Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
A floppy vezérlőn rajta van az ami neked kell. csak a kapcsolókat kell hozzá csatlakoztatnod. Itt a leírás, hogy a csatlakozón, hol, találod az irány, engedélyező, és léptető bemeneteket. http://www.interfacebus.com/PC_Floppy_Drive_PinOut.html Nem kell vezérlőt építeni
Ott van rajta ahoz a motorhoz.
Köszi !
Aprócska probléma, hogy csak a motor maradt meg az egészből
Az valóban probléma.
Bontóban hozzád vágnak egyet ha szépenkéred. Akkor gond megoldva Ha itt laknál a közelben akkor adnék egyet, hogy ne porosodjon.
Van egy gravírozó gép, amiben a függőleges tengelyen levő léptetőmotor elkezdett furcsán viselkedni. Amikor kézzel vezérlem a gravírozó fejet, akkor normálisan és gyorsan működik. Amikor azonban a program vezérli, akkor lassabban mozog, fura kattogó hangja van, és elkezd melegedni. 4-5 gravírozás után tűzforró lesz. Ilyenkor kikapcsolom a gépet, hogy hűljön, de igazából nem ez a jó megoldás.
Leszedtem a motort. Bipoláris, 6 csatlakozós. 26V 60Ohm, egy lépés 3.75 fok. Elég picike jószág, max. 10W csúcsteljesítménnyel. Az a nagy bajom vele, hogy össze van hegesztve. Nem lehet szétszedni. Próbáltam találni helyette másikat a neten, de nincs olyan, ami hasonló lenne. Két kérdésem van. Az egyik: hogyan mérjem ki, hogy a motornak van-e baja? (Bár erre nagyjából én is tudom a választ, csak a biztonság kedvéért...) A másik kérdés: szerintetek lehetséges, hogy nem a motor a rossz hanem a vezérlő? Ha a vezérlővel van a gond, akkor nagyobb a probléma mint gondoltam. Annak a javítására nem igazán vállalkoznék. Köszi
Hello!
Ha kézzel vezérled és jó, akkor miért szeretnéd szétszedni a motort? ![]() Inkább azt kellene megnézni, mi a különbség a kézi és a program szerinti vezérlés között.. (De nyilván kézi vezérlés nem olyan hosszú idejű,mint a program alatt. Vagy is akár sokkal jobban is melegedhet.) üdv! proli007
2 hibalehetőséget még kihagytál a sorból:
- lehet hogy a táp kevés, és amikor 3 motor indul egyszerre, akkor leesik a feszültség. - ha a motor felmelegszik, akkor veszít az erejéből! Lehet hogy a motoráramot kell kisebbre venni, és minden gond elmúlik. (Feltételezve, hogy nem egyből lassul és téveszt, hanem csak a 1-2 gravírozás után.
Sziasztok!
Van ez a motorom. Találtam hozzá adatlapot is. Hogyan kell értelmezni a paramétereket? Írja, hogy 24V/nál mekkora fordulaton mekkora a nyomaték. Ezeket áramgenerátorral kell táplálni? Motor képe A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2012
Sziasztok tudnátok segíteni abban, hogy minden léptetőmotor Nm-be van megadva, ha rátekernék a tengelyre egy madzagot és rá raknák egy sújt, mekkora lenne ez a súly pl egy 1Nm es motornál amit meg bír emelni?
Köszönöm
Üdv mindenkinek és BÚÉK!
A problémám a következő: van egy nyomtatóból kioperált bipoláris stepmotorom, amihez kellene egy olyan kapcsolás amire tápfeszt kell kötni meg a motor négy kivezetését és már forog is, egy fordulatszám szabályzó potin kívül semmi extra, se pic sem PC! Egy lamináló hengerét hajtanám vele. A segítséget előre is köszönöm
Szia!
Talán ez?Bővebben: Link
http://www.youtube.com/watch?v=XoavJX5dVJI
Szerintetek milyen IC-kkel tudta ezt megcsinálni? A leírásból az kiderül, hogy nem használt mikrokontrollert.
Volt élet a mikroprocesszorok elött is, söt még egy 555-s sem igen kellett - mezei TTL IC-k is tudják ugyanezt.
Egy érdekes feladatról inditanék egy kis beszélgetést.
Adva van egy léptetömotor, amit bizonyos szögekbe kellene forditani egy vezérlö készülékkel. Pontosan ennek a vezérlönek kialakitása lenne a feladat. Szoval kellene egy tekerögomb, amin beállitok egy poziciót - tegyük fel 24 állásból egyet egy körben, esetleg LED-ekkel kijelölve, amit a léptetömotor egy bizonyos késleltetés után követne. Optimális lenne, ha a forgási irányt is követné (jobbra balra). Van valami ötlet? (egy már volt nagyon régen, még a processzorok elötti korból, de közben nagyon sokat fejlödött a technika). Hogyan oldanátok meg a feladatot? A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2013
1. Feltenném kérdésként a fórumra.
![]() 2. Mikrovezérlővel.
Nem éppen az a lényeges, hogy mikrovezérlövel, vagy gözgéppel érsz célba, hanem hogy hogyan?
Hirtelenjében két lehetőség jutott eszembe .1: rotari enkoder + pic itt a motor helyzetét az induló pontól (végálláskapcs) megtett lépések számlálása adja meg . 2: pic adc beolvasás és összehasonlítás , két poti az egyik a beállítás a másik a motor tengelyén elhelyezett poti a helyzet meghatározás , mint a szervóknál.
Kösz.
A rotari enkoder szimpatikus, de nem tudom milyen felbontásban vannak. Van olyan ami legalább 24 állásra osztja a kört? A második verzio sajnos felejtendö, a poti nem tud 360 fokot fordulni és nem is pontos annyira, hogy ilyen felbontásban tudjon dolgozni (arrol nem is beszélve, hogy kellene némi arretácio is a vezérlögombon, hogy ismételhetö lehessen a beállitás).
Az enkoder sokkal nagyobb felbontásban is kapható mint 24 lépés .
Szerintem is jobb az encoder, de a potival is megoldható lenne ( áttétel, ami a 360 fokot 270 fokra alakítja, ha nem kell körbe-körbe
)! A potival egyébként egy kört 24 részre osztani nem igazán kihívás ( durván 200 mV-os lépcsők lennének !).Steve
A potival már megszenvedtem - sajnos.
Elöször már az a baj, hogy nem lehet körbe forgatni. Azaz az egyik végröl nem lehet átforgatni a (a motort sem) a másik végpontra, csak vissza lehet forgatni, azaz a két állás között majdnem 360-ket kell fordulnia, ami sajnos nem jó. A másik meg a pontosság, a 24 állás mégha 200 mV-t is ad ki állásonként a potit igen nehéz pontosan oda állitani, ahol pl. ismét 1,2V lesz (föleg, ha mindkét irányból probálod ugyanoda tekerni). Az egyik ilyen gyors probán egy 48 fogas fogaskerék volt a gomb, egy arretácios rugóval (olyan mint a Jaxley kapcsolon), azaz kb 40 állása volt a potinak (a 270 fok miatt), az eltérések tul nagyok voltak ahhoz, hogy az ADC egyértelmüen értelmezze a helyzetet. A szervovezérlésnél ez nem annyira nyügös, hiszen ott az ember utánnaszabályozhat, a léptetömotornál erre nem sok lehetöséged van. Van olyan enkoder is, amiben benne van az arretácio? (ami nekem eddig a kezembe került abban nincs arretácio, azaz simán forog körbe) Itt meg fontos lenne, hogy a kezelö érezze a pontos állást (azért akarok most LED-eket is beépiteni, hogy azok jelezzék, hogy hol van pontosan). A korábbi szerkezetemnél nem voltak LEDek, csak jelek a kezelöpulton.
A modi egy kicsit összekeverte a dolgokat, de megtaláltam:
Irod: Én tennék a motor tengelyére egy "nyomókart" és mellé egy végálláskapcsolót . A programot úgy írnám meg hogy induláskor mindig forogjon egy irányba amíg el nem éri a végállást , és ott nullázza a változókat ,ezután már elvileg bárhová állíthatod az enkoderrel.Vagy ha a kikapcsolási állásra szükség van akkor kikapcsolásnál eepromba menteném a változókat Annak idején nekem is majdnem igy ment a dolog, egy aprocska eltéréssel. Nekem volt egy START gombom. Induláskor megnéztem hol áll a motor, és ugyanabba állásba tekertem a gombot. Ezzel össze is lett szinkronizálva a dolog. Innen a START gomb elengedése után szépen követte a kezelögomb forgását - mindkét irányba (igaz az még nem volt léptetömotor, sem mikroprocesszor, de mégis nagyon szépen engedelmeskedett....). Nos ezt szeretném most valahogy átültetni egy modern elektronikus környezetbe és léptetö motorra. (ha megéri ) A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2013
ÉÉn is jobbnak tartottam az encodert, csak a lehetőségeket írtam...
Idézet: Nem is oda kell, hanem pl. az 1,1-1,3V közé, ami már egyszerűbb, amit persze még jobb, ha visszajelez valami ! Egy 5 V-os referenciával rendelkező 8 bites AD-nek ez 10-es eltérés, ezt illik észrevennie „a 24 állás mégha 200 mV-t is ad ki állásonként a potit igen nehéz pontosan oda állitani, ahol pl. ismét 1,2V lesz” !Steve
Nem az ADC pontosságával van a gond, hanem a poti csuszokája nem hozza ezt a pontosságot (ha mindkét iránybol tekered). S még mindig nem tudom, hogy akarod lefedni a 360 fokot (körbe kell mennie).
A poti -0-5v ig " mozog " ha byt es változót használsz akkor 255 érték adódik .Egy 3,6 deg -es léptetőmotor 100lépést tesz meg 360fok szögelfordulásnál ,tehát még korlátozni is kell programban a lépésszámot !
A dolog nem ilyen egyszerü. A potit alapvetöen nem tudod körbeforgatni, akár milyen a felbontás, a motornak viszont körbe kell mennie. Azaz amit a kezelö a gomb állásán lát annak meg kell egyeznie a motor pillanatnyi állásával.
A másik dolog, hogy precizios szerkentyüröl van szó, aminek 768 lépés kell egy 360 fokos fordulathoz. (Ezzel eddig nem akartalak untatni, mert ha megvan az elv, hogyan lehet körbeforgatni a motort a kézi vezérlövel, akkor ez a lépésszám csak egy konstanssal bonyolitotta volna a dolgot). A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2013
Hello!
Bocs hogy beleszólok, de felmerült bennem, hogy mindenképpen körbeforgós jeladó kell? Ha már egyszer proci van a vezérlésben, a helyzetet lehet adni két nyomógombbal is és nem kell küzdeni. Főleg ha kijelzés is lesz.. üdv! proli007 A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

Ott van rajta ahoz a motorhoz. 
)