Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ponthegesztő készítése házilag

Témaindító: attila26, idő: Szept 13, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   7 / 46
(#) csanyipal válasza Collector hozzászólására (») Júl 18, 2011 /

A weboldalt <How to build a capacitor-discharge micro spot-welder (hobby construction) > nézve, melyeket megtaláltam a megadott linket követve, azon gondolkodtam el, hogy milyen jó lenne nekem egy ilyen, vagy ehhez hasonló szikraforgácsoló, amely képes 1,5 mm vastag vaslemez elvágására is. Túl sokat akarok?
(#) Collector válasza csanyipal hozzászólására (») Júl 18, 2011 / 1

Szikraforgácsolóval 10centi vastag hasábot is lehet vágni, tehát nem akarsz sokat
Csak ezt elég nehéz kivitelezni, nagyon nagy áramok folynak. Egyébként neked még érdemes lenne megfontolni a plazmavágót esetleg, csak hát az nagyságrenddel többe kerül.
Egyébként terveztem indítani egy szikraforgácsolós topikot, legyen olyan is, majd aztán ott lehetne diskurálni erről, mert nem egészen ponthegesztő témába tartozik.
(#) csanyipal válasza Collector hozzászólására (») Júl 18, 2011 /

Idézet:
„Egyébként terveztem indítani egy szikraforgácsolós topikot, legyen olyan is, majd aztán ott lehetne diskurálni erről”

Indítsd!
Alig várom már, hogy írhassak ottan!
(#) Collector válasza csanyipal hozzászólására (») Júl 18, 2011 /

Már nem is kell tovább várnod: Bővebben: Link
(#) arpadx válasza Collector hozzászólására (») Aug 2, 2011 1 /

Sok évvel ez előtt én 0,5 vastag, széles szallagból és több rétegből raktam össze ezért könnyen tekerhető volt, viszont nagy keresztmetszetet kaptam.Nekem annyira bejött hogy 0,8mmvas lemeztől 8mm-es acél szálat mint a perecet tudott heggeszteni hibátlanul.A cséve szélességének megfelelő szélességű több réteg vörösréz szallag (ami még jól tekerhető és ugyan ez a kivezetés is keresztben.Meglátod tuti lessz.
Üdv:Árpád
(#) telectro hozzászólása Aug 15, 2011 /

3 fázisú trafó jó lehet ehhez ? Az a fajta ami 3 tekercses, mert van itt egy 380/3*42-os 1,5kW-os trafó, a szekunderen 2-3mm-es dróttal.
Vagy van egy kisebb szintén 3 tekercses, 3 fázisú.

Ilyenkor a 3 csévetestre teszek, 1-1 menetet,
sorba vagy párhuzamosan ?

Köszi
(#) Collector válasza telectro hozzászólására (») Aug 15, 2011 /

3 fázisú trafó ehhez így nem lesz jó. 2-3 mm? Hát az sima hegesztőhöz is kevés, nemhogy ponthegesztésre. Minimum 10x ekkora átmérőre van szükség, de inkább még annál is nagyobbra. Itt 1-10kA áramok vannak, még a legvastagabb hegesztőkábel sem elég önmagában.
(#) telectro válasza Collector hozzászólására (») Aug 15, 2011 /

Én nem a 2-3 mm-es dróttal akarok hegeszteni, azt csak írtam, hogy most jelenleg az van rajta.

Tudom, hogy több ezer amper, és elolvastam az egészet és stb....

8-as betonvasakat akarok pöttyintgetni, ahhoz meg kellene vagy 2 kA, ezért gondoltam a 3 fázisú trafóra.
Van 3*20A-em és nem lenne olyan gond, hogy nincs elég betáp

Van 50x10-es réz rudam és azt akarom ráhajtani.

Az érdekelne, hjogy egyáltalán a 3 fázisú trafó alkalmas-e ponthegesztéshez ?

Megismételve magam:
Ilyenkor a 3 csévetestre teszek, 1-1 menetet,

Sorba
vagy
Párhuzamosan ?

Párhuzamosan semmi esetre sem. Sorosan sem szokás kötni 3 fázisú trafók tekercseit, nem hallottam még ilyenről. Ezeket csillag/deltába szokás kötni, egyenirányítással.

Igen, a primert csillag/deltába, de a szekundert ?
(#) gulyi88 válasza telectro hozzászólására (») Aug 15, 2011 /

A 3 fázisból csak kettőt tudsz felhasználni, azaz egy vonali feszültséget, így tulajdonképpen 1fázisú trafó kell, csak vonali feszültségre méretezett primerrel.
Nagy átalakítás nélkül nem lesz alkalmas szerintem.

Megnéztem deriveben, soros, fázishelyes bekötés esetén az effektív feszültséged 0 lesz a 2 végpont közt, 1 trafó pozitív irányban dolgozik, a másik kettő pedig negatívban, azaz kioltják egymást minden időpillanatban. Ezért nem lehet sorosan kötni. Legalábbis fázishelyesen, mert ha 2 fázist felcserélsz, úgy már kapsz valamit, csak a 3. trafó ellene fog dolgozni, tehát semmi értelme a soros kötésnek.
Egyenirányítás nélkül nem tudod megcsinálni 3 fázisról ezt. Azaz a szekundereket is csillag/deltába kell kötnöd, és egyenirányítani. Ekkora áramoknál viszont én nem javaslom az egyenirányítgatást, a munkafeszültség majdnem a diódák nyitóirányú feszültségével lesz összemérhető.
(#) Collector válasza Collector hozzászólására (») Aug 15, 2011 /

Meg hát, nyilvánvaló, a delta kötés is 'soros' kötés, és a vonali feszültségek a csomópontok közt mérhetőek.
A párhuzamos kötés pedig egy rövidrezárt csillagkapcsolás.
(#) karaszbandi válasza telectro hozzászólására (») Aug 15, 2011 /

A 3 fázisú trafó és az egy fázisú trafó közt óriási a külömbség!
A 3 fázisúnál mindíg 3 szekunder villanyod lesz, amit nem lehet sem sorosan, sem párhuzamosan kötni. A 3x120 fok elrendezés miatt nem egy időpillanatban vannak a null átmenetek és a maximumok. Emiatt ha párhuzamosan kötnéd a 3 tekercset, akkor egy hatalmas zárlatot csinálnál. Ha csillagba vagy deltába kötöd akkor is 3 villanyod van. Jó a 3 fázisú trafó, de csak egy, a középső tekercset használd.
(#) talaldki válasza telectro hozzászólására (») Aug 15, 2011 /

Háromoszlopos trafónál két oszlopot tudsz használni az ellenáláshegesztő elkészítéséhez.
attól függően, hogy milyen feszültségűek a primer tekercsek, annak megfelelően kell bekötni.
Általában ekkora trafón a 230 V-os tekrencek csillagkapcsolásban vannak, így két oszlopon lévő tekercseket párhuzamosan kapcsolva 1 fázisról táplálhatod a trafót.
A szekunder tekercsek kötését (soros v. párhuzamos) a hegesztéshez szükséges feszültség ill. áramerősség igénye dönti el.
De mindenképpen egyfázisú lesz a géped!
(#) telectro válasza karaszbandi hozzászólására (») Aug 15, 2011 /

Köszi, épp ezért kérdeztem, hogy egyáltalán alkalmas-e erre.
De ha csak egy tekercsről szedek le energiát akkor meg teljesen felesleges a másik 2 tekercset rákötni a hálózatra. Meg ha nem tudok majd 3szor akkora ampert kiszakítani így akkor nem ütöm szét azt a 3*42V-os trafót, jól van az úgy egybe belakkozva.

De ha egyidőben akarok több pontot is hegeszteni, de ugyanazon vasanyagon, akkor viszont jó lehet ? Tehát pl. vasrácsot ahol a szálak között 5 cm van ott is bezavarná egymást a 3 tekercs és mondjuk felizzítaná azon az 5 cm-es szakaszon a vasrudat a két pár elektróda között ?

Úgy látom, szükség van egy kis matekra, hátha segít megérten a 3 fázist (nekem sem volt rögtön egyértelmű a soros kötés).
A 3 fázis: ya=sin(x), yb=sin(x+2pi/3), yc=sin(x+4pi/3).
Itt bármelyik kettő összege, és ezen összeg hozzáadva a maradék 1 fázishoz éppen 0-t fog adni.
3 helyen lehet használni, pl csillag kapcsolásban, a kivezetésekkel pedig lehet hegeszteni. A bezavarást nem tudom hogy érted, ebben az esetben a nullpont nincs használva, a vonali áram a fázisáram gyök3 szorosa lesz.

szinusz.jpg

Kár hogy elbeszélünk egymás mellett. Köszi.

Már miért beszélnénk el egymás mellett? Azt kérdezted, hogy kösd be a tekercseket, erre válaszoltam, aztán megkérdezted, hogy egyszerre több pontban lehetne-e hegeszteni, erre is válaszoltam. Ha ez elbeszélés neked, akkor a legvalószínűbb dolog, hogy nem érted, amit leírtam.
(#) sompi820 hozzászólása Okt 6, 2011 /

Sziasztok!

Egy kis segítség kellene. Én 0.2mm-es lemezt szeretnék ponthegeszteni 0.8mm vastag dróttal. Ehhez elég az általatok írt mikró trafója, vagy kb mekkora trafó kellene hozzá. Előre is köszönöm.
(#) peppe51 válasza talaldki hozzászólására (») Dec 24, 2011 /

Köszi mindenkinek, sokat tanultam!
Tehát van egy 3x380-as (hat kivezetéses primer) ponthegesztő trafóm, 2000A-t tudott.
Három szekunder független tekercsem (hat kivezetéses).
Diódák nélkül mikor kapok nagyobb áramot:
a: két primert sorosan, 2 szekundert hárhuzamosan -
b: egy primer, egy szekunder bekötve???

Pótkérdés: ha van 2 db 1000A diódám, tudom növelni velük a teljesítményt?

Pót-pót kérdés: ha van még 4 db 500A diódám, 4 db 250A diódám, párhuzamosan használhatom?
(#) talaldki válasza peppe51 hozzászólására (») Dec 25, 2011 /

Ha van ilyen trafód, akkor azt csak a szekunder oldal egyenirányítása után használhatod 3x380(400)V-os primer betáplálással.
Ha az előző tipusú betápot használod és nem egyenirányítod a szekundert akkor 1 szekundert használhatsz önmagában U, vagy 2 szekundert sorosan 1.73 U feszültséget kinyerve.
A szek. párhuzamosítását a fenti esetekben kerüld el.
Amennyiben 1x230 V feszről akarod használni akkor 2 db primer tekercset kötheted párhuzamosan, ha 1x400V-ról akkor sorosan, de persze mindenképpen fázishelyesen összekötve a tekercsvégeket.
A fentebbi két esetben köthető a szekunder párhuzamosan U feszültség és 2I áram terheléssel vagy sorosan 2U és I áram terheléssel , szintén ügyelve a fázishelyességre.
Dióda az egyenirányító és nem doppingszer (se nem erőmű) úgyhogy azzal nem lesz több a teljesítmény a fentebb ecsetelt kapcsolások esetében.
pót-pót: félvezetőket lehet kapcsolni párhuzamosan, de ügyelni kell arra, hogy mivel nagy valószínűséggel eltérőek a belső ellenálásaik, nehogy valamelyik diódaág túlterhelődjön. Eléggé macerás lenne kijusztírozni minden ágat.
Azt hiszem sikerült eléggé zavarosan leírnom amit tudni vélek a témáról.
Boldog karácsonyt mindenkinek!
(#) druxter hozzászólása Feb 21, 2012 /

Ki mire jutott a ponthegesztővel? Én most próbálok beszerezni egy bazi nagy mikro trafót, és a kellékeket, már a hűtésen is sokat gondolkoztam, de lehet a trafó olajos hűtést nem lenne hülyeség használni. Vélemény?
Nem tudom megoldódott e a forrasztóhegyek problémája, de azt egy oldalon hegesztstechnikai bolt volt, 250Ft/db áron lehet venni, szerintem azzal szenvedni nem érdemes.
Meg kell venni ami a gyári gépekbe is van, és az biztos tuti.
(#) szbalogh hozzászólása Ápr 7, 2012 /

18650-es cellákra hogyan lehet házilag forrfüleket hegeszteni?
(#) tdi75 hozzászólása Máj 24, 2012 /

Sziasztok! Hogyan lehet kideríteni, hogy egy vasmagra mennyi primér menetszámot kéne feltekerni?

A vasról szinte semmit sem tudok. Amik rajta vannak tekercsek azok sajna a hálózati 230 ra nem jók. Valszeg kicsi a menetszám mert üresjáratban nem kevés áramot vesz fel, és melegszik mint a fene.
Holnap teszek fel róla képet is, és lemérem a keresztmetszetet. Szerintem ponthegesztőnek jó lenne.
(#) McGyver válasza Topi hozzászólására (») Máj 28, 2012 /

Sziasztok !
Most találtam egy linket és videót a neten, hátha még nem láttátok, ha mégis, akkor bocsi a figyelmetlenségemért.
Alunmínium ponthegyesztési trükkről van szó, kivitelezhető mobil karosszériás ponthegesztővel is....
Bővebben: Link
Amúgy a készítőknek: a csúcsok berillium-bronzból vannak, és vízhűtésesek a szárak...
További szép napot !
(#) granpa válasza tdi75 hozzászólására (») Máj 28, 2012 /

Szia! Mi ez, mikro trafó? A trafós topicokban minden tudományt megtalálsz.
(#) tdi75 válasza granpa hozzászólására (») Máj 28, 2012 /

Nem. Ezt én egy kisboltban vettem még vagy 10 évvel ezelőtt hogy valamire majd csak jó.
És most kezdtem vele komolyabban foglalkozni.
(#) szbalogh válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 31, 2012 /

Köszi
(#) granpa válasza tdi75 hozzászólására (») Máj 31, 2012 /

Ígértél képet. Az itt (is) fellelhető instrukciók alapján írd meg a méreteit, oszt' kitalálunk valamit.
Következő: »»   7 / 46
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem