Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő
 
Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   381 / 607
(#) reloop válasza demonherceg hozzászólására (») Aug 31, 2012 /
 
Készíts fotót egy panel alkatrész és forrasztási oldaláról, hátha sikerül valami hibát kiszúrni.
A kérdés kapcsán felidézem, hogy 16 lábú IC foglaltból hogyan lehet TDA7294 vizsgálót készíteni. Bővebben: Link
Az alkatrészek beültetés előtti vizsgálata sok kellemetlenségtől kímél meg.
(#) reloop hozzászólása Aug 31, 2012 /
 
Sziasztok!
A mellékelt kapcsolási rajz jobb oldalán ismerős áramkört fedezhettek fel. Ez az adatlap ajánlása a standby és a mute bemenetek közös vezérlére.
Bemenetét +5V-ra kapcsolva 270ms múlva megszűnik a készenléti állapot, és 510ms múlva a némítás, ugyan ezt a pontot üzem közben testre zárva 150ms késleltetéssel némít az erősítő, majd 260ms-mal a kapcsolás után készenléti állapotba kerül.

Ez így nagyon hasznos volna, ha lenne egy áramkörünk ami ezt az 5V-ot kapcsolgatja. A gyakorlatban egy feszültségosztóra, vagy közvetlen a pozitív tápfeszültségre szokás kötni, ami az időzítéseket eltorzítja és a kívánt koppanásgátló hatást sok esetben nem tudja megvalósítani.
Különösen akkor zavaró ez, ha az erősítő bemenete előtti fokozatok hosszan elnyúló tranziensekkel élednek és csengenek le.
A világhálón találtam nyomokat, páran már foglalkoztak ezzel, de az eddigi megoldásokat bonyolultnak ítéltem.
A koppanásgátló áramkörökben bevált elemek segítségével roppant egyszerűen célt lehet érni, az RC elemek értékét szimulációval ellenőriztem, egyiknek sem kell nagy pontosságúnak lenni.
A rajz bal oldalán, a szimmetrikus tápegység mellett helyeztem el az áramkört, jelezve, hogy a táp panelen célszerű kivitelezni, így egyetlen plusz vezeték elegendő az erősítő felé.

A kit-ek, vagy az azok alapján épített kapcsolások többnyire rendelkeznek a vezérlő jel fogadására alkalmas bemenettel. (A 100W-os Pedrós NYÁK-ból ki lehet emelni a 22k/4,7k feszültségosztót, de akár benne is maradhat.)
Érdemes megfigyelni, hogy az AC meglétét az F2 biztosíték után ellenőrzöm.
Kimeneti zárlat, vagy túlterhelés miatt kiolvadó biztosíték esetén esélyt kap az IC, hogy a pufferekben tárolt energiát nem kell maradéktalanul elfűtenie. Ez nem tekinthető védelemnek, de a beruházás méretéhez viszonyítva nem rossz szolgáltatás.
A működés nem sok magyarázatra szorul. Az R3-on keresztül töltődő C4 kitolja a bekapcsolási időzítéseket. A standby lábon 950ms, a mute-n 1170ms kell a 3,5V eléréséhez.

Üzem közben a C3 feszültsége periódusonként -3V és 0V között ingadozik, kettő periódus kimaradása esetén T1 elkezdi C4 kisütését. Az 1,5V-os aktiválási feszültséget a némítás 170ms, a készenlét 280ms alatt éri el. Legalábbis ha jó paraméterekkel végeztem a szimulációt, ennek kéne bekövetkezni.

A fórumban gyakran elhangzó kérdés, a stby/mute-t hová kell kötni. Remélem ezzel a hozzászólással sikerült a kérdésre adható válaszok körét bővíteni.
Üdvözlettel:reloop
(#) Szabi1 hozzászólása Szept 1, 2012 /
 
Üdv!
Ilyen woofert akarok venni TDA7294-hez http://bolthely.hu/zovanyi/id/12480_RH_Sound_PA-0815_hangszoro_15%5...epmely Szerintetek érdemes? Én itthon megtudom venni félárban. http://www.mivarom.ro/catalog/product_info.php/difuzor-15inch-alien...p-7675 És a hangváltónak menyi legyen a keresztezési frekvenciája?
(#) reloop válasza Szabi1 hozzászólására (») Szept 1, 2012 /
 
Szia! A nagy érzékenységű hangszórók azon hibájában szenved, hogy egyenetlen az átvitele. Próbáltam hangszerrel, a skála egyes hangjai (akár szomszédosak is) üvöltenek, mások halkan szólnak. A részleteket hangszórós témában kéne megbeszélni, mert ez itt OFF-nak tűnik, és ezt szerintem Te is tudod, vagy olyan régi motoros a fórumon.
(#) pjg válasza Szabi1 hozzászólására (») Szept 1, 2012 /
 
Csinálj belőle subbass rendszert. 200Hz alatt menjen csak. Én Orion HS500 mély sugárzót tettem egy 90 literes zárt kockába. Fenomenálisan lehengerlő. Nem hallod a basszust. Érzed!
(#) luluzulu válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 2, 2012 /
 
Szia.

Az egytápos megoldás csak hidalt változatban használható?
(#) Szabi1 válasza luluzulu hozzászólására (») Szept 2, 2012 /
 
Nem, használható 1 IC re is de azt hiszem más a kapcsolás, majd reloop mester belinkeli, vagy nézd meg a topic képeit
(#) luluzulu válasza Szabi1 hozzászólására (») Szept 2, 2012 /
 
Akkor nekem olyan kell mert már az szimetrikus trafóval már sokat szívtam,
(#) reloop válasza luluzulu hozzászólására (») Szept 2, 2012 /
 
Szia! Mellékelem a legfrissebb megépített verziót. A zener diódákat a tápfeszültségnek megfelelően kell kiválasztani. Folyamatosan fejlesztgetem ahogy az időm és a pénztárcám megengedi. Ha érdekel elküldöm az aktuális változatot.
(#) luluzulu válasza reloop hozzászólására (») Szept 3, 2012 /
 
Ez aszimetrikus táprol megy? Nem nagyon értem hogyan kell be kötni a tápra...
(#) reloop válasza luluzulu hozzászólására (») Szept 3, 2012 /
 
A bekötés a mellékelt rajz szerint történik. Látható: a GND nem kapcsolódik sem a trafóhoz, sem az egyenirányítóhoz. Annak érdekében, hogy a mesterséges földpont azonos feszültségre legyen a pozitív és a negatív táptól, készítettem több áramköri változatot, ami ezt megoldja. Ezért nincs szinkronban a NYÁK a kapcsolási rajzzal, de az elv közös.
(#) zsa hozzászólása Szept 3, 2012 /
 
Sziasztok . Nekem jelenleg tesztelésre az ajánlott gyári hidalt kapcsolás van megépítve (4 Ohm) terheléssel subládának ,de valami bibi van vele . Egy bizonyos hangerőtől kezdve (ami közel sem hangos ) mintha torzítana (lehalkul a hang) és a membrán beleng . Első körben a tápra gyanakodtam kicsi (2x22V bufferrel) ,ezért kicseréltem 2x38V 2x10000Uf-re és még mindig maradt a hiba . Mind a két tápnál kb ugyanakkora hangerőnél lép fel a hiba . Sub szűrőt lekötöttem róla ,és lm hangszínnel próbáltam ki de azzal is ugyanez a hiba + hangerő tekerésre beleng a membrán. Valami tanácsotok ha lenne ? Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2012
(#) reloop válasza zsa hozzászólására (») Szept 3, 2012 / 1
 
Szia! A híd nem szereti a 4 ohm terhelést. Nézz bele az adatlapba, 8 vagy 16 ohm-ot ajánl. Sem a fellépő áramerősség, sem az elvezetendő hő nem fér bele a határadatokba.
(#) zsa válasza reloop hozzászólására (») Szept 3, 2012 /
 
Jó értem , de sajna 4ohm -os hangszóróm van ,a leírásban pedig azt írták elviseli az ic csak a hővédelem lép fel hamarabb. Ami nálam nem mondhatnám hogy gond lenne (langyos borda ) . Akkor néznem kell valamit 4 ohm-ra
(#) reloop válasza zsa hozzászólására (») Szept 3, 2012 /
 
Közvetlen az IC-t tapintsd meg. Ha az is langyos, más lesz a hiba.
Ettől még a 4 ohm-on járatás továbbra is roppant aggályos.
(#) TheShaft válasza reloop hozzászólására (») Szept 4, 2012 /
 
Szia Reloop!

A mellékelt kapcsolási rajz az általad fejlesztett egytápos hidat ábrázolja ("Egytápos híd.pdf") egy kis kiegészítéssel. A plusz az a Mute és a St-By lábak vezérlésében van.
Az optós engedélyező áramköri rész elhagyható, ha a C15-öt helyét rövidre zárjuk és elhagyjuk az alábbi komponenseket: C15, OC1, D3, R16, CN3.
A St-By - Mute vezérlő áramkör a tápfeszültség lecsökkenésekor, elvileg 21V alatt (illetve ha az optó LED-jére nem kapcsolunk feszültséget) tiltja az erősítőt.

Szerinted mennyire életképes így a kapcsolás?
(#) subi válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 4, 2012 /
 
Szeretném kérdezni, hogy a kapcsolási rajzon a D7 dióda milyen típusú? Illetve a hangszóró 8 vagy 4 ohmos?
Köszönöm.
Subi
(#) zsa válasza reloop hozzászólására (») Szept 4, 2012 /
 
Az ic nem meleg , viszont az előző oldalon van szimetrikus táp kapcsolások közzétéve és én nem úgy használom jelenleg a tápot . Az én trafóm dupla szekunderes (sorba kötve) és én 1db diódahíddal használom. Ez lehet hiba ? Vagy esetleg kicsi diódahíd? (mérete nagy erősítőből való de nincs ráírva semmi a beazonosításra )

Köszönöm.
(#) reloop válasza TheShaft hozzászólására (») Szept 4, 2012 /
 
Szia! Működőképes. A koppanásgátló nem túl rövid időzítésű? A két tranzisztor talán nem is kell bele. Nézd meg ezen hozzászólás mellékletét: http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1291430.html#1291430
(#) reloop válasza zsa hozzászólására (») Szept 4, 2012 / 1
 
Ha kicsi a dióda híd, akkor az elfüstöl.
Meg kell keresni a hibát. A tápfeszültség mennyire esik le terheléskor?
(#) zsa válasza reloop hozzászólására (») Szept 4, 2012 /
 
Darabokra szedtem az erősítőt hogy rendesen hozzáférjek és kivittem az udvarra a ládát is , mivel a szobában a bútorok is zörögtek . Csak volt melegedés az egyik ic-nél terhelés mellett , korrigáltam . Jelenleg az ic-ken a kezemet rajta tudom hagyni terhelés mellett is szerintem akkor leadja a hőt . Most a hangerő megnőtt valamennyivel torzítás nélkül , de fölötte bekoppan / reccsen (tisztán halható) . A kondikon a feszültség nem ingadozik jelentősen terhelésnél sem, 35V allá nem esik . A panelon a kondikban van eltérés a gyáritól az összes 22Uf helyet 47Uf , és 2200uf -es helyet 2x1000uf kondival van van építve .
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2012
(#) reloop válasza zsa hozzászólására (») Szept 4, 2012 / 1
 
A jelenséget a 4 ohm-nak tulajdonítom. Volna lehetőséged 8 ohm-mal kipróbálni?
(#) reloop válasza TheShaft hozzászólására (») Szept 4, 2012 /
 
Az előbbi kérdésedhez fűznék még egy tanácsot. A híd kapcsolásra kötött hangszóród aligha filléres darab, már csak a teljesítményből is ezt következtetem. Ezt védeni kellene egyenfeszültség ellen. Amennyiben a védelem megszakítja az erősítő és a hangszóró összeköttetését, akkor a némítás és a készenlét vezérlése teljesen feleslegessé válik.
(#) Alkotó válasza subi hozzászólására (») Szept 4, 2012 /
 
Szigorúan 8 ohmos, vagy nagyobb hangszóró kell hozzá.
A D7 egy LED (mint azt a rajz is jelzi), és akkor gyullad ki, ha a ventilátor eléri a maximálishoz közeli fordulatot. A ventilátor fordulata hidegen nulla, majd a melegedéssel arányosan egyre gyorsabb, és a LED azt jelzi, hogy már nem lesz nagyobb a hűtési intenzitás.
(#) zsa válasza reloop hozzászólására (») Szept 4, 2012 /
 
Sajnos régebben SAL 30-as 8Ohm os hangszóró volt benne és közben jött ez a Jensen turbine 1200-as 4 ohm-os ami csak jobb az SAL-nél . Így jelenleg már nincs 8Ohm -os hangszóróm . Ezzel kapcsolatban kérdésem az lenne hogy ha tekernék egy 4Ohm -os tekercset , sorba kötném a hangszóróval nem lenne jó alternatív megoldásnak ? Egyébként átnéztem az összes alkatrészt és nyákrajzot nincsen hiba rajta . Én is a hangszóróra tippelek most már az lesz a gond . És lenne még valami : Sub szűrőmnek viszont van brum-ja most vettem észre. 2xAC 9V ról megy dióda aztán 2x2200 Uf a táp . Erre megoldás ? Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2012
(#) reloop válasza zsa hozzászólására (») Szept 4, 2012 /
 
Fájdalom, az erősítő és a hangszóró közül az egyiket le kell cserélned. Gyakorlatilag elég a híd-kapcsolásból a második IC-t kivenni és test, valamint az OUT+ -ra kötni a 4 ohm-os hangszórót, mint a sima erősítő kapcsolásnál. Írod: 35V-alá nem esik a tápfeszültség, mégis mekkora az terheletlenül? Kiszámolnám neked mekkora veszteségi hő leadására kényszerülne az IC, amiről tudjuk, hogy szobahőmérsékleten mindössze 50W-ot tud disszipálni.
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2012
(#) zsa válasza reloop hozzászólására (») Szept 5, 2012 /
 
Köszönöm a tanácsot. A feszültség ingadozás a tegnapi nap nem igazán volt terhelésnél 1-2 V max Inkább hálózati ingadozás 41V a max és 35V a legkisebb mért érték terhelés nélkül (elvileg 2x38V-ott ad le a trafó buferrel . Tegnap meg tekertem a 4Ohm-os tekercset sorba kötve a hangszóróval és ma ki is lett próbálva. Nincs koppanás lehet hajtani a végfokot ! Még nézegetem a melegedést és a hangját is mivel kint is berezonál minden . A szub szűrő tápja zajos erre kellene megoldás még , fentéb írtam a tápja miből áll . Köszönöm.
(#) reloop válasza zsa hozzászólására (») Szept 5, 2012 / 1
 
A szubszűrő vagy földhurok, vagy árnyékolási hiba miatt zajos, esetleg a táp huzalvezetése nem jó.
Bassmester közölt mérési adatot a 4 ohm-mal terhelt hídról. 150W-ot mért. Ehhez 6,1A szükséges. A 2x35V tápod teljesítményfelvétele ez esetben 2x35x6,1=430W lenne. Ha ebből levonom a 150W hasznos teljesítményt, 280W marad fűtésre. Nem lesz ennek jó vége
(#) skero válasza zsa hozzászólására (») Szept 5, 2012 / 1
 
Szia! Az ,hogy betettél egy "4 Ohm " (DC mérésnél) tekercset az 4 Ohm nem lesz minden frekvencián. A tekercs induktív. Esetedben ez alul áteresztő szűrőként fog viselkedni ami mivel subbnak használnád talán nem is olyan baj de nem tudni milyen frekvencián mekkora ellenállást mutat.
(#) peter1995 hozzászólása Szept 6, 2012 /
 
Sziasztok. Van 2 db egy IC-s mono TDA-m. Ezek bemenete egy darab mono jel vagyis a két végfok bemenete egy. D külön potijuk van. Namost mivel és 2 utas hangsugárzókat akarok hajtani róla így készítettem egy kapcsolást amivel a mélyeket felerősítem. Van egy ilyen kapcsolásom már az a TDA hidakat szolgálja. A gondom, hogy búg. A végek 2 trafóról kapják a tápot. Az egyik trafóra tekertem 10V segédtápot ami egyen+ puffer+ 7812,vel van ellátva. Eddig egy venti volt rajta, a ventit hallottam a hangszórókban. Rákötöttem ugyan erre a tápra ezt a mély cuccot és zene nélkül erősen búg. Ha van zene teszi a dolgát, de erősen zúg.
Mit tudok ellene tenni?
http://bsselektronika.hu/index.php?w=DY4NXCUwKb Ez az az elektronika annyiban módosítva, hogy a be és a kimeneten egy-egy 1µF fólia kondi van. A 12V ágban pedig még 2200uf kondi.
Pc tápról adva a mély-nek kevesebb a zaj
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2012
Következő: »»   381 / 607
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem