Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   144 / 372
(#) Sir-Nyeteg hozzászólása Dec 31, 2012 /

De hogy ne legyen továbbra is szétoffolva a topik, íme egy másik házilagos CNC.
Ez már kontúr marásra is alkalmas.
Bővebben: Link
(#) udmurt válasza fater0827 hozzászólására (») Dec 31, 2012 /

Már le is szedte pedig tegnap gondoltam rá, hogy lementem az oldalt de elkéstem.
(#) sastas01 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Dec 31, 2012 /

Ez tetszik. Egy pár kérdés ami megfogalmazódott bennem első ránézésre:

Milyen fából készült? Esetleg "mezei" rétegelt lemezből van? A menetes szár és a vezetősín átmérők mekkorák? Léptetőmotorok mekkorák benne?
Az X és az Y kapcsolódásánál ha jól látom van egy kis rés(képen bejelöltem). Itt van valamiféle kitámasztás? Esetleg ez nem visz bele némi pontatlanságot?

Rés.jpg

(#) Sir-Nyeteg válasza sastas01 hozzászólására (») Dec 31, 2012 /

Rétegelt lemez. 12/3mm-es trapézorsó. 12mm-es lin vezető. Léptetőmotor: amekkorát talált az építő, talán 0.5-1 Nm közötti.
Ha ott nem lenne rés, akkor nem tudna mozogni a gép Y irányban.
(#) _vl_ válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Dec 31, 2012 /

És a rétegelt lemezek szimplán össze vannak ragasztva, néhány fatiplivel? Nekem nem hangzik túlságosan meggyőzőnek...
(#) SALáta válasza _vl_ hozzászólására (») Dec 31, 2012 /

Nem a ragasztás fog szakadni.... Rétegelt lemez is ragasztott.
(#) sastas01 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Dec 31, 2012 /

Azt értem.
De ott nincs valamilyen megtámasztás?
(#) Antauri válasza sastas01 hozzászólására (») Dec 31, 2012 /

Szia Sastas!
Kérdezd a készítőt! Biztos tud segíteni a tapasztalataival.
(#) Sir-Nyeteg válasza sastas01 hozzászólására (») Jan 1, 2013 /

BÚÉK!
Ezt nem értem...
Ha ott megtámasztás lenne, akkor azt éred el, mint az autónál a kerékbilincs.
Azt a rést adó függőleges falemez csak egy porvédő. A megvezetést, és a támasztást a köszörült rudakon futó, tengelyenként 4db lineáris csapágy adja.
(#) fater0827 válasza udmurt hozzászólására (») Jan 1, 2013 /

Üdv
Az infláció az interneten is megjelent ?
Küldtem privit !
Szeretnék én is építeni , már pár nyomtatót és/vagy szkennert szétkaptam . Rétegelt lemez , szög alumínium hossz sín , eredeti rudak keresztbe ill függőleges mozgásra , csapágyak , és motorok , Van BLDC motor fúrónak vagy akkus fúrógép donor .
Március kezdettel addig anyaggyűjtés .
Üdv
BUÉK
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2013
(#) kameleon2 válasza zebra85 hozzászólására (») Jan 1, 2013 /

Én csak nyomtam egy fordítás gombot - ...de az árából is kiderül: Hogyan készítsünk.... Azaz leírás arról hogyan fogj neki a házi CNC készítésnek. Ha elölről kezdeném - lehet, hogy megérné egy jó, rajzokkal megspékelt hasonló könyv, mert sokat spórolhat vele az ember.
(#) orizon hozzászólása Jan 1, 2013 /

Ha szükségetek lenne egy házilag megépíthető CNC gép komplett leírására ,akkor ezt tudom ajánlani:

(Szívesen megosztom a dokumentumot bárkivel.)

házi CNC.jpg

(#) Beradan válasza orizon hozzászólására (») Jan 1, 2013 /

(#) Gafly válasza Beradan hozzászólására (») Jan 1, 2013 /

Nagyon szépen köszönöm uram
(#) Beradan válasza Gafly hozzászólására (») Jan 1, 2013 /

Egy mindenki ért, mindenki egy ért.
(1). Évenként egy jó cselekedet. pipa
(2). . . . folyamatban
(3). . . . folyamatban
.
.
(#) SALáta válasza orizon hozzászólására (») Jan 1, 2013 /

Azért első ránézésre több sebből vérzik ez a gép, legsúlyosabb ebből a motor és a Z sín központ távolsága. A második a híd megoldása. Fix híd jobb lenne de ez nem az. Sín megoldás sem teszi valami pontossá. Ha azt nézem a sok alu idom meg csapágy megvételéből (rendes bolti áron) már kijönne mondjuk egy Y nyi sín és kocsi ha jól van árasítva. Igazi hobbigép. Ebből azonban tanulni lehet nem keveset. Azért nem egy csodagép de akár még működhet is. Szépen össze van állítva, részletesen dokumentálva. A fix hidas megoldás minimális kényelmetlenség mellett maximális stabilitást biztosít hasonló anyagból. 2x 3x stabilabb mert tudod még merevíteni oldaltámaszokkal, bordákkal. Ráadásul ha mindent jól csinál az ember még elfér a vezérlő is a hídban, táp az Y alatt.
(#) emmzolee válasza orizon hozzászólására (») Jan 1, 2013 /

Szerintem mindenki örül egy ilyen dokumentációnak. Bár vannak nyilván ettől komolyabb gépek is, de ez tökéletes első gépnek. Nem is beszélve az előállítási költségéről.
(Bárki kaphat belőle ötleteket.)

(#) Benji1992 hozzászólása Jan 1, 2013 /

Sziasztok!
Szeretnék építeni egy saját cnc gépet. Nyák fúrásra, marásra illetve vékonyabb anyagok megmunkálására. Minden képen 3 tengelyes verzióra gondolkodok. Már találtam is egy látványtervet amit valószínűleg meg fogok valósítani. A kérdésem az lenne hogy úgy kb.-ra hogy lehetne meghatározni hogy milyen erősségű léptető motor kell? A tengelyek mozgatása orsós anya illetve orsós rúd segítségével lesz megvalósítva. A váz lapjai az 10mm-es alumíniumból lesz de nem zárkózok el más ötletektől sem. A megmunkálható felület az durván 220*300mm Válaszotokat előre is köszönöm!
Üdv. Benji

cnc11.png

(#) Mdavid válasza Benji1992 hozzászólására (») Jan 1, 2013 /

Szerintem NYÁK-fúrásra felesleges 10 mm-es lemezt használni, meg talán ekkora munkaterület sem kell.
(#) Benji1992 válasza Mdavid hozzászólására (») Jan 1, 2013 /

igen de említettem hogy nem csak nyákfúrásra készül. Szeretnék például plexi dobozok elemeit gyártani vele, lyukakat marni főleg plexibe stb.
(#) orizon hozzászólása Jan 1, 2013 /

Hát akinek komolyabb masinára van szüksége :[http://www.kickstarter.com/projects/1427848145/build-your-own-laser...f=live]
(#) poros válasza poros hozzászólására (») Jan 1, 2013 /

Ígértem néhány képet ezek jobban sikerültek.
(#) zoz11 válasza Benji1992 hozzászólására (») Jan 1, 2013 /

Üdv

Én is egy hasonló célokra készülő gépet tervezek építeni, és még méretekbe is stimmelnek az elképzelések.

Főként nyákkészítésre lenne, de lenne vele fa „faragás” is.
Én 1,9Nm nyomatékú motorokat fogok használni trapéz menettel, ezt tudtam beszerezni, meg inkább erősebb legyen, mint hogy esetleg lépésvesztés legyen.

Marómotornak, ezt néztem ki, ha minden jól megy akkor hamarosan pénz is lesz rá, és rendelek egyet. Bővebben: Link

A z tengelynél 16-os rudak fognak tartani, az x y nál pedig 20as. Maga a váza vas zártszelvényből lenne, a többi meg nagy részben aluból.

Eddig ezek az elképzelések.

Egy kérdésem lenne a többiektől. A tengelyeknél írják hogy kell végállás kapcsolót tenni. Eddig ok, de most mind a két végállására vagy csak az egyik felére, vagy azt hogy szokták bekötni, eddig erről még nem találtam semmit.

Üdv: Zoltán
(#) Medve válasza Benji1992 hozzászólására (») Jan 1, 2013 /

Hello, BUÉK
Szerintem erre a kérdésre nem lehet válaszolni, vagy csak úgy, hogy minél nagyobb nyomatékú legyen a motor. Ugyanis ha a topic címét nézem, akkor a súrlódások olyanok lesznek, amennyire sikerülnek. Deformációk is lesznek, az is növeli a mozgatáshoz szükséges erőt általában. A lépetőmotorok nyomatékgörbéje meg esik a fordulatszámmal, így lehet, hogy gyorsan már nem tudod mozgatni a szánokat. Ezek szerint a türelmed mondja meg, hogy a kiszemelt, avagy a rendelkezésre álló motor alkalmas-e a célodra. Az eddig a legjobb "méretezésnek" azt tartom, hogy kb fél kilós legyen a motor, 30V-os táppal. Elég is lesz, olcsó is lesz
(#) Massawa válasza zoz11 hozzászólására (») Jan 1, 2013 /

Nekem csak az egyik végeken van (azaz mindössze 3 az X,Y,és Z tengelyeken).
Ez a szerkezet referencia pontja, innen indul és ide megy vissza, ha befejezem a munkát.
(#) SALáta válasza Massawa hozzászólására (») Jan 1, 2013 /

Végállás kapcsoló és a referencia kapcsoló teljesen más! Végállás mint a nevéből is hangzik egy tengelynél maximális mozgásteret határoz meg, mivel egy tengelynek két iránya van így egyik az egyik végére másik a másik végére kell tenni, elég hozzá egy bemenet is tengelyenként, persze némi ráhagyást kell hagyni, nem maximumra kifuttatni a tengelyeket. A referencia kapcsoló a gépi referencia pont elhelyezését adja meg, szerepe hogy ha van neked egy referencia pontod mentve és te elmozdítod kikapcsolt állapotban a gépet majd referenciára járatod természetesen bekapcsolt állapotba és mentve van egy nullpontod a programot elindítva (ezt a nullpontot behívva programban) képes az elejétől megcsinálni a munkadarabodat hiba nélkül.
Lehet soft limitet is megadni, de inkább bízzuk a szakértőkre, legyen végállásunk normális végállás kapcsoló. Akár mind 3 tengelyen (6 végállás kapcsoló) is mehet egy bemenetre.
(#) emmzolee válasza Massawa hozzászólására (») Jan 1, 2013 /

Milyen végállás kapcsolókat használsz? Mennyire pontosak?
Léptetőmotorjaid vannak? Miért így oldottad meg? Ha sorozatot gyártasz, akkor nehogy 1 lépésvesztés miatt szét csússzon minden?

Én eddig nem használtam ezeket.
Érdekelne hogy állítottad be a Mach3-ban ezt a vissza állás a referencia pontra dolgot. Kipróbálnám én is.
Megtennéd, hogy a Mach3 erre vonatkozó beállításait képernyőmented? Úgy egyértelmű lenne mit hogy állítsak be hozzá.
Köszi előre is.

U.I.
Ja, és a G kódban a végén minek kell szerepelnie, hogy vissza menjen mindig a referencia pontra? Beírok egy -200-as értéket és mindig bele fog férni? Vagy van erre valami frappáns megoldás.
(#) Massawa válasza SALáta hozzászólására (») Jan 1, 2013 /

Nem igy van (a 3 gép közül az egyik gyári STEP4) mindegyiken csak egyetlen végálláskapcsolo van tengelyenként.

Ezt programozni is lehet, ez az abszolut végpont (az egyik végen) a referencia mindig relativ - azaz ehhez a végponthoz mérten.

Még soha nem fordult elö, hogy a tengely másik végén is kellett volna egy végálláskapcsolo, hiszen azt programozod (mekkora az X,Y,Z kitérés), azaz ezt eleve nem lépheti meg a gép (legfeljebb kézi vezérlésnél).
Ha olyan a munkadarab, ahol nem fér el a referenciapontok közé, akkor azonnal kiabál a program.
(#) SALáta válasza Massawa hozzászólására (») Jan 1, 2013 /

Végállás és a nullpont kapcsoló más. Nullpont bárhol lehet (végállás előtt szokott lenni) míg a végállás az a tengelyek maximális mozgásterét határozza meg. Elég sok gépet láttam már belülről, 20 napja egy Bridgeport ot is, ott is így van. Hobbi életben - mivel az a lényeg végálláson ne menjen túl- elég végállásnak egy bemenet is. míg nullpontonként külön bemenet kell, annyi ahány tengely. Gépi nullpontot határozza meg a nullpontkapcsoló, míg a végálláskapcsoló a tengelyeket (főleg a tengelyek orsóit) védi az ütközéstől, megszorulástól, esetleges tönkremeneteltől. Mach3 kezdőknél legyen végállás kapcsoló, meg amúgy is egyfajta szabvány. Nullpont kapcsoló egy hobbi gépnél nem létszükséglet. Jó ha van de én az én gépemen a hiányát sosem éreztem eddig. Ha 4 tengellyel elmegy az áram inkább újrakeztem az egészet.
Következő: »»   144 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem