Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PT1000 illesztése
 
Témaindító: ciw, idő: Jan 7, 2013
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) ciw hozzászólása Jan 7, 2013 /
 
Üdv!

Adott 2 PT1000 szenzor és egy AD7705 A/D konverter, aminek van 2 analóg bemenete, a kérdésem az, hogy hogyan tudnék erre a konverterre rákötni 2 szenszort (4-5m vezetékkel)?
Hídkapcsolással működik 1 db szenzor, de nekem 2 db-ot kellene rákötnöm, próbáltam úgy, hogy csak egy csatornát használok és multiplexerrel oldom meg a 2 csatornát, de ez elég pontatlanul mér, ráadásul, ha lehetőség van rá ki szeretném használni az AD-n lévő két csatornát.
Ráadásul a multiplexelt megoldás elég érzékeny a vezeték hosszára.
Valahogy biztosan meg lehet oldani, mert van gyári készülék is ami 2 vezetékkel mér kis távolságban.
(#) _vl_ válasza ciw hozzászólására (») Jan 7, 2013 /
 
Szerintem az AD7705-nek 4 darab bemenete van, ami 2 darab párt alkot. Gondolom az egyik szenzort az egyik párra kéne kötni, a másik szenzort a másik párra. Ez miért is nem jó?
(#) ciw válasza _vl_ hozzászólására (») Jan 7, 2013 /
 
Ellenállást kell mérni, nem lesz így zavarérzékeny?
Én eddig Ratiometrikus módban mértem, se valamiért, ha az egyik szenzort 20 cm-el hoszabb vezetékre teszem mint a másikat akkor keletkezik a mérésben vagy 4 fok különbség, és nem hinném, hogy 20 cm vezetéknek ilyen nagy lenne az ellenállása, valamit rosszul csinálok.
(#) _vl_ válasza ciw hozzászólására (») Jan 7, 2013 /
 
Akkor rajzold már le, hogy hogyan használtad el egy szenzor mérésére a 2x2 darab bemenetet...
(#) ciw válasza _vl_ hozzászólására (») Jan 7, 2013 /
 
Bocs nem használtam el a 2 db bemenetet, Ratiometrikus méréshez kell a ref bemenet, de mivel abból csak egy van, nem tudtam, hogy hogy használjam a 2 bemenetet. Nem tudom, hogy hogyan szokták ezt használni?

A verzio 1 egyáltalán nem volt jó, a verzió 2 nygaon érzékeny a vezeték hosszára.
Nem is kéne bele multiplexer alán?
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2013
(#) _vl_ válasza ciw hozzászólására (») Jan 7, 2013 /
 
Nem tudom, hogy mekkora ellenállása van ennek a szenzornak, de a multiplexernek belül több (5-10-15) ohm nagyságrendű ellenállása van. Ha a szenzor nem sok nagyságrenddel több ennél (gyanítom, hogy nem), akkor a multiplexer önmagában elég az érték meghamisításához. Ráadásul ez az ellenállás nem is kalibrálható könnyedén, függ egy csomó mindentől, azaz nem fix.
Azt a verziót, hogy a referenciabemenetre valami fix referenciafeszültséget kötsz, a szenzort egy hídba rakod, a hidat megtáplálod a referenciáról, és a híd közepéről veszed a +/- bemenetet, azt nem próbáltad? Bővebben: Link
(#) ciw válasza _vl_ hozzászólására (») Jan 7, 2013 /
 
A szenzornak 1000 ohm az ellenállása 0°C-on és kb 3,9 ohm/°C a változás. Ezért szokták a gyári cuccokban is 2 vezetékesre csinálni rövid szakaszon, mert a vezeték ellenállása elhanyagolható. Nekem is az a gyanúm, hogy a multiplexerrel van a baj. Ha egy szenzor van a verzió1 kapcsolás szerint, csak a multiplexer helyére az érzékelő megy, akkor hibátlan a cucc. A baj csak az, hogy nekem 2 érzékelő kell.

(Nem ragaszkodok ehhez az érzékelőhöz ha van megoldás, akkor nekem a termisztoros is jó, állítólag azt könnyebb illeszteni).
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2013
(#) _vl_ válasza ciw hozzászólására (») Jan 7, 2013 /
 
Szerintem menne az két szenzorral is, mivel fix referenciafeszültség menne a referencia bemenetekre.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2013
(#) ciw válasza _vl_ hozzászólására (») Jan 7, 2013 /
 
Mindenképp kipróbálom, csak hogy méretezzem a hidat?
(#) _vl_ válasza ciw hozzászólására (») Jan 7, 2013 /
 
Bővebben: Link
Ha a ref. és a híd feszültsége megegyezik, akkor a mért érték rx/(r3+rx) - r2/(r1+r2) lesz, és 0..1 között tudsz mérni. Nyilván úgy kéne belőni r3 értékét, hogy az átfolyó árammal jól érezze magát a szenzor. Az r1/r2-t pedig ehhez kéne hozzáigazítani, hogy a kívánt mérési tartomány az ADC mérési tartománya közepébe essen.
(#) ciw válasza _vl_ hozzászólására (») Jan 7, 2013 /
 
Hát analógból nem vagyok egy agytröszt, sőt...
De nem értem, hogy kapom meg ebből a szenzor ellenállását, ahhoz kéne valami fix áram érték is, mert ugye a hidat nem tudom kiegyenlíteni, a feszültségen nem tudok változtatni.
Ugy rémlik nekem anno, hogy addig kellett a feszt növelni, vagy csökkenteni, amíg a híd közepében nulla V-ot nem mutatott a voltmérő, és az aktuális feszből már ki lehetett számolni az Rx értékét.
(#) proli007 válasza ciw hozzászólására (») Jan 7, 2013 /
 
Hello!
Nálam a kép a "néger az alagútban" szindróma. De a javaslatom, hogy ne folyasd át a mérőáramot a multiplexeren. Kösd sorba a referencia ellenállást és a két Pt1000-et. A multiplexerrel, meg csak mérd vissza hol ezen, hol azon eső feszültséget az AD bemenetére. Ez is ugyan kétvezetékes mérés lesz (ha nincs több drót), de sokkal értékelhetőbbé válik. Ha az AD-nek 2x2 szabad bemenete van, akkor meg nem is kell multiplexer..
üdv! poli007
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2013
(#) vilmosd válasza ciw hozzászólására (») Jan 7, 2013 /
 
Talan ajanlanam a PT1000 topikot.Ott mar kitargyaltuk a PT100-PT1000 AD-hoz valo illeszteset. Egy alkalmas PIC, es a kulso AD talan nem is szukseges. Persze ha van belole, akkor azt kell alkalmazni.
(#) ciw válasza proli007 hozzászólására (») Jan 7, 2013 /
 
Igen , így lenne a legjobb, ha nem kéne a mux, hiszen van két bemenetem.
Viszont a két mérőbemenet sorkapocsra van kivezetve, tehát nem biztos, hogy rá lesz kötve mindkét érzékelő.
(#) proli007 válasza ciw hozzászólására (») Jan 7, 2013 /
 
Hello!
Ha csatlakozóra menne, akkor lehetne gond, de így..
Ha sorkapocs van, akkor amelyik nem kell rövidrezárod, vagy lezárod egy 1kohm-al. Ezt úgy szokták, hogy eleve rövidrezárják mint kettő bementet, és amelyiket használják, az helyett lesz a Pt. Meg elő lehet írni üzembe helyezéskor.
Ilyen "biztos-nem biztos"-ra nem lehet menni. Biztos kettő van. Az egyik a rend rendíthetetlen őre, a másik hogy meghalunk..
üdv! proli007
(#) ciw válasza proli007 hozzászólására (») Jan 8, 2013 /
 
Ez így jó lenne, csak a mért érték néha akár 1 C-ot is ugrik, (gondolom a bemenet váltásoknál) ha nem váltok bemenetet, akkor stabil. Mondjuk ezt is várom el egy 16bit-es konvertertől.

Ugy csinálom, hogy:
init ch1
mérés ch1 x 64 sample
szűrés, kiértékelés.

init ch2
mérés ch2 x 64 sample
szűrés, kiértékelés.
majd kezdem előlről.

Mivel nem akarok nagy pontosságú mérést lehet egyszerűbb és olcsóbb lenne DS1820- al megoldani, van annyi sorkapcsom, hogy 2 db-ot be tudnak kötni , csak nem tudom, hogy ez pár méter távolságba elvihető e?

(#) proli007 válasza ciw hozzászólására (») Jan 8, 2013 / 1
 
Hello!
Nekem nincs DS-em, de itt a fórumon olvashatsz róla többet, keresd meg. Szerintem nem a pontosságáról híres, és "gyakori mérés" esetén melegszik. Tehát kapkodni nem lehet vele.
Nem ismerem az AD7705-öt (meg nem néztem utána), de amikor egy AD csatornán egy mérést kiválasztasz (mert abban is MPX van még ha nem is úgy néz ki) várni kell, míg a bementi kapacitások feltöltődnek. erre általában az adatlapon vannak számítások. Aztán zaj is van, vagy is nem elég az átlagolás, célszerű a legnagyobb és legkisebb adatokat kiszórni a sorból. A mérési tartományt is meg kell nézni a DS megfelel-e arra, amit mérni szeretnél. A mérési pontosság "relatív dolog", el kell dönteni mekkorát szeretnél. Pontosság és felbontás nem azonos fogalmak. 1fok alatti pontosságú mérésnél, már a mérés fizikai kialakítása is befolyásolja a mérést.
Vagy is ha egy fazék leveshez egy kanál moslékot teszünk, akkor ugyan úgy moslék lesz, mint ha egy fazék moslékhoz, egy kanál levest teszünk.. Ezt mindig érdemes átgondolni, méréstechnikai igényeink kialakításánál.
üdv! proli007
(#) ciw válasza proli007 hozzászólására (») Jan 8, 2013 /
 
A mérésnél várok a csatorna beállásra, sőt beolvasok egy "dummy" adatot is, és utána kezdem el tárolni a mintákat, a 8 legkiseb és 8 legnagyobbat kidobom a mérésből.

Az a furcsa, hogy ilyen mérést már sokat csináltam és ipari környezetben 0.1 °C pontossággal mennek is, de ott 4 vezetékes mérés van, ami a lehető legjobb megoldás.

Itt sajnos nincs lehetőség erre.

Még holnap küzdök vele, de ha nem megy akkor próbálok egy DS-el való mérést.

Az a furcsa, hogy a multiméterekben is megoldják valahogy, és viszonylag stabil értéket mutatnak. Igaz ott általában dual-slope konvertereket használnak.
(#) proli007 válasza ciw hozzászólására (») Jan 8, 2013 /
 
Hello!
A vezeték ellenállás hibájával a multi sem tud mit kezdeni, csak ha ugyan úgy négyvezetékes a mérés. Kétvezetékes mérés vonalellenállását szokták kiegészíteni pld. 20ohm-ra és így kalibrálni a mérőkört. (De ez általában a múlté.)
A Dual-Slope integráló jellegű, amit a hálózati frekihez is lehet "szinkronizálni", ez átlagolja avagy csökkenti a zavarjelet. Ez egyik előnye, a többi hátránya mellett. Azt Te is megteheted, hogy egész periódusokban mérsz.
üdv! proli007
(#) ciw válasza proli007 hozzászólására (») Jan 9, 2013 /
 
Írtad itt, hogy a csatorna váltás után várni kell, de mire is? A konverter automatikusan csinál mindent és az RDY lábon jelzi, hogy kész a konverzió ki lehet olvasni az adatot. Tahát akkor mivel nem én indítom el a konveziót, és nem is én állítom meg, tehát az időzítés nem rajtam múlik, nem értem honnan jön ez a kis szitálás.

Most átkötöttem úgy az egészet, hogy a Vref+ kap 2.5V referencia feszültséget, Vref- test, A szenzor, pedig egy ellenállás osztó alsó tagja a közös pontjuk megy az AIN1+ bemenetre, az AIN1- a testre.

A multiméterrel mérve a feszek stabilak, de mégis egy idő után elmászik a dolog (az AD szerint) a valóságban semmi nem változik. A ref feszt egy ref IC adja. Szkóppal tiszta ajel.

Ugyan ez a jelenség volt a ratiometrikus változatnál.

Az adatokat figyelve (már terminálba kiiratom) olyan, mintha indítás után aprókat lengene ki, majd egyre nagyobbakat. Egy egyre növekvő amplitudójú szinuszjelre emlékeztet.
Ja és ezek mind szűrés után jönnek, holott egy ilyen konverterrel, ennyi szűrés után nem volna szabad ilyen szórásnak lennie.
(#) proli007 válasza ciw hozzászólására (») Jan 9, 2013 /
 
Hello!
- "Nem ismerem az AD7705-öt (meg nem néztem utána)"
- Akkor most feszültségeket mérsz. A "szenzor osztót" is a referenciáról táplálod?
- Nem írtad mekkora a változás, de szkópon lehet nem látsz meg akkora jelet, mind az AD.
- Nem lehet, hogy az érzékelőt fűti az áram és ettől van a lassú elmászás?
- Lengés lehet akár szoftveres hiba is, azt is át kellene gondolnod, nincs-e az átlagolásban valami ami a ciklikus változást okozza.
- Az MCLK freki 2.4576 MHz?
De kérlek vedd figyelembe, hogy én nem foglalkoztam ezzel az IC-vel (vélhetően már nem is fogok), így csak vaktában lövöldözök a levegőbe, vagy is próbálok gondolatokat ébreszteni benned.
üdv! proli007
(#) ciw válasza proli007 hozzászólására (») Jan 9, 2013 /
 
Értem, eddig nem találtam semmit, nézegetem az átlagolást is.

Mst beállítottam, a mintavételi buffert 400 mintára és ebből kilöketem a 20 legkisebbet és legnagyobbat, majd átlagolok.
Ez a szűrés igen jó eredményeket hozott, bár a mérés nyilván lelassult egy kicsit, de ez nem baj.

Az MCLK 2.4576 Mhz.

Nem tudom melyik a legjobb megoldás, hogy adok simán vref feszt az AD nak és az érzékelőket külön-külön feszosztót alkotva mérek, vagy a mellékelt rajzon lévő verzió3?

Tapasztalatom szerint a verzió3 nél könnyebb dolgom van az eredménnyel az aránymérés miatt, viszont ha az egyik mérőkör megszakad, akkor a másik sem megy.
(#) _vl_ válasza ciw hozzászólására (») Jan 9, 2013 /
 
Idézet:
„viszont ha az egyik mérőkör megszakad, akkor a másik sem megy.”

Tegyél bele egy 4066-ot, és azzal zárd rövidre az éppen nem mért szenzort.
(#) proli007 válasza _vl_ hozzászólására (») Jan 9, 2013 /
 
Hello!
"zárd rövidre az éppen nem mért szenzort" Jó ötlet, csak szerintem dinamikusan ne érdemes. Akkor is meggyűlhet a baja a mérőkör kapacitásokkal. Elég eszt akkor is megtenni, ha érzékeli, hogy szakadt, vagy éppen "nincs telepítve valamelyik".
üdv! proli007
(#) kaqkk válasza proli007 hozzászólására (») Jan 9, 2013 /
 
Valamikor "kezdő"koromban csináltam egy ilyen rendszert , 1 gyári hőkapcsoló 8 fóliasátor hőmérsékletét méri : 1 mérés egy percig majd egy ellenállás kapcsolódik a mérőkörre , és ezután vált az elektronika a másik szondára majd lekapcsolja az ellenállást a mérőkörről , igy nem szakad meg a mérőkör nem dob szondahibát a műszer. Ez az elv itt is használható lehet , csak nem túl elegáns .
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2013
(#) ciw hozzászólása Jan 10, 2013 /
 
Most még az jutott eszembe, hogy az AD folyamatosan csinálja a méréseket, és én szoftveres spi -vel olvasom ki az adatokat belőle, mert egyik hardveres SPI beállítással sem volt hajlandó menni az AD. Szóval nem lehet, hogy tul lassú a kiolvasás, tehát mire bekapuzom az értéket addigra az AD módosítja az értéket?

Mert valahonnan az AD-n belül ről jönnek a szitálások, de a bemeneteit mérve stabil a jel, amennyire mérni tudom.
(#) proli007 válasza ciw hozzászólására (») Jan 10, 2013 /
 
Hello!
Ha követed az adatátviteli protokollt, akkor ez a hiba nem állhat fenn. Hiszen az adatátvitel ütemezését (órajelét) Te vezéreled. Addig meg az AD nem változtathatja meg az adatot, míg ki nem olvastad..
üdv! proli007
(#) proli007 válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 10, 2013 /
 
Hello!
Alapvetően nem az a baja, hogy váltogatja a mérőköröket, hanem a referencia ellenállás és a két érzékelő sorba van kötve. Gondja az, hogy ha valaki nem köti be az egyik Pt-t, akkor szakadt a másik mérőkör is. Ennek kivédésére lett volna a kapcsoló, mely szakadás észlelelése esetén, azt rövidrezárja.. (Gondolom nem olvastad el az előzményeket..)
üdv! proli007
(#) kaqkk válasza proli007 hozzászólására (») Jan 10, 2013 /
 
Én arra gondoltam , és azért írtam mert az elején arról volt szó hogy egy bemeneten jól működik a cucc csak ha két szenzort két bemeneten használ akkor jönnek a bajok , ennek a dolognak a "kivédésére" lett volna jó a javaslatom , de mint írtam nem túl elegáns .
(#) proli007 válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 10, 2013 /
 
Helo!
Első megoldásnál, egy multiplexerre kötötte a két Pt-t, amin átfolyt a mérőáram is. Alaphiba ebből képződött. Aztán persze lett más is. (Mert ugye Murphy után szabadon: "Ha egy hibát elhárítunk, azzal beviszünk két újat"..)
üdv! proli007
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem