Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   85 / 1390
(#) PCB válasza pet hozzászólására (») Szept 15, 2007 /

Szia !

Ezt te is megpróbálhatnád talán
Kezdetnek pont jó.

Üdv!
(#) pet válasza PCB hozzászólására (») Szept 15, 2007 /

Csak azért írtam mert elég sűrgős, dehamár itt tartunk milyen programot ajánlassz?
(#) PCB válasza pet hozzászólására (») Szept 15, 2007 /

Szia !

Sprint-Layout 5.0
Multisim - Ultiboard
Eagle 4.xx
.......stb

Üdv!
(#) zoly15 válasza pet hozzászólására (») Szept 16, 2007 /

szia!
ha nincs kedved tervezgetni egyszetrűen megrajzolhatod kézzel is
(#) Frankye válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 16, 2007 /

Ezt én is tapasztaltam:
Idézet:
„ha tovább világítom meg, jobban lejön a lakk”

A sósavas-hiperolos marató jó, de ha nem elég a tabletta benne, akkor bizony nem nagyon mar... Viszont van egy kegyetlen hátránya: Ha nem használod, akkor lebomlik.
(#) gulasoft válasza Frankye hozzászólására (») Szept 16, 2007 /

Mármint mi bomlik le? A hiperol? Magyarán állandóan hiperolozni kell a sósavat?
(#) szabi83 válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 16, 2007 /

igen, a hidrogén-peroxid addig "pezseg" még le nem bomlik, következő maratásnál fel kell önteni újra hidrogén-peroxiddal.
(#) Frankye válasza szabi83 hozzászólására (») Szept 17, 2007 /

Pontosan! Gyakorlatilag, ha néhány napig-egy hétig nem használtad, más "semmit nem ér" a lötty.
(Magán jellegű megjegyzésem: Próbáltam a hiperol-sósavas maratót is. Ha egyvágtában több NYÁK-ot maratsz - sorozatgyártás - akkor jó, mert gyors, de különben jobb a vaskloridos gyorsmarató.)
(#) PCB válasza Frankye hozzászólására (») Szept 17, 2007 /

Szia !

Mi a gyakorlati ok amitől jobb ?

Idézet:
„de különben jobb a vaskloridos gyorsmarató”

-------

1dl vízhesz szoktam önteni 30ml sósavat és 30ml hidrogén-peroxidot, ezzel 80cm2 le lehet maratni kétoldalas nyákból. Ha 1 panelt készítek akkor is ez az arány.

1L hidrogén 300Ft kicsit több mint 30 alkalomra elég ha csak 1 panelt maratok akkor is.

Üdv!
(#) gulasoft válasza Frankye hozzászólására (») Szept 17, 2007 /

Hát ez igy gázos, és egyáltalán nem olcsóbb mint a vaskloridos, vagy a már előre kevert maró, mert az nem romlik meg, csak melegíteni kell, de arra már kitaláltam a tutit, mosdóba engedek forró vizet, abba a műanyag tálat belenyomom (legalább olyan mélyre mint a maró szintje), és úgy baromi gyorsan mar.
A sósavas hidrogén-peroxidos meg ráadásul olyan büdös, hogy már a szabadban csináltam a múltkor is, aztán mikor meguintam hogy nem történik semmi, elővettem a marót és 10 15 perc alatt kész lettem.
(#) Moderátor hozzászólása PCB hozzászólására (») Szept 17, 2007

Csak megemlítem, ha nem lett volna egészen vili, hogy Frankye mindezt azután!!! írta le, miután kijelentette a mondat elején!!!!!!!!!! a következőt: Magán jellegű megjegyzésem

Magyarul ez egy szubjektív vélemény; és ahogy Frankye-t ismerem, nem ma kezdte a szakmát, így kialakulhatott benne egy normális, egészséges, számára logikus kép a NYÁK-gyártási folyamatról.

Szóval ha lehet, egy, sokéves tapasztalatra épülő szubjektív véleményt ne nagyon akarjunk megváltoztatni...jó, persze a maguk igazát sulykolóknak ezt bárki hiába is mondja
(#) PCB válasza (») Szept 17, 2007 /

Szia !

Norberto, elhiszem, hogy nem szeretsz, de tartózkodj az oktalan beszólásoktól.

Neked nem kell elmondanod Frenky mit irt, mert eltudom olvasni, és nem kell Frenky helyett válaszolnod sem, mert Ő is tud irni.

Szóval a kérdést amit Frenkynek tettem fel, hagyd hogy ő válaszoljon rá.

Üdv!
(#) Frankye válasza PCB hozzászólására (») Szept 18, 2007 /

Mielőtt egymás torkának ugranátok, srácok:
Azért írtam, hogy a vaskloridos marató jobb, mert nem bomlik vissza. Ez az egyetlen oka.
Amint le is írtam: Ha sorozatban, naponta, akár többször is gyártasz NYÁK-ot, akkor érdemesebb a hiperol-sósavas maratót használni, mert nem fog meg semmit sárgára (sőt, kékre sem!), ellenben iszonyat büdös, és a gőze is maró-irritáló hatású. Viszont sokkal gyorsabb, mint a vasklorid.
A vasklorid annak jó, aki nem rendsezresen, vagy nem naponta marat NYÁK-ot. Az "alkalmi, hobbista" számára talán ennyiből jobb.
Megnyugtatásképpen: Amikor én is sorozatban gyártottam NYÁK-ot egy cég számára, akkor én is A/4-es nyers lemezre, sk. fújt lakkal, fotózással, és hiperolos/sósavas maratóval dolgoztam. Így egyvágtában le tudtam gyártani akár 10-15 kis panelt is, és villámgyors volt. Igaz, utána egy napig szellőztettem, de ha 3-4 lapot elkészítettem, és legyártottam, akkor pár napra előre voltam, nem kellett naponta maratni. Mire ennyivel végeztem, kb. telítődött is az oldat, lett szép, kék színe, és lehetett is megsemmisíteni.
Most, hogy épp nem "gyártok", csak magamnak csinálok panelokat, nem hiperolozok, hanem vaskloridozok. Ráérek, vigyázok, hogy csak "sárga ruhát" viseljek ( ), és szépen kimaratom a lemezkéimet. Előre lakkozott (gyári lakkozású) lemezre fotózok (ha kész lesz a mostani munkám, majd teszek fel róla képeket), és a marató újra felhasználható.

Hát erre értettem, hogy a vaskloridosd marató jobb. Kifejezetten hobbi célokra. (De ezt le is írtam. Mint ahogy azt is, hogy ez az én magánvéleményem.)

Szóval kösz, Norberto, és remélem, így már Neked is tiszta, PCB, hogy mire értettem. No és gulasoft kolléga is érti, miről írtam.
Kedélyek megnyugszanak, ki-ki ízlése szerint elfogyaszt egy gyógycigit-sört-bambit. OK?
(#) Fery válasza Frankye hozzászólására (») Szept 18, 2007 /

Egyetértek. TOLERANCIA. Ki ki izlése szerint
És igy kerek a világ.
Aztán jöhet a gyógycici.

(#) Fery válasza (») Szept 18, 2007 /

Bocsi,de ezt nem hiszem el. Erről van szó itt az előző 1000-2000 hsz-ben. Meg fognak enni a modik.
(#) gocan_87 hozzászólása Szept 18, 2007 /

Frankye!
Vaskloridos maratással is gyorsan lehet ha keverve van(habolva a lötyi) igy oxigénnel dusul és gyors lesz.De nekem az a kérdésem hogy mivel egy ilyen gép ami keveri nagyon drága,nekem meg erre nincs manim,hogyan lehet még maratni?persze nem komoly mérgekkel mivel házban nehéz.jah és nincs valami auto erősítőhöz nyák rajz, meg kapcsolási rajzod!
Köszike!
(#) Frankye válasza gocan_87 hozzászólására (») Szept 18, 2007 /

Én csak a vaskloridos maratót, meg a hiperol-sósavas maratót ismerem, de ez nem zárja ki, hogy más is van.
Autó erősítős kapcsolásokat az ezzel foglalkozó topicban keress!
(#) Csibi válasza gocan_87 hozzászólására (») Szept 18, 2007 /

Hello
Egy 2x35W erosito ha eleg neked autoba akkor ahhoz tudok adni nyakrajzot amit egyenesen A4-re nyomtathatsz.
A nyak egyoldalas csak fotozas miatt duplan nyomtatom ezert van 2 nyak rajz egymas mellett.
Leiras + kapcs.rajz
(#) PCB válasza gocan_87 hozzászólására (») Szept 18, 2007 /

Szia !

Habolást nem lehetne megoldani valami kisteljesítményű kompresszorral ? Hasonlóra gondolok mint pl az akvárium levegőztető.

Üdv!
(#) Csibi válasza PCB hozzászólására (») Szept 18, 2007 /

Kiprobaltam, de ha csak egy helyben buborekolsz es a lotyit nem mozgatod alatta akkor sokat nem csinal, legalabbis nalam nem.
Talan ha egy hosszabb csovet sok apro lyukkal rajta lefektetsz az edeny aljara S alakban, majd rafekteted a nyakot akkor lehet hogy jobban mukodne a dolog (ezt igy ebben a formaban meg nem probaltam).
(#) PCB válasza Csibi hozzászólására (») Szept 18, 2007 /

Szia !

Elvileg az egész edény alját be lehet csövezni, a kompresszortól függ, hogy mennyire buborékol.
Ha egy zárható edényben van akkor elég erős "habolást"
lehetne csinálni.

Üdv!
(#) mik válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 20, 2007 /

gulasoft:Ok, hogy PBS katalógus.
Pontosan melyik típust vetted?
Melegen húzod le, vagy hagyod kihűlni?
Milyen hőmérsékleten vasalod?
Valahol rendes(nem online) boltban nem lehet kapni? (csak mert a házhozszállítással mindig gond van, tudni illik nem vagyok itthon napközben)
(#) Albert-M válasza gyengus hozzászólására (») Szept 20, 2007 /

hello szerintem a papir es a vasalo es persze lezer nyomtato a legjobb megoldas , szerintem meg csak a furas van hatra

DSC006681.JPG

(#) gyengus válasza Albert-M hozzászólására (») Szept 21, 2007 /

szép lett, grat!
(#) reaper_munky hozzászólása Szept 22, 2007 /

Hello!
Olvasgattam a forumot, de nem valt egyertelmuve szamomra, hogy nyomtatasos technikanal a sima nyomtatopapir is megteszi, vagy mindenkeppen munyomopapir kell?
Koszi a segitseget.
(#) Sword hozzászólása Szept 22, 2007 /

Heló!

Vasalásos módszer működhet egyszerű tintasugaras nyomtatóval +pausz/fotópapír?
Vagy a tinta nem ,csak a festékpor (lézer printer) alkalmas erre?
Illetve ha kész a nyomtatás akkor hagyhatom akármennyi ideig száradni, vagy pedig egyből rá kell vasalni?
Köszi!
(#) Frankye válasza Sword hozzászólására (») Szept 23, 2007 /

Khm! Ha elolvastad volna a topicot, - tudom, sok oldal, de azért végig lehet rágni - akkor most ezt a kérdést nem teszed fel.
Ennek ellenére válaszolok: A tintasugaras nyomtatás nem alkalmas vasaláshoz, csak a lézerprinteres vagy fénymásolós, mert a tintasugaras festékanyaga hőre nem olvad meg. (Alaphelyzetben, mert léteznek spéci tinták, amik marásállók, de azzal közvetlen a NYÁK-ra kellene nyomtatni, ami bonyás, ráadásul a festék is meg a patronja is baromi drága, szal a téma felejtős hobbi szinten.)
Hogy mennyi idő után vasalod fel, az rajtad múlik. Volt, hogy 2 hétig állt a kinyomtatott vasalóminta az asztalomon, mégis sikerrel felvasaltam, volt, hogy gyakorlatilag "azonnal" (fél napon belül) fel akartam vasalni, és nem sikerült. Nem ettől függ.
Fontos, hogy a vasalandó felület abszolute tiszta legyen (egy ujlenyomat-töredék sem maradhat rajta, és pormentes is legyen), valamint tapasztalatom szerint ha finom polírpapírral feldurvítod előtte a felületet (1000-es, 1200-as papír), akkor jobban sikerül a vasalás. A trükk a tisztaság, és a nyomás egyenletessége, valamint a megfelelő hőfok beállítása.
Ja, és fontos, hogy a papír se legyen ujjlenyomatos, szóval ha rajta a minta, akkor csak a szélét fogd meg!
Még egy tapasztalat:
A papír is, a NYÁK is legyen kicsivel nagyobb (kb. +1-1 centi minden oldalon!) mint a végső méret!
(#) Frankye válasza reaper_munky hozzászólására (») Szept 23, 2007 /

Van, akinél bejött a sima nyomtatópapír, de ha nem akarsz kínlódni, meg elronott NYÁK-ok fölött szentségelni, akkor válassz műnyomó papírt inkább, vagy más, olyan papírt, aminek a felülete fényes, és arra nyomtass.
(#) Fery hozzászólása Szept 23, 2007 /

Sziasztok. Múltkoriban olvastam itt a topicban, hogy valaki vasalás után ráhengereli egy gumi hengerrel a papirt a nyákra.Igen jó ötletnek tartom mivel a vasalótalp és a nyák egyenetlenségét ki lehet vele egyenliteni.Csak éppen nem tudom beszerezni.Régen fotós boltokban lehetett ilyen keménygumi hengert kapni amivel a fotopapirt hengerelték a krómlapra. Hülyére kergettem a google-t de nem találtam sehol. Nincs valami ötletetk ahol be lehetne szerezni ? Főleg olyan helyek érdekelnek ahonnan rendelni lehet. /Egyszerübb a posta mint körbeutazni a fél országot/Köszi.
(#) Sword válasza Frankye hozzászólására (») Szept 23, 2007 /

Bocsi, igaazad van, csak elolvastam vagy 20 oldalt, aztán erre nem találtam választ, többhöz meg így este 10-11 táján már nem volt kedvem
Inkább megyek biztosra, egyébként jogos.
Tehát az a lényeg, hogy pl. elviszem a kinyomtatandó fájlt v.hova ahol nyomtatnak lézerrel, megkérem, hogy ha lehet több festékkel meg sötéten nyomtassák ki mondjuk fényes fotópapírra, és utána azzal már azt teszek, amit akarok. Aztán nyák tisztítás, vasalás, áztatás, maratás.
Ha jól értelmeztem

Jah és még valami: Ha úgy látom, hogy vasalás után nem lett v.mi jó a nyomat, akkor kész vége, ki kell dobdni a nyákot? Vagy pedig le lehet oldani valamivel ezt a festéket? (nitrohigító, aceton??)
Következő: »»   85 / 1390
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem