Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » EAGLE NYÁK tervező
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 1, 2005
Témakörök:
Eagle leírások a neten:
Eagle alkatrész-könyvtárak: http://www.snapeda.com
és a leírás hozzá.- http://www.piclist.com/images/www/hobby_elec/e_eagle.htm - http://pa-elektronika.hu/hu/cikkek/75-eagle.html
Közben a MOVE eszközös megoldással sikerült is megcsinálni, köszi
(Csak elsőre valami elegáns megoldást várna az ember...)
Na persze úgy tervezek ahogy akarok...
![]() A kérdés inkább arra akart volna irányulni, hogy mi a rákért alulnézetben adnak meg egy lábkiosztást? Én vagyok csak nagyon kezdő, hogy ez meglep? Újabb hibázási lehetőséget látok csak benne..
Egy relét elég nehéz felülről nézegetni, át kell fordítanod hogy megnézhesd. Egy IC-nél felül is láthatod...
Egyébként ha az adatlapra érthetően oda van írva hogy "bottom view" akkor szerintem nem lehet eltéveszteni. Tipp: megszerkeszted alulnézetben, majd a legvégén kijelöl-->tükröz. Fontos, hogy eddig a pontig csak az oldalfüggetlen részeket(pin, dimension) szerkeszd bele, a többit(tPlace, tName, tValue, tDocu, stb.) csak utána!
Az általad melléklet relé rajz esetében nem kell nagy képzelőerő a lábkiosztás felülnézeti megrajzolásához. A vízszintes tengely szerint a működtető tekercs lábai szimmetrikusak, az érintkező lábait pedig nem felülre, hanem alulra helyezed el. A méretek meg adottak. Csak ilyen egyszerű.
Ha ez is nehézséget okoz, megsúgom, egy NYÁK megtervezésében sokkal bonyolultabb nehézségekkel fogsz találkozni.
Nem ezzel volt gondom, hanem hogy miért bonyolítják direkt még az ember életét ilyesmivel. De zombee válasza után végül is érthető a dolog, egy relét tényleg alulról szokás nézegetni.
Amúgy megterveztem a rajz alapján, aztán MIRROR, ennyi
Üdv!
Szeretnék pár kritikát életem első nyáktervére. Az oldalon található Canamp kapcsolás alapján készült. Fentebb olvastam, hogy az átkötéseket illene kerülni. Ez miért ajánlott? Illetve majd szerentém megváltoztatni a pad-eket, hogy az összes furat min. 1 mm legyen, de még nem sikerült ezt megoldanom. (DRC -> Restring ha jól sejtem) Válaszokat előre is köszönöm! terv
Az első: A "kanyarokat" ne 90°-osnak tervezd. (Nagyon leegyszerűsítve: A fénysebességű elektronok "kisodródnak" a kanyarban.) Ahol csak lehet, kerekítsd le a sarkokat, vagy legalább 45°-os letörést alkalmazz. A pad-eket nagyobbítsd meg, hogy legyen mire forrasztani.
A C5 és C10 kondiknál van valami, számomra "érthetetlen" formáció, nem tudom, mi akarna lenni, de hogy így nem jó, az tuti. Ugyan ez a C6 vs. C9 kondiknál. A trafó 230V-os bemenete nincs kivezetve, így nem fogod tudni bekötni. Hirtelenjében ennyi.
Köszi!
Mindjárt nekiállok lekerekíteni. Az a formáció csillagpont szeretne lenni, csak exportálásnál a poligonból eltűnt a kitöltés. Annak sem jó? ![]() Nagyobb pad-eket tudok úgy csinálni, hogy a gyárira csak simán teszek egy nagyobbat, vagy módosítanom kell a package-ben?
A csillagpont így nem világos, hogyan akarna kinézni, így nem tudom megítélni.
A pad-ek nagyítására az a korrekt megoldás, ha az alkatrészekről csinálsz egy saját lib-et, és abban javítod, azt használod.
Sziasztok!
Van lehetőség rá ,hogy a nyákterven az összes via és vezeték átmérőjét illetve szélességét egyszerre változtassam meg egységes méretre?
Egy kicsit a pad-ekről:
Mivel nagyon sok kérdés merült fel a gyári forrszemek méreteivel kapcsolatban és nagyon sok téves válasz is volt adva, itt egy rövid leírás, hogyan kell a forrszem méreteit növelni. A módszerrel csak a panelen lévő összes forrszem mérete növelhető egyszerre, de szerencsére nem lesz mindegyik egyforma, a furatátmérőtől függően arányosan növekszenek. Erre jó a DRC párbeszédablak "Restring" füle. Itt a "Pads" három sorában a felső, belső és alsó rétegen külön-külön állíthatók be az arányok. Lásd a mellékelt képet. A lényege az, hogy a furat körüli körgyűrű vastagsága adható meg a meghatározott furatátmérőhöz viszonyítva. Az első "Min" mezőbe a minimális, az utolsó "Max" mezőbe pedig a megengedett maximális gyűrűvastagság adható meg. A középső "%" mezőbe beírt érték a furatvastagság %-ában adja meg a gyűrű vastagságát. Bátran kísérletezhetünk, a gyűrű vastagsága mindig a min és max érték közé fog esni, a program nem rajzol meg ennél nagyobb vagy kisebb padet. Hasonló eljárással definiálhatók a via-k méretei is az alsóbb sorokban. Tehát a % mezőben módosítjuk a pad méretét! Az Apply gombra való kattintással a padek automatikusan módosulnak a munkaablakban, így könnyen nyomon követhetők a kísérletezések. Még mindig jobb, gyorsabb és profibb megoldás, mint újabb forrszemekkel eltakarni az eredetit. Sőt a végső ellenőrzésnél sem fog idevonatkozó hibát jelenteni, nem lesz gond a Gerberrel sem. Ha csak egy-egy alkatrész padjait kell módosítani, sajnos azt csak az alkatrészkönyvtárban lehet megtenni. A mellette lévő "Shapes" fülön pedig a pad-ek és smd-k alakjaival, az smd sarkainak íveltségével lehet játszadozni. Jó kísérletezést! Remélem, két nap múlva nem tesz fel valaki olyan kérdést, amire itt a válasz!
A vezetékek vastagsága szintén a DRC-ben állítható be egységesre még a routolás előtt. Az autorouter a beállított vastagsággal fog dolgozni. A kész vezetősávok már csak egyenként módosíthatók a change width
paranccsal.
Ha az autorout megtervezte az áramkört és úgy lett elmentve a munka, akkor a következő megnyitás után vissza lehet vonni a routolást?
Legjobb tudomásom szerint nem, bár a mentés előtt elmentésre kerül az előző állapot is, b#...(szám) formában (ha jól emlékszem...). Ha nincs más megoldás, akkor ezt vissza lehet nevezni brd-re, és akkor az lesz az "utolsó" verzió.
Idézet: „Remélem, két nap múlva nem tesz fel valaki olyan kérdést, amire itt a válasz!” Hiú remény, ismerve a fórumozókat, de a remény hal meg utoljára...
Ha nem tudod visszavonni, használd a "Ripup" gombot, ott van a "T" betű fölött. Azzal bármely vezetősávot visszavarázsolhatsz légkötésre.
Lehetne valami bejelölés félét csinálni, a bejelölt hsz-ok listája meg valahol oldalt megjelenne. De attól tartok rövidesen az is túl hosszú lenne.
![]() Két hetet már nem is mertem írni.
Megjelöltem segítőként a Tiédet. Ha van még efféle, és megírod/megírjátok, melyek azok, akkor azokat is megjelölöm ugyan így.
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem: Adott egy kapcsolásom, ami több sheetből áll. Hogyan oldom meg, hogy az adott IC különböző kapuit (pl az IC1D az elsőn, az IC1B és C a másodikon...) több sheeten helyezzem el? Előre is köszi: Noja
Gyors kérdés:
ezek a furatok körüli négyzetek mi a rákok? A 44 Drills rétegen vannak. Számítanak valamit pl abból a szempontból, hogy elfér-e a viák között egy vezeték? (Céggel lesz csináltatva, és nem, nem akarom hogy látszódjon utólag )
Szerintem ha csatlakoztatsz rá egy rövid kis Net-et és elnevezed(Name) majd ezt követően ahová akarod kötni ott is, egy rövid kis darab becsatlakoztatott Net-et elnevezel ugyan azon a néven, akkor össze fogja kötni. (érdemes egy Label-t rátenni, hogy tudd miért "lebeg a levegőben")
Remélem érthető volt.
Ha nem jelölöd bele a gerber fájl készítéskor akkor véleményem szerint nem számít...
Szerintem az a gondja vele, hogy le sem tudja tenni... a válasz engem is érdekelne.(<- Ez itt egy pont.)
Így érthető is, magyaros is. Frankye
Sziasztok!
Nos elkészül lassan a nagy mű, életem első nyákja, légyszi nézzetek rá, véleményezzétek, kritizáljátok, ha hibát láttok, szóljatok! Pár előzetes tudnivaló: - azok ott lent relék, és max. 2A-t kell tudniuk kapcsolni - a jobboldaliak szintén, csak 10A-esek - a ledek helye nem változtatható - igen, valószínűleg elférnék kisebb nyákon is, csak akkor újra kéne tervezni (ez most 20x14cm) Asszem ennyi ![]() Szerk: látom a HE motornak nagy ez a kép, itt van normális méretben is
Szia!
Nagyon szép. Az hogy csináltad, hogy így töltse ki a telefóliát? Gyártatni fogod a NYÁK-ot? Mert, ha nem, akkor a 8-10mil-es vonalvastagsággal meggyűlik majd a bajod.
Helló. Ez tényleg szép. A lábszámozásokat és egyéb (pl. A anód K katód) feliratokat külön raktad rá?
Üdv!
Az itt kapott tanácsok alapján kicsit átterveztem a Canamp nyákot. A forrpadok nagyobbak lettek (kivéve az IC-nél, de lehet, hogy ott is megnövelem), a vezetősávokat ívesre cseréltem. A véleményeteket szeretném kérni a legfrissebb verzióról: Íme Köszönöm!
- az első kérdést nem igazán értem.
hogyan lehet még másképp kitölteni?- természetesen gyártatni fogom, de így is 10mil-es a legvékonyabb (legalábbis szándékaim szerint), azzal nem szabad hogy probléma legyen amennyire én tudom
Köszi!
Dehogyis egyenként Innen vettem a megoldást: Opciók > Beállítások > Általános > Pad nevek kijelzése |
Bejelentkezés
Hirdetés |