Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm, nem keverem.Ezért is írtam-amit.
Hobbi szinten alapvetően ólmossal forrasztok, de javításnál az ólommentesre is fel vagyok készülve. Persze tudom, hogy mindenki a legjobban tud forrasztani, és nem kell a jótanács. Otthon meg mindenki azt mixel össze amit akar, vállalva annak a következményeit is. IPC szerint az ólmos technológia 320 'C-o, az ólommentes 360'C-ot használ kéziforrasztásnál. Terjed az innolot, ami ólommentes, de hasonló tulajdonságokat mutat rugalmasságra mint az ólmos technológia. Nem akarok persze okoskodni, de gondoltam hozzászólok. A Feltételezés a kudarc szülőanyja, ahogy egy régi kedves kollégám mondta annó.
Igen, az lemaradt, hogy Skori hozzászólására reagálva válaszoltam.
![]() A telefonok nekem kimaradtak, viszont laptopokban még nem nagyon találkoztam olyan csatlakozóval amit 300 fokos levegővel megfújva leolvadt volna. Na jó, kivéve a nagyon kínai műanyagokat.
Nekem úgy tünt hogy az én hozzászólásomra reagáltál, de mindegy,nincs jelentősége.
Elnézést hogy hozzászóltam. A hozzászólás módosítva: Csü, 18:46
Mint látod leirtál sok okos dolgot, elmagyaráztat, és mi lett az eredménye.
![]() Én màr a hasonló eredménytelenségbe nem állok bele.
Igen, neked válaszoltam, csak Skori gondolatmenetét folytatva.
Akkor rátok is hagynám a gondolataitokat.
Mégegyszer elnézést.
Kicsit túllépve a fórum címén, ajánlanám ezt a két szakirodalmat,
ezeket talán nem vonja kétségbe egy hobbista sem: https://www.terc.hu/konyv/kezi-forrasztas-a-gyakorlatban?srsltid=Af...jsYphI https://www.terc.hu/konyv/lagyforrasztas-es-alternativ-kotesek-az-e...c5yjgy A két könyv szinte mindenre korrekt,érthető, szakmai választ ad, ami a lágyforrasztásnál lényeges,és fontos. És itt el is engedtem a témát. Jó forrasztgatást mindenkinek!
Engem érdekelt volna, de nem fogok többezer forintot kiadni rá, úgy hogy még ezt sem tudom valóban hasznos információ-e számomra. Vannak gyakorlati tapasztalataim, saját forrasztásokkal és gyári cuccokkal is, szívesen összevetettem volna az elmélettel.
Pl. Amikor egy panel forrasztási pontját, ami eredetileg ólommentessel volt megforrasztva, felhígítom, leszedem az elhasználódott ón keveréket amennyire tudom, majd megforrasztom ólomtartalmú ónnal. Ok, nyilván nem tudom 100%-osan eltávolítani az ólommentes forraszanyagot, de a frissen rárakott ónnal össze fog keveredni a már ott levő, és max a rézfelület közelében kicsit más lesz az ötvözet %-os aránya, azaz nem 60/40, hanem kicsit kevesebb ólom lesz benne, de ez lehet, hogy 1% alatti eltérés, és vannak gyári forraszanyagok is amiben az ón, ólom összetevők mellett ugyanúgy van más fém is (pl. réz vagy ezüst, esetleg bizmut). Van olyan keverék arány ami valamiért nem jó? |
Bejelentkezés
Hirdetés |