Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tüzijáték indítása elektromosan, számítógéppel
Lapozás: OK   5 / 8
(#) kemenygolya válasza EcoPityu hozzászólására (») Aug 23, 2009 /

szia
maga a digitális elektronikára gondoltam
(számítógép összekapcsolása pulttal)
(#) EcoPityu válasza kemenygolya hozzászólására (») Aug 24, 2009 /

Szia!

Párhuzamos port 8 kimenete kettéosztva alsó-felső 4 bitre, ezek bin/dec átalakítása...Lesz alsó 15 aktív (a 0000 nem aktív szint), és felső 15 aktív jelkimenet, ezek mátrixba kötése 15x15=225 megcímzett jelkimenet.

Nos ehhez kellett egy meghajtó elektronikát készíteni bin/dec átalakítókkal, tranzisztoros emitterkövetővel, esetemben 120db 12v-os relével, 240db diódával. És persze íratni kellett hozzá egy DOS-os progit, nem olcsóért...(DOS-os, mert nem fagy le, és feleslegesen nem fut semmi a háttérben, ami birizgálná a párh. portot /LPT1 /.) Amikor egy teszt eszközt készítettem az LPT portra, néztük a WIN-t, hogy mit csinál, ha nem nyúlunk hozzá: mit ne mondjak valami jelváltozás folyamatosan volt a kimeneten, nos ez elindíthatta volna a fél cuccot, élesben...

Nekem a kézimunkámat bele nem véve olyan 150-200E Ft körül jött ki!
(#) kemenygolya válasza EcoPityu hozzászólására (») Aug 24, 2009 /

hát az nem kis összeg, másrészt igen kellemetlen, ha élőbe megindul a meglepi
akkor a kapcsolási rajzot nem nagyon lehetne elérni?
most már legalább tudom az eszköz működési elvét
még annyit kérdeznék, hogy a pulttól már 12v-ot kap meg meg a gyújtó rész, vagy pedig van egy relé a töltetnél?

Idézet:
„akkor a kapcsolási rajzot nem nagyon lehetne elérni?”

Mivel lerajzolva nem nagyon van, próbapanelre lett összerakva az egész bin/dec átalakító+driver, nem! A lényeg, 5v-os rendszert figyelembe véve, 74-es sorozatú IC-ket kell keresned rémlik valami 74154, de már nem emlékszem, mert k.b. 4 éve építettem. Szétszedni, még egy fényképezés erejéig sem vagyok hajlandó, mert többet össze nem raknám, meg minden le van rögzítve...
Most jut eszembe, CMOS áramkör az egész, optocsatoló sorral a bemenetén, az illeszti az 5v-os rendszert a 12v-oshoz. A 74-es sorozatú a tesztáramkörben van, ami LED -es... 4db összefűzött bin/dec átalakító CMOS IC, olyan, aminek a kimenete alapállapotban "0"-án van. Az oszlopok emitterkövetőben vannak, a sorok pedig bázisáramos vezérlésben BC337-es tranyókkal. Minden relével sorban egy dióda, ja és párhuzamosan is a behúzójukon... (csak a relék 30-40E Ft-ot kóstáltak, aztán még össze is kellett vagy 4 tubus pillanatragasztóval ragasztgatnom őket egy 15x8-as tömbbe.) utána jöhetett a mátrixosítás, ami nem csak abból állt, hogy bevettem a piros bogyót, és követtem a fehér nyulat...

A pulton van 2 db 80 eres gyorscsatlakozó, amitől megy kifelé csatinként egy 50 eres, és egy 16 eres kábel, a 16 eresből 6 ér a test. a k.b. 5m hosszú kábel minden egyes végén egy VAGO gyorcsatlakozó, ez már az izzógyujtó kábelére csatlakozik. Mivel a pultban vannak az akksik, és a relék is, egyből onnan már 12v-ot kap. a kábel 5méteres szakasza 1 ohm-os, ezért már max. 12A folyhat, amit a 16A-es relék, még rövidzárrá égés esetén is elviselnek.
(#) kemenygolya válasza EcoPityu hozzászólására (») Aug 24, 2009 /

egész pofás kis szerkezet
saccra mennyibe fáj a kábel?
mert az én elképzelésem az lenne, hogy UTP kábelen vinném ki a tápot a reléknek, és a relék a kilövő állás mellett lennének.
Indításra a gyújtó szerkezeted milyen?

Idézet:
„egész pofás kis szerkezet”

Kösz!

Idézet:
„saccra mennyibe fáj a kábel?”

Ha jól emlékszem, az 50 eresnek métere 1200Ft, a 16 eresnek valami 400Ft/m...

Idézet:
„mert az én elképzelésem az lenne, hogy UTP kábelen vinném ki a tápot a reléknek, és a relék a kilövő állás mellett lennének”

Úgy érted, hogy a relék meghajtását vinnéd UTP-n, és a reléknél lenne egy plusz akksi, amit kapcsolnak a relék a cuccra?
Mert úgy jó, én távirányítós mátrixosat akartam csinálni, vevőnként 15 relézett kimenettel. Annak is a cuccnál lett volna egy dobozban minden, a vevő, a bin/dec, az akksi, a relék...

Idézet:
„Indításra a gyújtó szerkezeted milyen?”

Ezt hogy érted?

/lehet vele kapcsolóval nyomkodva indítani, vagy ha a kapcsoló behal, szétesik, akkor van érintőcsúcs is kivezetve minden kimenethez, avagy mehet számítógép indítással a reléken keresztül, ami ugyanide van kötve. A programba meg kell adni, hogy hányszor hányas a mátrixod, majd sor/oszlop meg kell adni az időzítést, hogy hány perc hány másodpercnél lőjön, majd el kell menteni /txt-be/ aztán progi lövés kiválaszt, txt behív, villog, hogy nyomjon egy gombot az indításhoz, és Enter! A stopper elindul, és jönnek a jelek , a cucc meg lő!/

Ha még nem láttad, a youtube-on is ott van egy film, ahogy lő!

Itt!
(#) casnicasrl hozzászólása Okt 18, 2009 / 1

Sziasztok
Szeretnek epiteni egy usb-vel mukodo tuzijatek inditot.
a gyujtojat ha lehetne azt is kernem
Varom valaszotokat,es elore is nagyon szepen koszonom.
(#) kyrk válasza casnicasrl hozzászólására (») Okt 18, 2009 /

Sok sikert kivanok az epiteshez, majd szamolj be rola! En epitettem igaz az RS485-on kommunikalt. A gyujtojaval nem volt problemam csak sok FET-et evett meg. Lehet lehetett volna kisebb es olcsobb kapcsoloelemmel epiteni de az eredeti tervben IRF520-ak voltak. Vegulis nem en fizettem ki a FET-eket szoval mind1 volt.

Az USB-vel szerintem 2 lehetoseged van. Vagy HID eszkozkent vagy CDC eszkozkent.

By the way, hany kimenetet akarsz?
(#) levii válasza casnicasrl hozzászólására (») Okt 18, 2009 /

Szia!
Szerintem legegyszerűbb ha építesz egy USB EXPLORERT.
Mikrovezérlő nélkül ne is álmodj USB portos megoldásról.
Az explorerhez van számítógépes program is. 8 lábat tudsz vele vezérelni. A lábakra rákötsz egy-egy FETet és kész is vagy. A gyújtónál meg el kell döntened hogy gyárit veszel, készítesz vékony huzalból gyújtókat ami átizzik és gyújt.

Üdv!
(#) EcoPityu hozzászólása Okt 25, 2009 /

casnicasrl írta:

Idézet:
„szia az inditopultodrol egy topicot a kapcsolasokba nem tudnal kesziteni es az egez kapcsolasi rajzo+program+.........elkuldeni? nagyon szepen megkerlek”

Sza!
Gondolom cikkre gondoltál...
Mivel az eszköz részegységenként készült, ezért kapcsolási rajza nincs, a mátrix elektronika is próbapanelre lett összerakva, és még lefényképezve sincs. Ezért /mivel szétszedni nem fogom, amíg működik/, még csak lerajzolni sem tudnám. K.b. 5 éve készült el, már az alkatrészekre sem tisztán emlékszem. Elvi leírást már többször is közzé tettem, de pontosabbat senki ne várjon. A program megíratása 2 hónapba, és nem kevés pénzembe került, ezért azt közkincsé nem teszem.(márcsak azért is, mert le van védve).

Ha valaki ért hozzá, és az írásaimból az elvet felfogja, akkor maga is meg tudja csinálni, pont annyi energia, és munka befektetéssel, amennyibe nekem volt.
(#) EcoPityu válasza casnicasrl hozzászólására (») Okt 25, 2009 /

USB-vel, a kommunikáció felépítése után, még úgyis szükséged lesz egy mikrokontrollerre, és abból olyat használsz amilyet csak akarsz, annyi kimenetűt, amilyet csak akarsz.

Már csak egy tranzisztorvezérelt relémátrixra van szükséged, és kész is!
(#) sztrumi válasza zöldhegyikecske hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Én azt a szálat a kanócra tekertem rá és bevált!!
(#) c4h10 válasza EcoPityu hozzászólására (») Szept 20, 2011 /

Szia!
Engem csak a stopper kapcsolási rajza érdekelne, a rádiós indítógépemhez kéne. Meddig tud mérni és milyen "funkciói" vannak?
(#) EcoPityu válasza c4h10 hozzászólására (») Szept 20, 2011 /

Szia!
Látom, úgy jártál, mint én, hogy nem találtál sehol LED kijelzős stoppert...

Nos én annó végigjártam az összes órást, és végigkerestem a NET-et, sehol semmi!
Míg nem egyszer villant a villanykörte az "agyamban", és a mennyei szikra megszületett, meglett, az olcsó, és egyszerű megoldás!

Mivel saját találmánynak (ötletnek) tekintem... , ezért, /no és még azért is, mert én inkább rávezetni szeretem az embereket a megoldásra, és nem megmondani nekik, hogy mit tegyenek,/ felteszek egy találós kérdést, amiből a hasonló szinten gondolkodóknak azonnal bevillan a megoldás, ugyanúgy, mint nekem!

MINDENKINEK SZÓLÓ TALÁLÓS KÉRDÉS:
Nos ez egy gyári, vehető-vihető eszköz, kicsit átalakítva, és a kulcsmondatrész: A maximális mérhető idő vele : 23perc 59másodperc!
A megoldás, egy frekvencia!

Amúgy le pause-olható, újraindítható, kikapcsolható!

Jöhetnek a megoldások!

Pityu

A frekvencia talán az 1Hz lenne. De egy kis segítséget kaphatok még a vehető-vihető eszköz le írásában?

Nem jó!
Egy nagyságrenddel nagyobb tartományban keresendő a megoldás!
A vehető vihető, még a piacon is kapható! (nézd meg jól a kijelzőt!)

Segítség: " 23:59 " nem ismerős?

Azt hiszem megvan valami olcsó óra "felgyorsítva? Kicsit jobban elgondolkoztam a 23:59-en

Na jó!
Mivel hoztad a szintidőt, ezért segítek!
Nagy kijelzős rádiósóra!
Persze egy kis infóbázisra nekem is szükségem volt, a HE ujság egyik 1992-es számában "rádiósóra pontosítása "vagymi címmel volt egy cikk, amiben megtudtam, hogy ezek a rádiósórák (a piaci fajta), a hálózati 50Hz-ből táplálkoznak, ebből leosztva készítik az 1Hz-es órajelet...
Nos a perc és óra közt 60 a váltószám, mert ugyebár 60 perc az egy óra, és a mp kontra perc is ugyanígy!
Tehát, ha 60 szorosára növeljük a hálózati frekvenciát, akkor perc helyett másodpercet mér, és óra helyett percet!
Leszimulálni egyszerű, a hálózati trafója egy szimmetrikus tekercselésű 2x10V-os traffancs, kétutas egyenirányítással. ezt kellett szimulálni, 60 szoros frekvencián!
A két diódára felváltva, fázisban eltolva , akár négyszögjellel kell adni a tápfeszültséget, és kész is!
Én ezt egy 555-el kimenetet tranyóval erősítve, negálva, majd erősítve oldottam meg, és jött a finomhangolás, arra a frekvenciára, ami a feladvány volt!

Tehát?

/Bocs, hogy vizsgáztattalak, de, ha nekem "műveltségi vetélkedőn" kell átessek egy elektrotanyás regisztrációhoz is, akkor hagy döntsem el, kinek segítek, kinek nem! /
(#) Action2K válasza EcoPityu hozzászólására (») Szept 21, 2011 /

Idézet:
„...hagy döntsem el, kinek segítek, kinek nem!”
Nem beszélve a szellemi és szomszédos jogokról.

Aki távol áll az ilyesfajta automatizálás elméleti és gyakorlati megvalósításától, az ne nagyon játsszon a tűzzel. Szó szoros értelemben. (Utolsó mondás: Baj hogy megnyomtam azt a piros gombot? )

c4h10:
Azért, mert a Pollack Mihály Műszaki Szakközépiskola vegyész szakán tanulsz, nem ajánlom a házilagos tűzijátékok gyártását. Amellett, hogy tilos, még veszélyes is.
(#) csinidani hozzászólása Szept 21, 2011 /

Sziasztok!
Egy kérdésem lenne.Fentebb EcoPityu írta hogy ez az "inditósdi" illegális.Na szóval én tavaly szilveszterre építettem egyet,egy kapcsolóból,egy nyomógombból,egy "kiszuperált" porszívó hálózati kábeléből,és egy 9,6 voltos modellakkuból.Egy VHS tokba volt betéve.Ezzel is szabálysértést követek el?Mert szerintem elég kezdetleges konstrukció,főleg EcoPityu indítójához képest.Bár neki van engedélye.Azóta már szét lett szedve,de tervezem,hogy szilveszterre újra összekaparom.
Üdv!
(#) Action2K válasza csinidani hozzászólására (») Szept 21, 2011 /

Szia! Szerinted, ha egy bankba berontasz egy PVC csőből eszkábált krumplifegyverrel (tehát elég kezdetleges), s ezzel megfélemlítve az ottaniakat, elhozod az aulában lévő magas ágyásból az éppen virágtó muskátli egy virágját (azaz bagatell kárt okozol), azzal bankrablást követsz el?
(#) csinidani hozzászólása Szept 21, 2011 /

Hmm...Jó kérdés
(#) dudassandor1 hozzászólása Szept 21, 2011 /

Szeretjük a tűzijátékot! Szeretjük az elektronikát! De mind a két "szakma" nagy veszélyeket rejt magában, és ha még vegyítjük is őket...!! Szóval ha valami nem teljesen tiszta és tutira biztos, addig ne veszélyeztessük se magunkat se a környezetünket! (azért hajrá emberek, csak ügyesen és okosan)
(#) c4h10 válasza Action2K hozzászólására (») Szept 21, 2011 /

Nem szoktam otthon gyártani a tűzijátékokat, kizárólag gyári termékekkel "dolgozom". Pirotechnikus ismerőseimnek hála már nem számítok túlságosan amatőrnek eme szakterületen, 4év alatt nem egy tűzijátékon részt vettem már velük, és még az is előfordult , hogy jómagam is részt vettem az előkészítésben.
(#) c4h10 válasza EcoPityu hozzászólására (») Szept 21, 2011 /

Akkor a frekvencia 3kHz lesz. Nagyjából kezdem érten akkor a dolgokat. Köszi a segítséget!
(#) csinidani hozzászólása Okt 4, 2011 /

Sziasztok!Az aktuális ALDI-s újságban láttam egy vezeték nélküli csengőt 1500 Ft-ért,30m-es hatótávval.Azon gondolkoztam,hogy hogyan lehetne kivitelezni egy tűzijáték indítót szilveszterre(voltak már rossz tapasztalataim a tűzijátékokkal).Gondoltam,hogy a vevőből kiforrasztom a hangszórót,és teszek két hosszú"drótot" a helyére de nem hiszem hogy 3v elég.Túl egyszerű lenne.Nem biztos,hogy 3v,de ha jól tudom2x1,5 voltos elemmel működik a vevő.Várom az ötleteket!
Köszi!
(#) csinidani válasza (») Okt 4, 2011 /

Köszi,ez csak egy pillanatnyi agymenés volt.Akkor hagyom az egészet.
(#) Orbán József válasza csinidani hozzászólására (») Okt 4, 2011 /

Hali!

Nos, nekem rádiós, max.255 db-ra bővíthető, jelenleg 100 db indítással rendelkező cuccot sikerült évek alatt összehoznom... Kóder-dekóder 16 bites IC-k, beállási idővel, téves indítás elég valószínűtlen...Ős WIN-ről, LPT portról, etc.
Mindenesetre vannak egyszerű, de nem annyira üzembiztos megoldások, ajánlom a vezetékest néhányszor tíz indításig, én is inkább azt használom, ha kevés indításra van szükség.
Ja, pirotechnikus vagyok, "appme" néven vannak filmjeim a jutubon.
Bővebben: Link
(#) dudassandor1 válasza csinidani hozzászólására (») Okt 4, 2011 / 1

Szia! Szintén amondó vagyok, hogy a távirányítós dolog nem biztos, hogy"egészséges" dolog! Inkább maradj a megfelelő keresztmetszetű vezetéknél, egy 12V-os akkumulátornál és egy szögeslécnél! Az a biztos, amit te kapcsolsz közvetlenül!!
(#) EcoPityu hozzászólása Ápr 7, 2012 / 1

Küldő: joszku
Targy: Re: Indítópult
Idézet:
„Az tényleg szuper lenne, mert legalább tényleg tudnám ha valami hiba van. Egyébként a 4 csatorna oka mindössze annyi, hogy egyrészt nem volt nagyobb kofferem így hirtelen másrészt úgy gondoltam, hogy szilveszterre 1-1 blokkot indítani és hobbirakétázáshoz ez is elég harmadrészt pedig első próbálkozásnak szerintem megfelel Gyújtót pedig sajnos nem tudok gyárit használni így sajnos marad a jó öreg vékony drót akksi párosítás :/”

Megrajzoltam!
Ha nincs az adott ágon fogyasztó (gyujtó), akkor mindkét LED világít, fél fényerővel, amint csatlakoztatod, a gyujtót, a zöld világít nagyon, a másik (piros, vagy kék) pedig nem világít. A gyujtás pillanatában a zöldnek el kell aludnia, és a pirosnak, amint elég a gyujtó, fel kell villannia... Tehát, addig nyomod a gombot, amíg a piros nem világít!
12V-ról a 2x2,2Kohm-on át, a két soros LED-nek , igen kis fényerővel kell világítania, így látványos lesz a max fényerő...
Pityu

Indító.JPG

Következő: »»   5 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem