Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztási 1×1 forrasztástechnikai miértek
Lapozás: OK   69 / 69
(#) Ge Lee válasza balazs19 hozzászólására (») Márc 18, 2017 / 1
 
Dupla áron vetted, a 10 deka általában 500Ft körül van (nem elektronikai üzletben). De még az is nagyon drága, a hirdetési oldalakat érdemes böngészni, én 2500Ft körül vettem 1 kilót.
Nem denszeszben kell feloldani hanem izopropil alkoholban, azt szoktak itt hirdetni az apróban is. Hogy mennyi kell bele azt most fejből meg nem mondom, de ha elkezded feloldani látni fogod, 50%-nál biztosan kevesebb.
Úgy csináltam hogy fogtam egy kisebb zárható üveget (tormáét), és félig töltöttem izopropil alkohollal. Aztán a gyantát beletettem dupla zacskóba, majd a betonon kalapáccsal finoman porrá törtem. Utána ezt a gyanta port adagoltam az alkoholba, kevergetés közben. Látszik amikor már kezd telítődni, és nehezebben oldódik amit beleraksz. Ha nem raktál bele sokat bármeddig eláll anélkül hogy az alja bekeményedne, és mindig csak egy fecskendőnyit szívok ki az üvegből, amit éppen használok.
(#) balazs19 válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 18, 2017 /
 
Köszönöm, így fogok tenni. A gyanta ára az oldalon tévesen van, kb 300-400 forintért kaptam meg. Van olcsóbban is, de az + benzin, meg parkolás lett volna. Kipróbálásra elég lesz, aztán majd veszek nagyobb adagot is.
Az oldalt végigolvastam, és általában denszszt ajánlottak hozzá, az izopropilt pedig lemosásra.
Mindekettő van itthon, majd kipróbálom őket.
(#) balazs19 válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 18, 2017 /
 
Most látom, hogy a Ts-500-as gyantából, 2012-es gyártásút sóztak rám. Így tényleg drága lett.
Az állaga ilyen :mintha penészgolyók lennének benne. Nem tudom, ez kuka, vagy így is használható?
Amatőr voltam, nem néztem a lejáratot...
(#) Ge Lee válasza balazs19 hozzászólására (») Márc 18, 2017 /
 
Hogy mit sóztak rád azt én nem tudhatom, de a gyanta az így néz ki.

gyanta.jpg
    
(#) balazs19 válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 18, 2017 /
 
Kétfélét vettem . Az egyik olyan mint a Tiéd, azon nincs is lejárat, de a másik ami valami oldatban van, az lejárt 3 éve, az a gyanús.
(#) rascal válasza balazs19 hozzászólására (») Márc 18, 2017 / 1
 
Ha érintetlen, akkor elvileg visszaviheted. Ha mégsem, vagy nem izgat, hogy bukod esetleg az árát, akkor szerintem próbáld ki.
(#) bbatka válasza balazs19 hozzászólására (») Márc 18, 2017 / 1
 
Szerintem nincs ennek baja. Ez a TS500-as szerintem nem tiszta fenyőgyanta, adalékolt. Alkoholban feloldva ez a fehér valami kifog válni. Nem oldódik alkoholban. Legalább 10 éve ezt használom.
A mennyiségekről annyit, hogy szerintem nem érdemes sokat bekeverni egyszerre. Egy kontaklencse tartóban szoktam használat előtt annyit bekeverni amennyit ép elhasználok. kb.1 óra oldódási időt lehet hagyni, de kevergetéssel gyorsan oldódik. Nálam az arány kb. 3:1 az alkohol javára.
(#) balazs19 válasza bbatka hozzászólására (») Márc 18, 2017 /
 
Most vettem először. A használati utasítás szerint a gyártástól számított 2 évig használható. Ezt meg 2012-ben gyártották.Nincs tapasztalatom, hogy lejárat után használható-e.
A tiszta gyantán nincs lejárat, gondolom végtelenségig elég.
(#) usane hozzászólása Márc 20, 2017 /
 
Na mivel mindenki az IPA-t isteníti, mostmár megkérdem, miért jobb mint a denszesz. Azonkívül persze, hogy többszöröse az ára?
(#) Ge Lee válasza usane hozzászólására (») Márc 20, 2017 /
 
Nem vagyok vegyész, így csak a magam és mások tapasztalatára, valamint a szervizajánlásokra támaszkodva: amellett hogy közel sem olyan büdös, állítólag ez az egyetlen az alkoholok között ami maradványok nélkül szárad, azaz maradéktalanul elpárolog.
Azt is egy gyártásban jártas mérnöktől hallottam, hogy egyes gyártók (pl. Tektronix) nem is engednek mással "hozzányúlni" a mechanikus kontaktusokhoz, azok tisztítása során.
(#) Szárnyas válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 20, 2017 /
 
Nem tudom mennyi az igazságtartalma, de egyes vélemények szerint azt Izopropil alkohol erősen rákkeltő anyag. Bővebben: Link
(#) kadarist válasza Szárnyas hozzászólására (») Márc 20, 2017 /
 
Hulda Clark téveszmés gondolatait ugyan miért kellett idetenni? Ha félsz a mesterséges alkoholoktól,akkor használj etil-alkoholt.
"Elfogyasztva, bőrön át felszívódva, belélegezve is mérgezést okozhat. Kevésbé mérgező, mint a metanol, vagy az etilénglikol. Átlagos testsúlyú embernél (kb. 70 kg) a toxikus hatása 15 g-nál jelentkezik. A májban acetonná alakul át. Mérgezési tünetek: fejfájás, kábaság, hányinger, hányás, acetonszagú lehelet, nagy mennyiségben eszméletvesztés, kóma."
(#) bbatka válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 20, 2017 /
 
Én denaturáltszeszt használok régóta a gyanta felvitelhez és azt vettem észre mintha megmarná a réz felületét. Kézzel végig szoktam ónozni a nyákot és azt vettem észre, hogyha több nap telik el a maratás és gyanta felvitele után, akkor nehezebben megy az ónozás.
A múlt héten betértem a Festők boltjába. Gondoltam itt biztosan van valamilyen alkohol. Sokáig keresgéltem és találtam egy olyan terméket hogy:
Alkonek elektronikai mosó és tisztító. Összetétel:Etanol.
A gyantát oldja, de más tapasztalatom még nincs vele. Hamarosan le fogok mosni egy nyákot és majd beszámolok róla hogy használható-e.
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2017
(#) Ge Lee válasza Szárnyas hozzászólására (») Márc 20, 2017 /
 
Még ha úgy is van, nem eszed meg, nem érintkezel vele közvetlenül, és ha vigyázol akkor még nem is lélegzed be, vagy csak nagyon keveset. Sokkal több rákkeltő (vagy olyan ami elvileg nem az, de műanyag így előbb utóbb mégis csak az) anyagot fogyasztunk szerintem közvetlenül az élelmiszerekben.
(#) Ge Lee válasza bbatka hozzászólására (») Márc 20, 2017 /
 
Most hogy mondod ebben lehet valami, mert ismertem egy két olyan kollégát régről aki az elkészült nyákot nem ónozta, hanem denszeszben oldott gyantával lekente. És ezek a nyákok egy idő után sosem rézszínűek voltak hanem enyhén barnák.
(#) balazs19 hozzászólása Márc 21, 2017 /
 
A D.I.Y. kisrádió elkészült,de csak fél siker Szólni szól, de a kijelző nem működik.
A százlábú ic forrasztásánál véreztem el, majd talán legközelebb.
Viszont találtam egy olcsó gyantaforrást: Budapest József krt 65 Azur vegyszerbolt . 20 dekát vettem 360 forintért. Ez még az unokámnak is elég lesz...
(#) silencezozo hozzászólása Márc 22, 2017 /
 
Sziasztok!
Olyan kérdésem van, hogy forrasztásgátló lakkal bevont gyártatott Nyákról forrasztás után, mivel lehet tökéletesen lemosni a forrasztó ónban lévő gyantát.Úgy, hogy az alkatrészek közül is kijöjjön?
Próbáltam már denaturált szeszt, spirituszt de nem válik be igazán.
Illetve jobb volna inkább, ha gyanta mentes ónt és folyasztószert használnék és azt mosnám le?

Köszönöm.
(#) silencezozo válasza silencezozo hozzászólására (») Márc 22, 2017 /
 
Képet elfelejtettem.
(#) Bakman válasza silencezozo hozzászólására (») Márc 22, 2017 /
 
Denaturált szez, izoproil alkohol, aromás higító. Általában ezeket használják. Denaturált szesz valószínűleg oldja, csak nem olyan gyorsan, mint gondolnád. Ecsettel dörgölni kell szépen, hogy tiszta legyen.
(#) silencezozo válasza Bakman hozzászólására (») Márc 22, 2017 /
 
Lehet, hogy igazad van. Az jó megoldás lehet, hogy belemerítem a kész panelt esetleg áztatom egy kicsit és ott ecsettel lemosom? Amikor feloldja a szesz, vagy alkohol a gyantát hogy távolítsam el úgy a panelról a gyantás alkoholt, hogy az elpárolgáskor ne váljon ki újra a gyanta?

Köszönöm a segítségedet.
(#) rascal válasza silencezozo hozzászólására (») Márc 22, 2017 /
 
Én először karctűvel szoktam óvatosan lekaparni a gyantát. Forrasztás után minimum egy órát, vagy akár többet is várok vele, hogy a gyanta már megkeményedjen, mert úgy már finom húzásra is lepattogzik a nyákról. Próbálhatod valamilyen keményebb műanyaggal is, ha félted a nyák felületét. Csak ezután szoktam oldószerrel pucolgatni, de azt van hogy megbánom, mert gyakran csak azt érem el vele, hogy az egész felület ragacsossá válik. Nem vödörben sikálom, csak fültisztító pálcikával, vagy fogkefével, viszonylag kevés oldószerrel. Legtöbbször izopropil alkoholt használok. Egyszer pálma hígítóval is megpróbáltam, az gyönyörűen leszedet minden ragacsot, viszont az ón és a vezetősávok teljesen mattá váltak, mintha 30 éve készült volna a nyák. Az, hogy ki hogyan ér el szép eredményt engem is érdekelne.
(#) Bakman válasza silencezozo hozzászólására (») Márc 22, 2017 /
 
A merítést nem tartom jó ötletnek, nem minden alkatrész bírja az ilyen kiképzést. Én egy kis tálkába szoktam önteni egy keveset és a panelt a tálka fölött tartva, kis ecsettel dörgölöm a gyantát. Természetesen az ecsetkét sűrűn mártogatva az oldószerbe.

Izopropil alkohol maradék nélkül elpárolog. Denaturált szesz fehér porszerű anyagot hagy maga után, aromás higítóval történő mosás után érdemes a teljes panelt valamilyen bőrbarát szerrel átmosni, pl. folyékony szappanos vízzel.
(#) silencezozo válasza Bakman hozzászólására (») Márc 22, 2017 /
 
Köszönöm a segítséget. megpróbálom holnap az izopropil alkoholt, majd kiderül.
Köszönöm mégegyszer.
(#) Massawa válasza Bakman hozzászólására (») Márc 22, 2017 /
 
Az ecset helyett én inkább a fogkefét használom, több félét az olcsobbak közül, mert az jobban bejut a rejtett helyekre is. A denaturált alkohol tökéletes, de türelem kell hozzá meg néha süritett levegö, amivel kifujom a kritikus helyekröl a feloldott gyantát.
(#) Chipmunk1960 válasza silencezozo hozzászólására (») Márc 23, 2017 /
 
Ezek közül az izopropil oldja a legjobban, viszont a leggyorsabban párolog is, ezért metil-alkohollal szoktam összekeverni, ami jóval olcsóbb. Meginni nem kell! Én is úgy csinálom mint "Massawa" egy erős szőrű fogkefével jó erősen meg lehet dörzsölni, s az lehozza, utána a fellazult részekhez jó az ecset az egész felület letakarítására. Ilyen nagy felületeket könnyű a végén egy törlőkendővel eltávolítani a maradék "homályt" a panelről.
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2017
(#) silencezozo válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Márc 27, 2017 /
 
Sziasztok!

Sikerült beszereznem izopropil-alkoholt. Nagyon elégedett vagyok vele. Tökéletesen letisztította ecsetet használtam hozzá aminek levágtam a szőrét rövidre. Nem mindegy, hogy hogyan tartom a NYÁK-ot, hogy ne folyjon át a másik oldalára. Az alkatrészek alól ezzel az alkohollal sem tudtam eltávolítani a korábban oda került gyantát. Valamint a tisztítás után Plastik 70-el fújtam le. Olyan lett, mintha gyári lenne.

Köszönöm a tanácsot, mindenkinek.
(#) Gyantáscin hozzászólása Ápr 6, 2017 /
 
Előre is elnézést az offért, de a nicknevem jogán vagyok bátor közzétenni a pákástársak épülésére egy tapasztalatomat.
A K30 rozsdamentes acél forrasztható. A lecsiszolt felület ammóniumklorid porral meghintve jól grundolható mind ólmos, mind ólommentes forraszanyaggal. (lévén szedőkanálról szó Sn97Cu3 anyagot használtam).

kanal.jpg
    
(#) granpa válasza Gyantáscin hozzászólására (») Ápr 6, 2017 /
 
Köszönjük! Én szegecselni szoktam, az a tuti (ha nincs kéznél ponthegesztő).
(#) nzozz hozzászólása Ápr 20, 2017 /
 
Sziasztok!
MCPCB (ilyesmihez: LED light bar) forrasztáshoz keresek valami olcsó, de jól működő előmelegítő eszközt, 50-200W körüli kerámia fűtőlámpa (Bővebben: Link) mennyire alkalmas ilyen célra?

Köszönöm
(#) Chipmunk1960 válasza nzozz hozzászólására (») Ápr 20, 2017 /
 
Szia, Két pákával egyszerre melegítve, simán le lehet venni, felrakni elég egy is, ha jó a hegy.
Következő: »»   69 / 69
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Máj, 29. Hé
15:18:40
Jelenleg 421 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu