Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   231 / 993
(#) steve25 válasza steve25 hozzászólására (») Júl 29, 2012 /

Ilyen a mérő, van rajta sönt is
(#) pucuka válasza steve25 hozzászólására (») Júl 29, 2012 /

Beköthetsz, de akkor előáll az amit proli007 írt, másik skála kell, ami ráadásul nemlineáris lesz.
(#) steve25 válasza pucuka hozzászólására (») Júl 29, 2012 /

Ennyire bonyolult? Akkor hagyom és nézek másikat, jó lesz aku töltőhöz 500ft ot adtam érte. csak mikor elhoztam akkor figyeltem fel hogy DC. jó fa... vagyok
(#) tomikapc válasza kadarist hozzászólására (») Júl 29, 2012 /

A helyzet a kovetkezo.
Elso fazis: az ora nem porog, mintha el lenne kotve az ora mellett.
Masodik fazis: Az ora szepen mer minden fogyasztot, akkor es ugy forog, amikor kell.
Harmadik fazis: Alapesetben az ora egy kicsit visszafele forog, amikor fel van kapcsolva a kismegszakito (a videon valoban remegesnek latszik.)
Ha fogyasztot kapcsolok ra akkor meri szepen...

Mivel nincs szukseg tobb fazisra, csak egyre es a kismegszakito is 25 amperes, ami nekem boven eleg, igy mondanom sem kell, hogy melyik fazist hasznalom
(#) tomikapc válasza tomikapc hozzászólására (») Júl 29, 2012 /

Ez lehet a régi óra miatt amúgy vagy más turpisság lehet a háttérben?
(#) steve25 hozzászólása Júl 29, 2012 /

Van egy AC ampermérő új de az 100A ig van skálázva hogy lehet a felére csökkenteni?
(#) tibibalogh520 válasza steve25 hozzászólására (») Júl 29, 2012 /

Szia!
Szerintem annak csak a skálázása 100 Amperes. A valóságban, 5 Amperes a tekercselése.
Tehát egy 100/5 -ös áramváltóhoz van rendszeresítve.
Próbáld meg, egy 100-as izzóval sorba kötni, (nagyon durván) a skála szerinti 10 Ampert kell hogy mutassa(ha jók a megérzéseim...)
Ezt már tudnád használni, csak át kellene számoznod a skálát, vagy megbarátkozni, az átszámolgatással.
(#) steve25 válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Júl 29, 2012 /

Voltmérésre is lehet használni? ha olyan előtét cucc van hozzátéve?
(#) tibibalogh520 válasza steve25 hozzászólására (») Júl 29, 2012 /

Szia!
Hány ohmot mérsz a kapcsai között?
(#) steve25 válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Júl 29, 2012 /

Rá kötöttem egy 80W izzót de ugrált össze vissza a mutató. gyorsan lekapcsoltam. Zsir új most csomagoltam ki

rákötöttem az ellenálás mérőt és a mutató felment 30A ra a skála szerint
(#) elektroton válasza steve25 hozzászólására (») Júl 29, 2012 /

Ha jól látom ez egy Deprez (jól írom?) egyenáramú műszer, nem alkamas közvetlen váltakozó áramú jelet mérni. Önmagában, belső kiegészítő elemek nélkül mV mérő lehet.
(#) steve25 válasza elektroton hozzászólására (») Júl 29, 2012 /

Valahogy csak lehet , vagy váltakozó áramnál nem lehet áramerősséget mérni?

Akkor mi kell hozzá?

nekem elég lenne egy 50A is a skála nem érdekes osztom 2vel

Nincs szerencséd, ez is Deprez műszer, ez is csak egyenáram mérésére alkalmas, amit az is mutat, hogy megmérted vele a multiméter ellenállás mérőjének áramát. Ugyanúgy lehet mérni vele váltóáramot, mint az előző műszereddel.
A lágyvasas műszer arról ismerszik meg, hogy a számlapja nem lineáris, egyre ritkuló beosztás van rajta, és a bal alsó sarkában a fejreállított U helyett a csatolt képen látható jel van.

lvas.gif

De igen, lehet váltakozó áramnál is áramot mérni. Közvetlen mérést az un. "lágyvasas " mérőművel rendelkezővel lehet. Egy Deprez alapmérőmű esetén egy elektronikus egyenirányítóval lehetséges megfelelő mérést végezni. Egy egyszerű greatz egyenirányító azért nem jó megoldás mert pl. a szilicium diódák nyitófeszültsége kb. 0,5V. Tehát ennél kisebb feszültségtartamú jelet nem tud kimutatni. Szerintem ez a tábla műszer egy sönt segítségével tudja pl. egy egyenáramú motor áramfelvételét indikálni. Multiméterek is elektronikus egyenirányítással mérik a váltakozó áramot. Ehhez kapcsolási rajzal most nem szolgálhatok, bizonyosan található a neten rajz hozzá.

De ugye ez jó feszültség mérésre váltakozó áramhoz?
(#) hbal válasza steve25 hozzászólására (») Júl 29, 2012 /

Igen

Akkor ez mire jó nekem? mire tudom használni?
Nem akarok egy hatalmas dolgot csak annyit hogy beépitem a kapcsoló szekrénybe a voltmérő mellé , hogy lássam melyik gépem mennyi áramot vesz fel.

Előtét ellenállással feszültség, sönt ellenállással váltó áram mérésre használható, már ha nincs eleve beépítve. Mondjuk árammérésre a hó miatt a söntöt nem is szokták beépíteni, erre figyelj, hiába van akárhány A re skálázva. Ez a műszered.
(#) erbe válasza steve25 hozzászólására (») Júl 29, 2012 /

Mekkora feszültségen és mekkora áramot akarsz mérni?
Ha olyan nagy a feszültség (pl. 230V) akkor nem veszítesz sokat az egyenirányítók feszültségesésével. Ha nem túl nagy a mérendő áram, nem fog nagyon melegedni a sönt ellenállásod. Akkora sönt ellenállást kell tervezni, amin a diódák és a műszer össz. feszültsége esik. Ekkor nem kellenek nagy diódák és akár Shottkyt is használhatsz. A skálád nem lesz lineáris.
Ha a teljes áramot egyenirányítod és a hídon belülre teszed a söntöt, nagyáramú diódák kellenek, de kicsi lesz a sönt és lineáris lesz a skála. Itt is használhatsz Shottkyt, de mindkét esetben ügyelni kell arra, hogy mérés közben a hídon belül ne szakadhasson meg az áram.
Még egy: A diódák terhelhetősége többszörösen haladja meg a mérendő áramot! Motorindításnál vagy bármilyen okból automata leverésnél az áthaladó áram többszöröse lehet a mérendőnek. !!!

Mint elöbb írtm, egyenáramú jelek mérésére, közvetlenül. Az alap mérőmű egy feszültség mérő (mV). Tehát egyenfeszt és egyenáramot mérhetsz vele, feszültségosztó ellenállással vagy mérő sönttel áramot.
(#) steve25 válasza erbe hozzászólására (») Júl 29, 2012 /

A villanyóra B32 A kismegszakitó van. a műhelyben B25A megszakitó. ami közvetlenül belemegy a kapcsoló szekrénybe umformer stb azok áramfelvételét akarom mérni. ezt ha az átalakitó motor elé teszem be
akkor 230V sztem max 25A

Na most szét szedtem, a hátuljában van egy kis tekercs.belül

Az az előtét ellenállás feltekert ellenállás huzalból 500 V végkitérésre. Mérd meg az ellenállását, és akkor tudsz más feszültségekre is előtét ellenállást számolni. A skála maradhat, csak valamilyen osztószámot kell alkalmazni. Pl ha az ellenállás a fele, akkor a mutatott értéket kettővel kell osztani, így a végkitérés 250 V lesz, így pl. fázis feszültséget tudsz mérni.
(#) erbe válasza steve25 hozzászólására (») Júl 29, 2012 /

Ez kevés ahhoz, hogy megmondjuk, mekkora sönt kell hozzá. Legfeljebb közelítően, de sok múlik a diódákon. Az az előbb említett Graetz, bár használható lenne, de túl magas a feszültségesése és kevés az árama.

Külön mérjem meg a kis tekercs ellenálását? vagy a két kapocs között?
(#) steve25 válasza erbe hozzászólására (») Júl 29, 2012 /

Készen nem lehet kapni? olyat amit csak bekell szerelni?

Ampermérő
ehez mit kell még alkalmazni? áramváltót?
Következő: »»   231 / 993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem