Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Elektroncső
lehet hagyom a fenébe diódásan nagy falatnak tűnik, de jó lenne egy full csöves cucc.
Az EZ81 is diófa, csak alá van gyújtva.
Na... piszkálja az agyamat a csöves egyenesítés.
Kinyomtattam egy adatlapot és addig forgattam mint mókus a mogyorót, de meg lett a feszültség esés áramfelvétel függvényében. A diódás egyenirányításnál számolunk gyök2-t a csövesnél 1.1 a szorzó vagy nincs? A szekundernél 260-0-260V és 30mA a terhelés akkor a fesz esésnél elég a 30mA figyelembe venni? Köszi!
Itt csak egy szorzó létezik, hogy a szinusz feszültség effektív értékéből számolt csúcs érték. Ugyanis erre az értékre töltődik fel a pufferkondi, ha sehol sincs veszteség. Ha ebből az értékből kivonod a veszteségeket, meg a terhelés hatására történő feszültség csökkenést a puffer kondin, és ezzel az értékkel visszaosztasz, akkor kapod meg nagy valószínűséggel az általad említett gyakorlati szorzószámot, mint ökölszabályt. (én nem számoltam ki soha még)
Nincs is sok értelme, az a 10 - 20 V mindössze 3 - 4 % hibát jelent, a csövek paramétereinek szórása nagyobb.
A vákuumcsövek belsejében milyen nyomás van? Barkácsolt-e már valaki házilag vákuumcsövet?
Mínusz sok. Az ideális az lenne, ha tökéletes vákum lenne benne, de azt azért elég nehéz lenne előállítani. Nem lehetetlen házilag előállítani "működő" elektroncsövet, de a kulcskérdés a nagy vákum előállítása, ha már az üvegtechnikában otthon vagy.
Itt a fórumon, már nem tudom melyik topikban volt egy videó, ahol egy francia pasas csinált elektroncsövet. Lehet, hogy használható, de a minősége kétséges.
Kell egy vákuumszivattyú , aminek van egy "plusz rásegítése" is. Akkor kell egy kis kémia ismeret is, az anyagok kiverése miatt. Ahogy itt pucuka is mondta, kell egy kis üvegfúvási tudomány is.
Itt egy kis videó: Bővebben: Link , nem tudom, hogy pucuka erre gondolt e. UI: Megfogadtam magamnak, hogy ha milliárdos leszek, elkezdek otthon csöveket gyártani ![]() Szerk.:Második videó A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2012
Nem pontosan, de ez is jól szemlélteti a feladatokat. Gond még a katód bevonat anyagának előállítása, többelektródás csövek mechanikai méreteinek pontossága, tartóssága, és még a rengeteg szabadalom kerülgetése, vagy kifizetése.
Szerintem olcsóbb lenne egy kész gyárat megvenni gépestől, szakemberestől. A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2012
Most láttam egy hogyan készült részt, ahol vákumot (halogén izzó) úgy csinálták, hogy folyékony nitrogénnal hűtötték a csövet, ami a felette lévő másik csőbe "küldte" át a benne levő összes levegőt, majd ezt gyorsan lezárták.
Üdvözletem:
T. fórumtársak. Van egy PCC 88-as csövem melynek érdekes módon a felső részére PCC189-van nyomtatva. Ez el írás vagy létezik ilyen is.
Ez engem is folgalkoztatott. A francia videó nagyon jó, de én a másik pasas (glasslinger) videóit javaslom, sokkal gyakorlatiasabb és sokfélével kísérletezik. Az üvegtechnika szerintem a könnyebbik része. Ezenfelül a pucuka által is írt vákuum szivattyú a lelke a dolognak (ha tényleg működőképes csövet szeretnél csinálni, akkor az nem lesz egyszerű). Akkor ugye kell egy ponthegesztő és általában minden, ami neki is kéznél van. Ha több videót megnézel, akkor az ő technikája is "sajnos" meglévő csövekre épül (getter, anódlemez). Szóval sokminden kell hozzá. Régebbi cső gyártása talán egyszerűbb (ezek a gömbbúrás de Forest triódák, hangra nem tudom, mit tudnak). Szóval házilag gettert nem tudom, hogyan is lehetne összehozni. Az, hogy kiszorítod egy másik gázzal a levegőt nem mindig működőképes szerintem (nem értek hozzá). Viszont glimm lámpát már könnyebb lehetne így csinálni, töltelékgázt lehet szerezni és nincs bonyolult belső felépítése.
Egy gyártósor megvétele pedig nem lenne szerintem gazdaságos. Fogalmam sincs, mekkora az elektroncső piac, de nem gondolom hogy elbír új belépőket, főleg nem ha óriási kezdőtőkét kell beletenni. Egyszerűen nem lehetne versenyezni a benntlévőkkel. No meg új gyártóként egy ilyen "tapasztalati termékeket" áruló piacon nehéz érvényesülni, elég ha a kínai csövekkel szembeni bizalmatlanságra gondolunk (velük sem lehetne árban versenyezni). A szabadalmak kérdése is elég meredek és természetesen egy hozzáértő gárda beszerzése is majdnem lehetetlen. Amúgy a legjobb lehetőség az lett volna, ha a rendszerváltáskor beszélgetünk erről és sok pénz vagy ismerős van a hátunk mögött, mert akkor le leheetett volna csapni a kaposvári tungsram sorra. Én ma már erre nagy rációt nem látok, hogy nagyüzemi szinten ontson valaki csöveket. De ez az én jelenlegi, szubjektív véleményem.
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2012
Egyetértek veled, én is a kaposvári gyártósorra gondoltam, bár hol van már a tavalyi hó, gondolom a drága gépek ahogy anno szokás volt, a méh telepen végezték, hozzánemértők által szétcincálva. A márkanév eladva, (nem véletlenül) a piac méretéről fogalmam sincs, nem is tervezem, hogy legyen. Mindazonáltal a szerelem az szerelem, és esetleg felülírhat minden racionális érvet.
Mondjuk lehetne kisszámú de igen jó minőségű, kifejezetten hangfrekvenciás erősítőbe fejlesztett csöveket gyártani, ahogy látni a tendenciát az őrület is nő a nosztalgikus tárgyak után, a meglevő készletek fogynak, az árak nőnek, ahogy a hiány is nő. De majd a fiatalok, előttük a jövő, és nekik még szükségük van arra, hogy kitalálják magukat. A csöves tárgyban, azt gondolom, ez az utolsó pillanat.
Természetesen egyedi termék előállítására mindig van kereslet, csak meg kell találni. Ugyanakkor a speciális anyagok beszerzése problémás, nulláról nem lehet nekimenni. De azért arra gondolni kell, hogy házi gyártásban, gazdaságosság miatt, kiesnek a tömegcsövek (ECC83, EL34, EL84 stb.). Olyat lenne érdemes gyártani, ami kelendő lehet, de mégsem gyártják (én itt még mindig, saját szimpátiám miatt is, a figurás glimmlámpákra voksolnék). Glimmet most szerintem csak kínában gyártanak és már nehézkes a beszerzése (hozzáteszem, hogy amik itt a neten mennek azok is kínaiak leehtnek). Néha láttam bolti kínálatban és nem olcsóbbak, mint 3-4000Ft. Hozzáteszem hogy maikor pár éve New Yorkban jártam, ott 6 dollárért vettem meg egyet és volt pár féle még. Szóval ilyesmire lehet, hogy lenne kereslet és talán előállítani is egyszerűbb lenne.
Igen, a glimmeknél és a nixi csöveknél működhet a gázcsere programm, így a sufni tuning is. Lehetne látványos méretű kijelző eszközöket fabrikálni
helló mindenki, nekem az lenne a problémám, hogy valaki alaposan megtisztította a csöveket amik vannak itthon, annyira hogy a feliratot is letörölte :/ és az lenne a kérdésem, hogy ezeket valahogy be lehetene azonosítani? vagy már csak disznek lesznek jók?
Hát ez igazából neked menne a legkönnyebben, ha lenne tapasztalatod. Amúgy ha van rá lehetőséged, akkor úgy, hogy keresel feliratos párokat. Azért a legtöbb cső beazonosítható így. Nekem van egy dobozzal ilyen csövem. Ha nincs sok, akkor dobj fel egy képet (ne rossz minőségben, ne életlent és nyilván úgy, hogy a legtöbb részlet látható legyen) és akkor akik jók ebben - pl. pucuka - majd segít.
És esetleg nincs valahova a belsejébe, vagy valami trükkös helyen elrejtve valami azonosító?
Szokott lenni a nagyobbakban, de az teljesen más. Szóval nincs...
![]() Esetleg a búra teteje felé hátul rányomtatva feketével. És tényleg nincs... ![]() Találgatni kell belső szerkezet, anódlemez forma alapján. Én is utálom a dolgot.
Akkor lehet mennek vissza a polcra az utókornak
![]() ![]()
Ezt ennyiből nem tudom megállapítani. Milyen körülmények között ízzott fel, mennyi ideig stb. Amúgy egyszer túl szzokták élni, én is csináltam már 40W-os izzót 807-es csőből véletlenül. Nem halt bele, de ugye ki tudja, hogy a paraméterei hogyan és mennyit változnak egy ilyen után.
Hát ez egy AEX 605 ös keverő erősítőben van, aminek lehet jobb helye lenne egy múzeumban mint egy próbateremben, hát játszottam, aztán a két cső közül az egyik elég szépen felvörösödött, aztán betorzult mint állat, szal egyből lelőttem, csak nem tudom h ez mennyit árthatott neki
![]() A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2012
Akkor lehet, hogy azért izzott fel, mert a cső haldoklik és az izzás csak tünet vagy valami más hibásodott meg.
Ami így elsőre lehetséges: a csatolókondenzátor zárlatos az előfok felől. Ha fix előfeszültséges, akkor az előfeszültség megszűnt vagy elmászott. Ha katódellenállásos, akkor a másik csőnek is illene valamit produkálnia (már ha közös a katódellenállás, ha nem, akkor lehet, hogy az izzó csőé zárlatos lett).
Hát, az annyira régi lehet, infót sem találok róla
![]() Ha Pesten laksz, téli szünetben találkozhatunk, a tömegcsöveket elég pontosan meg tudom állapítani, hogy mi - milyen fajta .(Gondolok EL84, PCL8x, ECCxx, PY88 [van belőle 100db ![]() Én annyit mondanék; amíg egy csőre nem cuppantod rá az üvegét, addig nincs baj ![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2012
Azért nem találsz róla semit, mert olyan erősítő nem is volt. Viszont AEX650-es igen...
![]() Megnéztem a kapcsolását, kicsit érdemes lenne átdolgozni a végét...
Igen, így már mindjárt más, nagyon szép darab
![]()
Az a gond hogy vidéki vagyok, Győr melleti :/ ugyhogy a csövek akkor egyenlőre maradnak dísznek
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |