Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió építés a kezdetektől a világvevőig
Lapozás: OK   8 / 274
(#) qbit válasza pucuka hozzászólására (») Nov 1, 2010 / 1
 
Igen. A másik ilyen kedvenc eszközöm egy szimpla Colpitts oszcillátor, amin a rezgőköri tekercset két krokodilcsipesszel lehet rácsatlakoztatni (rövid vezetékekkel!!). Az oszcira csatlakozó frekimérőn a frekvenciát leolvasva és a tekercsel párhuzamos fix kapacitás értékét ismerve az induktívitás könnyedén kiszámolható... Ugyanis olyan induktívitás mérők aranyárban vannak, melyek még 1uH-t is megmérnek viszonylag tűrhető pontossággal.

Mivel a multiméterem tud kapacitást mérni, ezért az oszcira tápfeszt adva (a kapacitív leválasztás miatt) az induktívitás helyére nyugodtan ráköthető a kapacitásmérő. Így pontosan meghatározható a számításoknál használandó kapacitásérték. Nekem kb. 1nF ez az érték. Azért kell tápfeszt adni rá, mert anélkül más értéket mérhetünk a tranzisztor kapacitásai miatt.

Hasonlóan jól használható szerszám a GDO is, ha van...

Rádióépítésnél, tekercs készítésnél ezek a kis segédeszközök nagyon hasznosak lehetnek.
(#) pucuka válasza qbit hozzászólására (») Nov 1, 2010 /
 
Hát, ez már majdnem GDO
(#) moltam válasza pucuka hozzászólására (») Nov 4, 2010 /
 
Legfeljebb sorba kötök vele egy kondit.
(#) Abukodonozo hozzászólása Nov 6, 2010 /
 
Sziasztok!

Találtam egy érdekes megoldást ITT. Nem igazán értem, hogy a germánium tranzisztornak mi a szerepe ebben a kapcsolásban, ezért segítségre lenne szükségem.

Előre is köszönöm!
(#) bbatka válasza Abukodonozo hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
Ott van alatta leírva. Tranzisztoros erősítővel tápellátás nélkül. A demodulált RF jelből kapja a táp ellátást.
(#) sz_ferko válasza Abukodonozo hozzászólására (») Nov 6, 2010 / 1
 
Bizonyos szemszögből nézve én sem értem. Inkább hátrányai vannak mint előnyei. A készülék teljesítményét sem növeli. Jól illesztett antennát és detektort alig ha pótólja. Ajánlok egy linket, itt le van írva hogyan működik.
Bővebben: Link
(#) Abukodonozo válasza sz_ferko hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
Köszönöm a segítséget! Lehet, hogy érdemes vele foglalkozni, nem tudom...
(#) sz_ferko válasza Abukodonozo hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
Szerintem is, próbáld ki! Néhány forrasztást megér.
[quote]A detektoros vevővel — annak ellenére, hogy igen egyszerű — néhány érdekes és hasznos tapasztalatot szerezhetünk."
(#) Abukodonozo válasza sz_ferko hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
Most egy Sokol rádiót próbálok visszacsalogatni az örök vadászmezőkről, de ha lesz időm kipróbálom!
(#) Abukodonozo hozzászólása Nov 21, 2010 /
 
Kedves fórumtársak!

Mai szerzeményemet szeretném megmutatni, ami nem más mint egy japán AIWA AR-737-es táskarádió, a 70-es évekből. A helyi ócskapiacon leltem rá, gyönyörű állapotban van, és a viccc az egészben az, hogy 8 lejt fizettem érte, ami kb. 500 Forint. Kész, ezentúl ezen hallgatom Kossuthot!

SAM_0078.JPG
    
(#) qbit hozzászólása Nov 27, 2010 / 1
 
Sziasztok!

Találtam egy érdekes videót, mágneses erősítőről. A vége felé egy detektorosra is rákötöttek egy mágneses erősítőt, és remekül szólt...

Videó

Üdv.
(#) bmajor hozzászólása Dec 16, 2010 /
 
Sziasztok!

Szeretnék építeni egy FM rádiót, elektroncsövekkel. Most nem a csövek kapcsolása érdekelne, hanem az FM demoduláció. Ugya van a szokásos, amikor egy rezgőkörre kapcsoljuk az FM jelet, és az a frekvencia függvényében elhangolja a rezgőkört, így egy AM jelet kapunk, amit aztán kedvünkre demodulálhatunk. Ez világos, és kipróbált de én úgy gondoltam megoldani hogy:

Az FM jelet lekeverem egy KF-re, ebből kiszűröm a fölösleges összetevőket. Ezután a jel egy keverőbe menne, ahol a KF oszcillátor frekvenciájával keverném, így egy HF sávszűrő után elvileg megkapnám tisztán a HF jelet. Ez így működne? Vagy megint feltaláltam a spanyolviaszt?
(#) kadarist válasza bmajor hozzászólására (») Dec 16, 2010 /
 
Szia!
Inkább FM-AM konverzióval próbálkozz. Az aránydetektort vagy a fázisdiszkriminátort erre találták ki és csövekhez is jól illeszthetőek.
(#) bmajor válasza kadarist hozzászólására (») Dec 16, 2010 /
 
Rendben, azért majd egy próbanyákon tranzisztorokkal kipróbálom az én verziómat is hogy az mit művel Mindenesetre előrébb kell hoznom a függvénygenerátor projectemet, mert az 1 arasznyi kábelt feltekerek egy 1 ujjnyi vastag ferritre módszer már nem működne...
(#) kadarist válasza bmajor hozzászólására (») Dec 16, 2010 /
 
Az aránydetektor önmagában elvégez minden szügségeset, ami a demodulációval kapcsolatos. FM demodulátorok
(#) bmajor hozzászólása Dec 29, 2010 /
 
Link

Ma építettem egy csöves regeneratív vevőt. Egy ECC85-el működik. Az egyik trióda a regenerációt vezérli, a másik hangfrekvenciás erősítő, egy dugasztáptrafó kimenővel. (Szegény annyira túl van hajtva, hogy az anód is felizzik. A következő verzióban lesz egy jobb terhelhetőségű végfok is.) A tekercset hasra tekertem, csak akkor működik rendesen, ha rá van kötve a szkópom, kell neki az a 40 pF bemeneti impedanciája. Csak a kossuthot sikerült eddig befognom, majd a tekercsel fogok még játszani.
(#) bmajor hozzászólása Jan 21, 2011 /
 
Sziasztok!

Szeretnék építeni egy sztereó dekódert, de csövekkel.(Még az előző projekthez kapcsolódóan, csak lenne már kész a jelgenerátorom...)

Megnéztem a neten a dolgot, és az alábbi megoldásra gondoltam:A sztereó jel elnyomott vivővel érkezik, a vivő 38 khz, ennek a két oldalán van a két csatorna jele.Tehát kell egy fázisdiszkriminátor, ami kb 55 khz-ig működik. A vivő előállításához (ha jól értelmeztem a leírást) a jelben van egy 19 khz-es referencia, aminek a második felmarmónikusa 38 khz. Tehát ha azt csinálom, hogy a vett jelhez hozzákeverem a vivőt, felerősítem, majd egy 38 khz-es alul, illetve felüláteresztő szűrőre vezetem, majd egy diódás demodulátorral demodulálom, megkapom a 2 csatorna hf jelét. Jó az elgondolásom? Ezt max 3 csővel meg lehetne oldani.
(#) pucuka válasza bmajor hozzászólására (») Jan 22, 2011 /
 
A helyzet ennél egy picit bonyolultabb, és nem biztos, hogy 3 csővel megoldható. A sztereo FM adó modulációja összetett moduláció, az alapsávban az összegjel van, 15 kHz felső határ alatt. A különbségi jel 38 kHz -es vivőt modulálja AM/SC (elnyomott vivős amplitudó modulációval). Ennek a jelnek a sávszélessége 23 - 53 kHz között van.
A segédvivőt, és a pilotjelet az adó oldalon 76 kHz ből állítják elő frekvencia osztással, a szigorú fázis kapcsolat miatt. Az AM/SC jelet csak szorzó demodulátorral lehet visszaállítani, egyszerű diódás demodulátorral nem. Ha előállítottad az összeg, és különbségi jeleket, akkor azokból összeadással, és kivonással lehet előállítani a jobb és bal csatorna jeleit.
A frekvencia sokszorozás, megfelelő szűrőzés, szintkorrekciók miatt szinte biztos, hogy még egy elfogadható minőségű sztereo dekóderhez is több mint három cső fog kelleni, nem véletlenül nemigen találsz csöves kapcsolásokat. Szép kihívás.
(#) bmajor válasza pucuka hozzászólására (») Jan 24, 2011 /
 
Nem telesen értem amit írsz, kissé hiányos a tudásom...

Az írásod alapján arra jutottam hogy: A szorzó demodulátorral demodulálni tudom a felső frekvenciasávot, hiszen a különbségi jel így pont a hangfrekvenciás sávba esik. Az alsó sávhoz a 19 khz-es pilotot hozzákeverve szintén HF jelet kapok. Vagy célszerűbb a magasabb, összeg jelből demodulálni a másik csatorna jelét?

Persze egy marék jó meredekségű sálszűrőt kell építenem, mert a 19khz még hallható... A wobler projektel is kéne haladni
Erre a megoldásra gondoltál?
(#) puporka.fulop válasza bmajor hozzászólására (») Jan 24, 2011 / 1
 
Két blokkvázlat.
(#) bmajor válasza puporka.fulop hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Köszi szépen, ezzel kigyúlt a fény
(#) gkari válasza bmajor hozzászólására (») Jan 27, 2011 /
 
Nem biztos, hogy ennyi csővel kell ezt megoldani.
(#) gkari válasza gkari hozzászólására (») Jan 27, 2011 /
 
Még valami.
(#) gkari válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 31, 2011 /
 
Ez is jó, nekem a Grundig eredetiben megvan, jelentem, működik, de a Pacsirta-féle is jó lehet, mert a VT kb.200 példányban hajdan legyártotta a főelvtársak részére!
(#) moltam hozzászólása Feb 3, 2011 /
 
Helosztok.
Új rádió építésébe kezdtem. Az előző nem lett valami jó mechanikailag instabil volt, esett szét. Remélem ez jobban sikerül. 4 csöves lesz. Végfok és demodulátor: PCL84 A visszacsatolt audion: PCF80 A végfok oké, találtam pcl84 SE rajzot, nem kell alkatrészt számolnom, de a pcf el gondba vagyok. Mekkora andáramot kell beállítanom a trióda és pentóda szekcióban? Ugye az anódáramot befolyásolja az anódellenállás, de akkor miért van az adatlapban Vg1 vs. Ia grafikon ha nincs megadva a hozzá tartozó R anód? A katódellenállás kiszámítása csak annyiból áll, hogy megnézem mekkora előfesz kell, és az ahoz tartozó anódáramra alkalmazom az U=IR összefüggést? És a katódellenállás az anódáramot is csökkenti, vagy ez elhanyagolható? Mekkora kondikkal kell hidegítenem a katódellenállásokat? Mivel RF ről van szó, gondolom nem kell nagy kondi. A 15V nyi fűtést a pcl nek feszkétszerezővel megadhatom?
(#) moltam hozzászólása Feb 5, 2011 /
 
Kész van a dem./végfokozat. A pcf alkatrész számításokban tudtok segíteni?
(#) Gafly válasza moltam hozzászólására (») Feb 5, 2011 /
 
Mi a kapcsolás amihez ki kell számolni az értékeket?
(#) bmajor hozzászólása Feb 5, 2011 /
 
Köszi mindenkinek a segítséget a sztereó dekóderrel kapcsolatban, hogyha megépítem egyszer akkor közzéteszem a végeredményt
(#) moltam válasza Gafly hozzászólására (») Feb 5, 2011 /
 
Valami ilyesmire gondoltam. (remélem látszik, nincsen jó fényképezôm) Lehet van benne hiba.

HPIM0028.jpg
    
(#) bmajor válasza moltam hozzászólására (») Feb 5, 2011 / 1
 
A pentóda vezérlőrácsát és segédrácsát fölcserélted a kapcsolási rajzon! Egyébként nem sok mindent tudok kihámozni a rajzból... A trióda munkapontja a lineáris erősítési szakaszon lenne? Egyébként R3-at kell hidegíteni, egy olyan kondenzátorral aminek a venni kívánt frekvencián kicsi az impedanciája. Az anódellenállással az anódfeszültséget, valamint a munkapontot állítod, ez katalógusadatok alapján számolható ohm törvénnyel. Ugyan ez vonatkozik a katódellenállásra is.
Következő: »»   8 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem