Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   83 / 1390
(#) Ricsi89 válasza Csibi hozzászólására (») Szept 8, 2007 /

helló
Mőmyomóról képet nem tudok de elég érdekes technika ez is! De ezért feláldozni egy nyomtatót Meg hallottam azt is hogy ezeket a festékeket a víz oldja. Ugyhogy lehet hogy a maratószer is. Lehet hogy valami spéci festékkel jólehet csak bírja a fej.
(#) zoly15 hozzászólása Szept 8, 2007 /

Sziasztok!
tegnap szerettem volna mgcsinálni a forrállomásomat de nem jött össze ugyanis én vasalok és csak foltokban ragadt oda a festék de ott úgy hogy mék a kés se hozza le na már most az lenne a kérdésem hogy elképzelhető az h a festék azért nem teljes felületen tapadt meg mert hideg (13C fok) volt?
a műhelyben nincs fűtés

üdv!
(#) Ricsi89 válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 8, 2007 /

Helló
Hát én nem vagyok jártas a vasalásban, de szerintem ha vasalod a vasaló felmelegíti és szerintem nem sok köze van hozzá. Esetleg kevés ideig vasaltad(a hideg miatt tovább kell). De hátha mond valaki mást is.
(#) PCB válasza Ricsi89 hozzászólására (») Szept 8, 2007 /

Szia !

Nem kell tovább, csak vagy koszos maradt a panel, vagy nem melegített egyformán mindenhol a vasaló.

Üdv!
(#) Ricsi89 válasza PCB hozzászólására (») Szept 8, 2007 /

Helló
De ha hideg a panel akkot több idő kell neki a felmelegedéshez. Vagy rosszul tudom?
(#) PCB válasza Csibi hozzászólására (») Szept 8, 2007 /

Szia !

Én csináltam egy nyomtatót, de a gyári festék nem jó,
másfajta, de nyomtató tintát ami jó lenne 100%-ban, a fej nem tudja rendesen kinyomni.

Szóval nálam bukott a dolog.

Ez a topic foglalkozott vele

Üdv!
(#) zoly15 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Szept 8, 2007 /

szia!
de vasaltam vagy 10 percig
vagy nem tudom h létezik e ilyen a nyáklap elöregedhet?
mert ez jó régi volt úgy kapta més eléggé el volt oxidálódva da sikerült polírozni elöregedhet a nyáklap?
mert amikor még vagy 30C fokban vasaltam új nyáklara hipp hopp ment a dolog és jó is lett

üdv
(#) Csibi válasza PCB hozzászólására (») Szept 8, 2007 /

Nalad nem azert bukott a dolog mert mar eleve nem jo nyomtatoval probalkoztal? Mintha piezokristalyos tipusu nyomtatot mondogatott volna valaki. Te ilyennel probalkoztal?

Szia !

Nem nekem Buble-Jet volt. Bár szerintem mindegy, mert ő sem jutott sehova.

Üdv!
(#) Csibi válasza PCB hozzászólására (») Szept 8, 2007 /

Szia
Hat ez nagyon elszomorito . Akkor errol vegleg letehet mindenki.

Udv

Szia !

Nem arról van szó, hogy lehetettlen, csak nekem nem sikerült. Megjegyzem nagyon nem is bánom, mert

1, elég drága a tinta
2, kétoldalas nyákhoz elég sokat kellett volna még a mechanikán alakítani.

Üdv!
(#) Frankye válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 9, 2007 /

Nem tartom valószínűnek, hogy az elöregedés lenne az oka a sikertelenségnek. Sokkal inkább a tisztaság hiánya. A vasalásos technika alfája és omegája is egyben, hogy abszolúte tiszta legyen a felület!!! Amikor már azt hiszed, hogy tökéletes, akkor még súrold egy ideig, aztán 1000-es, 1200-es finomságú polírpapírral finoman polírozd fel a felületet, és utána lehet vasalni. Amikor már felvasaltad, egy gumihengerrel alaposan végighengerelni, hagyni hűlni, majd áztatás.
Ha nem így csinálod, akkor nem lesz jó. Az oxidált rézfelületet teljesen el kell távolítani a tisztításkor, mert arra nem tapad a festék.
(#) Gory hozzászólása Szept 9, 2007 /

Sziasztok!

Kipróbáltam most a hétvégén a vasalós technológiát. Mindent elnagyoltam amit csak lehet, csak gyorsan összecsaptam, ráadásul normál 80 grammos papírral. A nyákot sem tisztogattam meg csak áttöröltem borotvaszesszel. Kíváncsi voltam mi lesz belőle. Hát az eredmény elsőre olyan 80%-os lett. Ahhoz képest hogy semmivel sem törődtem, jónak mondható. A nyomtatást egy fénymásoló szalonban csináltattam lézernyomtatóval mert az enyém már nem nyomtat szépen.

Kb 5-6 percig vasaltam, az áramkör közepe az jó is lett. A szélét viszont alkoholos filcel kellett igazítani, valószínűleg ott nem vasaltam eléggé. Ahol rajta maradt rendesen a tinta, ott azt mondom hogy jó lett a rajzolat. A rézfelület karcos mert a nyomtató tintát tapétavágóval kapargattam le jobb híján.
Szerintem ha 1-2 perccel tovább vasalom, akkor még jobb eredményt kaptam volna egy mezei papírlapról is.
Én azt mondom, hogy ha egyszerűen kell egy bonyolultabb rajzolatú nyák valami barkács célra, és nincs spéci műnyomó vagy akármilyen paír, akkor ez is jó, legalább nem kell kézzel rajzolgatni 40 lábú DIP tokos vackokat. A DIP forrszemjei is egész pofásak lettek, a pár perc plusz vasalással még tökéletesebbre csináltam volna.

Ha kicsit kísérletezem még, akkor szinte tökléleteset lehet alkotni alföldi 80 grammosal is. Főleg ha rendesen felpolírozom a nyákot meg letisztítom. Talán még a DIP tokos lábai közt is elmenne egy vezetősáv másféle papírt használva. Képet nem tudok feltölteni innen sajnos. Egyébként egy PIC-es webszerver nyákját csináltam vele. Szóval gyakorlatilag minden hanyagságot elkövettem és mégis jó lett Még a papírt sem áztattam le rendesen, a vezetősávokon tele volt még papírral.
(#) Frankye válasza Gory hozzászólására (») Szept 9, 2007 /

Valószínűleg azért nem lett jó a széle, mert - tapasztalatom szerint - minimum egy-egy centit rá kell hagyni mind a papírra, mind a NYÁK-ra, a végleges mérethez képest, körben. Ha nagyon "pontosra" van vágva akár egyik, akár másik, akkor a szélek nem tapadnak rendesen meg. Ez az én tapasztalatom, lehet, másnál másképp van.
(#) Fery válasza Frankye hozzászólására (») Szept 10, 2007 /

Pedig számithat sokat az is .Persze kell a tökéletes tisztitás én is leirtam már sokszor de észrevettem azt, hogy az sem mindegy hogy melyik gyártó gyártotta a nyákot. Van olyan nyákom amire alig alig tudok vasalni és van amelyikre 20-ból 20 tuti lesz.
Beszéltem olyan havarommal aki nyáküzembe dolgozott és bizony sokszor küzdöttek meg a különböző gyártmányú nyákokkal még a nyomdai vagy a fotós technológiákkal is.
(#) Frankye válasza Fery hozzászólására (») Szept 10, 2007 /

Hmmm. Ez érdekes!
(#) Fery válasza Frankye hozzászólására (») Szept 10, 2007 /

Valószinüleg a felület egyenetlensége a titok nyitja. Maga az üvegszálas hordozó az egy szövött anyag tehát valamilyen szinten hullámos, Ha erre rávasalják a rézfoliát akkor bizonyos hullámosságot felvesz az is. Más gyártók másfajta szövetet használnak hordozónak ez sokszor már a szinén is látszik. És a réz anyaga sem minden esetben egyforma ez is sokszor látszik a szinén. Ezek a körülmények is közrejátszhatnak vasaláskor is. A vasalásnál egy kicsit egyenetlen felületre vasalunk egy viszonylag képlékeny vasalatot egy egyenes talpu vasalóval, amit még mozgatunk is tehát a nyáklap egyenetlenségeinek a csúcsára fog először feltapadni.
Az itt a kérdés ,hogy ezt mennyire lehet egalizálni a vasalás hőfokával és időtartamával.
(#) imbra válasza Fery hozzászólására (») Szept 10, 2007 /

Üdv!

Csatlakozom a véleményhez! Én is jártam már így! Szóval nem mindegy a gyártó. Volt olyan nyák, kutyafuttából csináltam, és tökéletes lett, de volt olyan gyártónak a nyákja, hiába tisztítottam, vasaltam becsülettel, nagy odafigyeléssel a vonalakban lett szakadás.... Zoli
(#) attb2 hozzászólása Szept 10, 2007 /

Aki a műnyomós technikát alkalmazza meg tudja mondani nekem, hogy milyen fajta műnyomót használ? Fényeset vagy mattot? Mert már minden egyebet tudok, de ezt még nem.
(#) imbra válasza attb2 hozzászólására (») Szept 10, 2007 /

Üdv! Fényeset!!!! Zoli
(#) Frankye válasza Fery hozzászólására (») Szept 10, 2007 /

Igen, ebben bizony lehet valami!
(#) PCB válasza Frankye hozzászólására (») Szept 11, 2007 /

Szia !

Ezért kell a papírt rányomni a panelre melegítés közben.

Üdv!
(#) zoly15 válasza imbra hozzászólására (») Szept 11, 2007 /

Idézet:
„hiába tisztítottam, vasaltam becsülettel, nagy odafigyeléssel a vonalakban lett szakadás....”

most én is ilyen godban vok sajna
és mégis milyenek a rossz minőségű nyákok?
mert nekem már vasaltam rá 5X és soha semm lett jó
mindig a vezetősávokból kimaradtak részek
(#) 7kaz hozzászólása Szept 11, 2007 /

Nem tudom, hogy volt-e már (159 oldalt sokáig tart átböngészni), de nemrég előhívót akartam venni (a Wolf-félét), mire közölték, hogy olyan már nincs (???), és adtak helyette egy granulátumot.

A zacskón sem az anyag, sem a hígítási arány nincs feltüntetve. Az eladó elég bizonytalanul azt mondta, hogy 1l vízhez elég a zacskó, de hogy azt kell-e tovább hígítani, nem tudta.

Volt már valakinek dolga ilyesmivel? Mik a tapasztalatok?
(#) Fery válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 11, 2007 /

Az a baj, hogy ez egy olyan technológia amibe nem tudok igy segiteni, pedig szivesen megtenném. Nem vagyok ott nem látom ,hogy esetleg mit csinálsz rosszul,vagy mi történik másképp. A technológia biztos működik,mivel én kb minden huszadikat rontom el azt is leginkább lustaságból tehát az is az én hibám,nem a technológiáé. Lehet, hogy más hőfokon vasalsz ,lehet,hogy nem nyomod rá annyira,lehet hogy nem jó a nyomtató,a papir stb... Annyi a változó......hogy ezt igy lehetetlen megmondani.
(#) Medve válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 11, 2007 /

Hello, hátha segítek. Kezdetben nekem sem jöttek össze a nyákok, némely részei tökéletesek voltak, de 10-20%-áról lejött a festék. Annyit változtattam a dolgon, hogy a nyákot fogkrémmel polírozom, meghagyva ezzel az eredeti érdességet, majd zsíroldás. A vasalási idő egész rövid, épp hogy csak felforrósítom a nyákot. ("közepes" hőmérsékletre, műszál). Utána viszont ráhengerelem a rajzolatot 2x, 3x. Az áztatást meleg vízben végzem, szerintem ez is fontos, ilyenkor nem annyira rideg a festék. Az eredmény 100%-os rajzolat, 0,4mm vastag trackkel. (A papír 90g-os fényes műnyomó)

DDS2.JPG

(#) PCB válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 11, 2007 /

(#) maTaKee válasza 7kaz hozzászólására (») Szept 11, 2007 /

Helló 7kaz!
Első kérdésem, hogy ezt hol vetted?
Szerintem ez lehetetlen hogy megszűnt ez a típusú előhívó (de bármi lehetséges)! Amúgy azt a granulátumot is lehet használni csak ahoz tudni kellene a tömegét!
(#) Fery válasza PCB hozzászólására (») Szept 11, 2007 /

Borzasztó érdekes ez a technológia. Ugyanis én egy kicsit másképp csinálom mégis jó eredménnyel. Én sima VIM súroló porral sikálom addig amig az oxid le nem jön és amig nem alakul ki őblités után összefüggő vizfelület a panelen. A Nyomtatásnál bejelölöm a legsötétebb nyomtatást / Samsung ML 2010 /. Kb 220-230 fokra van állitva a vasaló és rá is nyomom rendesen. 5-6 percig vasalom utána hagyom hülni majd langyos viz. és leszedem a papirt. Maratás ,sika-mika stb... és kész.
Nagyon jó ötletnek tartom a hengerelést, megpróbálok szerezni majd olyan hengert amit még régen a fotolaborban használtunk amikor a fényképeket hengereltük rá a krómlapra. Az egy kemény gumi henger biztos jó lesz e nemes célra is.
Ja és egy kérés kiváncsi lennék ki milyen höfokon vasal. Akinek van hőmérős multija az mérje már meg ha kérhetem. Én mértem 220-230 között volt. Hátha a tapasztalatok alapján kitalálhatunk valami olyat amivel segithetünk azoknak akiknek nem sikerül.
(#) Medve válasza Fery hozzászólására (») Szept 11, 2007 /

Hát koma, szerintem a hőfok nemigen számít, csak olvadjon meg. A lényeg a tapadás a rézre ill. a nemtapadás a papírra. Volt már úgy, hogy a papír megbarnult és ugyanaz lett.
Következő: »»   83 / 1390
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem