Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LM1875-LM3875-LM3886 stb. TI-végerősítők
 
Témaindító: Thom, idő: Feb 12, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   36 / 36
(#) tothbela válasza Naszrai hozzászólására (») Szo, 15:20 / 1
 
Műterhelésnek az is jó, ha hajszárító fűtőszálát kifeszíted egy keretre. Sőt mondok extrémebbet is. Itt a fórumon egy elismert figura (én is elismerem) egyszerű villanyvezetéket használt, abból is jó hosszút. Van az a hossz, ahol kijön a kívánt ellenállás. 10-50m hosszon meg sok kilovatt sem melegít számottevően. Nekem volt spirálfüzet rugója is, meg rezsóból kimentett fűtőszál. Most 50W-nyi huzalellenállás, egy vödör vízbe dobva. Nem forralta fel még a Garry PC 1004 se. Lehetne olaj is, de ha kiborul cseszhetem. Panel lakásban azért kötve van a kezem.
(#) Naszrai válasza tothbela hozzászólására (») Vas, 7:35 /
 
Köszi! Ezek nagyon jo ötletek! Valamit meg kell valositanom hogy terhelve is tudjam vallatni az erositoket.
Ki az elismert figura? Elolvasnam a szoban forgo hozzaszolasat.
A hozzászólás módosítva: Vas, 7:37
(#) Alkotó válasza tothbela hozzászólására (») Vas, 9:04 /
 
Ha pl. 1,5 mm2 keresztmetszetű vörösréz vezetékre gondolsz, és 8 R ellenállást kellene előállítani akkor ahhoz kb. 314 m vezeték kellene, ami kb. 4,2 kg tiszta rézsúlyt jelent.
Ez egy brutálisan pazarló megoldás lenne.
Nálam ez a megoldás prímán működött, illetve erről és másról is olvashatsz ebben a témában.
(#) tothbela válasza Alkotó hozzászólására (») Vas, 10:29 /
 
Persze hogy pazarló, senki ne vegyen csak ezért ennyi vezetéket. De ha ott van a fészerben a fűnyíró kábele, kölcsön lehet venni. Most hogy számolgattál, tényleg hosszúnak tűnik a 8 ohmnyi szakasz. Lehet hogy tápegység terhelésére használta valaki itt a fórumon. De tényleg lehet kreatív az ember. Spirálfüzet rugója 0,6 ohm. A lányom kitermelt már többször 8 ohmra valót is. Ha rendszeresen épít valaki akkor megéri megvárni a kínai postát, mert természetesen nem drága, de ha csak egy alkalomra kell hirtelen, akkor bármi jó.
(#) WaRL0 hozzászólása Kedd, 11:22 /
 
Sziasztok. Lehetséges ezeket a paneleket hidalni? +-18DC áll rendelkezésemre, és 4ohmal lenne terhelve.
(#) Naszrai válasza WaRL0 hozzászólására (») Kedd, 11:52 /
 
Igen. Az eladó nincs teljesen tisztában azzal, hogy mi árul
Van viszont ebből hidalt is eladó.
(#) tothbela válasza WaRL0 hozzászólására (») Kedd, 12:01 /
 
Hidalni mindent lehet, sőt akár 1 ohmos terhelést is tehetsz rá. Viszont nem biztos hogy nem pusztul bele. Érdemes megnézni az adatlapot, abból sok minden kiderül. Vannak erősítők, amelyek tipikusan alacsony terhelő impedanciára vannak tervezve. Ez nem az. Attól hogy elbírja, még nem azt jelenti hogy szereti is. Ha azért választottad ezt az IC-t mert állítólag jó hangja van, akkor 4 ohmon hidalva nem garantált hogy hozni fogja az elvárásokat. Ez erősítőfelenként 2 ohm terhelést jelent, amit sehol nem ír az adatlap. Ha minőségi zene a cél, akkor mehet a 2X18V-ról, vagy nagyobb hangerő céljából inkább a tápot kell megnövelni. Ha meg csak döngetni akarod, akkor egy hidalt PWM végfok 36V-ról jobb választás. Egyébként mekkora árammal terhelhető az a táp. Hidalt 2X4 ohm 10-15A-t is megzabálhat nagy kivezérlésnél.
(#) Naszrai válasza tothbela hozzászólására (») Kedd, 14:59 /
 
A gyári ajánlás +-20V-ig ajánlja a hidalt 4 ohm-ot. Táp az kell neki valami izmos, az tuti.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 14:59
(#) WaRL0 hozzászólása Kedd, 18:26 /
 
Csak azért gondoltam a hídra, mivel +-18V áll rendelkezésemre, és így nagyobb teljesítmény kinyerhető belőle. Hirtelen nem tudom megmondani, mekkora árammal terhelhető, de emlékeim szerint 150VA-os toroid.
(#) tothbela válasza Naszrai hozzászólására (») Kedd, 18:39 /
 
Nem az a probléma hogy tönkremegy vagy sem. Az IC-n belül a végtranzisztorok emitter ellenállásai 0,45 ohmosak. Híd esetén ennek kétszerese kapcsolódik sorosan a terheléssel. Tehát csak ezeken az ellenállásokon közel negyed annyi teljesítmény disszipálódik el, mint amekkora teljesítmény jut a hangsugárzóra 4 ohm esetén. Nagyon rossz a hatékonyság. Ez a minimum impedancia nem az optimális terhelés.
Következő: »»   36 / 36
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Aug, 18. Pé
8:54:09
Jelenleg 216 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu