Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztási 1×1 forrasztástechnikai miértek
Lapozás: OK   69 / 69
(#) silencezozo válasza silencezozo hozzászólására (») Márc 22, 2017 /
 
Képet elfelejtettem.
(#) Bakman válasza silencezozo hozzászólására (») Márc 22, 2017 /
 
Denaturált szez, izoproil alkohol, aromás higító. Általában ezeket használják. Denaturált szesz valószínűleg oldja, csak nem olyan gyorsan, mint gondolnád. Ecsettel dörgölni kell szépen, hogy tiszta legyen.
(#) silencezozo válasza Bakman hozzászólására (») Márc 22, 2017 /
 
Lehet, hogy igazad van. Az jó megoldás lehet, hogy belemerítem a kész panelt esetleg áztatom egy kicsit és ott ecsettel lemosom? Amikor feloldja a szesz, vagy alkohol a gyantát hogy távolítsam el úgy a panelról a gyantás alkoholt, hogy az elpárolgáskor ne váljon ki újra a gyanta?

Köszönöm a segítségedet.
(#) rascal válasza silencezozo hozzászólására (») Márc 22, 2017 /
 
Én először karctűvel szoktam óvatosan lekaparni a gyantát. Forrasztás után minimum egy órát, vagy akár többet is várok vele, hogy a gyanta már megkeményedjen, mert úgy már finom húzásra is lepattogzik a nyákról. Próbálhatod valamilyen keményebb műanyaggal is, ha félted a nyák felületét. Csak ezután szoktam oldószerrel pucolgatni, de azt van hogy megbánom, mert gyakran csak azt érem el vele, hogy az egész felület ragacsossá válik. Nem vödörben sikálom, csak fültisztító pálcikával, vagy fogkefével, viszonylag kevés oldószerrel. Legtöbbször izopropil alkoholt használok. Egyszer pálma hígítóval is megpróbáltam, az gyönyörűen leszedet minden ragacsot, viszont az ón és a vezetősávok teljesen mattá váltak, mintha 30 éve készült volna a nyák. Az, hogy ki hogyan ér el szép eredményt engem is érdekelne.
(#) Bakman válasza silencezozo hozzászólására (») Márc 22, 2017 /
 
A merítést nem tartom jó ötletnek, nem minden alkatrész bírja az ilyen kiképzést. Én egy kis tálkába szoktam önteni egy keveset és a panelt a tálka fölött tartva, kis ecsettel dörgölöm a gyantát. Természetesen az ecsetkét sűrűn mártogatva az oldószerbe.

Izopropil alkohol maradék nélkül elpárolog. Denaturált szesz fehér porszerű anyagot hagy maga után, aromás higítóval történő mosás után érdemes a teljes panelt valamilyen bőrbarát szerrel átmosni, pl. folyékony szappanos vízzel.
(#) silencezozo válasza Bakman hozzászólására (») Márc 22, 2017 /
 
Köszönöm a segítséget. megpróbálom holnap az izopropil alkoholt, majd kiderül.
Köszönöm mégegyszer.
(#) Massawa válasza Bakman hozzászólására (») Márc 22, 2017 /
 
Az ecset helyett én inkább a fogkefét használom, több félét az olcsobbak közül, mert az jobban bejut a rejtett helyekre is. A denaturált alkohol tökéletes, de türelem kell hozzá meg néha süritett levegö, amivel kifujom a kritikus helyekröl a feloldott gyantát.
(#) Chipmunk1960 válasza silencezozo hozzászólására (») Márc 23, 2017 /
 
Ezek közül az izopropil oldja a legjobban, viszont a leggyorsabban párolog is, ezért metil-alkohollal szoktam összekeverni, ami jóval olcsóbb. Meginni nem kell! Én is úgy csinálom mint "Massawa" egy erős szőrű fogkefével jó erősen meg lehet dörzsölni, s az lehozza, utána a fellazult részekhez jó az ecset az egész felület letakarítására. Ilyen nagy felületeket könnyű a végén egy törlőkendővel eltávolítani a maradék "homályt" a panelről.
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2017
(#) silencezozo válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Márc 27, 2017 /
 
Sziasztok!

Sikerült beszereznem izopropil-alkoholt. Nagyon elégedett vagyok vele. Tökéletesen letisztította ecsetet használtam hozzá aminek levágtam a szőrét rövidre. Nem mindegy, hogy hogyan tartom a NYÁK-ot, hogy ne folyjon át a másik oldalára. Az alkatrészek alól ezzel az alkohollal sem tudtam eltávolítani a korábban oda került gyantát. Valamint a tisztítás után Plastik 70-el fújtam le. Olyan lett, mintha gyári lenne.

Köszönöm a tanácsot, mindenkinek.
(#) Gyantáscin hozzászólása Ápr 6, 2017 /
 
Előre is elnézést az offért, de a nicknevem jogán vagyok bátor közzétenni a pákástársak épülésére egy tapasztalatomat.
A K30 rozsdamentes acél forrasztható. A lecsiszolt felület ammóniumklorid porral meghintve jól grundolható mind ólmos, mind ólommentes forraszanyaggal. (lévén szedőkanálról szó Sn97Cu3 anyagot használtam).

kanal.jpg
    
(#) granpa válasza Gyantáscin hozzászólására (») Ápr 6, 2017 /
 
Köszönjük! Én szegecselni szoktam, az a tuti (ha nincs kéznél ponthegesztő).
(#) nzozz hozzászólása Ápr 20, 2017 /
 
Sziasztok!
MCPCB (ilyesmihez: LED light bar) forrasztáshoz keresek valami olcsó, de jól működő előmelegítő eszközt, 50-200W körüli kerámia fűtőlámpa (Bővebben: Link) mennyire alkalmas ilyen célra?

Köszönöm
(#) Chipmunk1960 válasza nzozz hozzászólására (») Ápr 20, 2017 /
 
Szia, Két pákával egyszerre melegítve, simán le lehet venni, felrakni elég egy is, ha jó a hegy.
Következő: »»   69 / 69
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Szept, 20. Sze
0:23:05
Jelenleg 126 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu