Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nagyfeszültség sorkimenő trafóval

Témaindító: (Felhasználó 1306), idő: Márc 1, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   73 / 97
(#) doomkiller válasza wtc hozzászólására (») Júl 15, 2011 / 1

Hali! Meghajtó tranyónak ne 2n3055-öt használj, hanem a monitor sorvégmeghajtó tranyóját vagy pedig egy TV meghajtó tranyóját, esetleg egy ATX-táp primer oldali meghajtó tranyóit, a C-E közé tehetsz egy 1000V 1A gyors diódát úgy, hogy a kollektor felé nézzen a katódja. Ha több menet primert tekersz fel akkor több visszacsatoló tekercs is kell, ha nem indulna el akkor a primer kivezetéseit cseréld fel. Nekem még anno 7menet primer volt és 4 menet visszacsatoló, ha a sorkimenő nem jó akkor úgy is megérzed a szagáról . Sok sikert hozzá.
(#) alfa007 válasza wtc hozzászólására (») Júl 16, 2011 / 1

Ha lehet akkor a tápfeszt növeld, és 2n3055 helyett inkább BUxxx tanyót ajánlok.
Ha NPN tranyó helyet PNP-t használ, akkor a PNP tranyó fordítva működik.
(#) wtc válasza alfa007 hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

Köszi!
Még annyit szertnék hogy ezzel a kapcsolással mekkora feszültséget tudok elérni, illetve van-e olyan kapcsolás amelyikkel nagyobb feszt tudok ugyanezzel a trafóval? Köszi!
(#) fidel54 hozzászólása Júl 17, 2011 /

Sziasztok !

Nem tudom hol kérdezzem meg ! Valaki ha tudna ebben segiteni ,, kenyérsütö motorja nem indul csak akkor ha meg forgatom a tengelyt ,, mi lehet a gond ?
(#) alfa007 válasza fidel54 hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

Hali sajnos rossz helyen tetted fel a kérdést, de itt van pár "javítós" topik. Hátha van kenyérsütő javítással kapcsolatos is.
De szerintem a motor leéget.
(#) alfa007 válasza wtc hozzászólására (») Júl 17, 2011 / 1

Ez a kapcsolás 10-15kV-ra képes 12-14 V-on.
A kimeneti fesz függ a táp fesztől, a kollektor-emitter fesztől, valamint primer menet számtól.
(#) wtc válasza alfa007 hozzászólására (») Júl 18, 2011 /

Szia!
Megcsináltam az áramkört és nem szikrázik
tehát a trafó nem jó lehet azért is volt kidobva a monmitor, és most szereztem egy régi csöves tv-ből egy másik trafót, kép mellékelve róla, megtudnád mondani hogy ezt hogy kellene csinálnom, leszedjem a primer tekercset és tekerjek rá ugyanúgy 2 tekercset?
köszi előre is!
(#) bmajor válasza wtc hozzászólására (») Júl 18, 2011 / 1

A monitortrafóknak nagyon sokat kell kapnia hogy meghibásodjanak, ki van öntve műgyantával az egész, ha nem törött a vasmag akkor nagy valószínűséggel működik. Próbálj meg egy más áramkört esetleg, hátha azzal van a baj. A tv trafóról bontsd le az egyenirányító csövet, meg valószínűleg új primer is kellesz, mert a csöves tvkben 100 volt nagyságrendű a primer feszültség is.
(#) alfa007 válasza wtc hozzászólására (») Júl 18, 2011 / 1

Arról az csöves trafóról szed le a régi primert, és az egyenirányító csövet. Majd tekerj kb. 14-16menet primert, és 4-5 menet visszacsatolót. Ha nem indulna el, akkor csak cseréld meg a vissza csatoló tekercs vezetékeit.
Ügyelj hogy mindkét tekercset egy irányba tekerd fel!
(#) wtc válasza alfa007 hozzászólására (») Júl 19, 2011 /

Szia!
Köszi a válaszotokat, megpróbáltam először sima 5 primerrel és 3 visszacsatolóval és működött úgy hogy 0,5 mm-es volt a szikra csak, és olyan közel tartottam egymáshoz hogy lehet rövidrezártam:S azóta nemjó, ettől leéghet a secunder?
Hogyha elvileg 15 metet tettem volna akkor nagy szikraköz lett volna?
köszi!
(#) Hodinka válasza bmajor hozzászólására (») Júl 19, 2011 /

Idézet:
„A monitortrafóknak nagyon sokat kell kapnia hogy meghibásodjanak”

Ja persze,azért került csak a múlthéten már a második sorvégtrafó hibás monitor hozzám.Már unom cserélgetni őket.
Egyébként pedig a régi csöves TV-knél általában 250VDC volt a sortápfesz nem 100V.
(#) wtc válasza wtc hozzászólására (») Júl 19, 2011 /

na sikerült működésre bírni de csak kb 8 mm-es szikraköz, hogy bírnám növelni a faszültséget, nagyobb primerrel? köszi szépen!
(#) bmajor válasza Hodinka hozzászólására (») Júl 19, 2011 / 1

Az én tapasztalatom szerint (A határban kukázom a sorvégtrafókat, sok egyéb más vacakkal együtt) jól bírják. A monitorban mi történik vele hogy megadja magát?

A csöves tvkről meg azt írtam, hogy 100 voltos nagyságrend. Tévéje válogatja.

wtc! Esetleg a visszacsatolás módosításával, a tápfesz novelésével, vagy a primer menetszám csökkentésével lehet próbálkozni.

(Megj.: faszültség)
(#) wtc válasza bmajor hozzászólására (») Júl 19, 2011 /

Most már valahogy jobb lett, de lehet hogy ez a max amit ki lehet hozni a trafóból. Most megpróbálom ZVS kapcsolással, hogy nagyobb feszültséget érjek el milyen trafót válasszak, monitor vagy TV?
köszi!
(#) alfa007 válasza wtc hozzászólására (») Júl 19, 2011 /

Az ZVS-el főként durva ívet lehet lehet előállítani, ha van IRFPxxx típusú feted, és min. 15A-s tápod.
Én is most rendelek a LOMEX-ból pár IRF, és IRFP fet-et. és egyéb pár finomságot.
(#) gaben62 válasza wtc hozzászólására (») Júl 19, 2011 /

Nem feltétlenül lehet növelni a leadott feszültséget pl.20-30KV,ra a primer menetszámmal, /nagyobb primerrel/, mert egy bizonyos érték után telítődik a mag.
(#) Hodinka válasza wtc hozzászólására (») Júl 19, 2011 /

Szia!
Te most akkor egészen pontosan mit építettél meg,egy egyenirányított sorvégtrafót hajtasz egy együtemű meghajtóval? Nem lehet hogy csak a tranzisztor nincs polaritáshelyesen bekötve a trafóval? Mert ha a meghajtó jelgörbe épp ellentétes pólusú a trafó beépített diódáinak nyitóirányaival szemben,akkor azok a szekunder áram nagyrészét nem fogják átereszteni...
(#) Hodinka válasza bmajor hozzászólására (») Júl 19, 2011 /

Idézet:
„A monitorban mi történik vele hogy megadja magát?”

Például hogy menetzárlatos lesz,vagy átüt.Össze is gyűlt már nekem belőlük vagy fél ládányi rossz az idők során.
(#) alfa007 válasza alfa007 hozzászólására (») Júl 20, 2011 /

Majd el is felejtettem, hogy megjött a csomagom tele jósággal.
Ott az egér alatt van az IRFP250-fet, amiből biztos készítek egy durva ZVS meghajtást.

DSCF0716.JPG

(#) wtc válasza Hodinka hozzászólására (») Júl 20, 2011 /

Szia!
Nem egyenirányított, leszedtem róla a csövet, már jó amúgy, kb 2 centis ívet tudok vele csinálni, csak egy problémám van először 2sc tranyóval hajtottam, amit véletlenül tönkretettem, és most a 2n3055 tranyó ami benne van iszonyatosan tud melegedni, már egy fél kiló alu van benne hűtésnek de az se jó, ígyis forró, milyen tranyót tegyek bele hogy ne melegedjen annyira és jó is legyen?
Mási kérdésem meg hogy a Zvs kapcsolásba van az az induktivitásféleség ami 47-200 uH és 10 amper, olyat lehet kapni híradástechnikai boltba?
köszi
(#) doomkiller válasza wtc hozzászólására (») Júl 20, 2011 / 1

Hali! Az induktivitást kitermelheted egy PC tápból ( a sárga fehér toroid a szekunder oldalon). Leszeded róla az összes vezetéket és a legvastagabb vezetéket tekered vissza rá.

DSC00411.JPG

(#) wtc válasza doomkiller hozzászólására (») Júl 20, 2011 /

Szia!
Ittvan a táp, van benne 3 induktivitás, kicsi, közepes és nagy, a legnagyobbon van több tekercs, a többin azthiszem csak egy, melyik a jó? illetve mindegy hogy tekerem vissza rá?
(#) alfa007 válasza doomkiller hozzászólására (») Júl 20, 2011 /

A te ZVS-et milyen fetek vannak? Ha szabad megkérgezni?
(#) alfa007 válasza wtc hozzászólására (») Júl 20, 2011 /

Tekerj rá kb, 30-40 menet 1,5 vagy vastagabb huzalt.
(#) doomkiller válasza alfa007 hozzászólására (») Júl 20, 2011 /

BUK455-200A jelenleg nincs másik 200V+ FET itthon azért használom ezt
(#) wtc válasza alfa007 hozzászólására (») Júl 20, 2011 /

llyenre sikeredett, a huzal szerintem csak 1 es :S
Ez így jó lesz?
köszi!

Jó lesz, nekem is csak 1es huzal van rajta. Majd amikor beüzemeled akkor úgy 10-15 perc múlva azért nézd meg a tekercs hőmérsékletét, mert ha nagyon vékony a huzal elkezd melegedni és leéghet róla zománc is.
(#) wtc válasza doomkiller hozzászólására (») Júl 20, 2011 /

Köszi!
akkor ez benne van a 47--200 uH tartományba?
Illetve milyen teljesítmény tranzisztort tegyem majd a sima kapcsolásba mert 2n3055 nagyon melegszik

Biztos, sajna nincs induktivitásmérőm . A tranzisztort szintén a PC tápból bontsd ki, a primer oldalon vannak a nagyobb kondik után, de az is melegedni fog én ventilátorral hűtöttem az enyémet a gyári bordára szerelve.
(#) szsrobert hozzászólása Júl 20, 2011 /

A sorkimenő ferritmagja mekkora teljesítményt tud átvinni jó hatásfokkal?
Találtam HAGY feliratos magot. Sajnos csak egy darab van.
Következő: »»   73 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem