Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Lapozás: OK   124 / 254
(#) sooty válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Szept 3, 2011 /
 
Szia! Szerintem valami nem stimmel az órádnál a táp részen. Ez az Overkill óra elkészültekor igencsak előremutató volt és több fejlesztés alapját képezi itt a fórumon. Azóta megjelentek gombbal beállítható kapcsolások is és az utánépítőn múlik melyiket választja. Az eredeti 84A pic-cel építetted meg? Próbálok egy egygombos beállítással kiegészített változatot összeütni a szoftveréből.
(#) Zoli_bácsi válasza sooty hozzászólására (») Szept 3, 2011 /
 
Igen, 84A a PIC. A tápot ellenőriztem, mindenhol az előírt feszültség van. A nyákkal és a szereléssel nincs gond, mert gondosan és pontosan szereltem. Az akku töltőfesz 4,49V.

Maga az óra, a kapcsolás tetszik, rögtön beindult, és ha esetleg méltóztatik szinkronizálni, akkor pontosan is jár. De a manuális beállítás nagyon nagy hiányosság, változatlanul ezt mondom.
(#) Zoli_bácsi válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Szept 3, 2011 /
 
Amit még tapasztaltam, hogy a 100R;47u;100n szűrő tagokkal sem változott a helyzet. Egyébként valószínű, hogy a földrajzi viszonyok miatt van ez a szinkron probléma. Félreértés ne essék nem akarom "lehúzni" az overkill-t, amit írtam azt fejlesztési célból írtam.
(#) sooty válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Szept 3, 2011 /
 
Kiegészítettem a kódot a "beállító" gomb kezelésével.
Az RA4 (pic 3. láb) bemenetet egy 5k ellenállással a földre kell kötni (ha nincs földre kötve az óra folyamatosan pöröghet!) a nyomógomb ezt a lábat köti a +5V-ra.
Sajnos ahhoz, hogy teszteljem kellene egy overkill óra Megpróbálom a Mule 1-emet átalakítani, hogy én is lássam az eredményt.) Igy működik:
Idézet:
„„A gombot nyomkodva a perc értéke eggyel nő. Ha nyomva tartod előre fut tíz percet és ha még mindíg nyomod, akkor az órát kezdi növelni és a percet nullázza. Ha eléred a kívánt óra ertékét el kell engedni a gombot. Ezután a perc nyomkodással és rövid futamokkal beállítható. Kis késleltetés van a gombnyomás és a számlálás között.””
Melékelem a teszteletlen (!!!) változatot:
(#) sooty válasza sooty hozzászólására (») Szept 3, 2011 /
 
Teszteltem, működik, csak nagyon gyors a számok pörgetése. Javítottam:
(#) Zoli_bácsi válasza sooty hozzászólására (») Szept 3, 2011 /
 
Nagyon kedves!

Köszönöm sooty. Az asm-et is ugyanúgy kell égetni, mint a hex állományt, igaz? (A PIC-hez egyáltalán nem értek, cimborához viszem és ott tesszük máglyára a PIC-et.

Az árnékolt kábel sem segített javítani a helyzeten. Akkor csak egy maradt. A földrajzi helyzet és az épület szerkezete okozta nehézkes szinkron. Mindenképpen kiegészíteném ezzel a funkcióval, amit közzé tettél.

Üdv!
(#) sooty válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Szept 3, 2011 /
 
Bocs rosszat csatoltam:
(#) janocsi válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Szept 3, 2011 /
 
Szia Zoli_bácsi!

Egy gondolat a PIC/ akku üzemről. Mindenképpen el kellene érned, ne nullázódjon az óra a dugasztáp kikapcsolása után sem. A D3 (1N4001) helyére egy Schottky diódát javasolnék, olyat amin csak max. 0.3V körül esik, pl. BAT43. A felejtős órád ebben az esetben lehet hogy megjavulna.
- Ettől függetlenül nagyon jó az egygombos beállítási lehetőség, csak támogatni tudom a fejlesztést.
(#) Zoli_bácsi válasza janocsi hozzászólására (») Szept 3, 2011 /
 
Szia Janocsi

Elvittem Egy barátomhoz az órát, és minden egyes alkalommal három perc alatt beszinkronizált. Tehát nagy bizonyossággal mondhatom, hogy földrajzi, illetve árnyékolt helyen lakom... Egyébként milyen kábel-méter korlát van a dcf vevő és az óra között?

Én azt hiszem minden dióda UF4007-es gyors dióda. Kipróbálom amit javasolsz.
(#) janocsi válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Szept 3, 2011 /
 
Szia Zoli_bácsi!

Az UF4007 valóban nagyon gyors dióda, csak ha jól tudom 1.7V esik rajta? Arra a diódára gondolok, amelyik az akku felől a PIC tápra csatlakozik. Oda mindenképpen olyat kellene berakni, amelyiken kevés feszültség esik, még egy "mezei" 1N4148 is jobb lenne mint a mostani, vagy 1N4001!.
(#) Zoli_bácsi válasza janocsi hozzászólására (») Szept 3, 2011 /
 
Helló Jani!

Raktam bele BAT48-at. Az akku felőli diódát cseréltem. Ez volt itthon, de sajna nem változott a helyzet. Megmértem a PIC lábán a fesz, amikor csak akkuról ment, ez 4,07V. Tehát elméletileg mennie kéne. Az akku teljesen új, teljesen feltöltve.
(#) janocsi válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Szept 3, 2011 /
 
Szia Zoli_bácsi!

Akkor "resetel" a PIC, amikor leveszed a külső tápról. Már csak szűrési gondok lehetnek, a 4V teljes mértékben megfelelne az akkus üzemnél, ez nálam csak 3.7V! A PIC 14.-5. lábára a nyákoldalon közvetlen egy kerámia 100nF, aztán ismét próba, de a puffert is megerősíteném.
(#) Zoli_bácsi válasza janocsi hozzászólására (») Szept 3, 2011 /
 
Sajna a 100n kerámiakondi közvetlen a táplábra nem segített. De nem is zavar ez annyira. Inkább az zavar de nagyon, hogy a lakásban nincs vétel. Grrr... Néha be-be villan, de rendszertelenül. Egy tájolóval is bemértem az irányt. A lakásban sehol sincs vétel. (most jelenleg este 21:30 óra van) Máskor viszont van vétel, folyamatosan villog az 1Hz, de néha kihagy és ezért nem lesz meg a szinkron.
(#) Zoli_bácsi válasza janocsi hozzászólására (») Szept 4, 2011 /
 
Az jutott még eszembe, hogy esetleg nem lehet ezt a ferrit antennát nagyobbra cserélni? hátha jobb lenne a vétel a lakásban. (?)
(#) sooty válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Szept 4, 2011 /
 
Szia, ez nem csak neked jutott az eszedbe itt beszéltünk róla nekem nem igazán sikerült a nagyobb ferritet illeszteni a vevőhöz, lehet hogy neked jobban sikerül, ha megpróbálod.
(#) Hp41C válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Szept 4, 2011 /
 
Esetleg nem működik a közelben TV vagy más elektromos berendezés? Este 7 és 9 - 10 óra között rosszabb a vétel, mint reggel vagy nappal.
(#) Hp41C válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Szept 4, 2011 /
 
Szia!

Ne keseredj el... Annyi csak a probléma, hogy a feltöltött hex -ekben be van kapcsolva a BOR. A 16F628(A) adatlapja szerint
Idézet:
„D005 VBOD Brown-out Detect Voltage:
3.65 4.0 4.35 V - Industrial
3.65 ---- 4.40 V - Extended”


Ki kellene kapcsolni... Janocsiéban valószínüleg ki is van kapcsolva...
(#) sooty válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 4, 2011 /
 
Szia, ezt a BOR-t a 16f84A ügye nem tudja értelmezni? Zoli bácsinak nem 16f628-al megy a kapcsolás vagy mégis
Idézet:
„Igen, 84A a PIC. A tápot ellenőriztem, mindenhol az előírt feszültség van. (Zoli bácsi)”
A beállítógombos változatomban a watchdog és a power on timer van csak bekapcsolva és a codeprotect ki.
(#) Zoli_bácsi válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 4, 2011 /
 
A TV-től olyan jó 3 méterre van. Ügyeltem rá, hogy távol legyen minden elektromos készüléktől. (Téglaépítésű társasházban lakom, vasbeton födémmel.) Most például "fényorgonázik" össze-vissza villog. (fibrillál ) Komolyra fordítva a szót, köszönöm a hasznos infót!
(#) sooty válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Szept 4, 2011 /
 
Üdv! Fényerő változik? Van benne LDR (1k) ? (nem a ráeső fény vezérli túl) Melyik szoftver van benne, már az új (gombos) ?
(#) Zoli_bácsi válasza sooty hozzászólására (») Szept 4, 2011 /
 
Üdv!

Az LDR nincs benne, állandó fényerőn működik. Az LDR helyett egy 820R ellenállás van betéve. A gombos szoftvert ma égetjük be. (Sajna tegnap nem ért rá a cimbora) A megvan, mindenképpen visszajelzek!

Nagyon köszönöm. Ezzel a szoftverrel legalább előrébb leszek, hogy nem kell órákat várni egy-egy elkapott szinkronért., hanem beállítható manuálisan, és ha majd megjön a szinkron pontosít.

Szia sooty!
(#) sooty válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Szept 4, 2011 /
 
Ok, csak ne felejtsd le róla a gombot Majd kialakul ez az óra lassan... (A gyári órák is naponta egyszer próbálkoznak pontosítani éjjel 3 óra körül és ha nem sikerül akkor még egyszer-kétszer, a többi időt a saját kvarcukkal hidalják át)
(#) janocsi válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Szept 4, 2011 /
 
Szia Zoli_bácsi!

A DCF modul nálam fixen szerelve az ablak egyik sarkában (belül) van, viszonylag jól beállított földrajzi irányban. Itt független, (saját) stabil 5V-os tápról működik, (benne a tápra és a kimenetre egy-egy LED a vizuális vétel észleléséhez is), ezért csak a jelkimenetek vannak levezetve egy kéteres árnyékolt kábellel, kb. 4-5 méterre a vevőktől. A modul itt is sok esetben nem működik tökéletesen, inkább a reggeli, vagy a kora délutáni órákban dolgozik hibátlanul. Csak rápillantok, és ha ki-ki hagy az 1mp-s villogás, ez esetben nem is érdemes várni hatékony szinkronizálást. Van, hogy hosszabb ideig meg sem villan a kimeneti jelző LED.

- Sooty! Jó lenne, ha ez az "egygombos" fejlesztés PIC16F628(A)-ra is át lenne írva.
(#) sooty válasza janocsi hozzászólására (») Szept 4, 2011 /
 
Szerény véleményem szerint én a glimmet fixre kötném, ha ilyen ritkán van vétel és inkább az óra elejére tennék egy ledet DCF visszajelzőnek. (amúgy is csak 59-et villan, lehetne inkább egy kimenetet csinálni a glimmnek, amit a saját órajelnek megfelelően villogtat, mint ahogy legutóbb a Tom025 órához beillesztettük) A 6 csövű változathoz is elkélne már a menü a dátum beállításához...ha már úgyis hozzányúlok ehhez a régi progihoz.
(#) sooty válasza janocsi hozzászólására (») Szept 4, 2011 /
 
Szia, befordítom arra is, felrakom majd a hexet. A forrásba bele kellene tenni hogy a fordításkor a beállított picnek megfelelően forduljon be a kód.
(#) Zoli_bácsi válasza sooty hozzászólására (») Szept 4, 2011 /
 
4k7 ellenállásom van itthon, A PIC 3-as lábát ezzel kötöm a GND-re, majd a 3-as lábtól egy nyomógombon keresztül a +5V-ra. Már nagyon kíváncsi vagyok. Igen, remélem lassan kialakul.
(#) janocsi válasza sooty hozzászólására (») Szept 4, 2011 /
 
Szia Sooty!

Köszönöm, de nálam a DCF jel legalább 6-7db órához szükséges és különböző, mindegyiknél más-más szintvezérlés dolgozik. Az overkill ezek között a legrégebbi verzió, ő nagyon messze van a modulhoz, ezért csak ritkán "akasztom" rá, ha már valóban szükséges pontosítani.
Minden esetre, valóban jobb és főleg kényelmesebb lenne, ha be kerülne egy nyomógombos vezérlés ebben is.
(#) Zoli_bácsi válasza sooty hozzászólására (») Szept 4, 2011 /
 
Hello Sooty!

Nos. Nagyon szépen köszönöm! Hálás vagyok, hogy segítettél ezzel a programmal helyretenni a beállíthatóságot. Remekül megy a beállítás.

Ha más földrajzi adottságokkal rendelkező helyen laknék (mondjuk 2 utcával lejjeb) akkor nem lenne probléma.
(#) sooty hozzászólása Szept 4, 2011 / 1
 
Sziasztok! Az Overkill órához az alábbi kiegészítéseket készítettem nem csak a DCF jelben szegény helyeken élők részére (a pic 16f628A változatban a BOREN kikapcsolva):
1. az RA4 (pic 3. lába GND-re kötve egy 5k ellenállással és nyomógomb a +5V fele) segítségével egygombos beállítás lehetősége (lásd az előző posztokat)
2. az RA2 (pic 1. lába) kimeneten - saját órajelről, egyenletesen, 50% kitöltéssel - az elválasztó glimm villogtatása, amelyet a rapszodikusan villogó dcf visszajelzés helyett lehet alkalmazni (természetesen ugyanúgy kell az előtétellenállás és a meghajtó tranzisztor) a dcf jelét inkább a hátlapon vagy előlapon (esetleg a modulon) elhelyezett ledre érdemes kivezetni.
(#) Hp41C válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Szept 4, 2011 /
 
Ki kellene próbálnod a Mule-2 -t...
Következő: »»   124 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem