), utóbbi áramgenerátoros meghajtást igényel.
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2017
(#) tomgruz hozzászólása Júl 14, 2017 /
 
Köszönöm mindenkinek a válaszokat! Sikerült Gee Lee tanácsaival átalakítani áramsöntösre. 0,47 ohmot raktam be és mégegy optót, a TL431 helyett pedig 12-vos zenert. A trimmeres szabályzót kihagytam, mert nem tudtam kinézni a panelon az osztókat. Így a kimenő fesz 13,2V körül van és 4A tartósan le ad(kb 1 órája megy terhelve, igaz nem izzóval). Nem izzóval akartam használni, csak ez volt kéznél terhelésnek. Elnézést, hogy kezdő kérdésekkel belerondítottam a topicba. Mindenkinek jó estét!
(#) tango51 hozzászólása Júl 16, 2017 /
 
Sziasztok. Üdv mindenkinek. Lenne egy kérdésem TNY267-el kapcsolatban. Megfejelhetö e a kimenete egy FET tranzisztorral, hogy nagyobb teljesitményt vehessek le a táprol?
(#) ferci válasza tango51 hozzászólására (») Júl 16, 2017 /
 
Szia!
Nem.
(#) tango51 válasza ferci hozzászólására (») Júl 16, 2017 /
 
Köszi. Gyanitottam.
(#) Peter65 válasza tango51 hozzászólására (») Júl 17, 2017 /
 
Nem pont ezzel a típussal, de olyan "megfejelést" láttam már, amikor nagyobb feszültségű fetet vagy igbt-t tettek fölé, és így 400Vac-os bemenetű tápot készítettek vele. Így elvileg a teljesítménye is növekedik, de nem ez volt az elsődleges cél, hanem a nagyobb feszültségszinten való működtetés. Persze az IC tápellátását és még talán mást is módosítani kell.
(#) Pafi válasza tango51 hozzászólására (») Júl 17, 2017 /
 
Elvileg lehetséges, ha megoldod hogy a primer áram egy adott töredéke továbbra is az IC drain lábába folyjon, de gyakorlatilag nem érdemes, egy nagyobb IC típus egyszerűbb megoldás.
(#) tompower hozzászólása Júl 18, 2017 /
 
Urak, hogy szoktátok összerakni a bontott trafók magjait, amik gyárilag ragasztva voltak? Valami 2 komponensűvel ragasztjátok? Vagy elég neki valamilyen szalaggal körberagasztani? Konkrétan egy ERL35 fekvőt szeretnék újra használni.
Következő: »»   691 / 778
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem