Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » KDC kaputelefon loggolás
Kedves Topictársak!
A társasházunk bejárati kapujánál egy régi típusú, ám jól és megbízhatóan működő KDC-1803 típusú kaputelefon rendszer van kiépítve, amely egy impulzus üzemű mágneszárat nyit. Mivel a zárral folyamatosan problémák voltak/vannak, így épp most tervezzük lecserélni egy síkmágneses zárra (+ az ehhez szükséges tápegységre, kiegészítő modulra, nyitógombra). Ez önmagában mindenképpen előrelépés lesz, ám a legnagyobb hibaforrás, a rés a pajzson, épp az emberi tényező: alapvetően azt kell megakadályozni, h a lakók közül bárki (felcsengetésre), bármilyen ürüggyel beengedjen idegeneket a házba (flakongyűtögetők, esetleges bűnelkövetők illetve az utóbbi időben egyre többször előfordultak alkalmi drogosok is a házban). Összességében a legfontosabb az lenne, h kiszűrjük azokat a lakókat, akik az idegen felcsengetőket bármilyen ürüggyel (szórólapot hoztam, a barátomhoz/albérletbe megyek) beengedték. Szerintem nincsenek sokan, viszont szinte biztos vagyok benne, h a kb harminc lakásból van 3-5 lakó, akikhez eddig is előszeretettel csengettek fel, mint leggyengébb láncszemekhez. Nyilván nagyon jó lenne tudni, kik ezek, mert így csak ezekkel az emberekkel kellene komolyan elbeszélgetnünk, h megelőzzük, de legalábbis csökkentsük az ilyen esetek számát. Egy esetleges kamerát több szempontból sem tartok jónak: egyrészt GDPR szempontból ez tűnik a legaggályosabb megoldásnak, a kamera kifejezetten sérülékeny dolog (ellopják, megrongálják), ráadásul senkinek nincs arra kapacitása, h sokórás felvételeket nézegessen vissza utólag, egy-egy "eseményt" követően, végül pedig nekünk nem a házba bejutó idegeneket kell beazonosítani (amúgy sem mennénk semmire egy kamerafelvétellel), hanem azt a néhány lakót, aki jellemzően beengedi őket. Ezért NAGYON jó volna, ha a meglévő rendszerhez esetleg lehetne csatlakoztatni egy modult, amely mondjuk 3-4 hétre visszamenőleg loggolná ezeket a lakásból történő kapunyitásokat. Van erre esetleg valamilyen módszer v modul, amely a meglévő kaputelefon központi egység adatvezérlő buszról loggolná a felcsengetéseket, akár egy SD-kártyára. Lehet ez akár egy Arduino elemekből összerakott modul is. A meglévő központi egységet nem szeretném lecserélni. Előre is köszönöm az ötleteket, javaslatokat!
Imformatikus kollégám rendszergazda társasházban.
Idézet: „Elmondása szerint jött a lakótárs csaj, hogy ellopták a biciklijét. Megnézték a kamerán a felvételt, tisztán látszott, ahogy csaj hazaért, vállán a bicikli. Jött mögötte egy srác, még jófejként tartotta is neki az ajtót. Az is rajta volt a felvételen, ahogyan kis idő múltán a srác kisétált a vállán a bicóval. És akkor a bicikli? ![]() Veszel magadnak másikat. ”
Szia!
Keresd meg Atilla86-ot, szereti a kihívásokat.
Ismervén személyesen is, Attila86
biztosan meg tudná oldani. Ámbár nem árt elolvasni hogy mit ír magáról: Idézet: „Privát üzenetet ne küldj! Inkább írd be a fórumba. Utoljára itt járt: 1 hónapja” GDPR is volt emlegetve: Én annak sem örülnék, hogy valaki sutyiban naplózná évekig, hogy hányszor jöttek hozzám. Végülis a beszélgetést is lehet rögzíteni ezzel az erővel, jól jöhet még majd, a winchesteren meg elvan minden. Sniffert lehet csinálni talán egy 6v8 zener, 4k7 ellenállás és optocsatoló kombinációval...
Tisztázzuk: nem "sutyiban" naplózásról van szó, hanem KGY határozat alapján, a tulajdonosok jóváhagyásával, és beszélgetések rögzítése fel sem merült, mert nem ez a cél. Mi viszont annak nem örülünk, ha rendszeresen drogosok járnak be a házba, vagy feltörnek egy-egy tárolót, lakást. De szerintem ne kanyarodjunk el a témától, ez mégiscsak egy műszaki topic
) Köszönöm!
Műszakilag sniffer készítéshez talán egy 6v8 zener, 4k7 ellenállás és optocsatoló kombinációval állnék neki...
Ha jól gondolom, ez egy digitális kaputelefon. Ha igen, vennék egy kaputelefon panelt, abban a processzort tetszés szerint lehet cserélgetni, emlékeim szerint egy kis nyolclábú pic van benne. Az szinthelyesen, tökéletesen illesztve megkapja a felcsengetéskori lakáskódokat. Utána a vonalat figyelve, az is kiderül, nyitás társul e hozzá.
Sajnos a vezérlőpanelről részletes áramköri rajz nincsen, csak a mellékelt két dokumentum.
Bár magam is műszaki ember vagyok, ám nem ez a szakterületem. Ugyanakkor a társasházi közösség "operatív" tagjaként úgy gondolom, h mindezt természetesen nem nulla forintos költséggel szeretnénk megoldani, vagyis egy konkrét, működő megoldást természetesen tudnánk és szeretnénk is honorálni. Ha erre van kedv/idő, privátban szívesen állok rendelkezésre -- köszönöm!
Ha nagyon ráér az ember, azt a két ic-t meg három tranzisztort tartalmazó panelt gyorsan vissza lehet fejteni a szükséges mértékben, de valahol mintha már láttam volna is a rajzát.
Amúgy meg műszakilag lehet érdekes, de a kerékpáros csaj mint péda nagyon jó. Akit a segítő szándék vezet az továbbra is be fog engedni bárkit. Ez ellen egy viszonylag jó megoldást láttam, bár pontosan már nem emlékszem hogy működött: ott két ajtó volt egymás után zsilip szerűen. Aki csak úgy jönni menni akart, az egyiken nagy valószínűséggel fent akadt, bent rekedni meg nem olyan nagyon szeret a rossz szándékú ember.
Ha valahol lenne egy rajz, az nyilván nagyon sokat segítene a megoldásban, de sajnos én ilyet nem találtam.
A második felvetésedre csak egy rövid gondolat: természetesen nagyon sokat gondolkoztunk ezen (is), de egyrészt nincs második ajtó, másrészt az összes eddigi tapasztalat ugyanazt mutatja: a leggyebgébb pontja minden rendszernek az emberi tényező. Ha az elsőn bejutott (akár azért, mert beengedte valaki, akár azért, mert kódot/proxyt használt erre) az a másodikon is be fog jutni. Ezt szeretném kizárni, vagy legalábbis drasztikusan csökkenteni ezzel a megoldással, mert itt (a saját "emberi tényezőkkel") szeretnénk segíteni a ház biztonságát a (kalóz)proxy vagy kód kiszűrűsűvel, illetve az esetlegesen érintett lakókkal való normális, ám határozott elbeszélgetéssel. Kb harminc család nyugalmáról és mindennapi biztonságáról van szó, s ezen szeretnék segíteni ezzel.
Kalóz proxyt hogyan szűröd ki a buszon snifferrel?
Ha a két ajtó között van a kaputelefon, a külső nem enged ki, a belső nem enged be kód nélkül, akkor kétszer kell csengetni. Ezt a rosszhiszeműek egyszer bevállalják, de legközelebb keresnek könnyebb célpontot. Nem ismerem a társasházakat, de ember legyen a talpán, aki egy kitartó zaklatónak ellenáll.
A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2026
Tudom, de
[quote a leggyebgébb pontja minden rendszernek az emberi tényező[/quote] részre volt a válasz. A megállapítás igazsága mindkét érintett félre vonatkozik.
Azon gondolkodtatok már, hogy mi lesz majd, ha kiderül, hogy 2-3 lakó okozza a beengedések jelentős részét? Mit fogktok tenni?
KGY a fülénél fogva kirángatja a barlangjából, ház előtt nyilvánosan lehúzza az alsóneműjét, vasalózsinórral elveri a hátsóját. Az erről készült videót felteszi a FB-ra, és ezt minden lehetséges fórumon megosztja.
Kedves Urak!
"Azon gondolkodtatok már, hogy mi lesz majd, ha kiderül, hogy 2-3 lakó okozza a beengedések jelentős részét? Mit fogktok tenni?" -- erre már lényegében válaszoltam is: "az esetlegesen érintett lakókkal való normális, ám határozott elbeszélgetéssel." Senkit nem rángatunk ki a fülénél fogva. Itt normális, értelmes emberek laknak, akik biztos vagyok benne, h normális, emberi beszélgetés során meggyőzhetők arról, h mindannyiunk közös biztonsága és nyugalma a cél. De szeretném, ha inkább visszakanyarodnánk az eredeti kérdéshez/feladathoz, konkrét műszaki megoldást keresünk erre. Köszönöm!
Műszakilag nem egy agysebészet, legalább egy fél tucat fórumtársat tudnék fejből felsorolni aki villámgyorsan meg tudná csinálni.
Szerintem az emberi tényező lehet az, ami miatt nem nyüzsögnek az önkéntesek.
Csak beleolvastam a gépkönyvbe ..... Nem lehet hogy egy vagy több lakónál hibásan irodai módba van programozva a telefon és tudta nélkül csak avval hogy felveszi a kagylót már beengedte a csengető delikvenst ?
Minden elképzelhető. Csakhogy a keserű tapasztalatom az, hogy minden házban akad pár olyan lakó, amelyik nem törődik semmivel és simán beenged bárkit. A postás/szórólapos szöveg főleg idősebbek körében reflexszerű ajtónyitást eredményez gondolkozás nélkül. Sajnos külön tanítani kell nekik, hogy ilyet nem csinálunk. Újpalotán külön szórólapos kampány volt emiatt jónéhány éve, amikor idegenek kószáltak a házakban. A liftreklám felületén is volt felhívás, hogy figyeljenek oda és ne engedjenek be bárkit. A legrosszabb ezekben, amikor a paneltömb úgy van kialakítva, hogy a legfelső szinten át lehet járni az épületek között, ilyenkor elég, ha csak az egyikbe be tud jutni.
Log készítés nélkül is ki lehet szűrni - bejelentés nélkül végig kell csörgetni a lakókat. - "Postás!" Ha nyílik a kapu, mehet is az oktatás. Ezen kívül a szórólapos megoldás ugyan nem mindig elég hatékony (mert sok szemét érkezhet mindig), de filléres tétel a 30 lakásra kinyomtatni egy négysoros tájékoztató szöveget. Lefogadom, hogy faliújság is van (ha jól rémlik, kötelező dolog társasházaknál), az pont ilyenekre van kitalálva. Idegen proxy kérdésének megoldása... Ez ugyan kicsit macerás, meg kényelmetlenséget okoz, de valamit valamiért. Le kell nullázni a rendszert, kitörölni az összes proxyt belőle. Ezután egyesével be kell programozni azokat, amik valós emberekhez köthetők. Emlékeim szerint ráadásul az adott proxyt lakásszámhoz kell kötni, így egy kis adminisztrációval azt is lehet tudni, hogy kinek van és mennyi kütyüje. Ez persze a másolt proxyk ellen nem véd, de az azért jelentősen ritkább dolog. Jelszavak megváltoztatása. Ez szintén baromi kellemetlen, s ez ellen jön majd a legtöbb ágálás, de az összes jelszó megváltoztatása is szükséges lépés. Ugyanis az is sokszor előfordul, hogy lelesik a kódot (nem nagy dolog - két számjegy, kulcs, négy számjegy), s onnantól azzal mászkálnak be. Meg ami szintén edukációval elkerülhetőbb, hogy csak úgy kiadja a lakó a kódot ismerősnek, rokonnak, akárkinek, aztán már lehet is bemászkálni (Rákospalotán a drogos rokon mászkált be, s adta meg a haverjainak is a kódot, érdekes mód tűntek is el dolgok, meg a szokásos mindenhova odaürítenek koszolnak gondot okozták). Ha ezt a három lépést (oktatás, proxyk újraprogramozása és jelszavak módosítása) megteszik, akkor igen jelentős esélye van, hogy csökkenni fog / teljesen megszűnik az idegenek bemászkálásának problémája. És ezekhez még a rendszerbe se kell belepiszkálni.
Ha jól emlékszem, Újpalotán a postásnak saját kulcsa volt. Egyébként egyetértek mert ez a legjobb ár-érték arányú megoldás.
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2026
Amiről beszélsz, az a megoldás tilos! Előírás, hogy bármilyen meghibásodás esetén segédeszköz nélkül ki lehessen jutni az épületből. És ez nem véletlen, tűz esetén életek múlhatnak rajta.
Hát "sutyiban" való megoldás nem nagyon érné meg, ugyanis az EU-s szabályozás eléggé szigorú. Annak ellenére, hogy műszaki topic, mint általában sok dolognak, ennek is vannak jogi, társadalmi vonatkozásai, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni, főleg nem úgy, hogy a műszaki tartalomnak kell tartalmaznia olyan funkciót, ami jogszabályi előírás.
Amira hivatkozva ez megvalósítható: Jogos érdek (GDPR 6. cikk (1) bekezdés f) pont) Viszont a műszaki tartalomnak ezt az előírást is figyelembe kell vennie: "A naplózás és az ellenőrizhetőség elve: Az adatkezelőnek képesnek kell lennie utólag igazolni, hogy ki és mikor végzett műveleteket a rendszerben (input kontroll). A naplóknak tartalmazniuk kell a művelet típusát, az azt végrehajtó személy azonosítóját és az időpontot" Mint látod, van összefüggés a műszaki tartalom és a jogi előírások között.
A bekötés alapján egy megvalósítás a kezelő szerv adatainak a logolása, majd visszafejtése, hogy mely gombok lettek megnyomva. Valamint hogy egy idő intervallum alatt történt-e ajtónyitás. Ebből lehet tudni, hogy ki nyitotta ki távnyitással a kaput.
Ezekről a bekötési pontokról van szó. K1 – klaviatúra digitális tápfeszültsége K2 – digitális kimenő/bemenő adatok K3 – digitális föld (kijelző áramköré) Csak feltételezem, hogy egy sima RS232-es protokollról van szó. Létezik Serial Port Analyzer (nekem még megvan egy régi PICkit-es verzió), de sok digitális szkóp alapból felismeri a soros port protokollját. Én amúgy egy sima Arduino Nano-val csinálnám optocsatolóval leválasztva.
Szerintem a kérdező a saját lakástelefonjának a bejövő két vezetékére szeretne rákapcsolódni, és azon naplózni az aktivitásokat.
Gondolom sem központot nem akarja megbontani, sem a gyártót megkérdezni.
Lehet félreértettem valamit. Remélem sikerül tisztázni. Ugyanis szerintem a saját két vezetékedből nem derül ki, hogy ki engedett be valakit, akit nem kellett volna. De a tévedés lehetőségét fenntartom
Szerintem ez úgy működik, hogy a buszon állandó nagyjából 7 V feszültség van.
Ha valaki megnyomja a kapunál a gombot, akkor olyan nagyjából 11 Voltos impulzusokkal kiküldi a központ a lakás számát. Aki ráismer, rákapcsolja a buszt a lakáskészülék hangszórójára, központ pedig küldi a csengetési hangot. Ha felveszik a lakásban a kaputelefont, olyan 6 Voltra lehúzza a buszt, és tudnak beszélni. Ha a be akarja engedni, akkor a lakáskészülék gombának megnyomásával rövid ideig rövidre zárja a buszt, és nyílik a kapu. Tehát a lakásba bejövő két vezetéken minden ott van... Jó, egy zener és optocsatoló nem elég az összes állapot detektálására, de cserébe a beszélgetést is rögzíteni lehet.
Szerintem ez van legközelebb a megoldáshoz. Igen, a lakástelefonokhoz igyanaz az érpár megy fel. Felcsöngetéskor a központi vezérlőegység kiküldi a digitális jelsorozatot, amiben benne van a felcsengetett készülék bináris kódja (tehát mondjuk 12 esetén ez 00001100). A lakáskészülékek lényegében bináris jumperekkel vannak beállítva/azonosítva, bagyis csak az annál egy készüléknél fog csengeni. Egy saját felcsengetéssel ezt a jelsorozatot egy digitális szkóppal rögzíteni lehet, ahogy szerintem azt a válaszjelet is, amit a lakáskészülék nyitó gombja küld vissza a központi egységnek. Ha megvan a jelsorozat/kód, akkor ezt én is egy Arduino panellel oldanám meg, ami praktikusan egy SD-kártyára írná fel ezt, de ennek a felépítéséről fogalmam sincs. Nagyjából idáig sikerült eljutnom.
Hangot NEM szeretnék felvenni, mert a cél semmiképp sem az, h bárki után kémkedjünk, hanem h így eljussunk oda, hogyan jutnak be ezek az emberkék illetéktelenül a házba, mely sajnálatosan épp a bulinegyed közepén van, és csak az elmúlt egy hét alatt legalább három olyan eset is előfordult, h a lakóknak kellett kizavarni bandázó/drogozó galeriket. Én ennek az "élménynek" senkit sem szeretnék kitenni, magamat is beleértve. Köszönöm! |
Bejelentkezés
Hirdetés |

”
biztosan meg tudná oldani.
) Köszönöm!