Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról
 
Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   285 / 778
(#) JZoli válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 4, 2012 /
 
Kerestem ezt a rajzot, meg esetleg panelrajzot is hozzá, de lehet, hogy elsiklottam felette, mert nem találom. Nem linkelnéd azt a hozzászólást ahová feltetted?
(#) Ge Lee válasza JZoli hozzászólására (») Jún 4, 2012 /
 
Van egy olyan opció, hogy téma képeinek listázása és íme. Nagyobb szórású trafóval rezonánsként talán bolondbiztos lenne, csak akkor megint előjön a gond, hogy pont akkor esik majd a feszültsége amikor éppen nem kéne, vagyis a csúcsokban. Ha lesz rá érkezésem majd egyszer kipróbálom, csak ne utálnék ennyire trafót tekerni. Nyákrajzot nem fogsz találni, de tettem fel képet a kész áramkörről.
(#) cooper85 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 4, 2012 /
 
Akkor az elméleti maximumra kell méreteznem a trafót, utána ugyanazokkal az alkatrészekkel amik a kapcsolási rajzban szerepelnek építhetem? Indulásnak ETD34-re gondoltam.
Van egy pár bontott pc tápom, az ottani meghajtó trafók használhatóak ide a fetekhez? Próbálnék abba az irányba menni, hogy bontott alkatrészekből építsem meg.

Azt olvastam, hogy nincs benne a Tinában, de nem lehet valahonnan letölteni hozzá?
(#) Ge Lee válasza cooper85 hozzászólására (») Jún 4, 2012 /
 
A PC tápé tökéletes. Hogy honnan lehet a tinához új alkatrészeket vadászni, fogalmam sincs.
(#) emmzolee hozzászólása Jún 4, 2012 /
 
Egy gyors kérdés.

A TS2576 adatlapján van egy kis zajú kapcsolási rajz. Beteszem. Nem lenne érdemes a feedback két ellenállását (R2, R1) közvetlenül a kimenetre tenni? Akkor stabilabb lenne a fesz, vagy egyéb gondok elő jöhetnek?

Kössz
(#) cooper85 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 4, 2012 /
 
Köszönöm a segítséget!
(#) DJ Tacki válasza emmzolee hozzászólására (») Jún 4, 2012 /
 
A kimeneti LC szűrő pont hogy a szabályzás által keltett zajt nyomja el. Mert ugye hullámosság mindig van, esetleg elhanyagolhatóan kicsi. Másik ok talán az lehet hogy a sok LC szűrés nagyon nagy késleltetést teszt a rendszerbe, és így lassulna a szabályzókör, vagy instabil (gerjedékeny) lenne.
(#) Zupp87 válasza oibacsi hozzászólására (») Jún 5, 2012 /
 
Ha az alacsony magasság fontos, érdemes lehet felvenni a kapcsolatot Katt-tal, vagy Lorylaci-val, ugyanis ha jól emlékszem ők beszéltek kis lapos TDK EE vasról. Lacinak az volt a lányeg, hogy 1U magas dobozban elférjen vele. Lehet valamelyiküknek van is, és lehet velük bizniszelni.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Zupp87 hozzászólására (») Jún 5, 2012 /
 
Szerintem van még a Lomexben. 450,-Ft volt csévetesttel együtt.
(#) ekkold hozzászólása Jún 6, 2012 /
 
Össze kéne dobnom egy 200V kimenetű tápegységet (0,1...0,2A), valamilyen egyszerű flyback tápra gondoltam célICvel. Nem akarok túl sok energiát fordítani erre, melyik célICt javasoljátok, ami be is szerezhető, és biztos vele a siker?
(#) Ge Lee válasza ekkold hozzászólására (») Jún 6, 2012 /
 
TOP sorozat valamelyik tagja, de én inkább az UC3845 (42) + FET megoldást választanám. Picivel drágább, de korrektebb. Az egészet (IC, FET, trafó, stb.) ki tudod bányászni pl. egy rossz monitorból.
(#) ekkold hozzászólása Jún 6, 2012 /
 
A lomexben olcsón van KA5M0380RTU (mindössze 312Ft) ezt próbálta már valaki?
TOPswitch hol van olcsón?
(lehet, hogy később több darab is kell, ezért lehetőleg egyszerűen reprodukálható cuccot akarok összedobni)

A KA5M...-ről csak egyetlen aplikációt találtam a neten, hasonlóan egyszerű mint a TOPswitch.
(#) _vl_ válasza ekkold hozzászólására (») Jún 6, 2012 /
 
Idézet:
„TOPswitch hol van olcsón?”

Pl. TME (243YN, 245YN, 247YN, 249YN). 10+ vásárlásánál -20% az egyébként is jó árából.
Ha nem akarsz a netről rendelni, a HR árlistáján van 244YN és 249YN korrekt áron.
(#) (Felhasználó 46585) válasza ekkold hozzászólására (») Jún 6, 2012 /
 
Okos kis jószág. Csak az nem tetszik benne, hogy TO220-as tokban van. Ráadásul a GND, meg a drain egymás mellett van. Miért nem csinálják ezeket nagyobb tokban?
(#) emmzolee válasza ekkold hozzászólására (») Jún 6, 2012 /
 
Én a KA5H0165R -el építettem egy kicsi tápot. 10W-ot simán tudott. A 15W-nál párszor lekapcsolt a belső védelem.
Ki indulási alapnak lehet jó lehet az általad kinézett cucchoz.
(#) voodoo hozzászólása Jún 6, 2012 /
 
Sziasztok!

Körülbelül 3x újra lett cserélve minden aktív alkatrész a tápomba és még mindig se kép se hang.
A Lomexbe úgy ismernek, mintha haza mennék. Új Fetek, Új IC-k minden új, relék, diódák. Kezdem unni az utazgatást és a rengeteg pénzt. Ötlet?
Mit nézzek meg? Lehet a trafó romlott el? Vagy a kondik?

Üdv.
(#) Ge Lee válasza voodoo hozzászólására (») Jún 6, 2012 /
 
Ez ám az információ áradat! Milyen tápban (kép esetleg rajz) mit cseréltél és miért? Ha hozzád intézik ezt a kérdést te tudnál segíteni ennyi infó alapján?
Kapcsolóüzemű tápban trafót tönkremenni még nem láttam, kondit annál inkább. Azokkal kellett volna kezdeni, akkor lehet hogy megspóroltad volna a félvezetők árát.
(#) voodoo válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 6, 2012 /
 
Házikészítésű, nincs kapcsolási rajzom. Cimo-féle. Megtudná csinálni, már egyszer volt javítva általa, de ritkán találkoznánk (messzeség) és gondoltam inkább nekiruccanok és megcsinálom én. De nem jött össze. 230V, 800VA 2x130Vdc
Pri:
STW13NK60Z
IRF710
Meghajtó:
IR2110
CD4047BE

Mindent átnéztem, újak, JÓK!
Valami mégis rossz. Ezért kérdem létezhet, hogy a trafó lenne a rossz? Vagy a folytótekercs? Mert már csak még ezeket nem cseréltem ki....
(#) Ge Lee válasza voodoo hozzászólására (») Jún 7, 2012 /
 
A trafó vagy a fojtó nem szokott tönkremenni, mert nem nagyon van rá ideje. Ha tönkrement annak biztos oka van (tervezési is), mert egyébként nem mehetne tönkre extrém körülmények között sem. Azért a 800W szerintem már nem az IRF-IR2110 párosnak való kategória, de rajz nélkül elég nehéz bármit mondani.
(#) ekkold válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jún 7, 2012 /
 
Történetesen én szeretem használni a TO220-as tokot, ki lehet hajtogatni a lábait (pl. minden másodikat), és akkor már elegendő lesz a távolság közöttük.
(#) ekkold válasza emmzolee hozzászólására (») Jún 7, 2012 /
 
Köszi, hogy betetted! Ezekszerint ez is azért lehet olcsó, mert PC tápokban (is) használják, standby tápnak!?
(#) ekkold hozzászólása Jún 7, 2012 /
 
Újabb kérdésem lenne flyback táppal kapcsolatban, forgalmaznak-e ilyenekhez (pl., topswitch-hez) kész trafókat valahol?
Avagy van-e olyan cég aki vállalja ilyen trafók gyártását?
Ez azért lenne érdekes, mert 1...2db-hoz (illetve prototípushoz) még bontanék vagy tekercselnék trafót, de a kész cuccnak reprodukálhatónak kellene lennie, mert lehet, hogy később több is kell belőle.
(#) lorylaci válasza ekkold hozzászólására (») Jún 7, 2012 /
 
A Myrra gyárt kész flyback trafókat, és többek között az SOS-electronic meg a farnell forgalmazza. (úgy keress rá, hogy "Myrra 7*")
(#) _vl_ válasza lorylaci hozzászólására (») Jún 7, 2012 /
 
Tegyük hozzá, hogy az SOS-nek fényévekkel (akár /2) jobb árai vannak ezekre a trafókra, mint a Farnellnek... Ja, és aki nem tudná: ha csinálsz céges névre accountot, akkor kb. 10-20%-kal jobb árakat látsz, mintha csak úgy alapból böngészel náluk.
(#) (Felhasználó 46585) válasza ekkold hozzászólására (») Jún 7, 2012 /
 
Nem a lábkihajtogatással van a problémám, hanem azzal, hogy a tokba, ahol bemennek a lábak nagyon kicsi a távolság.
(#) (Felhasználó 46585) válasza ekkold hozzászólására (») Jún 7, 2012 /
 
Mi a Tali-nál szoktunk tekertetni. Ritkán adódik probléma, meg vagyunk elégedve velük.
(#) (Felhasználó 46585) válasza _vl_ hozzászólására (») Jún 7, 2012 /
 
Igen, egész jó kis cég a SOS. A múltkor 550,-Ft körül vettem 470 µF 400 V-os kondit és a postaköltséget is beleszámítva kb. 10-eFt-tal volt olcsóbb, mintha a Konteltől vettük volna. 10 db kondiról volt szó. Biztosan van olyan alkatrész, amiben nem jó a SOS, ezért kell körülnézni mindenhol. A Kontától árajánlatot kell kérni, még olyan anyagra is, ami nincs a választékukban, beszerzik. A SOS-nál tényleg be kell jelentkezni, akkor olcsóbb.
(#) Zupp87 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jún 9, 2012 /
 
[OFF]Én párszor rendeltem már tőlük, sőt, régebben miskolciként személyesen át is tudtam venni a cuccot, megúszva a postát. De néha eltévesztettek 1-2 tételt, de ez minimális gondot okozott.
(#) Zupp87 hozzászólása Jún 12, 2012 /
 
Én most egy ilyennel kísérletezek. Fejembe vettem kompakt fénycső üzemeltetését 12V-ról, és Skori tapasztalatait olvasva, bár kicsit gyalogkakukk, de szerinte a legjobb megoldás az, ha csinálunk egy konvertert 280...300V körüli feszültségre, és arról járatunk egy előtétet. Gondolkodtam flyback konverteren is, de kíváncsiságból kipróbáltam a szabályzatlan ellenütemű topológiát, szekunder oldali rezonáns elemekkel, feszültségkétszerezős egyenirányítással. 100kHz, 400ns holtidő, 100uH szekunder szórás, a szimulációban lévő FET Coss-je 206pF, és kb. megvan a ZVS működés. De csak kb., mivel igényli a snubbereket a primer oldalon, anélkül bezony a szórás hatására berezeg. Bár ki fogom próbálni külső induktivitás által reprezentált szórással, ugyanis így a két primer között is lazább a csatolás, az okozhatja a tranzienseket. A valóságban a két primert tudtommal jó szorosan, bifilárisan vagy planár elrendezésben köll tekerni. De a csatolási tényezőt erre nem tudom beidomítani
(#) ekkold válasza Zupp87 hozzászólására (») Jún 12, 2012 / 1
 
Ezt olvastad már? Szerintem elég sok kompaktfénycső elmenne róla. (persze mondjuk 300V DC-re méretezve, vagy közvetlen a fénycsőhőz tekercs+kondi, ki tudja melyik lenne a jobb)
Következő: »»   285 / 778
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem