Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár Pickup
 
Témaindító: frissadam, idő: Szept 15, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 5
(#) frissadam hozzászólása Szept 15, 2006 /
 
Valaki tudna segíteni?Van pár gitárhangszedőm,de nem tudom h hogyan kell ezeket bekötni.Van simpla és dupla is.Van amelyik sztereó kábellel rendelkezik van amelyik csak egyeressel.Lehet ezeket párhuzamosan és sorosan is kapcsolni?Ha igen hogyan?Mi külömbség van pickup és pickup között?
Előre is kösszi!
(#) Sebi válasza frissadam hozzászólására (») Szept 15, 2006 /
 
A gitár PU egy nagymenetszámú (5-10ezer) tekercs, ami mágnes-lágyvas maggal van ellátva. A lágyvasban állítható M5...6 csavarokkal a húrok hangereje. Régen ezeket magunk tekercseltük ajtócsappantyú mágnesre, mert az volt.
Tehát van egy tekercs, annak 2 kivezetése: egyik (általában a külső vég) a testre, a másik a "melegpont" az erősítő bemenetére csatlakozik.Párhzamosan nem szokás őket kötni, de ha több van felszerelve, akkor 1Megás potikkal kialakított passzív keverővel lehet őket közösíteni. A két különböző pozíciójú PU jeleinek keverési arányával némi hangszínállítási lehetőség is adódik.
Háromlábút még csak olyat láttam, aminél mindkét vég ki volt vezetve, az árnyékolás pedig csak a fémházra volt kötve. Ez ohmmérővel könnyen eldönthető, nem hinném hogy "sztereo". (minek)
(#) Spek válasza Sebi hozzászólására (») Okt 27, 2006 /
 
Üdv!

És mennyi a jelszintje megközelítőleg egy ilyen Pickupnak? (tudom hogy 1000 dologtól függ, de mégis kb)

Köszi
(#) Homeguitar válasza Sebi hozzászólására (») Okt 27, 2006 /
 
Hobbi szinten gyártok gitárokat, most az elektronikába is bele szeretnék fogni. Valamilyen rajzot nem tudna valaki küldeni egy ilyen egyszerű ( tekercs) hangszedőről? Előre is megköszönném.
(#) Kera_Will válasza Homeguitar hozzászólására (») Okt 27, 2006 /
 
Igazándiból kell neked 1 erős mágnes.Pl winyóból kiszedve azok qrva erősek .. sajna nem egyenesek . Akkor maradjon az ajtók patent mágnese. Ezt bele kell rakni 1 tekercs testbe ami köré tekersz sok sok sok menetet nagyon nagyon nagyon vékony drótbó. Menet szám : 5-10 ezer (amenyi csak ráfér a testre) Átmérő : 0,05 mm -0,01 mm amilyen vékony CuZ huzalt csak be tudsz szerezni.Elég macerás kezelni ilyen vékony huzalt , elszakadás, macskásodás ....stb.
Amikor kész akkor vmi védő borítással betekered a tekercset, lakkal lefújod utána védő borítás (szigetelő szallag jobb híjján ) És az egész tekercs teset berakod a húrok alá .
Árnyékolt vezetékkel kivezeted.Rajzot nehéz lesz láthatatlanban csinálni , mivel te gyártod a testet, te látod hogy milyen formában fér el jól .
(#) Kera_Will válasza Spek hozzászólására (») Okt 27, 2006 /
 
~kb.: 0.1-10 mV közt jöhet le jel szint.

Akusztikus gitárra lehet rakni sima piezzo hangszórót is. Igaz vmi olyan felerősítéssel , hogy jól áttudja venni a gitár testének a mozgását rezgését.

Piezzo hangszóró: amitől az órák/kvarc játékok/egyebek csipognak aza kis lapos rézlemez ami közepén van "vmi fehér ragtapasz" és 2 drót van rá forrasztva. Órákban hátlapon van rugók érintkeznek hozzá .

Igen nagyjelet ad.

Citerákra is szoktak rakni de az inkább régi lemezjátszók kristály Pickupjét ragasztják ha még lehet olyat kapni vhol ... :eek2:

Annó építettem 1 gitár torzítót 1ik haveromnak .
Gitár nem volt de citarám igen . Arra raktam rá kidobott kvarcjátékból ezt a piezzocsipogót! Igaz a citera aljára ragasztottam szigszalag darabbal. De ennek ellnére simán kihajtotta a torzítót és az az erőlködőmet .
Király vót elektromos citera 1 kis Overdrive-val dúrvítva !!!

Piezzo-t forrasztani kicist macerás :eek2: :yes: :yes: Elolvad , tönkre megy stb. Ezért érdemes olyat keresni aminek a végére gyárilag rá van 2 szál drót forrasztva !!!
(#) Homeguitar válasza Kera_Will hozzászólására (») Okt 30, 2006 /
 
Nagyon szépen köszönöm. Amire kíváncsi voltam, kiderült.
(#) Kera_Will válasza Homeguitar hozzászólására (») Okt 31, 2006 /
 
Szívesen ! Sok sikert a pickup gyártáshoz ... fejlesztéshez ...
(#) csikosgabi hozzászólása Jan 22, 2007 /
 
Sziasztok.Egy magas gitár szedővel mit lehet csinálni ha nem szól????
(#) Stefan válasza csikosgabi hozzászólására (») Jan 22, 2007 / 1
 
ha megszakadt benne a drót akkor újratekercselés....
(#) csikosgabi válasza Stefan hozzászólására (») Jan 22, 2007 /
 
értem.köszönöm malyd megnézem
(#) Homeguitar hozzászólása Ápr 28, 2007 /
 
Üdv!
Arra lennék kíváncsi, hogy egy basszusgitár-pickup mennyiben tér el a sologitárétól. Vegyünk például egy szimpla tekercset, fémhúrral jól adja a mélyet, vajon jól adná - e a basszust is?
Előre is köszönök bármilyen segítséget.
(#) Stefan hozzászólása Ápr 29, 2007 /
 
http://www.zenesz.info/content/view/102/53/
Egy kis info a PUokról

Homeguitar: Annyira nem értek a basszgitárokhoz de sztem egy hagyományos PU is haszálható mert a tekercsnek ugye a magasfrekvenciával szemben nő az ellenállása, a másik meg hogy az a max 30Hz ami a szóló es a bassgitár mélyhúrja között van...
De biztos van különbség mint ahogy két kinézetre ugyanolyan PU közt is van
(#) cooler15 hozzászólása Júl 29, 2007 /
 
Sziaszok..
Kezdő vagyok így ha hülyeséget mndok szóljatok

Nah szóval van itthok egy klasszikus gitárom, ami fémhúros.
Végülis annyit szeretnék, hogy hangszórón keresztül lehessen jáccani vele...
Meg esetleg közbe lehessen iktatni valami torzítót.
Tehát a kérdésem az lenne, hogy mi módón tudnék én ilyen pickupot csinálni?
Mi kell hozzá?
Mágnesem mint a szemét van itthon..egyenes is meg rúd is...
Meg a piezo hangszóróval mit csináljak?
azt is rakjam be a gitárhúrok alá?
thx
cooler
(#) kopasz válasza cooler15 hozzászólására (») Júl 29, 2007 /
 
hali!

ha fémhúros, szerintem két lehetőséged van.
1. (ez elég bonyolult, szerintem ne ezt csináld) tekercselsz egy pickupot, majd berakod a húrok alá. elég macerás, de próbálkozi lehet. én is tervezgetek már valami kisérletezgetést....
2. a piezzós pickupok, ahogy a srácok is írták a test rezgését veszik fel. igencsak leegyszerűsítve úgyanazt csinálják, mint akkor amikor "zenélnek", csak visszafelé. szóval megfogod, és felteszed a gitárra, előerősítő, erősítő, hangfal, és már szól is.
szerintem ezt a másodikat csináld egyszerűbb.

az is kérdés, hogy valami leszedhetős-feltehetős szerkentyűt akarsz-e vagy beépíted. ha le akarod szedni akkor valami rágószerű ragacsos anyaggal tudod rögzíteni. ez a rögzítés meglehősen rugalmas lesz, ezért adott esetben viszonlag hamar kezd majd el gerjedni.
ha beépíted, (én a sájátomon úgy csináltam) akkor a gitár belselyébe ragaszd lehetőleg a húrlábak alá minél merevbben, annál jobb, és valahol kifúrod, majd ráforrasztasz egy jack aljazatot.

egyesek ezt a megoldást (joggal valamelyest) barbárságnak tartják, ezt mindenképpen csak akkor csináld, ha nem sajnálod a gitárt, és biztos vagy mindenben, mert ha kifúrod, akkor az a lyuk még sokáig ott lesz.

én azért próbáltam ki, mert ingyen szereztem egy gitárt, aminek valami majom golflabdával kiütötte az oldalát, ráadásul pont ott, ahol megszokták fúrni ezeket az elektroakusztikusokat...
(#) cooler15 válasza kopasz hozzászólására (») Júl 29, 2007 /
 
szia..
köszi az ismeretterjesztést...hasznos volt

nah akkor maradok a 2. megoldásnál a piezos cuccnál...
akkor azt hogyan tudok csinálni?
Ez a piezo nem az ami a zenélő képeslapokba van?
Ebből hány kell?
Valószínú először csak ideiglenesen rögzítem utána ha jó akkor meg ráfúrom
(#) cooler15 hozzászólása Júl 29, 2007 /
 
helloo
találtam egy ilyen piezo-t...
kivettem egy kvarc órából

csak nem tom hogy használjam, mert rákötve az erősítő bemenetére.. nem akart hangot adni csak ha nagyon kopogtattam...
(#) dawe válasza cooler15 hozzászólására (») Júl 29, 2007 /
 
Hali!
Létezik gyári pickup is akusztikus gitárhoz! Nem tudom, hogy fontos-e hogy házibarkács legyen. Ha nem akkor szerintem vegyél egy olyat, mert az tuti működik (legalábbis gondolom ).
(#) cooler15 válasza dawe hozzászólására (») Júl 30, 2007 /
 
hi..
köszi
de én inkább amíg lehet próbálkozok...
hamár túllépném a költségét egy boltinak akkor veszek egyet
valami ötlt hogy hogy csináljam?
mer ez a piezo nem megy..

(#) kurtyka hozzászólása Júl 30, 2007 /
 
Sziasztok!!Még régebben valaki kért gitár bekötés rajzot, nah végülis nem pont a legjobb, de ezek különféle gyártók más és más hangszín megoldásai, remélem valaki hasznát veszi ezenkívül van még 1 Fender rajz azt is felrakom csak egy szerre 4-et lehet
(#) kurtyka hozzászólása Júl 30, 2007 /
 
Nah itt van még a Fender is

gitarh5.jpg
    
(#) kurtyka hozzászólása Júl 30, 2007 /
 
Bocsi hogy ennyit írok, de csak most olvastam bele a problémádba cooler15!!NA szólval én szerintem a legeslegegyszerűbb dolog hogy veszel egy kis kondenzátor mikrofont max 200ft egy elektronikai boltba és azt a gitár belsejében jól elhelyezve, gondolom ki kell kisérletezni hol szól legjobban, megfelelő erősítéssel a jelet olyan célra tudod használni amilyenre csak akarod remélem müxeni fog így, habár én nem próbáltam, mert nekem elektromos gityóm van
(#) cooler15 válasza kurtyka hozzászólására (») Júl 30, 2007 /
 
Köszönöm a tanácsot...

Megfontolom, és lehet, hogy ez lesz

De a piezo-ról nem tuttok/tudsz valamit?
(#) ensium válasza cooler15 hozzászólására (») Aug 31, 2007 /
 
Na, én ebben a pillanatban csináltam meg, egyelőre ideiglenesen van, szigetelőszalaggal a gitárom elejére ragasztva. Egy mekdónácos, kis csipogós játékbol szedtem ki a piezzót. Bekötése : felülről nézed, akkor van a kis fémlemez, és rajta a ksiebb papírszerű anyag vagy mi. Amelyik vezeték a fémlemezhez van forrasztva, az a jel, amelyik a fehér "papírszerű anyaghoz" az a föld. Így kösd be. Az én piezzóm kb 1,5 centi átmérőjű a tied ha órából szedted ki akkor kisebb, ezért gyengébb a hangja, az enyém se túl erős, rákötöttem gépre ha gondolod linkelek hangmintát. Kera_Will neked meg köszönöm ezt a kis piezzos trükköt, ha nem írod le, megyek a boltba és ott veszek piezzót Amúgy nagyon jó hangja van kicsit hasonlít az elketromos gitár hangjához, csak egy baj van vele. Magas hangokat szedi inkább, és a mély annyira nem dominál, de tökéletes. Ja, és egy piezzo tökéletesen elég. Nem kell nagy tudás hozzá 1 perc alatt összedobod
(#) punkkazy hozzászólása Aug 31, 2007 /
 
Csatlakozom kopaszhoz. Már 10-20 gitárt szerltem fel piezzóval. Meg kell mondjam jó. Egy ellenállást mindenképpen köss be sorosan. Ez 50 és 150 kohmos legyen. Én mindíg egy potival beállítom a megfelelő értéket, azt lemérem és állandó ellenállást rakok belé. Ez csökkenti a hangerőt, viszont NEM FOG MAGÁBAN TORZÍTANI! A másik gond a gerjedés, azt nem tudtam megszüntetni, de az ellenállás segít valmelyest ebben is. Gerjedni nagy hangerőnél szokott. Ajánlom, hogy használj előerősítőt, vagy a számítógépeden keresztül játsz.
Sok sikert!
(#) punkkazy válasza ensium hozzászólására (») Aug 31, 2007 /
 
A mélyet veszi, ha ellenállsz, szóval próbáld ki az ellenállást.
Kurtyka: jó ötlet, én se próbáltam még, viszont a telefon halgatóbetétje is jó! Az hangosabb, és mélyebb is! Csak macerás a rögzítése + otromba és nem dájzingos. Piezzót egy piezzóhangszóróból lehet kiszedni, azok nagyok kb. 250 Ft.
(#) ensium válasza punkkazy hozzászólására (») Aug 31, 2007 /
 
Hm, szóval akkor nyomjak bele egy 50 kohmos ellenállást?
(#) punkkazy válasza ensium hozzászólására (») Aug 31, 2007 /
 
Hm, szerintem ha van otthon a fiókodban próbáld meg potméterrel. Ha nem akkor próbálgasd 50k,100k,150k stb.Minden piezzó más.
(#) ensium hozzászólása Szept 1, 2007 /
 
Helyesbítek, a fém a föld, ami a fehér sz.arból jön ki az a jel Most ráraktam egy 1k-s ellenállást mert csak az ovlt itthon, mintha jobb lenne.
(#) cooler15 hozzászólása Szept 2, 2007 /
 
Sziasztok!

Háth... én öcsém karórájából termeltem ki... a piezot... (kb 1,5- 2 cm)
Nem szólt valami jól..: :no:
De akkor a fémet a jack földjére.. a "fehér papírosat" meg a jel-re?
Vagy akkor látom kell ellenállás... azt... a piezo jel vezetéke, és a jack jel közé kell?

Próbálgattam egyébként síma hangerősítőre rákötöttem.. de.. nem akart hangot előidézni az istenért sem.. csak ha erősen körömmel kopogtattam...

jah és ensium lécci akkor linkelj már hangmintát...kössziii

üdv..
cooler
Következő: »»   1 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem