Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Bp -en még nem tapasztaltam, hogy a DCF77 vételről félre szinkronizált volna a Mule-2. Lehet a feltételeket tovább szigorítani. Most mind a három paritásbitnek és a startbitnek is helyesnek kell lennie.
Szia
Nem az órával van a gond, mert a Topi féle LCD órával is félreszinkronizál.Az pici, nem figyeltem fel rá, de ez most naponta többször is megcsinálja.Megpróbálom a Janocsi által ajánlott külön tápot.Semmi logikát nem találok a félreszinkronizálásba, / valami bekapcsol pl. / nincs mellette kapcsitáp, irányba van állítva. Ha csak az nem okozza, hogy Sárospatakon lakom... Üdv: Csupasz
Szia!
Janocsi egri tapasztalatai miatt vittem fel a 10ms átlagolást 20ms -re (az 50Hz periódusidejére), mert ottani vasbeton házban nem ment a dekódolás. Sajnos Patak még messzebb van Münchentől. Nincs a müncheni irányben vasbeton, fém tárgy, hegy stb? Ezek árnyékolhatják a vevőt. Most pontosan melyik óra szimkronizál félre? Mit is jelent a félreszinkronozás? A polcomom egy ferdeszeműek által készített DCF -es óra többször írt már olyan dátumot, időt, ami nem is létezhet, pedig ugyanakkor az óram rendesen vette a jelet.
Sajnos mindkettő, az LCD is, és a Mule v2 Big LED is.Nincs vasbeton, egy keringtető szivattyú maximum.
Az LCD pl. mutatott olyat, hogy a dátum nov.56. A Mule pedig 1-2 órát elcsúszik, majd MINDIG visszaál kb. egy órán belül, de de nem tudom mitől.Sooty kollégával is elemeztük, és Neki sincs semmi gondja Miskolcon.Ha van valami ötleted, légyszíves add át. Köszönöm Üdv: Csupasz
Hali mindenki!
Épp most tervezem egy 6 csöves óra elkészítését. Tudom hogy mellékes dolog, de engem érdekelne, hogyha egy ilyen szerkezetet napi használatra készítek akkor mennyire nyomja meg a villanyszámlát? Tud esetleg valaki fogyasztási adatot mondani? Köszi
Az Atosz90 féle óra 1,5w os trafót használ ,ez 24 óra alatt 36w, de ez csak elméleti érték , valószínűleg ennél kevesebb
az átlagfogyasztása. Ha nincs szükséged atomóra pontosságra (és egy évben egyszer saját kezeddel betudod állítani ) akkor talán az is szóba jöhet . (egyszerű és kevés a hibalehetősége) Remélem nem ölnek meg ezért a hozzászólásért a MULE rajongók .
Persze, hogy nem! Ki, milyet szeretne, olyat épít. Én a Mule-t fogom, de amúgy nem fogom használni, csak az óra funkcióját
![]()
Sziasztok !
Végre elkészült az órám. Tökéletesen működik,köszönet minden"közreműkődőnek"! Pár kép
Szuper lett! A távirányító miért van a képen? Azzal lehet állítgatni? Mert pont ugyanilyen URC-m van a TV-hez.
Szia sooty!
Elvégeztem az overkillen a modósításaidat, és érdekes jelenséget tapasztaltam: 7 után a 8,9-et kihagyja, mind az órában,mind a percben. Állításnál is,ez a jelenség. Az óra különben rendesen jár. Előtte jól működött évekig ,a "módólást" a DCF vevő átrakása miatt volt szükség. A glimm villogtatását a PIC végzi( úgy ahogy írtad ). Zavarszűrések: 100n pic(84A) táp lábain,7805 2x100n,stab táp. Ugyan azt a Pic-et irtam át amivel eddig működött.
Hogy kell beállítani? A füzetében csak a márkákhoz vannak kódok.
Megnézem az én módosított példányomon csak sajnos most szét van kapva.
Az én füzetemben le van írva az automata kereső mód.
Ha a set és a powert 3 másodpercig nyomod akkor, akkor a kódcsomagokat kezdi küldeni egymás után. Ha változás történik(nálam kikapcsolta a csöveket) akkor b.melyik gomb lenyomásával megállítható a további rutin.Meg van a kód de ki is tudod olvasni a set-tel. Set+1;set+2;set+3;set+4(villanások száma,ha nem villan az a 0!)
Elvileg akkor tudja átugorni, ha a BCD 4. bitje (D) nem működik. 0111 - 1000 - 1001 - 0000
Köszi addig is megnézem 628A- val.
Közben látom már válaszoltál is,(ez program hibája,vagy a 74141 miatt történik)
Lehet programhiba is, lévén, hogy eddig működött az órád. De valami zárlat is a pic és a 74141 lábainál.
A 74141 4-es lába mellett van közvetlenül egy 0 átvezetve (pic 13-as lábáról jön a jel) a nyomógomb beépítésénél esetleg oda került valami kosz ami leköti a GND-re a bemenetet.
Nem elnézem, az +-on van, akkor lehet hogy valami szakadás lesz. Most így nem tudom...
Persze a pic 13-as lábánál meg ott van mellette a GND.
![]()
Köszi! Majd ha kész lesz, akkor kipróbálom és ha megy, akkor külön távirányítót veszek neki.
Teljesen igazad volt.a Pic lábánál lévő hidegítő 100n-os
rosszul volt beforrasztva.Most járatom,ez az egygombos beállítás nagyon ügyes! Mule ügyben, hát ez nagyon stabil pontos óra,(nagyon jól szinkronizál a conrados vevővel),nekem nagyon tetszik az óránkénti "gong" ütések ,csak a piezzó hangja illúzió romboló. Ezen szeretnék egy kicsit variálni esetleg létezik valamilyen polifónikus zümmer? Már építettem ISD -vel nixi órát,nagyon jól működik csodálatos a hangja, csak itt az a probléma,hogy az ébresztés,és az óránkénti ütést is a piezzó adja. A kettőt jó lenne elkülöníteni.
Helló!
Tervezek egy órát építeni a közeljövőben(a csövek már postán vannak). Ahogy nézegettem 6 csöves órát szeretnék, hasonlót a Mule V2-höz. Annyi változtatással, hogy ne legyen benne DCF-vevő (hallottam sok vele a probléma, ráadásul még pakolgatva is lenne, így tuti zavarná valami a vételt), hanem "kézzel" lehessen beállítani rajta az időt. Ez megoldható lenne? Illetve van-e hasonló óra, ami az órafunkción kívül még tud ébreszteni is és lehetőleg örök naptáras(ha 4 évente a február 29-et állítani kell az nem baj). Tudtok-e ebben segíteni?
Szia!
A Mule-2 órában a DCF77 szinkronizálás csak egy lehetőség, az óra működőképes nélküle is. Az időt gombokkal is lehet állítani (sajnos csak előre), de egy Philips RC5 kódot küldeni képes távirányítóval előre és visszafelé is lehet állítani. A beépített öröknaptár nem csak a 4 évenkénti febr. 29- ére van felkészítve, hanem a hét napját is kiszámolja a dátumból. 8 ébresztési időpontot lehet beállítani.
Szia!
Itt azért az egyenirányított 230V-os élő feszültséggel vigyázni kell!!!!
Tehát, ha a Mule-2 ből kihagyom a DCF vevőt akkor ugyanolyan szépen fog működni, csak nekem kell beállítgatni az időt?
Szia
Igen, tudod állítani, de ha megépíted a DCF vevőt, és hetente egy éjszakára ráteszed, akkor bepontosítja magát.Egyébként is pontos, de a trimmerkondival kiválóan beállítható Javaslom!!! Üdv: Csupasz ![]()
Úgy fogalmaznék, hogy nem veszed meg a DCF77 modult, de kiépíted a csatlakozását (3 jumpertüske és egy 100nF kondenzátor - nem nagy költség). Az óra kézzel állítható, megcsinál mindent. Ha az időben eltérés keletkezik, azt kézzel kell utánállítani. A quartz melletti egyik 22pF helyett lehet trimmerkondenzátort is alkalmazni. Úgy érdemes bejátszani, hogy egy kicsit késsen, ekkor az óra előre állításával egyszerűen korrigálható. Egyébként DCF77 esetében is jó ez, mert nem lesz visszalépés az időben, egy beállított ébresztésből kettő.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |