Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Piezo kérdés
 
Témaindító: Router, idő: Júl 18, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Router hozzászólása Júl 18, 2007 /
 
Helló mindenkiNet!
Lenne egy kérdésem vagy csak én vagyok a gyökér majd kiderül. Elég kezdő vagyok ebben a dologban ugyhogy ha lehet ugy válaszoljatok hogy értsem is
Hangszóróimba vettem piezokat kifaragtam nekik a helyet, minden szép és jó, egy kicsit kérdezgettem és mondták hogy semi extra lehet kötni a hangváltóra, nem szólnak olyan hangosan de amikor az öszes hangszóró szól együt akor szép lesz a hangja..igyis lett DE:
amikor be van kapcsolva az erősítő de nem kap semmilyen jelet a piezzo magában cincog 1 kicsit, az erősítő jó mert a másik hangszórót még egyelőre hagytam és ott a régi kis magas hangszóróimmal még szólogat (persze nem szépen ezért is cserélem le, de nem gerjed alapjáraton). Először azt hittem fordítva kötöttem be esetleg vagy valami megcseréltem ugy nemis nagyon akart szólni csak recsegett ugyhogy viszaforrasztottam, de a cincogás maradt...olvasgattam itt-ott de nem nagyon találtam ehhez hasonlót, viszont valahol irták hogy ezt akár a méllyel párhuzamosan is lehet kötni mivel ugyis csak a magas jön ki belőle, na mondom megcsinálom hátha a hangváltó miatt gerjed. A mély csatornán nagyon nagyon halk volt ezért maradt az első felállás. Valami tipp?
(#) Dr.Megavolt válasza Router hozzászólására (») Júl 18, 2007 /
 
Helló!
Próbáld meg csak a piezót bekötni magába!
Ha így megy,akkor a mélyhangszóró túl sok áramot vesz fel.
Ezt amit mondtam,lehet nem így van,csak tipp.
(#) Router válasza Dr.Megavolt hozzászólására (») Júl 18, 2007 /
 
és tényleg..mit lehet tenni?
(#) Dr.Megavolt hozzászólása Júl 18, 2007 /
 
Bekötöd a piezót,és a jelet mielőtt a mely hangszóróra adod,egy ellenállással lecsökkented,az ellenálásnak nagy legyen a Watt-ja!
Vagy próbáld meg egy nagy teljesítményű poti(potencióméter)-val beálítani,hogy jól menjen!
Nem akarok pofátlan lenni,de pontot kapok?
(#) Gery válasza Router hozzászólására (») Júl 18, 2007 /
 
Most írták hogy a piezzot ne kösd be a hangváltóba csak a hangfalcsatlakozora belülre párhuzamosan a méllyel!
Ha nem jó akkor írj még
(#) Router válasza Dr.Megavolt hozzászólására (») Júl 18, 2007 /
 
és honnan szerezzek 300W-os potit
(#) cruisher hozzászólása Júl 18, 2007 /
 
Kosd be parhuzamosan a melynyomoval, es a piezo ele sorban tegyel parszaz nanoF os kondit, vegyel tobbfele ertekut es probalgasd. Amelyikkel a legelviselhetobb hangja van azt hagyd bent. Kezdesnek olyan 0-1µF tartomanyba vegyel kondikat. hangvaltora ne kosd ra mert az nem a piezzo tobb 100 v esetleg 1000ohmos impedanciajahoz lett tervezve.
(#) Dr.Megavolt válasza Router hozzászólására (») Júl 18, 2007 /
 
Nem kell 300W-os poti,szerezz egy olyan potit,aminek drórbol van az ellenálása!Az ohmja legyen minél nagyobb,és ha elindítod a hangszórót,nézd meg nem-e füstöl,vagy melegszik?Nekem egy ilyen kb 30A-nél füstölt,de semmi baja,de vigyázz ne érj hozzá,meg ne égesd magad!

Kép000.jpg
    
(#) cruisher válasza Dr.Megavolt hozzászólására (») Júl 18, 2007 /
 
30A????%! Biztosez?
(#) Router válasza Dr.Megavolt hozzászólására (») Júl 18, 2007 /
 
hehe aztán meg meggyullad a hangszóróba a hangszigetelés... ha valami 10W-ra van készítve akkor az nem bir ki 100-at elég azis egyszer...
(#) Router válasza cruisher hozzászólására (») Júl 18, 2007 /
 
párhuzamosan a méllyel? azis hangváltóba van kötve..
de akor leirom h értsétek milyen hangszóró..
ez egy videoton ts150 (mint az mz ) dobozba szerelt technika, alul 2X25cm mély, egy közép és felül videoton érdekesség 3db 100W-os magas volt 6,5cm-es.. benne pedig van egy 500W-os m.n.c. hangváltó. ez ugye igy egy 3utas rendszer, a 3 magas és alul a 2 mély gyárilag sorba volt kötve. most én a 3 magasat akarom kiváltani egy piezoval, csak nemértem ha ne kössem a hangváltóra akkor miért kössem a mélyekkel párhuamosan

hangfal1.jpg
    
(#) cruisher válasza Router hozzászólására (») Júl 18, 2007 / 4
 
Szep darab! En tuti nem barmolnam szet a piezoval. Igaz hogy a mely a hangvaltoba van kotve, de ez nem lenyeges a mi esetunkbe. A lenyeg hogy igy a piezo elott csak a "mi" ujonnan beepitett kondink lesz, es a hangjat csak az befolyasolja. a regi valto magas szekciojanak a modositasaval is meglehetne probalkozni, de akkor kene a rajza. Ezert a legegyszerubb ha csak siman sorba kotsz vele egy kondit, azzal semmi bajt nem okozhatsz, es tudod hogy csak annak a valtoztatasaval modosithatod a piezzod hangjat. Remelem valamiylen szinten ertheto volt
(#) Router válasza cruisher hozzászólására (») Júl 18, 2007 /
 
azért "rontom" el a piezoval mert egy házibuliba ugy megsikerült hajtani hogy megsültek a magasak
(#) ferci válasza Router hozzászólására (») Júl 18, 2007 /
 
Eszedbe ne jusson a piezót rákötni a mélyre...
Azt elvileg egy felüláteresztő szűrő után kell bekötni, ami az erősítő kimenetén van természetesen.
Ha nem akarsz sokat játszani, megfelel 1-2 µF stiro vagy hasonló kondi sorosan, aztán meghajtod valami 5-10 kHz-es jellel és +/- 0,5 µF-dal még variálhatsz a hangerőn.
(#) cruisher hozzászólása Júl 18, 2007 /
 
azt elfelejtettem h valszeg a melyen vagva vannak a magasak itt,nemugy mint az orion hs282nel, szoval inkabb a piezot kosd egybol az erositobol jovo kabelre parhuzamosan( a hangvalto bemenetevel). Soros kondi a piezo elott. ennyi. Polaritasra figyelj azert.
(#) Router hozzászólása Júl 18, 2007 /
 
namost loser kérdés de ez nagyon fontos... én DJ dolgokkal játszok és ha a keverőn leszedem a mélyet meg a közepet akkor ugye nem fog bekussolni a piezo atol met nincs hangváltón...?
(#) Router válasza ferci hozzászólására (») Júl 18, 2007 /
 
"aztán meghajtod valami 5-10 kHz-es jellel"
ezt lehet valahogy ugy hogy értsem tehát én bedugom a keverőmbe a cd játszót és szól.... ezt igy nem értem :no:
(#) cruisher válasza Router hozzászólására (») Júl 18, 2007 /
 
Nemfog, nefelj. Ugy csinald ahogy utoljara irtam. A hangvalto bemenetere kosd parhuzamosan (ami az erosito felol jon) a soros kondival, es ha eltalalod az optimalis kapacitast akkor meg jol is szolhat.
Ha annyira nem vagy benne a dolgokba nehajtsd meg szinuszjellel. Annak akkor lenne ertelme hogyha akarnad nezni a vagasi frekit, de neked eleg ha a fuledre hagyatkozol.
(#) ferci válasza Router hozzászólására (») Júl 18, 2007 /
 
... ha éppen nem zavarsz vele senkit, ez is jó megoldás, ha nincs hanggenerátorod.

Cruisher.
Miért nem lehetne meghajtani színuszjellel? Akkor is hagyatkozhat a fülére.... ezek szerint mérni úgysem tud.
(#) yyy hozzászólása Júl 19, 2007 /
 
gyerekek. ez fáraszto! senki nem látott még közületek közelröl piezo hangszorot? a piezo egy kristály. müködésileg nagyon hasonlit egy kondenzátorra. az impedanciája többszáz és néhány tiz ohm között változik a freki függvényében. (tipusonként változo) aztán van még egy csunya nagy rezonanciája a sáv aljánál. emiatt van az a csunya piezo hangja amit mindenki utál.
elöször is egyenletes inpedanciáuvá kell kényszeriteni. aztán be kell illeszteni egy hangváltoba. ez lehet egy egyszerü felüláteresztö szüröi is. arra kell ügyelni hogy az a csunya rezonancia kikerüljön a hallhato sávbol. persze ha szutyok hangszorok mellé helyezed szükség lehet a teljesitmény illesztésre is. hogy miért nem irok konkrét számokat? mert ezt az adott hangszorohoz egyedileg kell beállitani mérések után. ha mindent jol csinálsz akár 300-400w os erösitövel is küldheted nem lesz baja. legfeljebb megsüketülsz. ja. és még jol is szol. néha még sokkal jobban mint néhány tekercses testvére.
(#) Router hozzászólása Júl 19, 2007 /
 
nah eljutottam odáig hogy beszereltem van előtte kondenzátor (2uF) sorosan, a hangszóró bemenetére van kötve DE: még mindig zúg vagy inkább cincog és mivel számítógép is rávan kötve a DJ cuccaim mellé földhurokra gyanakszom(habár magával az erősítővel is ezt csinálja gép nélkül)...ez lehet egy hangszórónál? agyrém h menyit sz*pok ezzel ha tudom meg sem veszem de mostmár késő mert kifaragtam a hangszórót neki...
(#) Gery válasza Router hozzászólására (») Júl 20, 2007 /
 
Ha megszünteted az összes bemenő jelet az erősítőbe és úgyis zúg sztem akkor nemföldhurok.
Ha más nem vegyél bele olyan magasat ami nagyobb a mostaninál
(#) Router válasza Gery hozzászólására (») Júl 20, 2007 /
 
jah egy nagy tölcsér alakű piezot
(#) cimopata hozzászólása Aug 12, 2007 /
 
Sziasztok.

Mai nap próbálom a frissen épűlt erősítőmet 2 db 25-ös mélyet és 2 piezót trartalmazó hangfallal.
Minden megy frankón de a kikapcsolásnál elszállt a két piezó. 150/300W osak voltak.

Elötte dóm magasakkal teszteltem az erősítőt de azoknál nem volt gond. Bár igaz hogy kikapcsolásnál volt egy kik koppanás tranzienz. Utólag már lényegtelen.

A kérdésem az hogy ez a koppanás okozhatta-e a piezzók kinyiffanását?

Üdv!
(#) ensium hozzászólása Okt 13, 2007 /
 
Sziasztok!

A következő lenne a kérdésem. Adott egy PC-ből kibuherált hanszóró. És adott az, hogy én egy kis elektronika segítségével, szeretnék rá "hangot generálni". Magyarul potméterrel beállítani az adott frekvenciát és azt megszólaltatni a hanszóró segítségével. NEM ilyen IC-s PIC-es megoldásra gondoltam, feltéve ha lehet máshogy. Tud nekem valaki segíteni, egy ötlettel, vagy egy kapcsolással?

Üdv
(#) Topi válasza ensium hozzászólására (») Okt 13, 2007 /
 
NE555-ös időzítő IC, két kondi, egy ellenállás, és egy potméter. Nézz utánna, hogy kell astabil módban használni!
(#) ensium válasza Topi hozzászólására (») Okt 13, 2007 /
 
Köszönöm, a gyors választ! De ezt IC nélkül nem lehet megoldani?
(#) ensium válasza ensium hozzászólására (») Okt 13, 2007 /
 
Elnézést, kérdésem tárgytalan, nem néztem jól körül. Tökéletes lesz az IC-s. Mostmár megvan minden világos. Kösz mégegyszer
(#) Topi válasza ensium hozzászólására (») Okt 13, 2007 /
 
IC nélkül is meg lehet oldani, egy egyszerű két tranzisztoros astabil multivibrátor kapcsolással. De nem kell félni az IC-ktől... nem bántanak azok
(#) ensium hozzászólása Okt 14, 2007 /
 
Lenne még egy kérdésem. Ha ezt a generált hangot, rákötjök egy, tegyük fel, 1 másodperces időzítőre, akkor 1 mp-ig fog szólni az adott hang, 1 mp-ig semmi nem szól, aztán megint szól 1mp-ig?
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem