Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   18 / 1318
(#) potyo válasza gerimoore hozzászólására (») Feb 25, 2007 /
 
Nemis azért, hogy az ICD2-t reklámozzam, hanem nézd meg Watt oldalát (http://wattmep.tvn.hu). Az ott található égető szintén párhuzamos portos, szerintem jobb lenne neked. Jóformán a fiókból megépíthető, nem kell semmi különleges alkatrész hozzá.

Idézet:
„Csak egy jó tanács. Mielőtt nekifogtok égetőt építeni, számoljátok át mennyiből jön majd ki kb. Mert a chipcad-ben lehet Pickit 2-t venni, ami azt hiszem az új Mplab alatt már ICD-ként is funkcionál.”
Folyamatosan fejlesztik a debug funkciót, minden új MPLAB verziónál újabb chipeken támogatja a debuggolást, de a lista még korántsem teljes. - Nem legeszélni akarok senkit a Pickit2-ről, csak leírtam, hogy egyenlőre hol tart.
(#) potyo válasza gerimoore hozzászólására (») Feb 26, 2007 /
 
Röhej, hogy ezt a szart merik nevezni új rendszerű égetőnek. Az a gyanúm, hogy az a VT7003 az urbán elektronikánál szerezhető be, valszeg jelentős árréssel megtoldva.

Tegyél le ennek a hulladéknak az építéséről, építs inkább ICSP programozót. Azzal nem nyírod ki a pic lábait sem, és azzal mindenféle jumper, meg különféle lábakkal kapcsolt Vpp nélkül tudod programozni az összes picet.

Fel nem foghatom, hogy egy újságba hogy tehetnek be egy ilyen cikket. Bár már láttam más marhaságot is benne.
(#) watt hozzászólása Feb 26, 2007 /
 
Az a VT2003 elvileg két tranyót tartalmazó "jó drága" alkatrész, csak azért beletervezve az áramkörbe, hogy a kezdő elektrósok ne tudják utánépíteni az áramkört. A Vpp-k kezelése is azért ilyen, hogy csak az általuk írt szoftverrel lehessen használni.(mit ír a szoftverről?) Mert én nem emlékszem, hogy a neten található szoftok közül, bármelyik kiírná, hogy ebbe az áramkörbe hová kell dugni a kiválasztot PICet(a beszúrt cikkrészben erről említést tesznek)!

Tudom, hogy meg kell élni valamiből, de nekem ez a módszer nem szimpatikus, még ha érthető is!

potyo profi, vagy az én egyszerű áramköröm megépítésével minden fontos PIC-et be lehet égetni a neten található programokkal. Az oshon és a WPB_F18-al pedig minden olyat, ami számításba jöhet egy áramkör felépítésénél! A "mindent égető" égetők amúgy sem nagyon léteznek, mert az ICD2-t kivéve minden szoftver le van maradva a fejlesztéssel a microchip szoftvereitől, de ez gyakorlatilag nagyon kevés hátrányt okoz, mivel a zsír új PIC-ek nem nagyon kaphatók itthon, valamint nem valószínű, hogy nekünk pont az kellene, és mással azt a feladatot amit szeretnénk, nem tudnánk megoldani.(egyébként már többször előfordult, hogy beleírtam a WPB-be egy újabb PIC-et fórumtásaim kérésére)

Az ICD2 debuggolási lehetősége nagy segítség, de cserébe komoly áramkört kell építeni. Szerintem megéri, ha valaki érez magában annyit, hogy el tudja készíteni.

Aki pedig a WPB-t sem tudja megépíteni, ne is fogjon PIC-es áramkörök tervezésébe, mert nem fog menni. Lehet, hogy ez sértőnek tűnik, de igaz.

Még annyit hozzátennék, hogy nekem, de tudomásom szerint potyonak sincs semmilyen anyagi érdeke az "áramköreink" és a programom terjesztésében, csak erkölcsi szándékok vezérelnek minket. Lehet, hogy hihetetlennek tűnik, de minden ellenszolgáltatás nélkül csupán csak jót akarunk másoknak!
Jó égetést!
(#) Báddzsó hozzászólása Feb 26, 2007 /
 
helósztok, lenne egy kérdésem, a hcs301 es ugrókodos kis mikrokontrollert, mivel lehet progizni, mert nézelődtem microchipéknél, de nemtom... nézegettem mplabot, abban nincs hcs család... semmit nemtok....
(#) potyo válasza Báddzsó hozzászólására (») Feb 26, 2007 /
 
Én úgy nézem, ezt nem kell programozni olyan értelemben, mint a piceket. Az adatlap 6.0 fejezetáben benne van, hogy hogyan kell az EEPROM területét írni. Szerintem egy kis mikrokontrollert kellene mellé tenni, aminek soros porton ki lehet küldeni az adatot, és az beírja ebbe.
(#) Norberto válasza watt hozzászólására (») Feb 26, 2007 /
 
Idézet:
„a VT2003 elvileg két tranyót tartalmazó "jó drága" alkatrész”


Nem akarom megépíteni, csak a kíváncsiság kedvéért: merre lehet ezt vajon beszerezni az "U. Elektronika" nevű boltocskán kívül?
(#) watt válasza Norberto hozzászólására (») Feb 27, 2007 /
 
Mondjuk én elírtam, mert VT7003, de mindegy. Keress rá a neten, láthatod, hogy nyoma sincs. Ezt valami gyári készülékbe rendelte valamelyik cég és biztosan hozzájutott a bolt nagy tételben. De szerintem hanyagoljuk ezt a témát, mert nem ide tartozik!
(#) gerimoore hozzászólása Feb 27, 2007 /
 
ah akó jol át****tak! na mindegy szerencsére még nem ultetem be az alkatrészeket de a nyákot halyithatom ki a kukába..... maradok a ''jdm'' égetömel egy darabig.
(#) watt válasza gerimoore hozzászólására (») Feb 27, 2007 /
 
Várjál még azzal! Abba a nyákba simán bele lehet ültetni úgy az alaktrészeket, hogy egy sima ICSP égető legyen belőle foglalatok nélkül, egy Vpp vezérléssel, azaz a legtöbb netes program illeszthető lesz hozzá.
Csupán az a kérdés, hogy átlátod e a két rajz közötti különbségeket(oshon és a "tied" között), és hogy megtalálod-e a panelen a megfelelő helyeket, ahol módosítani kell esetleg. Megjegyzem, hogy a panel valószínűleg kétszer nagyobb lesz mint kéne, de ha ez téged nem zavar, akkor működni attól még fog. Persze nem nagy gáz egy új panelt faragni, én az egyszerűbbeket kézzel szoktam megrajzolni Edding tollal.

Egyébként nemrég alakítottam át egy JDM-el szerelt demó panelt úgy, hogy a JDM helyére betettem az oshon áramkört(ami az enyémnek és még jó néhány égetőnek a magja), megjegyzem, hogy a panelt 10e Ft-ért vásárolta az ismerősöm(egyébként rendőr de ez mindegy) és nem működött neki!!! Fél évet állt nála, mikor kiderült, hogy milye van és én tudok segíteni! Nagyon boldog volt!
(#) Frankye válasza watt hozzászólására (») Feb 27, 2007 /
 
Idézet:
„... panelt 10e Ft-ért vásárolta az ismerősöm(egyébként rendőr de ez mindegy) és nem működött neki!!!”


Ezt lássa meg MPi-c! :hehe:
(#) Gyu hozzászólása Feb 28, 2007 /
 
Sziasztok!Én ma próbáltam égetni életemben az első PIC-et, de nem sikerült.A HEX file-t a netről szedtem innen:http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbriefe/Simple_DCF-Nixie-Clock/Simple_Nixie-Clock.htm
az égetőt én építettem(deguss féle) és winpic programot használok.Az égetőt átnéztem az biztos jó, meg fel is ismeri a picet, de hibát ír ki a program égetés után, ez mi miatt lehet?
(#) potyo válasza Gyu hozzászólására (») Feb 28, 2007 /
 
Idézet:
„ez mi miatt lehet?”
Nagy valószínűséggel az égető miatt.
(#) watt válasza Gyu hozzászólására (») Feb 28, 2007 /
 
Ha feltételezzük, hogy az égető jól működik nálad(!), akkor esetleg a hex sérült letöltéskor, vagy nem ebbe a PIC-be való.

A másik lehetőség, hogy a korábban említett probléma áll fenn, miszerint kisebb csomagok még kijutnak a PIC-re, hosszabb adatfolyamok már nem. Ezzel magyarázható az, hogy felismeri a PIC-et, de égetni már nem tudja.

Harmadig lehetőség, hogy valamit nem jól csinálsz, bár ennek kicsi a valószínűsége, a dolog egyszerűségéből adódóan!
(#) Gyu válasza watt hozzászólására (») Feb 28, 2007 /
 
Ez egy 16f84a PIC és belepróbáltam más HEX-et is ami ebbe való, de az sem ment bele.Az mitől lehet, hogy kisebb csomagok kijutnak, de nagyobbak nem?Esetleg tudsz ajánlani másik égetőt, mert akkor megépíteném és azzal is megpróbálnám, amúgy ez egy külső tápos égető, azért ezt csináltam meg, mert sokan mondták, hogy nem mindegyik gépből jön ki elég fesz az égetéshez.
(#) watt válasza Gyu hozzászólására (») Feb 28, 2007 /
 
Ha kicsit visszaolvasol, megtalálhatod a JDM klónok(Direkt RS232-es égetők) elvi hibáiról szóló rengeteg hozzászólást pro-kontra.
Ha már van külső tápod, akkor az oshon áramkörét javaslom. Az oldalamról hivatkozok rá. De megnézheted a saját tápos kivitelt is, ami az én munkám.

Egyébként meg kéne próbálnod deguss-tól tanácsot kérni, mert lehet, hogy még is csak valami külső elektronikus hiba van, amit nem vettél észre, és lehet, hogy működne nálad az égető, mert ez sem zárható ki.
(#) Gyu válasza watt hozzászólására (») Feb 28, 2007 /
 
Sikerült megoldanom a problémát, a programon kellett állítgatni.Köszi a segítségeteket.
(#) watt válasza Gyu hozzászólására (») Feb 28, 2007 /
 
Na ugye mondtam!
(#) Istike88 hozzászólása Feb 28, 2007 /
 
üdw!

lenne egy kérdésem... hogyan tudom mikropascalban leírni a programnak h bizonyos változásra csak a port egyik kivezetésének az állapotát változtassa meg?
remélem érthető h mire akarok kilyukadni!
válaszokat előre is köszi
(#) Stakypot hozzászólása Márc 1, 2007 /
 
Bocsi hogy Off olok...

Nem tudnátok nekem segíteni? PIC-es visszhangosító kapcsolásokat keresek... Előre is köszönöm!

Üdv

ON
(#) dpeti válasza Stakypot hozzászólására (») Márc 1, 2007 /
 
sztem ezt ne PIC-el akard megcsinálni

A visszhangosítást ha digitálisan szeretnéd megoldani, akkor annyi lenne, hogy kell egy A/D konverter 40 kHz mintavételezéssel (de a programodnak is tudnia kellene ennyi idonkent mintat venni+feldolgozni es kikuldeni), a feldolgozasnal pedig ezt a jelfolyam grafot kellene megvalositanod:

(egy pill. karakterekkel nem tudom megcsinalni )

y[k]=u[k]+y[k-1]





delay.JPG
    
(#) dpeti válasza dpeti hozzászólására (») Márc 1, 2007 /
 
hajjaj... késő van

y[k] = u[k] + u[k-1]

bocsi

habar nem... tudom miert irtam ezt :
lehet feedbackel is:

y[k] = x[k] + G*y[k-d]

ahol d a kesleltetes, a G-pedig a gyengites (G<1 !!! )>
(#) dpeti válasza dpeti hozzászólására (») Márc 1, 2007 /
 
hogy legyen algoritmus is:

A pufferhossz : N

kimenet = bemenet + gyengites*buffer[k-kesleltetes];
buffer[k] = kimenet;
k = (k+1) mod N;
k - kesleltetes = (k - kesleltetes) mod N;


(ahol k egy mutato a jelenlegi helyre a pufferben)
(#) dpeti válasza dpeti hozzászólására (») Márc 1, 2007 /
 
ja + DAC is kell... (kello bitszeles) kicsit szetszort vagyok ma... + korites, de ezek mind benne vannak altalaban adatlapokban....
(#) Stakypot válasza dpeti hozzászólására (») Márc 2, 2007 /
 
Helló

Azt mondod nem jó ötlet PIC-t használni! O.K. megfogadom a tanácsod!

Tudsz nekem ajánlani valami jó kis visszhangosító kapcsolást?

Előre is köszönöm

Üdv

(#) dpeti válasza Stakypot hozzászólására (») Márc 2, 2007 /
 
analóghoz nem értek
(#) Stakypot válasza dpeti hozzászólására (») Márc 3, 2007 /
 
Helló

Nekem jó digitális is...


Előre is köszönöm
(#) Stakypot válasza dpeti hozzászólására (») Márc 3, 2007 /
 
JA, és egyébként digitális óra kapcsolást nem tud valaki? Az is PIC es kellene hogy legyen. ÉS a legjobb az lenne ha PIC16F84-re épülne, de az sem baj ha másik típusra.


Előre is köszönöm

Üdv
(#) dpeti hozzászólása Márc 3, 2007 /
 
ember, egyrészt létezik google, másrészt azt ne várd hogy valaki megcsinálja helyetted...
kicsit keresgélj, ne várd a sültgalambot
(#) DINI hozzászólása Márc 3, 2007 /
 
Sziasztok Attila vagyok és nagyon új vagyok itt PIC-el foglalkozom,mégpedig a 16f84A-s típussal.A gond az lenne,hogy nem tudom beprogramozni a PIC-et,a program beírás után a visszaolvasás sikeres,azonban a gyakorlatban a PIC nem működik,a tanárom azt mondta,
hogy Windows XP-vel nem lehet beprogramozni a PIC-et,a másik pedig azt mondta,hogy hiányzik valami a programból.Amúgy MPLAB-ot használok és az ICPROG-ot.
A programozóm egy kis soros JDM programozó.
Kérlek segítsetek,nem tudom mi lehet a hiba.
(#) dpeti válasza DINI hozzászólására (») Márc 3, 2007 /
 
kuld el a programot, es mutasd a kapcsrajzot, meg azt hogy hogyan allitottad ossze... rengeteg helyen elbukhat a dolog
Következő: »»   18 / 1318
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem