Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FÉG K18-as kazán
 
Témaindító: baloghz, idő: Dec 15, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 3
(#) baloghz hozzászólása Dec 15, 2007 /
 
Sziasztok!
FÉG K18-as kombi falikazán vezérlőelektronika (feketedoboz) kapcsolási rajz kellene. Nyákrajz is jó lenne... A neten találtam ugyan egy rajzot, de annyira rossz a felbontása, hogy az alkatrészek jelölését és típusát sem lehet látni. Ha valakinek van segítsen.
(#) pivi válasza baloghz hozzászólására (») Dec 15, 2007 / 4
 
Szia

itt megtalálod:

Bővebben: Link
(#) baloghz válasza pivi hozzászólására (») Dec 15, 2007 /
 
Szia pivi!
Köszi a választ! Ezt az oldalt is megtaláltam, valamelyest segít, de nem az igazi. Bővebben: K18 vezérlőegység
Erre lenne szükségem csak nagyobb felbontásban, illetve amin rendesen látszanak az elkók, ellenállások és félvezetők értékei.
(#) kissi hozzászólása Dec 15, 2007 /
 
Sziasztok!

Az egyik kollégámnak K24-es kazánja van. Az a probléma vele, hogy időnként nem érzékeli, hogy ég ( ionizációs érzékelés), ezért gyújtogat, majd lekapcsol. Az érzékelőt megtisztítva hosszabb időn keresztül jól működik ( 1 hét - 1 hónap, a használattól függően). Az érzékelőt már cserélte,nem javult meg, én valamilyen bemeneti kapcsolás hibájára, MP eltolódásra gyanakszom.

Ha tudtok v-mi tippet, vagy kapcsolási rajzot, akkor ne kíméljetek!

Üdv!

Steve
(#) JZoli válasza kissi hozzászólására (») Dec 15, 2007 /
 
Ilyen jelenség legtöbbször va következő két probléma miatt szokott előfordulni:
1: a gáz-levegő keverék helytelen beállításakor a láng kormol, vagy "leszakad az égőről Ilyenkor az érvékelő nem vezeti stabilan az ionizációs áramot ezért a vezérlés letiltja a gázszelepet és újragyujtogatrövid időnként.Elháritás a levegőhozzávezetésnél lévő lemeztakaró beállításával érhető el ( szép kék, nyugodtégésű láng-nem lobog és nem ég robajszerűen).
2:a lángérzékelő poziciója nem megfelelő , vagy az égőn kicsit oldalt ég a láng mindkét esetben pozicióbeállítás segít, de ezt alaposan meg kell nézni lehetőleg több oldalról, mert előfordul, hogy egy irányból jónak tűnik!
Nem kormolódik a tűztér, vagy a ionizációs elektróda?
Na ez hosszú lett, de ennyit a megértés miatt le kellett írni.
(#) petemazi hozzászólása Nov 22, 2010 /
 
Sziasztok, nem ide tartozik, de a FÉG V4-es vízmelegítő hőelemjéről van valami infó? Nálam egy oylan 12-15mV jön belőle, és természetesen nem marad égve az őrláng..
(#) VIM válasza petemazi hozzászólására (») Nov 22, 2010 /
 
Szia!
Nem is azzal lesz akkor a gond, hanem a behúzómágnessel, ami a fegyverzetet behúzva tartja. Ez egy néhány menetes elektromágnes (amihez a hőelem szolgáltatja az áramot) és a hő hatására a vas dielektrikumai oly mértékben leromlanak, hogy gerjesztve, a fegyverzetet nem képes benntartani, ami a gázszelepet nyitvatartaná.
Bővebben: Link
(#) petemazi válasza VIM hozzászólására (») Nov 22, 2010 /
 
Szia!
Végül meg lett a probléma, a kapcsoló ami megszakítja a hőelemet, volt rossz. Felcsiszoltam az érintkezőit, és már be is gyulladt. Csak hogy ez mitől jött most rá... A közelében sem jártam, a hőelemet és az őrláng csövét szedtem ki, hogy ki tudjam húzni a hőcserélőt..
(#) elektrorudi válasza petemazi hozzászólására (») Szept 4, 2011 /
 
V4 vízmelegítővel kapcsolatos kérdésem lenne, de nem tudom, hogy egyáltalán "villamos jellegű"-e a problémám. Nagyon kellene a segítség, mert anyósomnál most nincs melegvíz! (Az anyósos vicceket most kéretik mellőzni!) Kb. 20 éves lehet a készülék, és már nincs jó állapotban.
A probléma ott kezdődött, hogy tegnap az egyik tömítésnél elkezdett erősen folyni a melegvízkör. Mint kiderült, a többi tömítésnél is szivárgott, csak nem vettük észre. Ezért az összes tömítést kicseréltem, ami a vízkörben van. Ezen felül, van benne az a "rásegítő" gumimenbrán, azt is kicseréltem (ez eredetinek egyszerűen szétolvadt az a műanyag lapja... Felette van az a kis tolattyú, amit a membrán mozgat. Azt is cseréltem, mert szivárgott a tömítése. Gyakorlatilag az összes tömítést cseréltem. Az őrlángot is nehéz volt begyújtani, ezért a hőelemet is cseréltem. Szinte teljes volt a felújítás. Nagyon meg voltam magammal elégedve, mert a végén semmi nem csöpögött, és az őrláng is "pöccre" indult.
És most jött a meglepetés:
- egyszercsak belobbant a láng, a nélkül, hogy a vizet megnyitottam volna !!! A gázkörhöz abszolut nem nyúltam (nem is mernék). Mi lehet a probléma?
- nem értem, hogy működik az egész?! Azt hittem, hogy az a kis pöcök működteti a gázszelepet, amit a gumimmembrán tologat. De nem, az felfekszik a gázszelep öntvény aljára. Nem értem... :no:

Nagyon gyors segítséget kérnék, mert az anyósom kitapossa a belemet (vagy felrobban, még nem tudni előre...).
Előre is köszönöm.
(#) Gafly válasza elektrorudi hozzászólására (») Szept 4, 2011 /
 
Igen, az a műanyag lap el szokott törni (olvadni ritkán). Nem véletlen hogy az egyik leggyakrabban keresett alkatrész a gázkészülék alkatrész boltban
Igen, úgy működik ahogy leírtad: Megnyitod a vizet, kis pöcök elmozdul és így megnyitja a gázt...
Valószínűleg a hőelemet feleslegesen cserélted, szerintem elég lett volna egy tizes kulccsal meghúzni az armatúránál...
Azt azért nézd meg alaposan hogy jól raktad-e össze
Régen volt, de minha lehetne manuálisan triggerelni tesztelesi célból a kis pöcökkel szétszedve is... Vagy a "B" terv: Hétvégén kijáró gázszeres, legfeljebb körberöhög
A teljes felújítással kapcsolatban, a hőcserélő nincs szétégve és nem vízköves? Mondjuk ennek nincs köze a problémához amit leírtál.
(#) elektrorudi válasza Gafly hozzászólására (») Szept 4, 2011 /
 
Köszi a választ, közelebb kerültem, de...
- a műanyag valóban elolvadt... amikor a kezembe nyomták a cseremembránt, fel sem ismertem: A kerek kék színű bordázott korond egyáltalán nem emlékeztetett a benne lévő, kb, fél akkorára zsugorodott, fél-tojásdad alakú "izé"-re. Csak amikor megfordítttam, akkor láttam, hogy ez is egy bordázott korong lehett (20éve).
- Hőelem: egye fene, ez legyen a legkevesebb...
- "B" terv nem szimpatikus...
- Azt tudom, hogy nem jól raktam össze, hiszen nem jól működik. Viszont nem értem hol a hiba? Ez bosszant a legjobban.
Ha leszedem a sárgaréz szeleptömböt(?) és alulról felnézek a gázszelep aljára (ahol két hernyócsavarral van rögzítve a víz szeleptömb) akkor nem látom, mit mozgat az a kis pöcök??? Hogy nyitja meg a gázt?

Nincs esetleg valami rajz valahol erről valahol? Az elektrotanyán nem találtam...
(#) Gafly válasza elektrorudi hozzászólására (») Szept 4, 2011 /
 
Az elektrotanyán lehet hogy azért nem találtad, mert esetleg a gáztanyán kellett volna, bocs

Az a kicsi pöcök be tud állni. Könnyedén kell járnia. Ettől mondjuk begyújtani nem szokott, de szerintem mint mindennek, aminek két végállása van, az a másik végállásban is szorulhat....
Ez is külön és gyakran cserélt alkatrész (mármint a kicsi pöcök és amiben van). Egyben cserélték nekem például
Viszont ez már a gázarmatúra része (például nem sárga).
Pár hete akadt a kezembe a cseredarab. Mármint a hibás (az is beállt lgy kicseréltük). De ne is reménykedj, ívesen szelektív újrafeldolgozásra került. Valamint állítólag spec. kenőanyaga van.
(#) magneto hozzászólása Okt 29, 2011 /
 
Sziasztok!
Megadta magát a K18-as kazánom. Pontosabban az egyik HMV-termisztor (fém lapon barna pöttyös változat) letört a lapkáról. Próbáltam visszatenni jópár módszerrel, de nem igazán jött össze. Ilyet szerezni viszont.....
Aki javított már ilyet, mivel helyettesítette? (NTC 20 celsiuson 74K-80K között a megfelelő érték, 80 celsiuson 5,4K-7,5K között a megfelelő érték.) Én ehhez hasonlót sajnos sehol sem találtam.
(#) kadarist válasza magneto hozzászólására (») Okt 29, 2011 /
 
10 kiloohmosat tégy a helyére, ami 25 fokon annyi ohmos
(#) magneto válasza kadarist hozzászólására (») Okt 29, 2011 /
 
Szerintem az oda nem lesz jó. Ha 10K-s teszek oda, az 80 fokon alig pár 10 ohm lesz, mert az NTC-k értékét 25 fokon adják meg.
(#) magneto válasza kadarist hozzászólására (») Okt 29, 2011 /
 
Ja,.... Szerintem te 100K-ra gondoltál, csak lemaradt még egy 0. Azt már próbáltam, nem igazán szerette. A felső értékhez közeledve a piros hibajelző led felvillanása lett a "jutalmam". A vezérlőelektronika jó, mert, ha egy kapcsolóval kapcsolgatok a két ellenállás érték között (5,6K az egyik 75K a másik érték) akkor működik a kazán.
(#) brian1985 hozzászólása Jan 5, 2012 /
 
Sziasztok !

MIF011 panel PIC tartalma megvan valakinek ? Nagyon drágán adják a penelt.
(#) kissi válasza brian1985 hozzászólására (») Jan 5, 2012 /
 
Másik topicban azt írtad, hogy akkor majd megírjátok a progit !
Steve
(#) Apa Apus hozzászólása Feb 11, 2012 /
 
Sziasztok !

Kondit kell cserélnem? Melyiket?
1985 októberében gyártott K18-asunk unatkozik.
Ha legalább 1/2 órát nem kell sem fűtenie, sem HMV-et adnia, a keringető szivattyú morgolódik.
10-20 mp búgás, mint amikor egy villanymotor nem kap annyi áramot, hogy el is tudjon indulni, aztán 20-30 pm csend után újra.
A kazán előélete nem túl mozgalmas.
Vezérlő doboz volt cserélve, mert nem állt le a fűtés. Szakember csinálta cakk-pakk 18 ezerért (jó régen volt).
Váltószelep membránját cseréltem 2-szer. Szétszedve. kenve többször is volt.
Egyszer sósavaztam, csak a hőcserélőt.
Kazánrészt cseréltem kb. 3 éve, mert átégett az elején a szoknya Azóta kicsit kisebb lángra is van állítva.

A másik kazános topikot 25. oldalig (a 71-ből) átböngésztem, hasonló tünettel másoknál nem találkoztam.
(#) VIM válasza Apa Apus hozzászólására (») Feb 11, 2012 / 1
 
Szia! Ha nem volna meg a javítási leírása azt mellékelem, amiben le van írva minden "tövirül-hegyire". Az érzékelők értékeit méregesd ki először, hogy megfelelőek-e. Ha az IC-k be vannak tokozva, esetleg azok cseréje is szóba jöhet, de ez nem valószínű.
(#) Apa Apus válasza VIM hozzászólására (») Feb 11, 2012 /
 
Köszi (gyors voltál) !

Ezt a fájlt már letöltöttem, átfutottam. Itt a HE-n találtam a linket. Nagyon hasznos leírás, alaposabban is át kellene olvasnom.

Érzékelőknél arra a 2 db barna pöttyre gondolsz? Biztosan nem a biztonsági dolgokra.
A pdf-ben megtalálom az értékét? Hisz kapcsolási rajz van. Egyforma a kettő hőérzékelő.
(#) VIM válasza Apa Apus hozzászólására (») Feb 11, 2012 / 1
 
A 26.oldaltól vannak az érdekes dolgok leírva az értékekről. Kár volna a szót csépelni, mert minden benne van a leírásban. Tessék figyelmesen elolvasni. A két barna pötty azok a laptermisztorok és felcserélhetőek egymással, mert egyformák az értékeik, de nem mindegy, hogy az mennyi. Ezen értékek szerint adja ki a feszültséget a motornak a vezérlő.
(#) voodoo hozzászólása Feb 24, 2012 /
 
Sziasztok!

Kérdésem nem elektronikai és kérném szíves segítségét egy gépészetben jártas szélesebb látókörű ember segítő hozzászólását amennyiben lehetséges.

Hónapok óta azzal kínlódom, hogy a FÉG ZV24-es átfolyós vízmelegítő le lett cserélve egy V4-esre viszont ez állandóan vissza fújja a szelet és le lobog teljesen a gázcsonkig a láng, ha nem nyitom meg a vizet csak őrláng van akkor meg elfújja a szél az őrlángot.

Kéményre gyanakszom mivel a régi kémény 90°-os négyzet alakú vasból van, ami a V4-es gyári meg aluminim és oldalt 1-1 szellőző rés ki van vágva (belefé csap)

Mi lehet a probléma hogy ne fújjon vissza a szél? (és ne oltogassa el az őrlángot + a fő lángot meg ne nyomja le teljesen a kád csaptelepig....

Bocsi az offért, de kihez ha nem hozzátok mindig segítségül lehet fordulni?
(#) voodoo hozzászólása Feb 24, 2012 /
 
Csatoltam képeket, amire gyanakszom így átláthatóbb. Csak nem értem????
(#) Gafly válasza voodoo hozzászólására (») Feb 24, 2012 /
 
De várjunk már egy picit:
- ZV4 az parapetes (sokáig ilyen volt nálunk)
- V4 az meg kéményes
Szerintem V4-et így nem illik felszerelni...
Az a szögletes izé (nevezzük adapternek) is eléggé házilagosnak tűnik.
Ha még sokáig használod így, akkor lehet hogy nemsokára az újságban olvasunk rólatok.
(#) voodoo válasza Gafly hozzászólására (») Feb 24, 2012 /
 
Szóval nem mindegy milyen adapterje van?
(#) Gafly válasza voodoo hozzászólására (») Feb 26, 2012 /
 
Ezen gondolkoztam egy sort és egyre jobban nem értem...

Ugye nem arról van szó, hogy volt felszerelve egy ZV4 parapetes (kémény nélküli, zárt égésterű, külsőfali égéstermék elvezetővel ellátott) vízmelegítőd, amit egszerűen lecseréltél egy nyitott (kéményes) V4-re, úgy hogy csak egyszerűen fabrikáltál egy lemezidomot (lásd kép amit feltettél) amivel a kémény helyett a falban lévő lyukba vezeted az égésterméket.
Az általad leírt jelenség szerint erről lehet szó, azaz ha picit másként mozog a szellő, akkor a lángot egyszerűen "befújja a lakásba", huzat nem lévén a kémény hiányában. Az csak a széljárástól függ, hogy a friss levegőt éppen a lakásból szedi-e, és a falon pufog ki (ez a szerencsés eset), vagy éppen a falon keresztül kap levegőt, és a lakásba mennek az égéstermékek (ekkor van az amikor: "állandóan vissza fújja a szelet és le lobog teljesen a gázcsonkig a láng, ha nem nyitom meg a vizet csak őrláng van akkor meg elfújja a szél az őrlángot.").

Ugye nem erről van szó, csak valamit félre értelmezek???
(#) voodoo válasza Gafly hozzászólására (») Márc 12, 2012 /
 
Igen, teljesen jól értetted. A képen csak illusztráltam azt, hogy mi az amit nem értek. De később jobban átnézegettem és arra jöttem rá, hogy amit később vettem V4-est ahhoz kaptam egy kémény-torkot (adaptert) aminek oldalain szellőző van és elviekben a szél ha befúj akkor a nyílásán távozik a füst meg kanyarintva de valahogy bejut a kéménybe és végéig ér. Azt hiszem.
Viszont az előző ZV4-es 90°-os könyököt rá raktam és úgy használgattam ha nem fújt a szél (körülményes volt)

Most ott tartok, hogy átfabrikáltam a ZV4-es vázába a V4-est így zárt égésterű lett, viszont nem értem ha rá rakom a külső dobozát akkor miért van kb 1.5-2 cm légrés a kazántest doboza és a külső esztétikai doboz között?
De időközben még arra is gondoltam hogy oda kéne farikcsálni egy lemezt hogy valóban zárt legyen.
Megpróbálok demonstrálni hozzá egy rajzot hogy érthetőbb legyen.
(#) voodoo válasza Gafly hozzászólására (») Márc 12, 2012 /
 
Ábrázat
(#) ernő22 válasza voodoo hozzászólására (») Márc 21, 2012 /
 
Szia voodoo

Az alap probléma hogy te egy kéményes készüléket szereltél egy parapetes helyére ami így életveszélyes!!!!! Tudom mert ez a szakmám.

A parapetes készülékek zárt égéstérrel rendelkeznek, míg a kéményesek nem

Ezért tapasztaltad amit leírtál.

Ha kérdésed van privát levelezésben felteheted, mivel ez a témakör itt nem jó.
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem