Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mikrohullámú sütő javítás, magnetron csere, stb.
Lapozás: OK   49 / 138
(#) Hutty válasza mindenes hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /
 
Nem értettem félre semmit. Trafóban nincs szakadás. Mérésbeli hiba van. Ha meg nem új Neked, akkor miért nem tudod elfogadni amit írtam? Szépen bevezetjük az embereket az erdőbe, sokan azt sem tudják hogyan kell mérni, mire számítson mikor hozzáérinti a szondát.*
1 mm szekunder csak úgy megszakad és még nem ég szét az egész. 2,5 kV meg erős mikrohullámú sugárzás és mi meg még rá is beszéljuk az amatőröket, hogy a fejét is dugja bele. Igazából erre szerettem volna fényt deríteni.
Mottó: *
(#) Pety_ válasza c27 hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /
 
"Egyszeműként": A kondiban 10Megás az áttkötő ellenállás tehát 2000K-s méréshatár kevés. A trafónál lehet egy 200mA-es bizti (műanyag védőben van elrejtegetve) lehet csak az ment ki. Egyenirányítókat mérjrd ki árammal(24V-os trafó minimum),lehet hogy még jók. A miénkben 2x cseréltem egyenirányítót, a magnetron még mindíg bírja...
(#) c27 válasza Pety_ hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /
 
A trafó tényleg jó a multiméterben lemerülőben volt az elem biztos azért vacakolt, de a magnetron és a ház között maradt a 19 ohm. A diódák lehet jók, de magnetron nélkül nem fog menni. (Amúgy ha lenne másik típus az jó bele? Ha a felfogatása stimmel meg a teljesítménye? Vagy esetleg egy picivel kisebb teljesítményű?)
(#) Hutty hozzászólása Ápr 20, 2012 /
 
Légyszíves a típusát közöld, hátha összedobunk valahogy egy használt-használhatót.
Ha fényképet tennél fel a magnetron cimkéjéről az lenne a legjobb.
Más: a trafó szek. kivezetéséből az egyik rögtön a trafónál a vasmagra rá van kötve, a készülékházzal és a diódával lesz egy potenciálon így.. A másik egy fastonba szokott kötve a tekercs oldalán.
(#) c27 válasza Hutty hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /
 
Itt lesz a kép, de bontóban olcsón hozzá lehet jutni csak ki kell előtte mérni hogy jó e. De amúgy sokat nem adnék egy használtért, mert ki tudja meddig lesz jó, nem lehet túl sokáig várni se a magnetronra mert a kaját meg kell melegíteni de így kínlódás.

DSC_0085.JPG
    
(#) kovacsa.sm válasza Pety_ hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /
 
Köszönöm a tippet,ő volt a bűnös.
(#) kovacsa.sm válasza mindenes hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /
 
Köszönöm a segítséget.Ma cseréltem ki,s megy szépen.
(#) Pety_ válasza kovacsa.sm hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /
 
Szívesen
(#) Pety_ válasza c27 hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /
 
Általában a felfogatás a lényeges szempont. A teljesítmény a cseredarabnál másodlagos, általában menni fog...
(#) mindenes válasza Hutty hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /
 
Akkor el * Törölve !
(#) Busz hozzászólása Ápr 21, 2012 /
 
Adott egy 750W-os samsung mikróm ami egyszercsak furcsa hangok után nem melegít. Zúg de nem melegít. Szétszedtem, a nagyfesz bizti ki volt égve. Áthidaltam majd bekapcsoltam. A mikró nagyon búg de nem mertem tovább úgy hagyni.
A magnetron két kivezetése között sípol a műszer mintha zárlat lenne, a két kivezetés és a test között meg semmilyen állásban semmit nem lehet mérni.

De akkor jókérdés: a magnetron vagy a nagyfesztrafó a hibás?? Honnan lehet ezt egyértelműen megtudni?
(#) mindenes válasza Busz hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /
 
Szia. Ha a magnetron jónak tűnik akkor a dióda és a kondi marad mint hibaforrás lehetősége. Ha visszaolvasol, korábbi hozzászólásokbol kiderűl hogy ezeket miként lehet ellenőrizni.
(#) Busz válasza mindenes hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /
 
Jó de ha a kondi vagy a dióda behal akkor viszont nincs az az erős búgó hang üzem közben nem?
Mert a hang alapján vagy a magnetron vagy a trafó de nagyonis zárlatos.
Ha a kondi vagy a dióda a rossz akkor nincs az az erős búgó trafóhang nem?
(#) Pety_ válasza Busz hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /
 
De igen. Ha valameik alkatrész ezek közűl behal(zárlat), akkor erős búgó hang van.
(#) Busz válasza Pety_ hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /
 
De ha lehúzott magnetronnal nincs meg a búgó hang akkor meg a kondi meg a dióda hibája szinte kizárható nem?
(#) mindenes válasza Busz hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /
 
A trafó ritkán megy tönkre nem hinném hogy ezzel lenne a gond,de ha gyanús akkor ezt is kilehet mérni. A magnetront is irtad hogy jó igy ezek után a szekunder részen csak a diódával vagy a kondival lehet még valami. Ha ezek hibályából zárlatra dolgozik a trafó, akkor a búgás könnyen elképzelhető mivel alap esetben a magnetronon keresztűl kellene záródnia az áram körnek.
(#) mindenes válasza Busz hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /
 
Korábban irtad hogy műszerrel mérve a a magnetron jó volt. Olyan szokott még előfordulni hogy a magnetron belsejében vagy a magnetron lábainál valahol áthúz a nagyfesz. Ez is elképzelhető ha a magnetron nélkűl már nem búg.
(#) Busz válasza mindenes hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /
 
Két samsung mikróm is van, mindkettő ugyanilyen jelenséget produkál. Tehát kiégeti a nagyfesz biztit, ha megpatkolom akkor meg zárlat van valahol és búg a trafó.

Most összehasonlítottam az alkatrészeket mérés szempontjából meg csereberéltem is.

Nos mindkét magnetron-nál a két középső csatlakozón (katód) a multiméter sípol tehát ez tudtommal jó jel. De viszont az egyik magnetronnál a két kivezetés és a test között nem mérhető semmilyen állásban semmi, addig a másiknál "sípolós" üzemben nem sípol de mutat számokat tehát mérhető valamiféle ellenállás.

Na kaptam az alkalmon, átcseréltem a két magnetront. Persze ugyanúgy búgás mindkét mikrónál pedig a két ugyanolyan magnetron másképp viselkedett méréskor. Ezt nem tudtam hovatenni, kimértem a diódát. Kiszereltem mindkét diódát mindkét mikróból, egy 12V-os akkumulátorral sorba kötöttem és feszt mértem. Az egyik irányban átengedte a feszt de csak 8V-ot a 12V-ból, a másik irányban meg 0V-ot engedett át. Tehát mindkét dióda jó volt.

Akkor kimértem a kondit. multiméter 20Mohm poziciójában elkezdett töltődni majd az egyik kondi 9,50-nál, a másik meg 11-nél állt meg. Tehát azok is mondhatni jók.
Aztán mindent átcsereberéltem a két mikró között de bármilyen kombinációban próbálom a dolgot búgás a vége. A magnetront ha lecsatlakoztatom akkor meg megszűnik a búgás.
Tehát van két mikróm amiknél gyanakszom hogy mindkettőnél magnetron a hiba oka. De viszont a megnetronok eleje mindkettőnek szép tiszta tehát a rendeltetésszerű használat ellenére mentek tönkre.
Szerintetek is magnetron a hiba oka?
(#) bihari laci hozzászólása Ápr 24, 2012 /
 
Sziasztok, lenne egy ,mikrohullámu sűtő a 220v táp részen le égtek az ellenállások,valami 47ohm 5w nem tudom pontosan ebben kellene ,segitcség hogy milyen ,ellen állással cserélyem köszi.
(#) Pety_ válasza bihari laci hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /
 
Szerintem ha 47 ohm 5W-volt ráirva akkor nem kérdés hogy mire cseréld . Valószínű neked is a lágyindító rellé érintkezői fáradtak el, az a hiba igazi oka.
(#) bihari laci válasza Pety_ hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /
 
SZia ,ezt már szétszedett ,állapotban kerűlt hozzám és kivoltak véve az ellenálások a gépből és leégett az irás roluk azért nem voltam benne ,biztos hogy milyen értékű kell bele köszi.
(#) bihari laci válasza Pety_ hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /
 
Relé csere és működik.
(#) Pety_ válasza bihari laci hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /
 
Igen komplikált a mikró...
(#) cari válasza Pety_ hozzászólására (») Ápr 28, 2012 /
 
Bocsi de csak azt szeretném megkérdezni, melyik az a "lágyinditó rellé" az amelyik az ellenállások környékén /mellet/ található?
(#) Pety_ válasza cari hozzászólására (») Ápr 28, 2012 /
 
A lágyindító rellé egy ellenállást zár össze. Elégé egyszerű lekövetni. Elvileg ha nem digites a mikró akkor csak ez az egy darab rellé van benne.
(#) decision hozzászólása Ápr 29, 2012 /
 
Sziasztok!
Tegnap tönkrement a mikróm. Nem melegít és nem is hallatszik az "erősebb" hang, ami korábban hallatszott épp, mikor melegít.

Ezen a címen olvastam, hogy lehet csak a biztosíték ment ki.

http://www.gyakorikerdesek.hu/elektronikus-eszkozok__haztartasi-gep...van-ez

Kérdésem annyi, hogy így lehet-e, ill valóban nem érdemes javítani, csak akkor, ha a biztosíték ment ki?

Laikus vagyok, a biztosítékot vélhetően ki tudom cserélni, de nem értek az elektronikához.

Köszi a választ.
(#) decision válasza decision hozzászólására (») Ápr 29, 2012 /
 
Szétszedtem azért, s jól tettem úgy néz ki.
Rózsaszínű műanyag burokban lévő kis üveg bizti ment ki. Egyértelműen látszik rajta, üveg is el van színeződve.
Így már újabb kérdéseim vannak:
1. hogyan tudom kivenni belőle, mivel fém "bilincsekkel" bele van fogatva, nem hajlik könnyedén? Vagy komplett műanyag burokkal lehet venni?
2. Hobbi-elektronika boltban kapok ilyet? (vidéki vagyok)
3. Milyen típusú biztosíték ez? (azon túl, hogy üvegbiztosíték..)

Köszi a válaszokat!
(#) Pety_ válasza decision hozzászólására (») Ápr 29, 2012 /
 
Ügyesen, szét lehet szedni. Általában 500 mA-os bizti van benne, a biztosíték fém végébe bele van írva.
(#) decision válasza Pety_ hozzászólására (») Ápr 29, 2012 /
 
Ahh! Egyben kell kivenni és utána lecsúsztatni róla!
Köszönöm!
5kv,550mA-es volt, ami mint rájöttem rá is van írva a műanyag burokra is.
(#) PLaci hozzászólása Ápr 29, 2012 /
 
Van egy Sharp R-23AM típusú mikrosütőnk (nem túl olcsó ezért nem akarom feltétlenül kidobni.) Az eredeti hibajelenség, hogy be volt ragadva az összes mikrokapcsoló a sok zsírtól. Kitisztítottam, és most a nyomógombok ohmérővel mérve szépen működnek. Ezek után ha bedugom a konektorba akkor a ventillátor azonnal elindul rajta és kigyullad a főzőtér izzója. A nyomógombokra nem reagál. Ha hosszabb ideig nem használom akkor néha sikerül elindítani, olyankor nem indul el a venti, és be tudom állítani a teljesítmény fokozatot, és start után működik is. (ilyenkor meg is melegíti a benne lévő vizet.) Egy ilyen ciklus után nem kapcsol ki a ventillátor és újra megbénul az egész vezérlés. Én a vezérlő paneljára gyanakszom, a tápjában a 2200µF 50V-os elkót már cseréltem nem hatotta meg. Ha van aki hozzáértőbb mint én légyszi írjon pár tippet, mit lenne érdemes megnézni még rajta. Esetleg ha van valakinél elfekvőben ehhez való vezérlő panel arra is vevő lennék. Köszi, hogy elolvastátok!
Következő: »»   49 / 138
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem