Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Egyfázisú villanymotor fordulatszám szabályozása
Lapozás: OK   33 / 38
(#) Gafly válasza kala1982a hozzászólására (») Júl 3, 2017 /
 
Én a nagyobb áttételre szavazok.
Az ritkán szokott jóra vezetni, ha mechanikát elektronikával próbáljuk pótolni...
(#) kala1982a válasza Gafly hozzászólására (») Júl 3, 2017 /
 
Kicsit zsúfolt lesz, de akkor dupla lassító áttételt teszek bele. A mosógépben lévő elektronika szépen lassan tudja hajtani a dobot, ott viszont hatalmas lassító áttétel van. Viszont így is kell PWM. A Tacho-ja milyen jelet ad le? Hall IC nem lehet két kivezetéssel, vagy igen? Esetleg azzal lehetne még szabályozni, viszont nekem nem fontos a pontos fordulatszám.
(#) Gafly válasza kala1982a hozzászólására (») Júl 3, 2017 /
 
Milyen mosógépből van a motor?
(#) ferci válasza kala1982a hozzászólására (») Júl 3, 2017 / 1
 
Én biztos sokkal kisebb tápról hajtanám.. próbáld csak meg, dc tápról, mekkora fesz hajtva meg úgy, hogy le van terhelve teljesen. Hiába alkalmazol pwm-et, ha nem lesz esetleg nyomaték. De ezt már egyszer leírtam.
100 voltról már megoldhatod, de ott sem 5 %-kal, hanem többről, de ezt csak a teszt után tudod megállapítani.
Frekiben nem mennék 1 kHz fölé.
A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2017
(#) kala1982a válasza Gafly hozzászólására (») Júl 3, 2017 /
 
Zanussi 330W.
(#) Peter65 válasza kala1982a hozzászólására (») Júl 3, 2017 / 1
 
A PWM frekivel kapcsolatban már olvashattál a kialakult vitában néhány támpontot, én pusztán arra utaltam konkrét adatok nélkül, hogy nem szabad nagyon alacsonyra vinni. 100Hz alá ezen okok miatt nem mennék. Ha nem zavar, hogy a motor sípol, akkor Ferci által javasolt 1kHz körüli választás jó lehet. Ha fontos, hogy ne legyen hangja, akkor pedig 15-20kHz körülre fel kell menned.
Fontos lehet, hogy tudatában légy, a motor soros gerjesztésű, ezért állandó kapocsfeszültség mellett változó terheléssel a fordulatszám nagymértékben változik. A mosógépekben ezért szabályzót tesznek rá. Azokon a mosógép motorokon, amiket én láttam, váltakozó feszültségű generátor volt a fordulatszám érzékelő, aminek a frekvenciája és amplitúdója is változik a fordulatszámmal.
Érdemes a többiek javaslatát meghallgatnod, és olyan áttételt beépíteni, amivel a motor teljesítményét minél jobban ki tudod használni. Ezek a motoroknak általában elég nagy a névleges fordulata, szerintem neked akár tízszeres, vagy még nagyobb áttétel lenne a megfelelő.
(#) koma31 hozzászólása Júl 15, 2017 /
 
Üdv minden hozzáértőnek,

valóban "megoldhatatlan" az a probléma, hogy az asszinkron motorok fordulatszámát elektronikusan szabályozni lehessen, úgy, hogy a motor teljesítménye ne csökkenjen (jelentősen)?
A gyümölcs magozóm fordulatszámát szeretném csökkenteni 2800 ford./ percről 400-700 közé, hogy ne törje a magokat.
A motor teljesítménye 1400 W, áramfelvétel 10 A, kondenzátoros, 1 fázisú, asszinkron motor.

"Minden megoldás érdekel" - ami nem motorcseréről vagy mechanikus ford. szám szabályzásról szól.

Laikusként azt tudom elképzelni, hogy a motor vmi "szerkezeten" keresztül kap áramot és én a "szerkezeten" található gomb tekergetésével állíthatom a ford számot úgy, hogy a motor teljesítménye nem változik és biztonságos marad a motor üzemeltetése. Szempont az is, hogy a "szerkezet" megfizethető legyen
(#) pucuka válasza koma31 hozzászólására (») Júl 15, 2017 /
 
Nem megoldhatatlan, nézz körül a frekvencia váltó témában. Az apróhirdetés rovatban találhatsz néha frekvencia váltót.
(#) koma31 válasza pucuka hozzászólására (») Júl 15, 2017 /
 
köszönöm - próbáltalak privátban hívni egy 0878 végű telefonon- már nem nálad cseng?
(#) pucuka válasza koma31 hozzászólására (») Júl 15, 2017 /
 
Nem, ráadásul külföldön van. írj privát üzenetet.
(#) koma31 válasza pucuka hozzászólására (») Júl 15, 2017 /
 
ok - hová?
(#) pucuka válasza koma31 hozzászólására (») Júl 15, 2017 /
 
Névre katt, --> adatlap --> Üzenet küldése (jobb felső sarok)
De ebben a topikban, ha visszaolvasol, van szó róla.
A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2017
(#) koma31 válasza pucuka hozzászólására (») Júl 15, 2017 /
 
Köszi - már írom is.
(#) ferci válasza koma31 hozzászólására (») Júl 15, 2017 /
 
Ne feledkezz majd meg a hőmérséklet kontrollról, mert töredék frekin/fordulaton az eredeti hűtés nem biztos, hogy elég lesz.
(#) trippla hozzászólása Okt 22, 2017 /
 
Sziasztok
Lenne egy páraelszívóm, melynek túl nagy a teljesítménye és ezzel együtt a hangja is. Milyen megoldással tudnám az alap fordulatszámot lecsökkenteni? Tudnátok segíteni?
(#) erbe válasza trippla hozzászólására (») Okt 22, 2017 /
 
Előtét -ellenállás, -kondenzátor, -fojtó.
(#) trippla válasza erbe hozzászólására (») Okt 22, 2017 /
 
Ez azt jelenti, hogy a fázisra kössek egy 230V-os ellenállást? Sajnos nem vagyok ebben jártas. Mekkora ellenállás kell, ha kb 30-40%-al akarom a teljesítményt csökkenteni?
(#) erbe válasza trippla hozzászólására (») Okt 22, 2017 /
 
Amíg semmit nem árulsz el az elszívódról, hogyan adjunk számszerű tanácsot?
Milyen típus, vannak-e fokozatai, hány wattos?
(#) trippla válasza erbe hozzászólására (») Okt 22, 2017 /
 
A típus Elica Shire, 3 fokozata van, 272W.
https://elica.com/GB-en/products/hoods/shire
(#) vargaf válasza trippla hozzászólására (») Okt 22, 2017 /
 
A három sebességfokozat mindegyikében "túl nagy a teljesítménye"?
(#) erbe válasza trippla hozzászólására (») Okt 22, 2017 /
 
Gyárilag is elég nagy a legkisebb fokozat zaja, 60 dB. Nem szép dolog, hogy egy 100000.- fölötti árú terméknél buherálásra kényszerül a vevő, ha elfogadható zajszintet szeretne. Sajnos, sok múlik a beépítésen is. A zajátadás kerülésével jelentősen csökkenteni lehet, na nem a gyári zajt, mert azt már így mérik, hanem hogy ne adjon ki sokkal erősebb zajt, mint az adatlapján.
Gumibakok, lágy csőcsatlakozások, zajszigetelő lágy szivacs, habgumi a faláttörésben, ...
(#) trippla válasza erbe hozzászólására (») Okt 23, 2017 /
 
Sajnos ennyi pénzért adhatnának egy csendesebb gépet is. Az elszívási teljesítmény a legalacsonyabb fokozatban is túlzott, nem beszélve a zajról. Szag nem marad a lakásban az biztos, de sajnos kisebb főzéseknél emiatt nem szeretjük használni. A kivezetést is közvetlen a gép fölé tettem, így a csőszakasz is rövid. A csöveken a tömítéseket is cseréltem, de észrevehető javulást nem tapasztaltam. Ez a teljesítmény mondjuk a max fokozaton már elfogadható lenne, de a legalacsonyabb fokozatnál 30-40%-al simán lehetne gyengébb. Segítsetek, hogy egy elektromossághoz csak "barkácsolás" szinten értő ember, mint én is meg tudjam csinálni. Eddig hiába szóltam villanyszerelőnek, háztartási kisgép szerelőnek, mindenki elutasított.
(#) erbe válasza trippla hozzászólására (») Okt 23, 2017 /
 
Pedig mindenképpen kell hozzá egy szaki. A max. teljesítményfelvételt ismerjük, de nem biztos, hogy ez csak a motoré. Szokott bennük lenni valami világító eszköz is. Lehet, hogy több égő is.
A motor teljesítményét meg kell mérni a legkisebb fokozaton. Ebből ki lehet számolni adott fokozaton a látszólagos ellenállását. Ezután néhány ellenállást kell próbaként elékötni, pl. R = 1:1, 1:1/2, és 1:2 méretben. Akkora ellenállás maradhat előtte, amivel a legkisebb fokozatban bármikor biztonsággal elindul.
Ha nincs benne izzólámpa és feltételezzük, hogy fele szállított levegőmennyiséghez fele teljesítmény tartozik (136 W), 200, 400 és 800 Ohm-os ellenállásokkal lehetne próbálkozni. 50, 40 és 30 W-os teljesítményekkel. Mivel ezek elég drágák, egyszerűbb égők sorba kötésével próbálkozni. Ez amiatt is egyszerűbb és célszerűbb, mert egyrészt csak ki kell csavarni a túl nagyot és betekerni a kisebb ellenállásút, másrészt a hidegellenállásuk kicsi, a motor könnyebben indul.
Használható égő teljesítmények: 230 V 200, 100 és 60 W. A szerkezetet meg kell bontani, mert a kis fokozathoz kell bekötni az előtétet. Az egész elé kötve a többi fokozat hibásan működne, vagy nem indulna a motor.
(#) Auth Zsigmond hozzászólása Okt 24, 2017 /
 
Megpróbálnám 230/115V-os trafóról. Ilyen dugasztrafókat vásárok lomisainál többször láttam már, külföldi (angol?) forrásból. (Persze más feszültségértékek, megfelelő trafókivezetésekről is szóba jöhetnek próbaképpen.)
(#) Olits hozzászólása Jan 11, 2018 /
 
Sziasztok.Hogyan változtatják ebben a mixer motorban a motor forgásának sebességét? Látszik, hogy az állórészen van egy tekercs, ami transzformátorhoz hasonlít, azon pedig több kimenet, bemenet.

Van ez a fehér színű kapcsoló, amelyet kapcsolgatva lehet változtatni a motor forgásának sebességét.Ezt hogyan oldják meg?A kapcsolón több pozicíó van,azt értem hogy az állórészen a tekercselés feszültségét változtatják a kapcsoló pozicíók,de hogyan történik ez?
Itt vannak a képek:
https://www.kephost.com/image/EiLR
https://www.kephost.com/image/EiLz
https://www.kephost.com/image/EiLd
https://www.kephost.com/image/EiLx
(#) kadarist válasza Olits hozzászólására (») Jan 11, 2018 / 1
 
Szia!
A középső képet nézd meg, ahol a tekercselés megcsapolásait kapcsolják át. Bővebben: Link.
(#) Olits hozzászólása Jan 11, 2018 /
 
Aha.Úgy néz ki mint egy transzformátor, de nem lehet az igaz?Mert a szekunder tekercs nem látható.Tehát csak egy szimpla megcsapolt tekercs az állórész vasmagján?
(#) gömb válasza Olits hozzászólására (») Jan 12, 2018 / 1
 
Igen. Mezőgyengítéses fordulatszám szabályzás. A leglassabb fokozatnál az egész állórész tekercs szerepel az áramkörben.
(#) Olits hozzászólása Jan 12, 2018 /
 
Ha az egész állórész tekercs szerepel az áramkörben akkor nem gyorsabban kellene a motor forogjon?
(#) gömb válasza Olits hozzászólására (») Jan 12, 2018 /
 
Nem. Ha a mező erős, akkor forog a motor lassan.
Következő: »»   33 / 38
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem