Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Frekvenciaváltó
 
Témaindító: sultann, idő: Feb 15, 2008
Lapozás: OK   15 / 99
(#) Szirty válasza Hsanyi79 hozzászólására (») Márc 29, 2012 /
 
Hali Hsanyi79!

Az IPOS program az, ami megmondja mikor mit csináljon a szervó.
Vannak gyári IPOS alkalmazások, amiket rá lehet tölteni a Motion Studio-val. Pl. bus positioning, extended bus positioning, repülő fűrész, maradék út pozícionálás, szinkron, CAM, stb.
Tehát a környezet jelet ad a drive-ban futó IPOS programnak, mire az elvégzi az adott jel hatására a kívánt dolgot, visszajelez ha kell.
A környezetből érkező jel jöhet a digitális bemeneteken vagy buszon is pl. egy PLC-ből.

Pl. a busz pozícionálás IPOS alkalmazás annyit csinál, hogy terepi buszon érkező pozícióra szépen elsétál, és szól ha odaért. Közben meghatározhatod a sebességet, gyorsítási és lassítási rámőát, visszajelzi az aktuális pozíciót, van referencia felvétel mód, stb, stb ami ehhez kell.

De lehet írni is IPOS programot.

IPOSplus Positioning and Sequence Control
(#) Hsanyi79 válasza Szirty hozzászólására (») Márc 29, 2012 /
 
Köszönöm Szirty.

Akkor ha jol értem ez az ipos program azt csinálja, hogy a jelado jelét feldolgozva ott állitja meg ahajtást a beálitott paraméterekkel amit én pl profibuson meghatározok neki?
(#) Szirty válasza Hsanyi79 hozzászólására (») Márc 29, 2012 /
 
Helló Hsanyi79!

Van amelyik ezt csinálja. Konkrétan a "bus positioning" alkalmazói IPOS modul pl. ezt csinálja
(#) JZoli hozzászólása Márc 29, 2012 /
 
Nincs valakinek magyar nyelvű leírása a YASKAWA AC Drive J1000 típusú frekiváltóról? Ez ugyan valamilyen Omron utód, de bonyolult számomra a menürendszere, és a hozzá adott idegen nyelvű kézikönyvben meg sok mindent nem értek mg!
(#) Hsanyi79 válasza Szirty hozzászólására (») Márc 29, 2012 /
 
Az a baj,hogy az angolom nem a legjobb, magyar nyelven meg szerintem nincs ilyenekröl leirás...
Mi az a maradék ut pozicionálás?
(#) Hsanyi79 válasza JZoli hozzászólására (») Márc 29, 2012 /
 
http://www.t2cnc.hu/downloads/Omron/J1000-Elsolepesek.PDF

Ha erre gondoltál.

-illetve itt találsz paramétertáblázatot is : http://www.omronkft.hu/
(#) JZoli válasza Hsanyi79 hozzászólására (») Márc 30, 2012 /
 
Köszi ez volt az amit kerestem! Persze én egy egész délután nem találtam meg!
(#) Szirty válasza Hsanyi79 hozzászólására (») Márc 30, 2012 /
 
Helló Hsanyi79!

Most nem tudom pontosan megnézni, de relatív pozícionáláson alapul ha jól emlékszem.
(#) c27 hozzászólása Ápr 1, 2012 /
 
Sziasztok. Olyan kérdésem lenne, hogy 2 fázisú motornál a forgó mezőt, hogy lehetne biztosítani. Építettem egy 2 fázisú frekvenciaváltót, de kicsit lüktet a motor alacsony frekvencián valószínűleg nem kör alakú a forgó mágneses mező. Ezt gyárilag a segédfázis kondenzátorral biztosították én ezt hogy tudnám biztosítani? Még lenne egy olyan kérdésem, hogy hogy lehetne minden fordulatszám tartományban közel maximális nyomatékot biztosítani, mivel ha egyenes arányban változtatom a feszültséget a frekvenciához alacsony frekvenciákon nyomatékszegény lesz a motor. Egy kis elméleti segítséget kérnék ebben a két kérdésben.
(#) kadarist válasza c27 hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Szia!
Használj segédfázis-kondenzátort és remélhetőleg kisimul a forgás.
(#) gulyi88 válasza c27 hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Forgómező:
térben körpálya mentén szimmetrikusan eltolt tekercsekre szinuszos alakú,
és a térbeli eltolás/póluspárok száma -val azonos villamos eltolású feszültséget kell kapcsolni, ettől lesz szabályos kör forgó mező.
(3 fázis nál 120fokos villamos szög eltolású szinusz,
"1fázisnál", ami gyakorlatilag 2 fázisú, 2db 90° villamos szögeltolású feszültség kell!).

nyomaték: állandó főmezőfluxust kell biztosítani, vagyis állandó feszültséget a főmező reaktancián.
A kapocs és a főmező reaktancia között ott van az állórész szórása és ohmos ellenállása. Az áram feszültséget ejt az ellenálláson és így a főmező reaktanciára kevesebb feszültség jut (mint ami a kapcsolkon van, F-U karakterisztika szerint),
ettől olyan lesz a motor mintha csökkentett feszültségen járna (és M~U^2!!!), szóval kis frekvenciákon emelt feszültséggel (pontosan az I*Rállórész értékkel) kell járatni a gépet, hogy a főmező fluxus ne csökkenjen (IR kompenzációs megoldás).
Komolyabb elvárások esetén mezőorientált szabályozás kell!!!

"1 fázis" esetén segédkondenzátor alkalmazásakor egyetlen egy terhelési állapotban lesz szabályos a forgómező, ettől eltérő esetekben ovális alaku forgómező keletkezik, a motor rondán morog, remeg (föleg üresjárásban), de ez természetes.
(#) pucuka válasza c27 hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Két fázissal nem lehet szabályos forgómezőt előállítani, valamennyire mindíg lüktetni fog. Alacsony frekvencián (fordulatszámon) a motor tehetetlenségi nyomatéka már nem tudja kiegyenlíteni. A lehetőség komplex szabályzást kell megvalósítani, ahogy gulyi88 írta, vagy egyfázisú, segédfázisos megoldást kell alkalmaznod kadarist megoldása szerint. Általában így is szokták.
(#) c27 válasza gulyi88 hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Kondenzátor használata nélkül lenne jó megoldani.
A motor ugyan 1 fázisú, de mint írtad felfogható mint egy 2 fázisú csak a főfázis tekercse vastagabb huzalból van és a teljes tekercselés 2/3-át teszi ki általában.
A forgó mező kialakulásához 90°-kal eltolt áramot kell létrehozni a segédfázisban a főfázishoz képest ugye? Ezt elvileg 90°-kal eltolt feszültséggel lehet biztosítani. (Bár nem tudom, hogy ez mennyire biztosítja a 90°-os áramtolást mivel a két fázis tekercsrendszere nem egyforma, a segédfázis kondenzátorral együtt hozná létre a forgó mezőt.) Elvileg akkor lehetne biztosítani még a szabályos körforgó mezőt ha a segédfázis árama és a főfázis árama minden fordulatszámon állandó lenne ez elvileg állandó fluxust biztosítana.
Az IR kompenzációt kicsit részleteznéd? Hogy is lehet ezt megvalósítani? Hogy lehet erre méretezni?
(#) gulyi88 válasza c27 hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Elvileg asszimmetrikus tekercseléssel is létre lehet hozni a szabályos kör forgó mezőt, de egy kicsit bonyolultabb mint 2 egyforma 90°-al eltolt szinuszt rákötni a 2 tekercsre.
(olyan hullámformájú feszültségeket kell kapcsolni az állórészre, mint amit egy szinuszos légrés indukció eloszlást adó forgórész forgatása indukál az állórészben(ha a körforgó mező által indukált feszültséggel azonosat kapcsolunk az állórészre, akkor a létrejött mezőnek körforgónak kell lenni)).
Elég ha a feszültség szinuszos.
Igen a segédfázisban 90°al eltolt áramot kell létrehozni(90°-al eltolt feszültséggel lehet).
+90° egyik forgásirány, -90° a másik forgásirány.
A fázisáramokban benne van a gép szekunderre(forgórészre) áttranszformált árama is, ezért csak a mágnesező áramnak kell állandónak lennie ahoz, hogy a fluxus állandó legyen.


IR kompenzáció:
az állórész ohmos ellenállását lemérjük (egyszer vagy üzem közben folyamatosan mintavételezzük), az állórész áramot szintém mérjük.
Az I*R szorzattal megemeljük az állórész feszültségét az F-U karakterisztika által meghatározott értékhez képest (motoros üzemben, generátorosnál a negatív áram miatt elvileg csökkenteni kell a feszültséget).
(#) c27 válasza gulyi88 hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
IR kompenzációhoz akkor menet közbe mérni kéne az áramot. Sajnos ez nem megoldható ilyen fokú bonyolítás már nem fér bele.
De pontos körforgó mezőt hogy lehet akkor létrehozni egyszerűen? Ha 90 fokos eltolású a feszültség még az kevés a segédfázis és a főfázis áramarányát azonos értéken kellene tartani nem? Tehát ha egyenirányítom a 230V-ot és annak megfelelő szinuszt kapcsolok a fő és segédfázisra az úgy nem jó, hanem az amplitúdót le kéne csökkentenem a főfázisban nem? Vagy hogy lehetne viszonylag egyszerűen biztosítani a forgó mezőt? (Még ha nem is minden üzemi körülményben, de most erősen lüktet szinte mindig.) Jelenleg a segédfázis megkapja a teljes amplitúdót a főfázis 75%-kal megy illetve +-90%-os feszültség eltolás van a forgásiránynak.
Ha megmérem a főfázis áramfelvételét és a segédfázisét legalább tudni fogom az arányt és aszerint kellene beállítani az amplitúdókat nem? Kicsit világosíts fel, mert elég sok hiányosságom van sajnos.
(#) gulyi88 válasza c27 hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Megoldható még úgy is a dolog, hogy egy közelítő feszültségemelést (esetleg töréspontos közelítéssel) előprogramozni a vezérlőben, figyelembevéve az alacsony frekvenciás üzemállapotot (átlag áram).
Persze ez nem túl jó megoldás de jobb lehet mint a semmi.
A főfázis amplitúsója mindenképpen az F-U karakterisztika szerinti+kompenzált érték kell legyen, a segédfázis amlitúdóját kell csökkenteni (szerintem).
(#) pucuka válasza c27 hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Két fázissal nem lehet forgó mágneses mezőt létrehozni, csak asszimetrikusan lüktetőt. Legkevesebb három, vagy több fázis kell hozzá.
Két fázissal csak léptető motort lehet forgásra bírni.
(#) gulyi88 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Ez nem így van, létre lehet hozni 2 fázissal is.
(#) pucuka válasza gulyi88 hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Már hogy lehetne? Akkor csinálj futófényt két LED -el
(#) gulyi88 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Egy skicc, légyszives próbáld meg elképzelni hogy a P pontot körbeviszed a kör kerületén, és közben lineáris eltolással a tengelyekre vetíted a megfelelő vetültetét.
Ezután a vetület által leírt gorbéről lineáris időléptetéssel visszafelé állíts tengely irányú vonalakat, majd azok metszéspontjait rögzítsd, és visszakapod a kört.

A kör kerülete jelképezi az indukció vektor forgását, azaz a vektor végpontja egy kört ír le, szóval forgó mezőről van szó.

Ugyan ezt el lehet játszani 3 tengellyel is, amik 120 fokra és nem derékszögre állank.
(#) c27 válasza gulyi88 hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /
 
Ez a kördiagram kellene nekem, legalább is ezt kéne előállítani. Az egyik tengely az idő, de a másik mi? Az állandó fluxushoz az áramoknak konstansnak kellene lenni? Nem tudom ha a két tekercsrendszer nem egyforma akkor a 90°-kal eltolt feszültség bennük ténylegesen 90°-kal eltolt áramot hoz létre? Valahogy ki kellene számolni, hogy mekkora az árameltolás a 2 tekercsben illetve nem tudom mit kell biztosítani ahhoz az általad is felrajzolt forgó mágneses mező kör alakú legyen. A másik tengely az áram lenne nem? De akkor a két fázis áramának egyformának kellene lennie? Sajnos elég sötét vagyok ezen a téren és a google se ad egy jó találatot 2 fázisú motor forgó mágneses mezejéről vagy legalább találnék egy könyvet.
Ha az általad felrajzolt ábrát nézem akkor arra következtetek, hogy az áramot rajzoltad fel az idő függvényében és hogy kör alakú legyen a forgó mező a sugárnak állandónak kell lennie. 4 biztos pont van ahol a tengelyeket metszi a kör. Ekkor az egyik tekercsrendszer árama 0. Tehát a két fázis áramának egyformának kell lennie, ha jól gondolom, hogy az áram a másik tengely. Ezt meg akkor tudom megvalósítani, ha a főfázis jár csökkentett amplitúdóval mivel a főfázis ellenállása és reaktanciája is kisebb. Viszont az nem világos, hogy ezt kondenzátoros esetben hogy valósítják meg mivel a kondenzátor és a segédfázis együtt a 90 fokos fázistolásért felelős illetve a reaktanciát változtatja. Ha a kondenzátor és a segédfázis reaktanciája együtt azonos a főfáziséval akkor ugyan azok az áramok folynának a 2 fázison.
Remélem segítesz egy kicsit hogy mennyire tévedtem el a sötétben ezzel a gondolatmenettel.
(#) pucuka válasza gulyi88 hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /
 
Ismétlem két fázissal nem lehet forgó mágneses mezőt előállítani, csak valamilyen irányba lüktetőt. Nem is létezik kétfázisú motor éppen ezért. Ha egy háromfázisú motorról leveszel egy fázist, az rögtön túlterhelődik.
A segédfázis is csak arra kell, hogy az egy fázisról táplált motornak legyen indító nyomatéka. Ha kézzel fel tudnád pörgetni a billenő nyomatékon túlra, ideális esetben nem is kellene segédfázis. De ez csak segédfázis, és nem második fázis. Egyébként mutass akár egy kétfázisú asszinkron motort is.
Ahhoz hogy forgás létrejöjjön, min 3 állapot kell, persze lehetőleg a kör mentén egyenletesen elosztva.
Egy primitív példa: van három LED, a világítás sorrendje 1 - 2 - 3 - 1 - 2 - 3 - stb. Ha egy kör mentén 120 fokra elhelyezed, még forogni is látod, ha a sorrendet megváltoztatod, visszafelé fog forogni. (régen volt egy fázissorrend vizsgáló, az így működött, csak 4 db glimmel) Ha ugyanezt eljátszod két LED -el, csak annyit tudsz elérni, hogy lüktet, villog, ide - oda, de forgást, mozgást nem tudsz előállítani.
(#) pucuka válasza c27 hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /
 
Ha küldenél egy emil címet pü -ben, küldenék egy kis irodalmat. sajnos túl nagy 9 MB.
(#) c27 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /
 
Most már látható az e-mail címem.
(#) c27 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /
 
Nem akarok vitát szítani, de attól függ milyen motortípust nézel az egyfázisúakon belül. Vannak az állandó üzemű segédfázisúak és vannak azok amelyeket csak indításkor használnak. Ha azokat nézzük amelyeknél csak indításnál használják a segédfázist és utána kikapcsolják akkor tényleg lüktető mező fogja fenntartani a forgást mivel valóban 1 fázistekercs megy üzem közbe. De az állandó üzemű segédfázisú motoroknál a segédfázis mindig megy ami miatt felfogható egyfajta 2 fázisú motornak. Itt már van forgó mező mivel a két fázis által létrehozott lüktető mező felírható úgy mint egy forgó mező. Nálam is jelenleg ez a helyzet, hogy üzem közben megy a segédfázis tekercs is, csak mivel eltérőek a paraméterek így nem szabályos kör alapú a mező. (Egyébként néhány kínai villanymotoroknál ahol forgásirány váltás van két egyforma tekercsrendszer van minden paraméter azonos és az ténylegesen egy kétfázisú villanymotor annál nem lenne semmi problémám mivel a két tekercsrendszer 90°-kal van eltolva így egy 90°-kal eltolt feszültséget kapcsolva rá 90°-kal eltolt áramot lehetne biztosítani és nem kell amplitúdó csökkentés sem.)
Jelenleg ki kéne számítani a kondenzátoros üzemi reaktanciákat és az alapján lehetne valami okoskodni talán. Esetleg valakinek van valami ötlete? Gulyi88 várom a válaszod a korábbi találgatásomhoz, remélem tudsz segíteni.
(#) gulyi88 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /
 
Én pedig állítom hogy létre lehet hozni 2db merőleges tekercselésrendszerrel szabályos kör forgó mezőt.
Vektorgeometria, két merőleges vektor összege.
Egy tekercsel + és - FI érték között bármilyen fluxus létrehozható a tekercs felületére merőleges irányban,
a 2 tekercs fluxusa egymásra merőleges, és eredő vektora pedig a négy térnegyed bármely pontjára mutathat a | FI y,x maximum | határokon belül.

A lüktető mező amit te említesz azt lehet egy tekerccsel létrehozni, és igen az "1 fázisúnak" nevezett gépekben ilyen van, ha a segédfázis csak indító (Ezt a lüktetést fel lehet bontani 2 darab egymással szemben forgó szabályos kör forgó mezőre, amiben a forgórész forog, a forgásirányba forgó mezőtől a forgórész |S|-el késik, a másikhoz képest meg 1+|S|-el (ez már ellenáramú fék tartomány).
Ezért van az hogy segédfázis nélkül arra indul el az egyfázisú gép amerre meglökjük.
Üzemi ésvagy indító kondival lüktető helyett egy ovális kör forgó mező jön létre, így indítási nyomaték is keletkezik.
(#) gulyi88 válasza c27 hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /
 
Induktivitás mérésből számolható a szükséges feszültség asszimteritás.
Az U1 és U2 nem lehet nagyobb mint a névelges fázisfeszültség, hogy melyik legyen a kisebb az majd az induktivitás arányból következtethető.

2fázis.JPG
    
(#) c27 válasza gulyi88 hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /
 
Oké, de valószínűleg a segédfázisnak lesz nagyobb az induktivitása, de ez majd holnap kiderül. Kösz a segítséget, majd még jelentkezem.
(#) c27 válasza gulyi88 hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /
 
Helló.
Amit küldtél képet azon fi=(NIuA)/l szerepel? Az l ott mi lenne a tekercsek hossza? Akkor mi van ha különböző átmérőjűek a tekercsek? Akkor már nem lehet ilyen egyértelműen rámondani, hogy arányos az induktivitással. Bár kiindulásnak még jó lehet.
(#) gulyi88 válasza c27 hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /
 
Az az l nem a tekercs hossza, hanem a mágneses út átlagos hossza, elvileg mindkét tekercsnél azonos.
A különböző átmérők 1/3 és 2/3 aránnyal figyelembe vannak véve.
Következő: »»   15 / 99
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem